febo_ch
Elita
- Poruka
- 17.853
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A zbog cega ne bih bio? Ja dok sam ratovao, nisam granatirao sela i gradove, terorisao civile i govorio da se nikada necu predati. To se podrazumevalo, a predaja nije bila opcija nikada za to se cuvala bomba, zadnji metak. Ovi pacovi i nacisti iz Azovstalja godinama terorisu stanovnistvo Donbasa, mucili i kasapili zarobljene vojnike i civile a kad je voda dosla do grla ajmo braco u zarobljenistvo. Eto to ti je hrabrost tih pacova, ubijas i mucis godinama a onda odes u zarobljenistvo kod istih onih koje granatiras godinama. Sto nne izginuse do jednog, kao sto su govorili? Pa nemaju m... za to, pacovima je njihov bedni zivot iznad svega i zato su se predali.Ti si hrabriji od ovih iz Azovstala?
.
.
Па види ово није пропаганда, ово је на стотине, ја бих рекао хиљаде снимака, фотографија, гдје су тамо неки људи истетовирани са крајње чудним симболима у 21 вијеку.Или је украјинска војска постала хрпа фанатика или ратују само фанатици.Јер ови што су мобилисани након упада Русије у Украјину дјелују сасвим обични људи.Примјетна је разлика.Срећа у несрећи Руси су хватали живе и једне и друге, наравно да им није исти статус.Међутим како ствари стоје нико обичне људе не пита, забрањен излазак из државе ако немаш пара да платиш излазак,Дакле присилна мобилизација сиротиње.Класика.Pa jesu marginalne. To je kao da je kažem da su svi prekodrinski Srbi gamad jer im nije strano da masakriraju 8k zarobljenika![]()
Prenosi BBC. Pa ne zakopcavaju se ovde svi na ledja da gutaju propagandno smece BBC-a, CNN-a i slicnih propagandnih zapadnih glasila.Neki ruski vojnici odbijaju da se vrate da se bore u Ukrajinu zbog njihovih prethodnih iskustava sa prve linije fronte na samom početku invazije, prema tvrdnjama ruskih pravnika za ljudska prava i aktivista.
BBC je razgovarao sa jednim takvim vojnikom.
„Ne želim da se vratim u Ukrajinu da ubijam i da budem ubijen", kaže Sergej*, koji je početkom godine proveo pet nedelja boreći se u Ukrajini.
On je sad kod kuće u Rusiji, pošto je zatražio pravni savet kako da izbegne da bude poslat nazad na front.
Sergej je samo jedan od stotina ruskih vojnika za koje se tvrdi da su zatražili takvu pomoć.
Sergej kaže da je istraumiran iskustvom u Ukrajini.
„Mislio sam da smo mi ruska vojska, najjača sila na svetu", kaže ovaj mladić ogorčeno.
Umesto toga, od njih se očekivalo da ratuju čak i bez najosnovnije opreme, kao što su uređaji za noćni vid, kaže on.
„Bili smo kao slepi mačići. Šokiran sam našom vojskom. Ne bi koštalo mnogo da nas opreme. Zašto onda to nije učinjeno?".
Sergej se pridružio vojsci kao regrut - većina ruskih muškaraca starosti između 18 i 27 godina moraju da služe godinu dana obaveznog vojnog roka.
Ali, posle nekoliko meseci, doneo je odluku da potpiše dvogodišnji profesionalni ugovor na osnovu kojeg bi dobijao platu.
U januaru je Sergej poslat blizu granice sa Ukrajinom na vojne vežbe, kako mu je rečeno.
Mesec dana kasnije, 24. februara, onoga dana kad je Rusija pokrenula invaziju, rečeno mu je da pređe granicu.
Njegova jedinica se gotovo momentalno našla na meti napada.
Kad su se to veče smestili na napuštenoj farmi da prespavaju, njihov komandant im je rekao:
„Kao što ste već do sada svi i sami shvatili, ovo nije šala."
Konvoj ruske vojske koji je išao ka Donbasu dan uoči početka invazije na Ukrajinu
Sergej kaže da je bio potpuno šokiran.
„Moje prve misli su bile: 'Da li se ovo stvarno dešava? Da li se ovo stvarno dešava meni?!'".
Neprestano su bili gađani granatama, kaže on, i kad su bili u pokretu i kad su bili stacionirani tokom noći.
U njegovoj jedinici od 50 ljudi, 10 je ubijeno, a još 10 ranjeno.
