Gubi li Ukrajina? By Walrus. Objavljeno 12. juna 2022. od strane morža Prema izvještajima medija, Washington navodi da je Zelenski bio manje nego iskren u vezi sa svojim namjerama prije ruske invazije. NYT i AP objavili su takve informacije tako da moraju biti istinite. Po mom mišljenju, Vašington će odbaciti Zelenskog i Ukrajinu kao gomilu gubitnika. Nestala je fantazija o tome da će nekako „hrapava mala Ukrajina“ poraziti Rusiju. Uprkos medijskoj pomci, Rusija je bila vrlo oprezna u izvođenju onoga što bi se moglo nazvati “hirurškom” vojnom operacijom i nikada nije koristila više od djelića svoje borbene moći. Do ovog zaključka dolazim iz zapažanja da, da se Rusija potrudila, ni jedna cigla ne bi stajala na drugoj u Kijevu ili Lavovu. Pa, Zelenski i dalje ima svoju zgradu parlamenta! Velika pažnja na medijske slike, na primjer, otkrit će da za svaku stambenu zgradu u ruševinama postoje mnoge u pozadini koje nisu. Rusija nije vodila totalni rat. Ukrajina, kao što su mnogi skeptici, uključujući i mene, upozoravali da je samo proxy vozilo za napad na Rusiju. Služio je svojoj svrsi. Evropljani su izvršili ekonomsko samoubistvo odbijanjem ruske nafte i gasa. Oni sada u potpunosti zavise od Amerike u pogledu energije. NATO je ojačan i američka dominacija nad evropskom vanjskom politikom sada se mora približiti nivoima iz 1950/Marshall plana. Sankcije bi trebalo da oslabe Rusiju iako kolateralna šteta svjetskoj ekonomiji i dalje raste. Američki proizvođači oružja trljaju ruke o predstojećim evropskim narudžbama, a to rade i američki proizvođači nafte. Pa šta se ne sviđa? Ukrajina je pred rasparčavanjem. Rusija je okrenula leđa Zapadu barem sve dok Amerika zabranjuje svojim evropskim klijentima da pregovaraju. NATO je ojačan novim, uplašenim članicama. Sve u svemu zadovoljavajući rezultat do sada…. Naravno da sam možda samo „beskorisni idiot“, potpuno prevaren od perfidne Rusije i zlog Putina. Moguće je da je Putin inkarnirani đavo sa namjerom da ostvari više lebensrauma. Ruska armija bi zaista mogla biti sastavljena od orkova koji moraju biti natjerani da napadnu, a zatim da zadovolje svoje izopačene požude na cvijetu ukrajinske mladosti. Rusi možda vode rat sa spaljenom zemljom, a Ukrajinci vješto pariraju udarcima vještinom matadora. U to većina ljudi vjeruje. Međutim, ja nemam psa u ovoj borbi i odgojen sam, obučen i obrazovan, da cijenim činjenice i čvrste dokaze. To me je dosta koštalo tokom moje karijere jer nikada nisam igrao da bih se slagao. Ne vidim zašto bi sada trebalo vjerovati medijima, koje smo pošteno osudili zbog Iraka, Sirije, Afganistana, Russiagatea i mnogih drugih informativnih operacija kada je u pitanju Ukrajina. Niti mislim da je Rusija lagala o svojoj osnovnoj namjeri ili motivaciji više od bilo koje druge zemlje. Ako je to nepopularan zaključak, neka bude tako. Čini mi se da je cijela ukrajinska epizoda od barem 2014. pažljivo orkestrirana. Međutim, mislim da su spletkaroši bili previše pametni i da će Rusi, koji nisu započeli ovu sapunicu, da je završe. Ostaviću to Komitetu da možda razmisli.