RAT U LIBIJI

Da li podržavate Gadafija?

• Ukupno glasova
    458
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa moguce,ali pitanje je koliko Obama uopste vlada USA,to je jedno,za sada Obama ako izdrzi a da ne zapocne jos jedan rat kao predsednik USA je izuzetan uspeh,za same amere,mada realno vreme je doslo ili da prekinu s nasiljem ili da im se konkretno vec pokazu misici ili zubi u znacajnijem obimu,kao organizovanje drugog vojnog pakta ili ekonomskog saveza,sta li vec svejedno,samo da se praksa vodjenja politike bombama i silom i mesanja u unutrasnje stvari drzava prekine.Tu me je konkretno iznenadila Rusija sa svojim stavom javnim,a imaju ogromne investicije u Libiji,cekaj ako Rusima nije stalo do njihovog novca,pa ne mogu ja ili bilo koji drugi pojedinac stititi ruske interese bolje od njih samih,iako narod ruski,ili bar ovi rusi sto ih znam i sto dolaze u Srbiju,nisu nikada imali bilo koje reci hvale za njihovog premijera jos i dok je bio predsednik,dakle cenim da oni bolje znaju situaciju kod sebe kao i mi kod nas nego obratno.

Мирослав Лазански: Гадафијеви лојалисти заузимају градове и напредују ка Бенгазију

среда, 16. март 2011.
Рас Лануф, Либија, од специјалног извештача „Политике“ – Снаге пуковника Муамера Гадафија освојиле су јуче стратешки важан град и војну базу Аџдабију, источно од Рас Лануфа и Бреге која је заузета пре два дана, те се тако још више приближиле Бенгазију. Побуњеници своје одступање објашњавају „тактичким повлачењем” на нове положаје. Како је терен око Бенгазија препун удолина, које се повремено пуне водом, побуњеници вероватно намеравају да одсудну одбрану Бенгазија ослоне на те мочваре и удолине.

[COLOR="red"[SIZE="5"]]Владине снаге засад највише користе артиљерију. Правих пешадијских окршаја није било. Где год се појавила регуларна војска побуњеници су побегли.

У освајању Бреге и Аџдабије први пут је коришћен и један батаљон морнаричке пешадије, који се под окриљем ноћи искрцао са два десантна брода либијске ратне морнарице[/SIZE].[/COLOR]

По неким ТВ снимцима изгледа је једна француска ракетна фрегата ушла у територијалне воде Либије крај Бенгазија. Како је Париз признао побуњенички Национални савет у Бенгазију, а Либија због тога одмах прекинула дипломатске односе са Француском, биће занимљив статус страног ратног брода у водама Либије.

Данас је пуковник Гадафи поручио побуњеницима: „Предајте се, или бежите.” Пуковник је пре два дана примио у одвојене посете амбасадоре Русије, Кине и Индије. Разговарало се о учешћу нафтних компаније из тих земаља у будућим пословима у Либији. Триполи настоји да своје циљеве постигне са што мањом употребом оружја, а са што више јавне и тајне дипломатије.

Овде у Рас Лануфу цео дан провео сам тражећи камп „Петрол-комета”, компаније српског привредника Градимира Граде Драгића. Он овде има велика градилишта и много грађевинских машина.

Пре него што сам кренуо у Рас Лануф, замолио ме је, да када већ будем тамо, да погледам у кампу да ли су побуњеници вратили његов камион-мешалицу за бетон. Када је кренула „јасмин револуција” у Либији, побуњеници су у Рас Лануфу прво упали у камп „Петрол-комета“ и украли камион-мешалицу за бетон капацитета око 23 тоне бетона вредан 350.000 евра.

Дакле, цео дан сам се ломатао по разним камповима у Рас Лануфу и нигде мешалице за бетон. Како је у камповима све опљачкано, од компјутера до шоља у тоалетима, мешалица за бетон била је можда и највреднији трофеј за побуњенике.

После сам у Рас Лануфу гледао како су прорадиле банке. Стоје Либијци у редовима, а машине за бројање пара само штекћу. Излазе озарених лица, сви се смеше, држава даје бесповратну новчану помоћ. Паре су јаче од тенкова.