Gotovo svi njegovi drugovi bili su mlađi od 25 godina.
Čuo je za ruske vojnike koji su bili toliko neiskusni da „nisu znali da pucaju i nisu znali da raspoznaju koja je prednja, a koja zadnja strana granate."
On kaže da je njegov konvoj, koji je putovao kroz severnu Ukrajinu, presečen posle samo četiri dana kad je most koji je trebalo da pređu eksplodirao, a drugovi ispred njega su stradali u eksploziji.
Sergej govori o traumi jednog drugog trenutka kad je trebalo da zaobiđe drugove zatočene u zapaljenom vozilu ispred njih.
„Digao ga je u vazduh minobacač ili nešto drugo. Ne znam šta je to bilo. Vozilo se zapalilo, a unutra su bili ruski vojnici.
„Obišli smo ga i nastavili dalje, pucajući u pokretu. Nisam se ni osvrnuo."
![]()
Stanovnici razgledaju uništeni ruski tend u Černigovu nadomak Kijeva
Njegova jedinica kretala se kroz ukrajinske seoske predele, ali bilo je očigledno da ne postoji nikakva strategija, kaže on.
Obećano pojačanje nije stizalo, a vojnici nisu bili dovoljno dobro opremljeni za zadatak zauzimanja velikog grada.
„Išli smo bez helikoptera - samo u koloni, kao da idemo na vojnu paradu."
On veruje da su njegovi komandanti planirali da osvoje uporišta i ključne gradove veoma brzo i da su računali na to da će se Ukrajinci naprosto predati.
„Žurili smo napred, sa kratkim noćenjima, bez rovova, bez izviđanja. Nismo ostavili nikoga u pozadini, tako da kad bi neko odlučio da nam priđe s leđa i napadne nas, ne bismo bili zaštićeni.
„Mislim da je mnogo naših momaka poginulo upravo zbog toga.
„Da smo napredovali postepeno, da smo proveravali da li su putevi minirani, mogli su da se izbegnu mnogo gubici."
Sergejeve pritužbe na nedostatak opreme ponovljene su u telefonskim razgovorima navodno između ruskih vojnika i njihovih porodica, koji su presrele i postavile na internet ukrajinske snage bezbednosti.
Početkom aprila, Sergej je poslat nazad preko granice u logor na ruskoj strani.
Trupe su povučene iz severne Ukrajine i činilo se da se sada pregrupišu za napad na istok.
Kasnije toga meseca on je primio naređenje da se vrati u Ukrajinu, ali je komandantu rekao da nije spreman da pođe.
jeste kao sto je pao i herson i izjum

Jeste baba sero. Na tviteru ste i Moskvu zauzeli.
A inace je tesko montirati sve ovo? U Rusiji da dizes Ruku mozes jednom, a posle toga ides malo u zatvor na prevaspitavanje. Naravno ima i tamo ludaka koji se dive nacistima ali njih neces videti da slobodno paradiraju i dizu rukE. Inace, ovako su i Milosevicu i nekim drugim Srbima montirali slike nebili ih poistovetili sa hitlerom.
Комшија: Оборен Су27 произведен у Русији!Nešto malo o onom oborenom ''ruskom'' Suhoju koji su Begami, Mstimud, Komšija i slični postavili 186 puta, kreveljeći se i likujući
Istina, jeste Suhoj, ali ukrajinski.
![]()
![]()
![]()

Није измонтирано лол. Он јесте био такав тип, а до дан данас исто је.A inace je tesko montirati sve ovo? U Rusiji da dizes Ruku mozes jednom, a posle toga ides malo u zatvor na prevaspitavanje. Naravno ima i tamo ludaka koji se dive nacistima ali njih neces videti da slobodno paradiraju i dizu rukE. Inace, ovako su i Milosevicu i nekim drugim Srbima montirali slike nebili ih poistovetili sa hitlerom.
Auu koliko mozak mora biti ispran da poverujes u ovako nesto. Cim vidim izvor sve mi bude jasno, procitam naslov i to je to.Ruske majke se bore da spasu sinove od Putinovog rata
Kad su Marinina dva sina prošle zime regrutovana u rusku vojsku, ona je pozdravila ideju da njena deca služe vojni rok.
„Rekla sam im da moraju da služe vojsku", kaže mi ona, „bila je to njihova dužnost prema domovini."
Ali nekoliko nedelja kasnije, počela je da se brine.
Njeni sinovi bili su raspoređeni u oblast blizu granice sa Ukrajinom.
