Rat u Ukrajini (39)

Koliko će još teritorija Rusija osvojiti do kraja rata?

• Još mnogo

glasova: 40 61,5%
  • Još malo

glasova: 6 9,2%
  • Izgubiće

glasova: 19 29,2%

• Ukupno glasova
    65
Rusi su krenuli sa 170 hiljada vojnika .
I trenutno i danas koriste izmedju 8-12 % svojih vojnih potencijala. To je ono sto nervira NAFO.

NAFO prdnuo u cabar
rusija je svu vojsku poslla u ukrajinu, putin je izjavio da je u ukrajini angazovano 700.000 vojnika
kad su ukrajinci upali u kursku oblast, tamo nije bilo ruskih jedinica, kad je wagner krenuo ka moskvi sve do predgradja moskve nije bila ni jedna ruska jedinica da im se suprostavi, sve je to poslato u ukrajinu
svet je video da je ruska vojna moc blef

Rusija protiv ostatka svemira?

НАТО није актер он је оруђе. Па онда постави себи питање у чијим рукама. Није у рукама САД, јер су и САД само велико тупаво оруђе као и НАТО. Чије? Ето ти ХИНТ за оскудну памет.

Ušakov: Nije bilo dogovora između Putina i Trampa o sastanku sa Zelenskim

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov izjavio je danas da nije postignut nikakav dogovor između ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Donalda Trampa o mogućem susretu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, niti o trojnom sastanku."Ono što se sada prenosi u medijima ne odražava stvarni sadržaj razgovora. Govori se o trojnom ili bilateralnom sastanku Putin-Zelenski, ali, koliko ja znam, Putin i Tramp o tome se nisu dogovorili", rekao je Ušakov u izjavi za televiziju "Rusija 1", prenosi ruski portal Smotrim.Dodao je da su predstavnici SAD razgovarali o povećanju broja delegacija na pregovorima o Ukrajini.Ušakov je objasnio da su Sjedinjene Američke Države trebalo da iznesu konkretne predloge, ali da oni još nisu izneti.Ranije je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov objasnio da Putin ne isključuje mogućnost sastanka sa Zelenskim.Međutim, kako je naveo, pregovori na tako visokom nivou moraju biti pripremljeni u skladu sa tim.:

Putin: Koreni uzroci ukrajinske krize moraju biti otklonjeni radi dugoročnog rešenja

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da koreni uzroka ukrajinske krize moraju biti otklonjeni radi dugoročnog rešenja."Da bi ukrajinsko rešenje bilo održivo i dugoročno, moraju se otkloniti korenski uzroci krize, o kojima sam govorio mnogo puta ranije, i mora se obnoviti pravedna ravnoteža u sferi bezbednosti", rekao je Putin u Tjanđinu na sastanku Saveta šefova država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), prenose RIA Novosti.Prema njegovim rečima, ruski pristup ukrajinskoj krizi je da nijedna zemlja ne može da obezbedi svoju bezbednost na račun druge.

Fon der Lajen: Evropa ima precizan plan o slanju trupa u Ukrajinu

Evropa je precizno isplanirala kako da pošalje trupe u Ukrajinu, izjavila je juče predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen."Bezbednosne garancije su važnije od svega. Apsolutno su ključne'', rekla je fon der Lajen, prenosi Fajnenšel tajms.Ona je izjavila da postoji mapa puta o bezbednosnim garnacijama, oko čega su se evropski lideri složili u Beloj kući.''Američki predsednik Donald Tramp nas je uverio da će i američke trupe učestvovati kao podrška Ukrajini, što je više puta potvrđeno'', rekla je fon der Lajen.

https://www.euronews.rs/evropa/vesti/185621/rat-u-ukrajini-najnovije-vesti-za-1-septembar/vest

Link prethodne teme:
https://forum.krstarica.com/threads/rat-u-ukrajini-38.1027906/page-800
E vidiš, ta mapa izgleda sasvim drugačije od onih koje se postavljaju tu u mjerilu 1:5 ili manjem.
Drugim riječima, Rusi masovno ginu bez ikakvog smisla i razloga.
Nije da ih žalim, svi su oni dobitnici Darwinove nagrade.