Каже ми после господин Града да су неки наши радници и измишљали нападе побуњеника на кампове да би се што пре евакуисали из Либије. Он је био на аеродрому у Триполију и помогао је око укрцавања путника у „Јатове” авионе.

Целу организацију одласка држављана Србије, али и држављана неких бивших југословенских република, преузела је амбасада Србије и тај посао одрадила је више него савршено. Наиме, амбасадор Србије био је једини амбасадор који је, са својим сарадницима, на аеродрому лично помагао путницима, понекад је био приморан и да физички крчи пут кроз успаничену масу људи.

Нису то били баш достојанствени тренуци и призори. Био је договор да се у први авион укрцавају само жене и деца, али када је авион стигао мушкарци су заборавили на договор и кренуло је рвање и гурање. Жене и деца су заборављени. Амбасадор и господин Града морали су да се свађају са нашим мушким херојима који су хтели први да напусте Триполи. Призори као на „Титанику”. Испада да су овде најхрабрије биле наше медицинске сестре које су остале.

Да, овде је остао и Драган Божић, чувар савезничког војног гробља. На питање како је, одговорио је: „Добро, има посла, а имам и вискија. Него, имате ли ви ’Политику’?”

Да, пре 25 година „Политика” се продавала на киосцима у Триполију. Било је овде 20.000 наших радника, а „Јат” је летео четири пута недељно.

За разлику од нашег чувара гробља, Дејан Бојичић љут је на све новинаре. Стално опседају његову девојку Оксану Балинску из места Могилноје у Украјини. Заменили су је за Галину Колотницки, личну медицинску сестру пуковника Гадафија. Галина је побегла у Турску код свог дечка, а новинари досађују Оксани, па ме је господин Дејан љубазно замолио да „Политика” објави како Оксана није Галина.

И да је Галина у поверењу рекла Оксани да је пуковник Гадафи доброг здравља. А то је, признаћете, светска ексклузива...

(Политика)

Ja nemam, ja to cuh od tebe...

Па како би друкчије правио разлику између Суданске и Америчке,а ја као машинац могу да му дам савет да кад нешто бушиш,прво почнеш са мањом бургијом па онда са већом,да би рупа била
како треба.

Ma kakav Lazanski,ako se secas on je se u ono vreme Dafine i Jugoskandika kandidovao na predsednickim izborima u Srbiji,dobro sam upamtio on,Jezda,kapetan Dragan,Sloba,dalje se vec ne secam ali znam da je bilo preko 20 kandidata,kad je sebi to dozvolio,jasno je koliko je sati,a uzgred,neformalno u vojnim krugovima je uvek vazio za vise sminkeraja nego akcije i izvestavanja,toliko.

Sigurno je to neko iz vani sve podpalio, jer tamo narod živi dobro.
Sad je trećina naroda u izbjeglištvu i ostali su bez ičega a njihova država i Gadafi će ih proglasiti za narodne izdajnike.

A je li Gadafi čudak - jeste ito 100%.
Mnoge Libijce na zapadu je sramota, kakvoga predsjednika imaju, koji živi u šatoru sa kamilama. Čak onaj šator za vrt i piknike na zapadu svi zovu "arafat" šator.

Pa moguce,ali pitanje je koliko Obama uopste vlada USA,to je jedno,za sada Obama ako izdrzi a da ne zapocne jos jedan rat kao predsednik USA je izuzetan uspeh,za same amere,mada realno vreme je doslo ili da prekinu s nasiljem ili da im se konkretno vec pokazu misici ili zubi u znacajnijem obimu,kao organizovanje drugog vojnog pakta ili ekonomskog saveza,sta li vec svejedno,samo da se praksa vodjenja politike bombama i silom i mesanja u unutrasnje stvari drzava prekine.Tu me je konkretno iznenadila Rusija sa svojim stavom javnim,a imaju ogromne investicije u Libiji,cekaj ako Rusima nije stalo do njihovog novca,pa ne mogu ja ili bilo koji drugi pojedinac stititi ruske interese bolje od njih samih,iako narod ruski,ili bar ovi rusi sto ih znam i sto dolaze u Srbiju,nisu nikada imali bilo koje reci hvale za njihovog premijera jos i dok je bio predsednik,dakle cenim da oni bolje znaju situaciju kod sebe kao i mi kod nas nego obratno.

