Rat u Gruziji

TV B92 3.00h

Gruzijska vojska je noćas pokrenula sveobuhvatnu akciju na Južnu Osetiju pod nazivom "Uspostavljanje ustavnog poretka".

Sukobi u toj pobunjenoj pokrajini traju već nekoliko dana, ali sve do ove noći je to bila umerena razmena vatre.
Međutim, noćas je gruzijska vojska krenula u opštu ofanzivu, koja je "replika" hrvatske "Oluje" na Krajinu.
Glavni grad te pokrajine je pod vatrom teške artiljerije, dok se borbe vode duž cele linije razdvajanja.

Gruzijska strana tvrdi da to nije dugo planirana i pripremana akcija za osvajanje J. Osetije, već reakcija na Osetijske provokacije od pre koji dan.
Osetijska strana tvrdi da nije prva počela da puca, i time isprovocirala ofanzivu Gruzijaca, već da su Gruzijci prvi počeli da pucaju. Da su oni čekali prvih 40 min. nebi li pucnjava prestala, da su prve na vatru odgovorile ruske mirovne snage, a tek onda i osetijska vojska.

Da li ćemo gledati reprizu Krajine iz 1995. ili će Oseti uspeti da pruže otpor i neće biti izdani i napušteni od matice Rusije, kao Krajišnici od Srbije?

Danas,9:28 mokovsko vreme Gotovo,gotovo!! Gruzijski predsednik u prisustvu francuskog i finskog Ministra Inostranih Poslova potpisao bezuslovno primirje koje je upuceno na potpisivanje Moskvi.izvor Russia today

Naravno. To je i razlika, ja mislim da nije a ti da jeste. Zato smo i glasali drugacije.
Sto se tice zrtvovanja, bilo je toga 1999 sa moje strane ali to nije tema.
Ne znam zasto vi "patriJote" mislite da ako neko glasa drugacije i ima drugacije stavove da nije patriota?:think:

Nece da povuce, ali sa postojecim medjunarodnim stanjem si imao neku nadu da nesto balansiras oko toga.
A sa trenutnim ne.
Sem u slucaju da rusi opet dodju u Bugarsku i to vojno, a Srbija da svira juris ka Kosovu.

Али колико си се својом вољом жртвовао? И колико би се сада жртвовао, ако ти је Косово уопште битно? Ако није, што о томе причаш...
Балансирање је за мене на дугом штапу. Не видим што се ја, као појединац, не би радовао оно што раде Руси. И томе што Амери не могу да их спрече.
Једино што мислим да наша дипломатије треба да о овоме свему громогласно - ЋУТИ.

Апсолутно погрешан резон, упореди ти број становника З. Европе и Аустралије са Кином, Индијом, Русијом... а што се нас тиче овај други проблем ће да буде много крвавији, Косово, Рашка, Босна...

Kakve veze ima broj stanovnika? Nekima je neshto problem, nekima nije. To je jednostavno tako. U zavisnosti od ochiju posmatracha. Je l' se meni svidja americhko kurchenje? Ne, naravno. Ali, nekima to ne smeta.

Ce da bude krvaviji? Ne reche li ti "goruci"?

A ako cemo globalno, jedino za shta mozhemo reci da oko toga svet nije podeljen, i da to smatra problemom je, naravno, globalno zagrevanje.

Dobro, i glad u svetu, ali to je problem od nastanka civilizacije.

Nadam se!!! Samo mi i dalje nije jasno dal je ovaj Sakašvili toliko lud pa krenuo u samoubilačku misiju ili se nešto krupno krije iza toga! Nešto tu debelo smrdi...

pa preracunao se covek. napravio vojne vezbe sa amerikancima i mislio je da ce moci da zauzme juznu osetiju na juris za 1 dan i onda da stavi ruse pred svrsen cin.

kockao se i izgubio sad je vreme da plati kockarski dug :evil:

Šta zna tamo neki srpski brđanin iz XIX veka ko su anglikanci, baptisti i slični. Za njega su to sve Latini.