Putin presretan jer je živ.

20250929_190540.jpg

Ne gledati gore, malo ćeš se uznemiriti a srce baš nije u najboljem stanju.

20250930_000213.jpg

Orban se isto koprca.
Više nije fejk njuz kad su ga Ukri postrojili.
Sad je "no biggie".
Kakva budala, ide on dolje sljedeći, ima da Civilizacija opet ukrade izbore kao u Moldaviji. Ne pomaže mu gej kravata.
A Fićo će pasti u depresiju iovako ionako, ako ništa drugo, od preuskog sakoa.

orban-fico.jpg

Ukrajinci dronom od 500 dolara srušili ruski helikopter Mi-8

UKRAJINSKI operateri FPV dronova srušili su ruski vojni helikopter Mi-8, objavio je zapovjednik Snaga besposadnih sustava Oružanih snaga Ukrajine, javlja Kyiv Post.

Snimka udara​

Objavljena snimka, duga tridesetak sekundi, prikazuje trenutak udara drona u helikopter nakon čega dolazi do eksplozije. Letjelica se potom zapalila i srušila u polje, ostavljajući za sobom oblak crnog dima. Točna lokacija napada nije otkrivena.

Ruski vojni blogeri tvrdili su da su piloti preživjeli i da ih je pokupila pješačka postrojba.

Mi-28, koji je Brovdi spomenuo u prvoj objavi, moderni je ruski jurišni helikopter opremljen topom od 30 mm, vođenim i nevođenim raketama te sustavima za noćno djelovanje. Svaki primjerak stoji oko 18 milijuna dolara. No snimka 1. bojne besposadnih sustava 59. brigade "Jakov Handžuk" potvrdila je da se radilo o helikopteru Mi-8, čija se vrijednost procjenjuje na više od 10 milijuna dolara.

"Posada 'Baltike' danas je uništila ruski Mi-8, vrijedan više od 10 milijuna dolara, i to FPV dronom od svega 500 dolara", objavila je postrojba, naglasivši da je uspjeh rezultat koordinacije obavještajnih službi, zapovjedništva i pilota dronova.

Povijest sličnih obaranja​

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) i prošle je godine oborila dva ruska helikoptera u letu – Mi-28 i Mi-8 – koristeći domaći dron tipa Darts, vrijedan oko 1000 dolara. Oba napada izvedena su u Kurskoj oblasti u kolovozu 2024. godine.

U prvom slučaju dron je pogodio Mi-28 prilikom taktičkog slijetanja, a nekoliko dana kasnije drugi je helikopter Mi-8 pogođen "ravno u rep" nakon gotovo deset minuta potjere na niskoj visini.

Operater poznat pod nadimkom "Glyba" prisjetio se da je tada bio zadužen za potvrdu udara na oklopno vozilo, no iz zraka je uočio helikopter i odlučio ga napasti. "Kad smo pogodili, pet sekundi nismo mogli vjerovati da je uspjelo", rekao je.

Helikopteri Mi-8 i Mi-28​

Mi-8, uveden u upotrebu šezdesetih godina prošlog stoljeća, jedan je od najrasprostranjenijih helikoptera sovjetske i ruske proizvodnje. Koristi se za transport vojnika i tereta, medicinsku evakuaciju, desante i borbene misije, a može prevesti do 24 vojnika ili nekoliko tona opreme.

Mi-28, za razliku od njega, razvijen je kao specijalizirani jurišni helikopter za uništavanje oklopa i utvrda. Rusija ih izvozi u Iran i aktivno koristi u ratu protiv Ukrajine. Prema podacima analitičkog portala Oryx, od početka invazije vizualno je potvrđeno uništenje ili oštećenje najmanje 18 helikoptera tog tipa.

Back