Ravna zemlja

The tidal locking effect is also experienced by the larger body A, but at a slower rate because B's gravitational effect is weaker due to B's smaller mass. For example, Earth's rotation is gradually being slowed by the Moon, by an amount that becomes noticeable over geological time as revealed in the fossil record.[7] Current estimations are that this (together with the tidal influence of the Sun) has helped lengthen the Earth day from about 6 hours to the current 24 hours (over ≈ ⁠4½ billion years). Currently, atomic clocks show that Earth's day lengthens, on average, by about 2.3 milliseconds per century.[8] Given enough time, this would create a mutual tidal locking between Earth and the Moon. The length of the Earth's day would increase and the length of a lunar month would also increase. The Earth's sidereal day would eventually have the same length as the Moon's orbital period, about 47 times the length of the Earth's day at present. However, Earth is not expected to become tidally locked to the Moon before the Sun becomes a red giant and engulfs Earth and the Moon.[9][10]
Ovo je napisao neko ko o astrofizici ne zna ništa..........Mene bilo sramota da pročitam........Dve činjenice i iz njih sasvim suprotan zaključak, koji nema ni veze sa činjinicama............

Ništa navedenog nije sinhrono na način na koji je sistem Mesec-Zemlja......Izuzev Metisa na Jupiteru.....A i on je zbog svojih posebnih osobina izduzenog izgleda i "padanja" prema Jupiteru......Malo detaljnije kad pogledaš videćeš da je tako.....
j.b.t ja nisam imao pojma da ovoliko može da se laže na wikipediji............:dash::dash::dash::dash:
Dokazi? Ne može da jednostavno napišeš "lažu", gde su ti argumenti?

Dokazi? Ne može da jednostavno napišeš "lažu", gde su ti argumenti?
Druže, dokazi su u osnovama astrofizike........ono što sam zaboravio da dodam, a važno je, da su promenili samu definiciju sinhronosti, da bi mogli Zemlju i Mesec da ubace u tu priču, pa je ispalo da su sve orbite sinhrone, jer eto sinhrona je i ona orbita koja se okrene 3 puta dok planeta rotira 5 puta, i tako u krug......
Sinhronost u kojoj je jedna strana satelita uvek okrenuta planeti, ne postoji nigde drugde u prirodi već eto poslednja istraživanja naučnika kažu da ih sigurno ima kod egzoplaneta.....Čuj......
Sama sinhronost je sa stanovišta zdravog razuma (naravno i fizičkih zakona) potpuno neprirodna u sistemu gde rotacija planete usporava, gde planeta putuje oko Sunca elipsoiodnom putanjom gde je Sunce u jednoj žiži, sa različitim brzinama te revolucije i sa razlikom u gravitacionom delovanju na Mesec od 700 000 km(dva ekstrema kada je Mesec najblizi i najdalji u relativnoj poziciji prema Suncu).
U tekstu koji sam prepisao sa wikipedije kaže kako se vremenom orbite zaključavaju, iako ne postoji nijedan jedini zakon, niti formula po kojoj se to može dogoditi.Čak kaže da je to usporilo rotaciju Zemlje, što je apsolutno suprotno čak i od njihove nove definicije sinhronosti orbite.

Eto zašto se ne diskutuje, jednostavno si odbacio gomilu činjenica bez pružanja bilo kakvog dokaza. Svaki od navedenih meseca možeš proguglati i naći isti podatak van Wikipedije. Ali ne, ti samo napišeš "lažu, ja sam u pravu i kraj". Ne zaslužuješ dalju diskusiju.

A kako da dokažem nešto što nema veze sa životom?
Ne postoji metod koji može da opravda ovako izrečene gluposti........
Prijatelju sinhrona orbita Mesec-Zemlja znači da je uvek jedna strana Meseca okrenuta prema Zemlji, te ne vidimo nikada drugu stranu Meseca(to naravno znamo svi i tako je oduvek).
Pogledaj Keplerove zakone, tačnije drugi zakon jednakosti površina elipse po kojima se kreću planete u istom vremenu(tu posotji značajna razlika u brzini same Zemlje i njene revolucije oko Sunca), pogledaj razliku gravitacionog delovanja Sunca na Mesec za iste mase i razliku od cca.700 000km rastojanja, pa ćeš sam doći do zaključka koliko je to besmisleno kretanje.........A ono postoji kao takvo, iako svemu tome protivreči.......
Za 4,5 milijarde rotacija Zemlje dan se produžio sa 6 na 24 sata, i dalje Zemlja merljivo usporava, ali Mesec i dalje prati Zemlju u sinhronosti, kretanjima koja medjusobno nemaju nikakve veze?
Uistinu je neverovatno da neko iole obrazovan može da proguta tu priču......

