Владимир Путин је задужио Кабинет министара са «Роскосмосом» и «Росатомом» да донесу одлуке о издвајању средстава за пројекат развоја свемирске нуклеарне енергетике од 2024. године.
Остала упутства председника:

До маја развити основне принципе за припрему нових националних пројеката и приступе њиховом финансирању

До 15. јуна доставити ажурирани дугорочни план изградње грађанских судова за период до 2035. године, саопштио је Кремљ.
(...https://twitter.com/Alisa_Vasilisa_/status/1778529397794111646 - 11:03 PM · Apr 11, 2024)

Путин - на састанку са Лукашенком: Сада, као што знате, иде напред идеја о одржавању неке врсте конференције у Швајцарској. Тамо нисмо позвани. Штавише, мисле да ми ту немамо шта да радимо. Истовремено, кажу да је немогуће ништа решити без нас, а пошто ми тамо не идемо, ово је већ нека врста паноптикума, кажу да одбијамо преговоре. Не зову нас, али кажу да одбијамо! Али било би смешно да није тако тужно. Још једном желим да истакнем чему служимо. Али не у формату наметања неких шема које немају везе са реалношћу.

Путин: У енергетском сектору, нажалост, приметили смо серију напада на наше енергетске објекте и били смо принуђени да одговоримо. Желим да истакнем: чак ни из хуманитарних разлога зими нисмо изводили никакве нападе, што значи да нисмо хтели да оставимо социјалне установе, болнице и тако даље без напајања електричном енергијом. Али након серије напада на наше енергетске објекте, били смо приморани да одговоримо.
Али опет понављам: ако се све врати на решавање оних питања о којима смо у почетку говорили, а односе се на питања енергетике, укључујући и решење једног од задатака који смо сами себи поставили, а то је демилитаризација. Пре свега, полазимо од чињенице да на тај начин утичемо на одбрамбену индустрију Украјине, и то директно. Али ако ипак пређемо на неке разговоре, на решавање свих питања на друге начине – па, наравно, као што сам много пута рекао, ми смо спремни за ово.

Путин: Мислим да су се они – супротна страна – у извесној мери сатерали у ћошак када су одбили да преговарају у нади да ће победити Русију на бојном пољу, наневши јој стратешки пораз. Сада схватају да је то немогуће, одбили су да преговарају и сада су у прилично тешкој ситуацији. Наш циљ није да све доведемо у тешку позицију, напротив, спремни смо да радимо конструктивно. Али, наравно, не може нам бити наметања било каквог става који није заснован на стварности.