.
ЗеРада

Да би се разумело шта се јуче догодило у Њујорку потребно је разложити главне изјаве Трампа и Зеленског (Зе):

Рано је за разговоре о гаранцијама безбедности за Украјину

Да, свима је јасно да је председник Трамп спреман да пружи гаранције безбедности Украјини, након завршетка овог рата.

Трамп схвата да ми не можемо једноставно да разменимо територије са Русијом. Мислим да је он своју позицију променио.

У сваком случају, обема странама желим све најбоље. Ми ћемо наставити са испорукама оружја НАТО да би даље НАТО могао с тим оружјем да ради оно што сматра неопходним. Срећно свима!
Овде треба подсетити како се развијао рат и позиција Зе у односу на мир и продужетак рата:

рат до враћања на границе 1991.;

"будапештики" (низ споразума о сарадњи Украјине и појединих европских земаља у области безбедности и одбране на основу Будимпештанског споразума, које многи коментатори виде као "мртво слово на папиру");

планови Победе/издржљивости и још понеки;

доласком Трампа и неопходношћу да се усагласи са планом мира: захтев за безусловним примирјем. Овде би требало некако објаснити због чега је током 3 године рата Зе био против прекида ватре и то називао издајом;

након што је РФ одбацила привремено примирје: Зе је покренуо низ захтева према САД и партнерима за гаранцијама безбедности "као члан 5" НАТО, једино што НАТО већ одавно није ни на видику;

када се Трамп сусрео са Путином на Аљасци и подржао план размене територија;

Зе се меко удаљавао од размене и почео да инсистира на снажним гаранцијама и њиховој ратификацији у парламентима држава (што би очигледно месецима трајало);

са траженим гаранцијама ни САД ни коалиција неспособних такође се нису сагласили. Логично, партнери немају жељу да умиру за Украјину.
И шта је на крају јуче добио Зе - успео је дефинитивно да одбаци план размене територија и добио од Трампа опрост да ратује колико хоће.
Чега се Зе одрекао: сада НЕ тражи достављање Украјини гаранција безбедности до завршетка рата (раније их нису давали, а сада их Зе и не тражи).
Све у свему, Зе се вратио на почетак - рат до враћања на границе 1991, овог пута без подршке САД, али је Зе тиме задовољан.
Трамп се извукао из рата у Украјини. Ако Зе хоће да води рат - нека ратује. За свој и за рачун Европе. Ако бисмо преформулисали Трампово "обема странама желим све најбоље", Трамп је казао: "од сада ја навијам за обе стране у рату".
Због чега је Дони ово урадио? Па јер није могао да присили Зе на услове договора постигнутих на Аљасци
А шта је друго могао да уради? Да призна да он није најбољи миротворац у свету и да чак и Зе може да га врти како хоће?
А овако, види као је он моћан: у свету наратива економија РФ поново је разорена,
долар вреди 200 рубаља, а у стварности привреда ЕУ наставља да одлази/затвара се јер они настављају да плаћају рат
За сада, све пролази кроз 3. према 4. сценарију - општеевропском рату. Зе је у овом поново однео "победу" и може даље да настави да ратује/влада.
Sep 24 at 10:11
.