Prijatelju, upravo sam takvu listu okačio - sve tela koja su istom stranom okrenuta prema matičnoj planeti/zvezdi. Svako od njih možeš da proveriš na bilo kojoj Web strani naučne institucije i dobićeš isti podatak.

Naravno da znaju bolje od tebe koji ne nudiš ništa od dokaza.

Ti hoćeš sa mnom da se raspravljaš nekim argumentima, a za dokaze prilažeš tekstove na wikipediji?
Takva rasprava ne vodi nigde, i nisam za to krivac ja nego ti........
Slučajno, ali astrofizika mi je najveća ljubav, i o njoj znam baš mnogo...Ne mislim pri tom da omalovažim neko drugo mišljenje( ili možda i moje neznanje), nego želim da te uputim da sam istražiš, a ne da veruješ wikipediji.
A kako to da uradiš.......Ispod teksta na koji si se pozvao stoji 40 izvora u literaturi.Neki su dostupni za pregledanje bez dodatnog guglanja, neki nisu, ali iza tih 40 naslova JEDINI koji se možda odnose na temu je tekst

Schutz, Bernard (2003-12-04). Gravity from the Ground Up. Cambridge University Press. p. 43. ISBN 9780521455060. Retrieved 24 April 2017.
te tekst

Lewis, John (2012). Physics and Chemistry of the Solar System. Academic Press. pp. 242–243. ISBN 978-0323145848.

Svi ostali, zaključićeš po samom naslovu nemaju blage veze sa tim........
Ja nemam uistinu ni želju ni volju da prelistavam te članke, skoro sam siguran da ni u njima nema ništa od rečenog.
Ali mi je stvarno interesantna pojava da neko wikipediju smatra za relevantni naučni izvor u bilo kojoj nauci.

Uniformnost je ono na čemu počiva ceo svemir.
To je kad ti meni odgovoriš da su sve planete kruškaste nije samo Zemlja(o tome nismo a ima mnogo da se kaže).
A zašto onda nisu sve orbite sinhrone?
4,5 milijarde godina postojanja Sunčevog sistema je sasvim dovoljno čak i u zvezdanim merilima da se orbite sinhronizuju?
Ili je samo dovoljno ono što podržava tekstove na wikipediji?
PS: Ovo o čemu pišemo čak i nije tema, a i umoran sam...Umoran od uskog gledanja punog predrasuda i potpuno nekritičkog usvajanja neproverenih tvrdnji.

To je kad ti meni odgovoriš da su sve planete kruškaste nije samo Zemlja(o tome nismo a ima mnogo da se kaže).
A zašto onda nisu sve orbite sinhrone?
4,5 milijarde godina postojanja Sunčevog sistema je sasvim dovoljno čak i u zvezdanim merilima da se orbite sinhronizuju?
Ili je samo dovoljno ono što podržava tekstove na wikipediji?

On pripada armiji euklidovskih mozgova. Dobri su u memoriji ali im povezivanje pojmova ide slabo.

Nauceni su da su A+B=C. Nije im jasno da C moze biti C bez da u sebi sadrzi A i B.

Poslednja izmena:
ima i ovo: Merkur i Venera (Sjevernjaca) se vide gotovo cijele noci, sto je neobjasnjvo obzirom da 'kruze' oko sunca na daleko manjim precnicima i u istoj ravni sa Zemljom?

Ti hoćeš sa mnom da se raspravljaš nekim argumentima, a za dokaze prilažeš tekstove na wikipediji?
Takva rasprava ne vodi nigde, i nisam za to krivac ja nego ti........
Sad vec mislim da namerno troluješ. Zaboravi vikipediju, dobio si listu nebeskih tela, ako misliš da nije tačna onda mi to dokaži - linkovima na naučne izvore.

