Ovo jednostavno nije istina.Irci su najslicniji nama a mi ne volimo nato.
Ovo je jedna siroko rasprostranjena zabluda medju Srbima. Jedina stvar koju delimo sa Ircima je zvanje ture pica u kafani. Pri cemu su oni u tome jos "religiozniji" - nisam video Irca ili Irkinju da izbegava da plati turu, dok kod nas toga ima.
To ti je moje zapazanje nakon vise godina zivota i rada u Irskoj.
A sto se tice clanstva u NATO, to je samo trenutna histerija - Irskoj je bitan formalno-prividni neutralni status na polju spoljne politike. Moguce je da je to i u interesu SAD. Irska je pod znacajnim propagandnim uticajem SAD i V. Britanije. Kada je izbio picvajz u Ukrajini, kolicina besa i rusofobije me je neprijatno iznenadila i zapravo zapanjila. Medije nisam mogao da otvorim nedeljama, bilo je odvratno. Jedino su britanski mediji bili gori, cini mi se. Sada, nakon vise od godinu dana od pocetka rata, strasti su malo izgubile na intezitetu.
Umesto clanstva, ono gde se vodi obiljna kampanja je da se uvecaju davanja za odbranu, sa svim mogucim bezveznim izgovorima. U principu se radi o tome da se silne pare daju proizvodjacima oruzja, prvenstveno borbenih aviona, jer Irci avijaciju prakticno i nemaju.
Imaju Irci nekoliko cudnih likova koji su ostro i otvoreno protiv NATO, kao sto je dvoje poslanika u Evropskom parlamentu, ili neki drugi pacifisti koji znaju nekada da protestvuju zbog dozvole Americkoj armiji da koristi aerodrom Shannon i tome slicno. Ali vecina ne mari za to.