Rat u Siriji i Iraku - vesti i analize (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma i to je OK, neka padne, ali ovako lako...

Trebalo je da im naprave ogromne, ogromne gubitke pri tom padu. Eto, to je problem. I da im uzmu malo vise vremena u tom osvajanju, eto to je problem. Bar za mene.

Cesto smo vidjali da je bilo potrebno samo jos dan-dva da se izdrzi negde da se resi problem na nekom trecem mestu, i onda bi sve izgledalo drugacije. Ali umesto dan-dva gledamo bezaniju bez ikakvog otpora.
Ne propatiram ja da treba da se gine uludo, ali pogledajte video iz posta... Ebi ga, post na youtube vise nije raspoloziv. Elem, pisao sam, drze utvrdjen polozan na uzvisini, ima ih 10-tak, napada ih 10-tak ISIS-ovaca koji trce bez zaklona kroz pustinju, niko ih ne gadja, dodju do pred polozaj, i onda ovi iznutra beze. A mogli da ih pobiju bukvalno Rambo nastupom. Da ne pricam o par snajpera i mitraljeza.

Tako polozaji padaju vrlo brzo.

"Takticko povlacenje" :lol:
Salim se, naravno.
Ima objava koje govore da ti ljudi nisu bas samo se okretali i otisli, vec kada su videli da ide talas za talasom napada, a pogotovu na izolovane polozaje, onda su se pod borbom ili nakon borbe povlacili.

U prilog tezama o "taktičkom povlačenju", "sve je ok, ne pbrinite ništa"

ISIS spoils from Palmyra:

30 tanks
6 BMP
6 of 122 / 7 guns
7 of 23 guns
Untold anti-tank missiles, grad missiles, tank shells & ammunition.

Mogu i ja napisati da je poginulo 1000 dzihadista ali gdje su dokazi brate?!Bice sve jasnije uskoro,da im je Palmira bila strateski bitna osigurali vi je bolje ali nije ocigledno.Izvukli su sinoc vecinu ljudstva i to je najbitnije.

Salim se, naravno.
Ima objava koje govore da ti ljudi nisu bas samo se okretali i otisli, vec kada su videli da ide talas za talasom napada, a pogotovu na izolovane polozaje, onda su se pod borbom ili nakon borbe povlacili.

Daleko od organizovanog povlacenja, potpuno nespremno docekan napad, masivni vazdusni protivudar iskoriscen za povlacenje uz napustanje nedozvoljeno velike kolicine vojne opreme, ukljucujuci i cak 19 tenkova.

Uopste nije problem sto je napustena Palmira, strateski ne previse bitna tacka, problem je slaba kordinacija i haoticno delovanje jedinica na terenu

Mogu i ja napisati da je poginulo 1000 dzihadista ali gdje su dokazi brate?!Bice sve jasnije uskoro,da im je Palmira bila strateski bitna osigurali vi je bolje ali nije ocigledno.Izvukli su sinoc vecinu ljudstva i to je najbitnije.

Brate mili, eno ti snimci na Tviteru...
Ostalo je puno tehnike.
Ali, sto ti kazes, a sto sam i ja sinoc napominjao, dobro je da su izvukli vojsku i civile iz obruca.
Tehnika ce i da se napravi, vojska sposobna za borbu nece tek tako.

- - - - - - - - - -

Daleko od organizovanog povlacenja, potpuno nespremno docekan napad, masivni vazdusni protivudar iskoriscen za povlacenje uz napustanje nedozvoljeno velike kolicine vojne opreme, ukljucujuci i cak 19 tenkova.

Uopste nije problem sto je napustena Palmira, strateski ne previse bitna tacka, problem je slaba kordinacija i haoticno delovanje jedinica na terenu

Ukazuje da prosto nisu ni razmatrali opciju u kojoj bi ISIS ponovio 2015. godinu.
Da jesu, grad bi izdrzao bar 7 dana, na osnovu pameti naucene iz gresaka te godine

Salim se, naravno.

Ok, ali onih 10 sa snimka su stvarno mogli ladno da pobiju, pa onda da beze.

No dobro, videcemo, ja sam generalno optimista, sada se nadam da ce SAA i Rusi u Alepu biti pametni i pobiti sve teroriste. Ne bih ni jednog pustio da mi izadje. Bas zbog Palmire.

Mnogo mi je nesto SAA mekana, pominje se vec vise puta ovde izostanak podrske Asadu i slicno, ali ispalo je da ti sto ne podrzavaju Asada seku ljudima glave i ostalo. E, u tom slucaju, tamanio bih i te sto podrzavaju teroriste istom merom. Pa neka me opet ne podrzavaju i neka opet podrzavaju glavosece.