Ne zanima me tvoja ljubav prema astrofizici, zanima me da mi daš dokaze da ova lista nije tačna. Ne zaboravi, tražio si da ti nabrojim samo jedno nebesko telo, dao sam ti gomilu. Dokaži mi da ona nisu sinhronizovana, ništa više.

Sad vec mislim da namerno troluješ. Zaboravi vikipediju, dobio si listu nebeskih tela, ako misliš da nije tačna onda mi to dokaži - linkovima na naučne izvore.

Ne zanima me tvoja ljubav prema astrofizici, zanima me da mi daš dokaze da ova lista nije tačna. Ne zaboravi, tražio si da ti nabrojim samo jedno nebesko telo, dao sam ti gomilu. Dokaži mi da ona nisu sinhronizovana, ništa više.
Znači, ti kažeš. ja ti nadjem , i onda ja trolujem i ja izbegavam raspravu.
Evo..........Još sam bunovan radio sam celu noć nešto,pa nisam puno guglao, nego sam čak našao podatke na toj istoj wikipediji, na kojoj na jednoj strani kažu jedno a na drugoj drugo , izgleda.neki baš pouzdani izvor, zar ne?

https://bs.wikipedia.org/wiki/Fobos_(satelit)

citirano deo, drugi pasus treća rečenica......(Orbita mu je toliko blizu Marsa da se Fobos okreće oko planete brže nego što Mars rotira)

ili

.https://hr.wikipedia.org/wiki/Deimos_(mjesec)

citirani deo,peti pasus druga i treća rečenica(
Deimos izlazi na istoku i postavlja na zapadu, ali to čini čudnom brzinom. Umjesto da raste svake noći poput našeg Mjeseca, Deimos se diže samo jednom svakih 2,7 dana).
Govori se o promeni brzine rotacije prema Marsu što potpuno isključuje sihrono kretanje.

Eto, ja za pet minuta nadjoh 2 od 2.....Ili možda ne valja izvor sa wikipedije?:per::per:

Malko si se zbunio Kosto, drkkaš pojmove.

Koliko je dana potrebno da Mesec okrene krug oko Zemlje? Otprilike 27, za to isto vreme se okrene oko svoje ose, to se zove sinhrona rotacija.
Da li je od ikakvog značaja koliko se puta Zemlja okrene oko svoje ose za to vreme? Ne.

Da li je onda bitno koliko brzo Mars rotira kada se priča o sinhronosti Fobosove orbite? Nema, jel da?
Pripisaću ovo tvoje bulažnjenje bunovnosti, jer bi inače morao da pripišem neznanju.

Malko si se zbunio Kosto, drkkaš pojmove.

Koliko je dana potrebno da Mesec okrene krug oko Zemlje? Otprilike 27, za to isto vreme se okrene oko svoje ose, to se zove sinhrona rotacija.
Da li je od ikakvog značaja koliko se puta Zemlja okrene oko svoje ose za to vreme? Ne.

Da li je onda bitno koliko brzo Mars rotira kada se priča o sinhronosti Fobosove orbite? Nema, jel da?
Pripisaću ovo tvoje bulažnjenje bunovnosti, jer bi inače morao da pripišem neznanju.

Ajd ti pažljivo pročitaj tu citiranu rečenicu, i izvuci implikacije iz nje.......Nemam stvarno snage crtati tako osnovne stvari..............

Sinkrona rotacija je pojava kada period ophoda planeta oko matične zvijezde ili satelita oko matičnog planeta traje jednako kao i period rotacije tog planeta ili satelita. U tom je slučaju uvijek ista strana planeta/satelita okrenuta matičnoj zvijezdi/planetu.

Ovo je definicija.........Stvari su svemiru su povezane mnogo više nego što kaže wikipedija.......I sad bih ja trebao da ti objašnjavam da brzina rotacije ne sme da bude veća od brzine revolucije, onda ćeš mi ti pod nos turiti Veneru, koja je godinama a i danas predmet sporenja naučnika jer je u mnogim stvarima potpuno specijalan slučaj u sistemu, pa ćemo razglabati o satelitima koji su prečnika po 80km a gustine manje od vode, i koji nisu sateliti nego komadi leda manji i od asteroida, proglašeni za satelite jer je nekom tako odgovaralo, i tako i beskraj.

