Rat u Ukrajini (39)

Koliko će još teritorija Rusija osvojiti do kraja rata?

• Još mnogo

glasova: 40 61,5%
  • Još malo

glasova: 6 9,2%
  • Izgubiće

glasova: 19 29,2%

• Ukupno glasova
    65
Sankcije deluju, Slobodna Evropa kaže da Rusija izvozi naoružanje u Kinu:

2F3F469C-D930-42DF-BABA-1344248DEE7A.jpeg

https://www.rferl.org/amp/china-russia-taiwan-invasion-rusi-danylyuk-putin-xi-/33545169.html

Ruski predsjednik Putin o ratu s NATO-om:

"Iskreno vam kažem, ponekad gledam što govore i mislim, ne mogu vjerovati. Ne mogu vjerovati u ono što govore, da Rusija planira napasti NATO. Pa, nemoguće je vjerovati, ali uvjeravaju vlastiti narod. Dakle, kakvi su to ljudi? Ili su nevjerojatno nesposobni ako u to istinski vjeruju, pa je nemoguće vjerovati u ove gluposti. Ili su jednostavno nepošteni, jer sami ne vjeruju, ali pokušavaju uvjeriti svoje građane da vjeruju.

Pa, koje su druge mogućnosti?
Iskreno, samo želim reći, smirite se i mirno spavajte."

VLADIMIR PUTIN:

„Prije trideset pet godina, kada se činilo da se sukob Hladnog rata bliži kraju, nadali smo se zori ere istinske suradnje.

Činilo se da više nema ideoloških ili drugih prepreka koje bi ometale zajedničko rješavanje problema zajedničkih čovječanstvu, ili reguliranje i rješavanje neizbježnih sporova i sukoba na temelju međusobnog poštovanja i uvažavanja međusobnih interesa.

Dopustite mi ovdje kratku povijesnu digresiju.

Naša zemlja, nastojeći ukloniti osnove za blokovsku konfrontaciju i stvoriti zajednički prostor sigurnosti, dva puta je čak izjavila svoju spremnost za pridruživanje NATO-u.

U početku je to učinjeno 1954. godine, za vrijeme sovjetske ere.

Drugi put je to bilo tijekom posjeta američkog predsjednika Billa Clintona Moskvi 2000. godine, kada smo s njim također razgovarali o toj temi.

U oba navrata smo u biti bili izravno odbijeni.

Ponavljam: bili smo spremni za zajednički rad, za nelinearne korake u sferi sigurnosti i globalne stabilnosti.

Ali naši zapadni kolege nisu bili spremni osloboditi se okova geopolitičkih i povijesne stereotipe, iz pojednostavljenog, shematskog pogleda na svijet.

O tome sam javno govorio i kada sam o tome raspravljao s predsjednikom Clintonom.

Rekao je: 'Znate, zanimljivo je. Mislim da je moguće.'

A onda je navečer rekao: 'Konzultirao sam se sa svojim ljudima – nije izvedivo, nije izvedivo sada.'

'Kada će to biti izvedivo?' I to je bilo to. Sve je izmaknulo.

Ukratko, imali smo istinsku priliku usmjeriti međunarodne odnose u drugom, pozitivnijem smjeru.

Pa ipak, nažalost, prevladao je drugačiji pristup.

Zapadne zemlje podlegle su iskušenju apsolutne moći.

To je doista bilo snažno iskušenje, a odupiranje njemu zahtijevalo bi povijesnu viziju i intelektualnu dubinu.

Čini se da onima koji su u to vrijeme donosili odluke jednostavno nedostajalo oboje.

https://x.com/home

Пажљиво послушајте како је Владимир Путин вечерас на Међународном дискусионом клубу „Валдај“ у Сочију одговорио на питање у вези са дешавањима у Србији последњих неколико месеци:-
Видите, увек има људи, посебно младих људи, који не разумеју добро тренутне проблеме, који не знају историју тих проблема и последице до којих доводе илегалне промене власти, посебно обојене револуције.
До чега је довела обојена револуција у Украјини? Мислим да то сви разумеју. Те обојене револуције су протиуставна, илегална преузимања власти, да будемо искрени. Обично то не води ничему добром. Обично је боље поштовати Устав и закон.
Отворено говорећи, можда се то у Србији не каже директно, али порука је јасна.
Они обећавају да ће "све бити у реду", али никада не кажу – какво "у реду"? По којој цени? То се прећуткује, а резултат је готово увек супротан од онога што народ очекује...-
Многи млади у Србији који протестују су у суштини патриоте и битно је наставити дијалог са њима, што Вучић и покушава. Они никада не би требало да забораве кроз коју патњу је прошао српски народ пре Првог светског рата, после Првог светског рата и за време Другог светског рата, после Другог светског рата...
Снаге које их сада гурају на улицу желе да српски народ страда још више, казао је Путин.Путин је на крају излагања демантовао да није у добрим односима са председником Србије.

Back