Neko rece ako odu Rusi ili se rat zavrsi, posle godinu dana opet ce da se nastavi. Da, ako se podrzavaoci glavoseca ostave zivima hoce.

Ne znam, ali imam neki utisak da se tamo prilicno lako izvlace krivci, a stradaju neki potpuno drugi ljudi. Zato bih bio mnogo strozi i prema tim civilima koji prezive pod ISIS-om i "umerenima". Na kraju krajeva, i ti sto podrzavaju glavosece, a gledali smo mnooooogo snimaka gde citave mase klicu kada se neko baca sa zgrade, puca u potiljak, seku glave, sve te bih isto tako prevaspitao. Bas da za godinu dana NE BUDE ponovo ovo isto.

Da ne pominjemo da odlican primer za to kako izgleda kad se bunis pa biras gore daju Libija (posle Gadafija) i Irak (posle Sadama). Narocito Libija.

Brate mili, eno ti snimci na Tviteru...
Ostalo je puno tehnike.
Ali, sto ti kazes, a sto sam i ja sinoc napominjao, dobro je da su izvukli vojsku i civile iz obruca.
Tehnika ce i da se napravi, vojska sposobna za borbu nece tek tako.
Pa to i ja tvrdim,ne moze se pricati o opstoj bjezaniji nego organizovanom povlacenju jer je avijacija radila cijelu noc,dakle ja koliko poznajem vojnu terminologiju najblizi temin mi je takticko povlacenje da se sacuva ljudstvo.E sad da li se moglo braniti bolje vjerovatno jeste ali sve su oci usmjerene u drugom pravcu mnogo bitnijem.

Sad bar ISIL ima tehniku za obranu Al Baba.:mrgreen:

Dobro, ko je jebeno mogao da se nada da ISIS nece braniti Al bab i da nece braniti Mosul i da ce napasti Palmiru sa 4000 vojnika? Da li bi ti mogao i sa 500 vojnika da zadrzis toliku kolicinu ljudi?

CzbKqtDWgAAvqVS.jpg:large

https://twitter.com/MmaGreen/status/808047746771013636

Evo jednog malog snimka snaga sto vlada salje u Palmiru.

Зависи у ком сегменту се ово може сматрати појачањем, са овим виђеним на снимку и фотографијама се изгубљено не може повратити против 4000 џихадиста, евентуално да се држи нека зацртана линија одбране, за шта верујем да су послати, до доласка других јединица за подршку и контранапад.

Ok, ali onih 10 sa snimka su stvarno mogli ladno da pobiju, pa onda da beze.

No dobro, videcemo, ja sam generalno optimista, sada se nadam da ce SAA i Rusi u Alepu biti pametni i pobiti sve teroriste. Ne bih ni jednog pustio da mi izadje. Bas zbog Palmire.

Mnogo mi je nesto SAA mekana, pominje se vec vise puta ovde izostanak podrske Asadu i slicno, ali ispalo je da ti sto ne podrzavaju Asada seku ljudima glave i ostalo. E, u tom slucaju, tamanio bih i te sto podrzavaju teroriste istom merom. Pa neka me opet ne podrzavaju i neka opet podrzavaju glavosece.

Neko rece ako odu Rusi ili se rat zavrsi, posle godinu dana opet ce da se nastavi. Da, ako se podrzavaoci glavoseca ostave zivima hoce.

Meni je glavna stvar ovo sa navodnim povlacenjem ruskog personala iz Palmire par dana pre ofanzive.
Sta to treba da znaci?
1) Da su Rusi znali sta se sprema, pa se povukli?
2) Rusi nisu znali sta se sprema, smatrali da je kod Palmire sve ok?

Nijedan od ponudjenih odgovora ne ukazuje na dobru pricu...

Ponovna ofanziva za oslobadjanje svega ovoga, ako i kada je bude, pojesce bar 2-3 meseca borbe...

Ne znam, ali imam neki utisak da se tamo prilicno lako izvlace krivci, a stradaju neki potpuno drugi ljudi. Zato bih bio mnogo strozi i prema tim civilima koji prezive pod ISIS-om i "umerenima". Na kraju krajeva, i ti sto podrzavaju glavosece, a gledali smo mnooooogo snimaka gde citave mase klicu kada se neko baca sa zgrade, puca u potiljak, seku glave, sve te bih isto tako prevaspitao. Bas da za godinu dana NE BUDE ponovo ovo isto.