Pukovnik bolje zna ... ;) .. Nisu tamo tek tako leteli avioni Ministarstva za vanredne situacije Rusije sa humanitarnom pomoci za narod Libije i evakuaciju radnika ... :think:

Libija je razocarana u Zapad i ubuduce ce saradjivati sa Rusijom ...

Каддафи: Ливия разочаровалась в Западе и готова сотрудничать с Россией

Ливийский лидер Муамар Каддафи заявил в среду, что утратил доверие к западным компаниям, и потому в дальнейшем он рассчитывает на сотрудничество в нефтяной сфере с компаниями из России, Китая и Индии.

«Мы больше не верим Западу и поэтому намерены пригласить компании из России, Индии и Китая участвовать в инвестициях в нефтяную и строительную сферу», - сказал он в интервью телеканалу Russia Today на арабском языке.

Pa da je ekcentrik,jeste al moze mu se,a i ne verujem da bas ne zna sta radi,ako je stalno u pokretu i ako menja lokacije boravka teze je izvrsiti atentat na njega sto je demokracija vec dokazala sa jednim neuspelim od ranije,pa niko se nije nasao ni onda da u UN osudi USA divljanje,a svi su zaboravili to,kako je um plitak,ili da kazem kako um zna postati demokracijski.

Lepi boro oće ruje da pošalju u pomoć one lepe okrugle aviJone:)
jetufo.png

Pukovnik bolje zna,slazem se,al se za sada ne bih uzdau u Ruse vise od 1 posto,pa da su ozbiljni vec bi sagradili bazu u Srbiji,nego ovako namerno odugovlace,vlast tupi o europi i nato,narod protiv,dok se ne smuci i narodu i kaze i rusima **** off,i iz inata ode u nato,kakva im je to politika,pa oko juznog toka se premisljaju oce li nece li,i sijaset drugih stvari.

Чека се пад Бенгазија

Гадафијеве снаге у силовитом налету. Побуњеницима остављен коридор да могу да се повуку на исток ка Египту

Од нашег специјалног извештача

Триполи – „Издајници бежите, напустите Бенгази, гарантујемо вам безбедан одлазак у Египат. Нећемо да убијамо, нећемо да се светимо, војне операције биће готове за 48 сати. Било каква одлука било кога око било какве помоћи побуњеницима сада је закаснела, све је касно.”

Ово је јуче у интервјуу за телевизију Јуроњуз изјавио син Муамера Гадафија – Саиф Ислам.

Руски амбасадор у Триполију очекује пад Бенгазија у наредна 24 часа.

У саопштењу оружаних снага, објављеном на државној телевизији, за офанзиву се каже да је то „хуманитарна операција” како би се „спасао народ вољеног Бенгазија” и наглашава да војници неће да се свете онима који се предају. „Саветујте ваше заведене синове да предају оружје војницима или народним властима и биће обухваћени амнестијом коју је прогласио Командант (Гадафи). Она ће важити за сваку особу која преда оружје и уздржи се од пружања отпора и субверзивних активности”, каже се у поруци.

Ситуација у Либији је мање-више јасна. Побуњеници одступају, заправо беже. Армија чисти један по један џеп отпора побуњеника. Након што је успостављена контрола у граду Зуара на граници са Тунисом, у западном делу државе, остало је још само једно предграђе града Мисурата око којег се сада воде преговори.

Тај мали део Мисурате је под влашћу једне изузетно богате породице, па власт у Триполију настоји да све реши на трговачки начин.

На истоку земље снаге пуковника Гадафија опколиле су Тобрук као последње веће место на граници са Египтом и тако изоловале Бенгази и са истока.

Тек када видите пустињу Либије јасно је са каквим су се све проблемима некада суочавали Ромел и Монтгомери. Очекујем да ће, када либијска војска заузме Бенгази, бити организован и лет до тог града.

У сваком случају, велике битке за Бенгази неће бити. Али, како даље до Тобрука.

„Узмите такси”, рече ми Саид из Прес-центра.

Такси за Тобрук. Као у филму.

