Rat u Ukrajini (33)

Šta očekujete na frontu nakon smene Šojgua i započetih vojnih operacija oko Harkova?


  • Ukupno glasova
    66
Sad kreće uticaj bube zlatice na razvoj krompira
A front 👇
Cracking Up Lol GIF by HULU
А америћка помоћ совјетима у Другом свјетском рату? :namcor:
 
Bela kuća izjavila da što se njih tiče ono u Gazi za njih nije genocid.A ono u Srebrenici jeste?Lažovi i licemeri.
Ипак су они шампиони "демокрације". Побили су толики народ у 300 година постојања, да су развили истанчан њух за процену геноцид или не.
 
Povedi i kotača koji voli najlepšu.

VIDEO Rusi kažu da su uništili hrvatski lanser raketa. Objavili i snimku​

Index Vijesti
13:33, 14. svibnja 2024.

VIDEO Rusi kažu da su uništili hrvatski lanser raketa. Objavili i snimku

Screenshot: Telegram
RUSKE trupe uništile su u Ukrajini višecijevni bacač raketa (MLRS) RAK-SA-12 122 mm proizveden u Hrvatskoj, po prvi put od početka rata, rekao je jučer general pukovnik Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane.
Konašenkov kaže da su MLRS uništile jedinice grupe Centar, koje su "poboljšale taktičku situaciju i porazile formacije triju brigada Oružanih snaga Ukrajine."

Rusi uništili hrvatski bacač raketa

Osim RAK-SA-12, ukrajinske oružane snage izgubile su 395 vojnika, tri borbena oklopna vozila, šest vozila i haubicu Msta-B od 155 mm u zoni djelovanja ruske skupine", kažu iz ruskog ministarstva.

Ruski medij: Ovo zaslužuje pozornost​

Ruski Reporter piše da je hrvatski bacač raketa uništen ruskim samoubilačkim dronom Lancet. Kažu da je Lancet u posljednjih nekoliko dana uništio tri MLRS-a, od kojih je jedan bio sovjetski MLRS Grad.

Uništavanje sovjetskog Grada nije neka vijest, piše Reporter i dodaje da drugi slučajevi "zaslužuju veću pozornost".

"Činjenica je da je Lancetov ulov bio rijedak hrvatski MLRS RAK-12, montiran na šasiju oklopnog vozila Humvee. Uz pomoć ovih sustava, nacionalisti mogu pucati na kratke udaljenosti i napadati napredujuće pješaštvo ruskih oružanih snaga", piše portal.

Kažu da se na objavljenoj snimci "jasno vide trenuci poraza hrvatskih lansera". Navode i da su MLRS-ovi bili spremni za pucanje, ali ih je primijetila ruska izviđačka bespilotna letjelica.

Ruski mediji navode i da nije jasno jesu li u eksploziji stradali ukrajinski vojnici. Navodno je uništen i jedan bacač raketa češke proizvodnje.

RAK-SA-12 proizvodi istarska tvrtka​

Višecijevni raketni sistem RAK-SA-12 128 mm je raketno oružje namijenjeno za ostvarivanje iznenadnih i jakih vatrenih udara na daljinama od 800 do 8500 metara. Proizvodi ga M Adler D, tvrtka iz Istre koja se bavi proizvodnjom oružja i vojne opreme.

Na stranicama tvrtke piše da se RAK-SA-12 koristi za onesposobljavanje i uništavanje neprijateljeve žive sile i vatrenih sredstava u zaklonima i izvan zaklona, topništva na hodnji i na vatrenim položajima; zapovjedna mjesta centri veze i motrišta; zračni i pomorski desanti u područjima prikupljanja i iskrcavanja; prometnice, važnija raskrižja, željeznička čvorišta, luke i aerodromi.

RAK-SA-12 je zbog svoje male težine dosta velikog dometa i ubojne moći rakete, pogodan za uporabu na raznovrsnom zemljištu i u svim meteorološkim uvjetima. Za gađanje iz lansera mogu se upotrebljavati rakete 128 mm model M63, M91, M91A1,A2 s upaljačem RUK M92 i RUTI M94 pri temperaturama od -30 °C do +50 °C.

Pet poslužitelja​

Lanserom rukuju i poslužuju ga pet obučenih poslužitelja s kojima zapovijeda zapovjednik skupine. Vrijeme potrebno za prelazak iz hodnog u bojni položaj je oko 90 sekundi, a iz bojnog u hodni položaj oko jedne minute.

Osnovni način premještaja lansera je vuča tegljačem (kamionom), a može se prevoziti kamionom, željeznicom, brodom, helikopterom i zrakoplovom.

Prazan lanser se na hodnji može vući brzinom do 80 km/sat po asfaltnim putovima, na makadamskim putovima do 50 km/sat, izvan putova do 25 km/sat. Napunjeni lanser se može vući na hodnji po asfaltnim putovima brzinom do 60 km/sat, po makadamskim brzinom do 40 km/sat i izvan putova brzinom do 15 km/sat.
 
Ala tebi nedostaje obrazovanja.Ti si zaslepljen mržnjom prema Rusima.Odakle dobijaš informacije,ko je taj što ti puni glavu glupostima,jel ima ime,sliku,adresu,bilo šta?
Ne upravo vama kremljobotima nedostaje obrazovanja. Nema naroda koji je bio pod ruskom cizmom, a da sada ni po zivu glave ne zeli da se to ponovi. Jedino kremljoboti sanjaju rusku okupaciju, umjesto da uce na iskustvima drugih naroda, koji su se svi gospodarski i drustveno preporodili nakon uklanjanja ruskog utjecaja.

Ali kazem vasa sreca je da necete morati pod rusku okupaciju i to dobrim dijelom zahvaljujuci otopru ukrajinskog naroda.
 
LONDON - Britanski ministar odbrane Grant Šaps priznao je da je London dao Kijevu dozvolu da napadne Krim oružjem koje je isporučila Velika Britanija, jer smatra da je to poluostrvo dio Ukrajine.

"Kao što znate, dali smo dozvole za upotrebu oružja na teritoriji Ukrajine, uključujući Krim, za koji smatramo da je sastavni dio Ukrajine", rekao je Šaps na konferenciji "Si pauer" u Londonu.

On je istakao da će Velika Britanija uvijek dozvoliti upotrebu svog oružja u Ukrajini i drugim zemljama samo u potpunom skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, prenio je "Skaj njuz", prenosi Srna.
 

Back
Top