Dvadeset četvrtog februara predsednik Vladimir Putin naredio je da ruske trupe izvrše invaziju na Ukrajinu.
Toga dana je Marina (nije joj pravo ime) izgubila svaki kontakt sa svojim sinovima.
„Vreme je za mene stalo. Nisam mogla da jedem. Nisam mogla da spavam", kaže mi ona.
„Razmenjivala sam poruke sa majkama drugih regruta iz iste jedinice. Ispostavilo se da su mnoge od njih takođe izgubile svaki kontakt sa svojom decom."
Kremlj je obećao da redovni ruski regruti neće biti slati u Ukrajinu.
„Njihovi vojnici im ne trebaju": Pronađena tela mrtvih ruskih boraca blizu Kijeva
Gde su, onda, bili Marinini sinovi?
„Sela sam u kola i krenula u potragu. Na telefonskoj vezi je jedan od komandanata insistirao da su oni na vojnoj vežbi na poligonu."
„Rekla sam mu: 'Odvezla sam se do svih obližnjih poligona gde se održavaju vežbe. Nisu tamo. Molim vas, ne lažite me.' Prekinuo mi je vezu."
„Jednom sam, iz očaja, pokušala da se odvezem u Ukrajinu. Nisu me, naravno, pustili da prođem. Bilo je kontrolnih punktova svuda."
„Onda su počele da pristižu žrtve. Pozvao me je neko ko mi je rekao da ima mrtvih i ranjenih. Odjurila sam do vojne bolnice."
Mali vodič kroz ruski nuklearni arsenal - koliko oružja ima i čemu ono služi
Marinini sinovi nisu bili tamo, ali ona je bila šokirana onim što je videla.
„U vojnoj bolnici nije bilo dovoljno lekova ili zavoja.
„Meštani su dobavljali sve. Vojnicima je bilo hladno i bili su gladni. Meštani velikog srca donosili su hranu i piće u bolnicu."
Na kraju je neko iz vojne jedinice njenih sinova priznao da su oni zaista u Ukrajini.
„Saopštili su mi strašne vesti: 'Vaša deca su potpisala vojne ugovore da bi postali profesionalni vojnici.
„Oni učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Vratiće se kao heroji.'"
„Šta to, za ime sveta, govorite? Oni nisu planirali da potpišu nikakav ugovor!", bio je njen odgovor.
„Bili su u vojsci tri meseca. Držali su pušku samo jednom. Bili su na strelištu samo jednom. Najveći deo vremena su čistili sneg."
„Pisala sam kancelariji državnog tužioca tražeći od njega da istraži slučaj. Rekla sam im da nema šanse da bi moji sinovi potpisali vojni ugovor.
„Bila sam sigurna u to. I druge majke su im pisale. One su sve poznavale svoju decu."
Marina sa svoja dva sina - njihova slika je odsečena da bi se zaštitili njihovi identiteti
Rusija se oslanja na regrutaciju da bi povećala broj svojih trupa u oružanim snagama.
Vojni rok traje 12 meseci i, uz neke izuzetke, obavezan je za sve ruske muškarce starosti između 18 i 27 godina.
Petog marta, predsednik Putin je saopštio da „samo profesionalni vojnici, oficiri i vojnici pod ugovorom učestvuju u operaciji u Ukrajini.
„Tamo nema ni jednog jedinog regruta i ne planiramo da ih bude, nećemo ih koristiti."
Ali samo četiri dana kasnije, rusko ministarstvo odbrane priznalo je, prvi put, da se među vojnim osobljem koje učestvuje u ruskoj ofanzivi u Ukrajini nalaze i regruti.
Ministarstvo je tvrdilo da su „bukvalni svi ti regruti sada vraćeni u Rusiju."
Portparol Kremlja saopštio je da je predsednik naložio vojnom tužilaštvu da istraži kako su ti regruti završili u Ukrajini.
Marinina zvanična žalba je bila uvažena. Ruske vlasti su joj potvrdile da njeni sinovi nisu potpisali vojne ugovore.
Oba sina su vraćena u Rusiju.
„Dozvolili su mi da dođem i da odvedem mlađeg sina kući na jedan dan", kaže Marina.
„Dok sam se vozila da ga pokupim, pozvala sam ga i pitala da li mu nešto treba. 'Mama, ne treba mi ništa', odgovorio je on, 'samo ti'."