Војни извори у Триполију тврде да је у ноћи између среде и четвртка изведена и акција либијских командоса на седиште Националног савета побуњеника у Бенгазију, да је један број побуњеника ликвидиран, док је део побегао.

Изгледа да либијска војска и специјалне снаге унутрашње безбедности убацују у Бенгази своје људе и да се чека пад града изнутра, да би се избегле уличне борбе.

Либијски тенкови опколиће наредних сати град од милион становника, али ће оставити побуњеницима један коридор да могу да се повуку на исток ка Египту.

Између Бенгазија и Тобрука остаје градић Дерна, где су либијски исламски екстремисти прогласили „Исламски емират Дерна”.

„То је Ал Каида, и нека о томе брину Американци”, лежерно је прокоментарисао један од либијских функционера тражећи да остане анониман.

Тренутну ситуацију на истоку Либије, посебно у главном упоришту побуњеника у граду Бенгазију, можда најбоље карактерише писање тамошњег локалног листа „Горина”.

Пре неколико дана тај лист, још под контролом побуњеника, на првој страни је јављао „да су снаге диктатора Гадафија ушле у Рас Лануф”. Два дана касније „да су јединице аутократског и недемократског режима Гадафија освојиле Брегу”. Дан после да су „владине трупе заузеле Аџдабију” да би сада, како сазнајем из тамошњих извора, било спремљено специјално издање са насловном страницом на којој пише:

„Грађани Бенгазија, изађимо на улице и поздравимо храбру армију нашег вољеног лидера Муамера Гадафија.”

Гадафијев син је у поменутом интервјуу оптужио француског председника Николу Саркозија да је узео од Либије финансијску помоћ за изборе 2007, а сада је Француска прва и, за сада једина, признала побуњенички Национални савет у Бенгазију.

„Имамо све банковне детаље око те помоћи и спремни смо да их предочимо јавности. Саркози врати паре либијском народу”, рекао је Саиф.

Мирослав Лазански

:klap::klap::klap:

Пре неколико дана тај лист, још под контролом побуњеника, на првој страни је јављао „да су снаге диктатора Гадафија ушле у Рас Лануф”. Два дана касније „да су јединице аутократског и недемократског режима Гадафија освојиле Брегу”. Дан после да су „владине трупе заузеле Аџдабију” да би сада, како сазнајем из тамошњих извора, било спремљено специјално издање са насловном страницом на којој пише:

Грађани Бенгазија, изађимо на улице и поздравимо храбру армију нашег вољеног лидера Муамера Гадафија.

HAHAHAHAHAAAAAAAAAAAA!!!!

Sudeći onom što se u Libiji zbiva izgleda da je Gadafijevoj 42-godišnjoj vladavini došao kraj. Pored vesti koje su naši ažurni mediji preneli - da se na demonstrante puca iz snajpera i da ima oko stotine mrtvih stvari se tamo razvijaju gotovo munjevitom brzinom!!!

- U Bengaziju je navodno vojska prešla na stranu naroda i sada se zajedno bore protiv onih lojalnih Gadafiju. To su izgleda sad samo plaćenici iz Čada, Sudana i drugih zemalja koji siluju i pljačaju kuće jer su muškarci na ulicama.

-Jedna elitna Gadafijeva jedinca je takođe prešla na stranu pobunjenika

-Bengazi izgleda više nije pod Gadafijevom kontrolom.

- Pleme Varfala, najveće plememe u Bengaziju takođe je otkazalo poslušnost Gadafiju.

- Pobunjenici iz drugih gradova se kreću ka Tripoliju kako bi se udružili.

spaljena je predsenička rezidencija. (nisam siguran za tačno mesto.)

Meni se čini da Moamer neće izdržati još dugo. Možda ni celu noć.

Pa kako si ti ovih dana? :)

Логично.
Наишли на тврдо.
А и Амери су мало јача ставка, позајмљују две милијарде $ дневно, да се одрже колико толико.
Један леп рат и могу ићи у беле краве доопе!

gde su bre naisli na tvrdo
dogovorili se rusi i ameri i kinezi i to je to
sad ce da izmuzu i to malo nafte sto je ostalo i onda ce da ga zakopaju zivog
jaka stvar

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back