Da ne pominjemo da odlican primer za to kako izgleda kad se bunis pa biras gore daju Libija (posle Gadafija) i Irak (posle Sadama). Narocito Libija.

Odlicno primeceno! :ok:

ISIL bi od Turaka ispušio kod Al Baba a od Iračana će takodje da ispuše u Mosulu i sad akcije usmeravaju tamo gde mogu da pobede, protiv SAA jer oni su trenutno angažovani previše u Alepu i drugim zelenim flekama.

ISIL je dobro procenio u kom pravcu će da beži od Iračana i Turaka a to je upravo pravac u kojem su krenuli, ka zapadu i jugu Sirije jer svesni su da protiv Turaka i Iračana baš nemaju neke šanse, za njih je besmisleno da se bore protiv njih tako da oni nisu samo divlji fanatici koji hoće na svakog da jurišaju nego očigledno su i proračunati fanatici koji biraju neprijatelja sada.

Poslednja izmena:
Uh, uh ... da nismo malo preterali :mrgreen::mrgreen::hahaha:

Istina je da SAD, Izrael i S.Arabija opremaju i naoružavaju pobunjenike , ali činjenice su da su to uglavnom bande nastale od domaćeg stanovništva a oko 10-15 % su strani džihadisti . Naoružani su uglavnom pešadijskim naoružanjem , a ono malo artiljerije i oklopa što imaju im je ostavila upravo SAA (kao danas npr) . Avijaciju nemaju, niti neka značajnija sredstva PVO .

Nijedna ozbiljnija država ne bi ni došla u situaciju da joj se takva pobuna desi . Bolna činjenica je da u Siriji nema nacionalnog jedinstva, da je poput SFRJ to država sa granicama koje su diktirali drugi . Zbog toga je strani faktor i uspeo da je razbuca a ovo trenutno je samo borba za to ko će da na kraju da drži koji komad zemlje kad se rat završi .

Po dostupnim podacima, u vojsci Islamske države ratovalo je oko 360000 stranaca, ne stalno i ne sve vreme. Zadnji podatak je da ih ima još oko 90000. Zapadne zemlje i zemlje zaliva su utukle 65 milijardi dolara u naoružanje, opremu i logistiku da bi ISIL postao globalna pretnja. Dodatna sredstva su ulupana u finansiranje **revolucije** i pravljenje građanskog rata, obuku, opremanje i naoružavanje terorista svih boja, Al Kaide, raznoraznih Šamova, Liva i ne znam kako se sve nazivaju.
Pod rukovodstvom Amerike, napravljena je koalicija 66 zemalja sa preko 1000 aviona koji su prikovali sirijsku avijaciju za zemlju, a po potrebi su teroristima davali vazdušnu podršku i sprečavali SAA u obračunu sa teroristima.
Zatim sankcije radi paralisanja Sirijske države, istovremeno je DAEŠ trgovao naveliko sirijskom naftom upravo sa zemljama koje su siriji uvele sankcije.
Koliko sam preterao? Pa samo Ujgura ima najmanje dve divizije.

Kad bi jedna strana dobijala sve bitke, rat bi bio brzo gotov.
U ratu se bitke dobijaju i gube. Taktika se prilagođuje mogućnostima i treba gledati širu sliku stanja na bojištu, pa onda izvlačiti zaključke, a ne na osnovu jednog izgubljenog gradiće, koji je i uzet radi glupog propagandnog efekta i koncerta.

Poslednja izmena:
Uh, uh ... da nismo malo preterali :mrgreen::mrgreen::hahaha:

Istina je da SAD, Izrael i S.Arabija opremaju i naoružavaju pobunjenike , ali činjenice su da su to uglavnom bande nastale od domaćeg stanovništva a oko 10-15 % su strani džihadisti . Naoružani su uglavnom pešadijskim naoružanjem , a ono malo artiljerije i oklopa što imaju im je ostavila upravo SAA (kao danas npr) . Avijaciju nemaju, niti neka značajnija sredstva PVO .

Nijedna ozbiljnija država ne bi ni došla u situaciju da joj se takva pobuna desi . Bolna činjenica je da u Siriji nema nacionalnog jedinstva, da je poput SFRJ to država sa granicama koje su diktirali drugi . Zbog toga je strani faktor i uspeo da je razbuca a ovo trenutno je samo borba za to ko će da na kraju da drži koji komad zemlje kad se rat završi .

A je li? Znaci 85-90% "pobunjenika" su obicni sirijci spontano organizovani koji su se eto tako pokrenuli protiv sirijske vlasti i proteste pretvorili u oruzani sukob?