„Kad sam ga videla, izgledao je jako loše. Momci koji su se vratili odatle bili su strašno mršavi, prljavi i iscrpljeni.
„Odeća im je bila sva pocepana. Moj sin je rekao: 'Bolje da ne znaš šta se tamo dešavalo.' Ali meni je samo važno da se vratio živ."
Marina je ljuta zbog svega što se desilo.
„Lagali su me u lice", kaže mi ona.
„Prvo su lagali da moji sinovi nisu u Ukrajini. Onda su lagali da su potpisali vojne ugovore. Oficiri su lagali, vodnici su lagali.
Kasnije mi je neko rekao da im nije bilo dozvoljeno da mi kažu istinu. Neverovatno.
Bilo im je dozvoljeno da prekrše zakon i da pošalju moje sinove u Ukrajinu, ali im nije bilo dozvoljeno da kažu majci gde su joj deca."
Није било ни 80%, па није било ни 40.Sto se tice severodonjecka i oprecnih informacija o povratku 80 posto grada od strane ukrajinske legije stranaca po najnovijim informacijama to nije bilo dugog veka i opet su ih sabili u industrijski deo
Mene cudi da kod nas postoje ljudi koji veruju u nebuloze koje plasira BBC, CNN i ostalo propagandno smece. Pa mi smo njihovo propagandno smece osetili na svojoj kozi mnogo pre Ukrajine. Stvarno mi nije jasno sta se dogadja u glavama pojedinih Srba, ili stanovnika Srbije, koji mogu i da pomisle da su CNN ili BBC ozbiljni mediji, a ne propagandna glasila zapada.lepa bajka![]()
Nije, Rogozin je nacista.Suocavanje vojnika DNR koji je preziveo torturu i mucenje nacista sa svojim muciteljem.sadista poceo da place i moli za oprostaj i ne nije nacista taj to je tetovirao ss simbole iz sale.
Pogledajte prilog 1166361
Sad ce da slaze da nije ni planirao dolazakPočele vežbe nato pakta na Baltiku.
Genocidni englezi šalju Kijevu rakete.
Ovo je odlična prilika da Rusi nabambusaju genocidne engleze.
Zmija se u glavu udara
Lavrov zakazao konferenciju za novinare
Ruski šef diplomatije će u 13 časova po moskovskom vremenu održati konferenciju za novinare, umesto svog puta u Srbiju, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

znaci mej bregami febo ch komsija mutislav frtaljer istina je dobri bonjanin i drugi su opet uhvaceni u lazi ? pa ja sam sokiran to su uvek bili sampioni istineNešto malo o onom oborenom ''ruskom'' Suhoju koji su Begami, Mstimud, Komšija i slični postavili 186 puta, kreveljeći se i likujući
Istina, jeste Suhoj, ali ukrajinski.
![]()
![]()
![]()

A zbog cega ne bih bio? Ja dok sam ratovao, nisam granatirao sela i gradove, terorisao civile i govorio da se nikada necu predati. To se podrazumevalo, a predaja nije bila opcija nikada za to se cuvala bomba, zadnji metak. Ovi pacovi i nacisti iz Azovstalja godinama terorisu stanovnistvo Donbasa, mucili i kasapili zarobljene vojnike i civile a kad je voda dosla do grla ajmo braco u zarobljenistvo. Eto to ti je hrabrost tih pacova, ubijas i mucis godinama a onda odes u zarobljenistvo kod istih onih koje granatiras godinama. Sto nne izginuse do jednog, kao sto su govorili? Pa nemaju m... za to, pacovima je njihov bedni zivot iznad svega i zato su se predali.
izgleda nije svestan da su ukropi "oslobodili" severodonjeck i da su rusi samo fata morganaSevernodonjeck - zarobljen mačak u čizmama koji je došao iz Odese
Zarobljenih Ukropa ima toliko da je hranjenje istih postalo problem
Пленных ВСУ уже так много, что скоро в РФ и ДНР закончится каша их кормить...06.06.2022
![]()

Само ако будала са татуом буде палила људе другачијег политичког мишљења и убијала децу.Šta sad, treba Čečeni da mi oslobađaju Prokuplje jer neka budala u Novom sadu tetovira kukasti krst?
Oni postave sliku, snimljenu iz daljine, da se ne vide detalji.znaci mej bregami febo ch komsija mutislav frtaljer istina je dobri bonjanin i drugi su opet uhvaceni u lazi ? pa ja sam sokiran to su uvek bili sampioni istine![]()