od svega ovoga stvaran strateski znacaj za Rusiju imaju samo Krim koji su uzeli i Odesa koju nisu uzeli
meni tri godine nije jasno zasto su napadali tamo neke selendre, a nisu iskoristili tu vojsku za proboj do Odese dok se Ukrajinci nisu jos branili. ako su vec krenuli tada malim snagama, sa 150-250k vojnika. ne moze me niko ubediti da im je napad na neki Sumi ili Kharkiv u kome zive vecinski ukrajinci bio bitniji od Odese, i to Odese u kojoj zivi gomila etnickih Rusa. uzeli su ono zmijsko ostrvo odmah prvi dan su napali, a Odesa ni mrdnuli nisu da joj pridju. gomila poteza koje je Rusija vukla u ovom ratu su tezak promasaj, ali docice vreme kada ce se ocenjivati strategija Gerasimova sa istorijske distance, i mislim da ce biti negativna ocena. sta je mogao, a sta je uradio, nikako mu ne ide u prilog. a neke sanse nece skoro imati ponovo da ostvare te ciljeve. i gde god da bude linija granice posle ovoga, nista nece spreciti Ukrajinu da se naoruzava i naoruzava i jos naoruzava. a Rusija je sada imala Putina, a posle dolazi neki novi Jelcinj pa jos jedan i tako redom