Dobro, ko je jebeno mogao da se nada da ISIS nece braniti Al bab i da nece braniti Mosul i da ce napasti Palmiru sa 4000 vojnika? Da li bi ti mogao i sa 500 vojnika da zadrzis toliku kolicinu ljudi?

Znam sigurno da im ne bi ostavio ni jedan, jedini komad tehnike u ispravnom i upotrebljivom stanju a posebno ne municiju. Tehnika se onesposobi, a municija se minira i digne u vazduh u povoljnom trenutku.

O svemu ostalom mozemo diskutovati ali ovo su aksiomi

Moglo se ocekivati. Jedino mozda nije moglo da se zna kojom silom.
Za Al Bab smo svi znali da ga ISIS nece braniti, tu je bila (i jos je) opsta sprdacina na tu temu. Verovatno bi i SAA mogla lako da dodje do Al Baba da hoce. Taj deo je sad postao nebitan jer je vec izgubljen.

Pisali smo, posto postoji ta sinhronizacija terorista (ISIL, "umereni", USA, Turska&co), i posto Alepo ide tako dobro da nas je prosto sramota, ocekivalo se neko cudo od ISIS-a prema SAA. Mnogo su bili tihi, a mnogo im lose ide, i njima i "umerenoj" im braci. Znaci NESTO SE MORALO OCEKIVATI, a za ISIS je to ili Palmira ili DeZ.
Plus, bila je ta pescana oluja, makar i manjeg intenziteta, za koju smo svi naucili da je maska za ISIS zbog otezanog rada avijacije.

I 2+2 daju Palmiru.

Drugo je da li je mogla da se odbrani zbog izuzetno jakog udara. Ali, postoji valjda i obavestajni rad.

Tako da...

Poslednja izmena:
Znam sigurno da im ne bi ostavio ni jedan, jedini komad tehnike u ispravnom i upotrebljivom stanju a posebno ne municiju. Tehnika se onesposobi, a municija se minira i digne u vazduh u povoljnom trenutku.

Amin! :ok:
A pogledaj snimak sa tvita koji je Vendeta postavio.
ISIS cak ne mora ni gorivo da naspe u kamione, ni granatu da stavi u cev tenka.
Tehnika spremna za upotrebu, odmah

- - - - - - - - - -

Moglo se ocekivati. Jedino mozda nije moglo da se zna kojom silom.

Pisali smo, posto postoji ta sinhronizacija terorista (ISIL, "umereni", USA, Turska&co), i posto Alepo ide tako dobro da nas je prosto sramota, ocekivalo se neko cudo od ISIS-a prema SAA. Mnogo su bili tihi, a mnogo im lose ide, i njima i "umerenoj" im braci. Znaci NESTO SE MORALO OCEKIVATI, a za ISIS je to ili Palmira ili DeZ.
Plus, bila je ta pescana oluja, makar i manjeg intenziteta, za koju smo svi naucili da je maska za ISIS zbog otezanog rada avijacije.

I 2+2 daju Palmiru.

Drugo je da li je mogla da se odbrani zbog izuzetno jakog udara. Ali, postoji valjda i obavestajni rad.

Tako da...

Pokusavali su oni Deir EzZor tokom citave jeseni, jos od one americke "greske", ali nisu uspeli.
Ovde su, kod Palmire, napipali meki trbuh i udarili svom snagom.
Naravno, da je bas logicno da ovakvu ofanzivu sprovode samo protiv SAA, naravno da nije.
Ali, to je rat, koalicije (direktne i indirektne) su takve kakve su. Nema kmekanja, nema kukanja.
Prilagoditi se ili nestati.

Dobro, trebalo je unistiti, ali je pitanje da li je imalo vremena za to? Ipak je to ozbiljna sila, broj neprijatelja koji je 10 puta bio veci od njih,a moguce je i da su vozila ostala bez corbe i da nisu mogla biti odvezena. Jednostavno su ih brojcano pregazili, nisu mogli to da zaustave nikako. Mogli su to malo da uspore uz velike gubitke, ali bolje je sto su se povukli.
Ovako je bilo i kmecanje i kad su pobunjenici zauzeli Ramouseh bazu i 1070 kompleks pa danas vidimo da je to u rukama SAA. Kad Der Ezor, Nubl, Faludza i druga mesta nisu pali godinama, znaci da nije problem u braniocima vec u silini napada.
Sad vlada ima problem jer su helihopteri mogli da dodju do Dez Ezora jedino sa pisti u okolini Palmire. Tesko da ce oni dozvoliti ISISu da zadrzi grad.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back