И ја знам мало, али ево шта знам. У претпрошлом веку и почетком прошлог, новчанице су се звале банкноте и биле су формално замењиве за злато, писало је на њима колико вреде. Српски динар ни у Великом рату није губио на вредности и обавезе су уредно измириване, мада су и војска и влада била у избеглиштву. Онда је то напуштено и кренуло је штампање новца без златног покрића. То је дозволило и чувене хиперинфлације у Немачкој, Мађарској итд. За разлику од инфлације, хиперинфлације су биле не економски него искључиво политички феномен којим су се владе ослобађале својих дугова и осиромашивале сопствено становништво. То смо и ми имали деведесетих. Да је политичка ствар у питању доказ је да су све до једне решавале буквално преко ноћи, везивањем за нешто чврсто. Има то код Ремарка. Код нас заборављени деда Аврам. Златно важење за долар је у Америци формално укинуо Никсон, мада фактички одавно није постојало и долар се штампа малтене без контроле. Постоји и прича (легенда?) да је Северна Кореја запленила једну од две штампарске машине које су Американци донели у Кореју због финансирања рата. Зато је руски поступак разумљив - покушава се да се валута везује за реалне вредности уместо за берзанске шпекулације. Неко стручнији ће ово вероватно да исправи.