Ujedno, rat Italijana, i Rusa uopshte ne mora oznachavati rat NATO-a, i Rusije, nego sukob civilizacija. U sushtini zapad - istok. To chak mozhe znachiti i rat, recimo, NATO-a, i Kine.

Za te brdjane iz XIX veka je Rusija predstavljala jednostavno istok.

War in Georgia: The Israeli connection

http://www.ynetnews.com/Ext/Comp/ArticleLayout/CdaArticlePrintPreview/1,2506,L-3580136,00.html

Vredi procitati...

Izdvojio sam highlights:

Georgian minister: Israel should be proud

"The Israelis should be proud of themselves for the Israeli training and education received by the Georgian soldiers," Georgian Minister Temur Yakobashvili said Saturday.

Yakobashvili is a Jew and is fluent in Hebrew. "We are now in a fight against the great Russia," he said, "and our hope is to receive assistance from the White House, because Georgia cannot survive on its own.

"It's important that the entire world understands that what is happening in Georgia now will affect the entire world order. It's not just Georgia's business, but the entire world's business."

One of the Georgian parliament members did not settle Saturday for the call for American aid, urging Israel to help stop the Russian offensive as well: "We need help from the UN and from our friends, headed by the United States and Israel. Today Georgia is in danger – tomorrow all the democratic countries in the region and in the entire world will be in danger too."

Kakve veze ima broj stanovnika? Nekima je neshto problem, nekima nije. To je jednostavno tako. U zavisnosti od ochiju posmatracha. Je l' se meni svidja americhko kurchenje? Ne, naravno. Ali, nekima to ne smeta.

Ce da bude krvaviji? Ne reche li ti "goruci"?

A ako cemo globalno, jedino za shta mozhemo reci da oko toga svet nije podeljen, i da to smatra problemom je, naravno, globalno zagrevanje.

Dobro, i glad u svetu, ali to je problem od nastanka civilizacije.
Па некима ни фашизам не смета а то што ових других има више и што су војно далеко способнији то ништа... Па видећеш како неће бити проблема кад буду тражили независан санџак, па Прешево, Бујановац, Медвеђу, па кад нападну Републику Српску, исти они муџахедини који су српским главама играли фудбал...

Danas,9:28 mokovsko vreme Gotovo,gotovo!! Gruzijski predsednik u prisustvu francuskog i finskog Ministra Inostranih Poslova potpisao bezuslovno primirje koje je upuceno na potpisivanje Moskvi.izvor Russia today

Pa, ako hoće prekid rata, što je sinoć obnovio artiljerijske napade na Chinvali?

Ne verujem ja tom psetu ništa, a ni kerovima koji su došli da posreduju. Mislim da im ne veruju ni Rusi.

I šta mu sad, posle toliko zločina pod njegovom komandom i sloma pred ruskom silom znači taj potpis? Kao kad je Babić, noć uoči Oluje potpisao Z4.

A, i da Rusi prihvate taj potpis, tražiće da se njemu sudi za genocid i zločine protiv čovečnosti. To su najavili i Lavrov i Medvedev.
Hoće li se možda Sakašvili dobrovoljno predati u Moskvu da mu sude ili će sići sa vlasti, pa da čeka da ga isporuči neki njihov što guta žabe.

Nema od svega toga ništa. To je napravljeno kako bi se u svetskoj javnosti prikazalo da "eto, divlji Rusi neće da prihvate mir, nego hoće da okupiraju zemlju u kojoj se razvija mlada demokratija".

Руски циљ треба да буде жешћа срамота за Сакашвилија. Зато никакво присуство ЕУ не долази у обзир. Ништа после чега би требало да тврди како је добио нешто. Нека се Грузини суоче са поразом, као Срби 1999. После тога је лако поставити неки нови Отпор, или Кмару.
Али проруски.

Back