Ja ti jasno kažem, pokaži mi tu formulu koja zaključava satelite u sinhronu orbitu?
Nema je.
Pokaži mi to naučno tumačenje u kojem dolazi do sinhronizovanosti dva subjekta?
Nema.
Pokaži kako je to u sistemu koji je stvoren u istim uslovima, i sa istim nesavršenostima moguće da postoje i sinhrone i asinhrone orbite.?
Ne postoji objašnjenje.

Pa ćeš ti opet mene prozvati da JA dokazujem da to nije tako, i pored toga što ni oni nisu dokazali navedeno, nego se pretpostavlja......
Eto da skratim celu priču u jedan komentar, da uštedim i moje i tvoje vreme.
Uniformnost svemira kod današnjih naučnika postoji samo onda kad treba da podrži neku njihovu teoriju, a kada teorija odudara od uniformnosti onda nije važno.
To ti je kao onaj dokaz iz matematike da su svi trouglovi jednakostranični, koji u svetlu današnje geometrije nema oborenje, jer očiglednost u nauci nije dokaz......
Tako da..........Nema smisla.

Moje misljenje je šta drži ATOM atomom,to drži i suncev sistem na većem nivou,pa galaksije,itd.
Tvoje telo su atomi,generalno ti atomi se ne dodiruju na mikronivou.
Ti ne dodiruješ šolju kafe dok je držiš,obavio si prste oko šolje da ne ispadne ali ti je ne dodiruješ.
Generalno,ti nikad nisi poljubio devojku ili izgubio nevinost,jer nikad nisi dotaknuo usne ili onu stvar.
Osetio si privlačnost pri približavanju na koži,ali dodira nije bilo,atomi nisu dozvolili.

Kosti sam samo uneo komediju u već konfuzni um,i očekujem neku situaciju koju će pomenuti u kojoj ovo nema smisao.
Ali sve su atomi,živi ili mrtvi,kamen primer.
Sve se svrti sinhronizano,sunčev sistem,glomazna mašina do mašine kao živo bice koje je stvoreno od atoma koje ima sinhronu rotaciju.

ima i ovo: Merkur i Venera (Sjevernjaca) se vide gotovo cijele noci, sto je neobjasnjvo obzirom da 'kruze' oko sunca na daleko manjim precnicima i u istoj ravni sa Zemljom?
Venera nije "Severnjaca".... Severnjaca je Polaris (alfa) zvezda u sazvezdju Ursa Minor i vidi se cele noci jer je iznad severnog pola gledano sa zemljine severne hemisfere a u blizini zemljinog celestialnog severnog pola ili ose.
Venera se naziva "jutarnja" ili "vecernja zvezda". Naziv "zvezda" je naravno pogresan jer je Venera planeta a ne zvezda ali joj taj naziv potice zbog toga sto je Venera, posle Meseca, najsjajniji objekat na nocnom nebu. Nije tacno da se vidi cele noci, vec samo 15 minuta pre izlaska ili zalaska Sunca, odakle joj i potice nadimak " jutarnja" ili "vecernja". Kao i Venera, Merkur se takodje vremenski ograniceno vidi ujutro (najbolje tokom jeseni) ili uvece ( najbolje tokom proleca), sat vremena pre izlaska ili zalaska Sunca, a ne tokom cele noci.

Australija.

95765844_130058658647760_6716465931884691456_n.jpg

Nije sasvim ravna, malo je talasasta i ti talasi su sitniji, visefrekventniji po osi zapad - istok, nego sever jug.
Debljina ili dubina je izmedju 15 i 22 kilometra.
Meseca postoje dva, Sunca cetiri, razlicitih su velicina i izranjaju iz okeana. Moguce je videti dva Sunca istovremeno, a sa Antarktika sva cetiri, pa je zato tamo zabranjeno otici i otamo se samo par ljudi vratilo, medju njima i jedan covek kog znam i koji mi se poverio i pokazao mi neverovatne snimke, ali ne smem o tome da pricam do odredjenog dana.
Ima da sednete na dupe kad dodje dan sa kodnim imenom SSASS i kad stavim slike, ali dotad ni za zivu glavu ne pricajte nikome o ovome.

Back