Rat Jermenije i Azerbejdžana

Ko je vaš favorit?

• Jermenija

• Azerbejdžan

• Neutralnost

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Шкота, рецимо, има неупоредиво више у дијаспори него у матици. Ни једна трећина не живи у матици. Има их више, појединачно, и у Канади и у Америци него у Шкотској. Нису, међутим, угрожени уопште.

Али зашто? Не зато што су паметнији или промишљенији, већ зато што живе у цивилизованом, мирном и развијеном делу света. Не само то, него су у Империји која је владала њиховом земљом били кључан део и озбиљно профитирали од ње уместо да буду њене вриштеће жртве. И то је тај елемент среће који између осталог обликује судбину сваког народа. Да се Шкотска налазе на тромеђи Турске и Пакла не би се ни Шкоти весело провели.

Јермени немају среће.

Vauu ... Velika razmisljanja Svecke Kulture o nekadašnjem doopetu Sveta i nekadašnjem pupku Sveta...:kafa:

što bi se plakalo u Bakuu? (ako nije ironija.)
Nije ironija. Plakat ce se u Bakuu kada shvate da i dalje imaju isti problem. Armeni u ostatku NK ce sanjati osvetu, i za 10-20 godina azerski i armenski sinovi ce opet okaciti pusku o rame, a imali su Azeri sad sansu da zauvijek eliminisu tu mogucnost. Ovo je produzetak zamrznutog sukoba. S druge strane kako rekoh Armeni mozda sada placu, ali rat da je trajao jos par sati u Kankendiju, Hocavendu i ostalim mjestima ne bi vise bilo Armena, tako da su oni po meni pobjednici buduci da su iz niceg dobili nesto. Alijevu je kraca pamet nego kosa. Dakle pogrijesio sam kada sam pretpostavio da ce Azerbejdzan pobijediti.

najvece stradanje je bilo na osnovu verskih osnova pod Kromvelom a ne zbog porekla.Katolici vs. protestanti a ne iz etnickih ili nekih drugih razloga
Ali stradanja je bilo kazes religijskog a kud ces goreg,to ne opravdava genocide koje su izvrsavali ili sam ja glup pa za neke opravdava....mozda Englezi ,Amerikanci,Francuzi i ostala zapadne zemlje imaju neki dozvoljeni bonus genocida....

Nisu uvećali teritoriju, ali su definitivno pobijedili, komotnu kulturnu autonomija u Kankendiju, Hocavendu, Agadareu, Hojaliu i Susikendu pod zaštitom Rusa nisu mogli zamisliti ni najveći armenski optimisti onog dana kada su Azeri se iz Šuše spustili domalo do Kankendija. Rat da je potrajao do rane večeri zadnjeg dana ništa armensko u Karabahu ne bi bilo. Tako da izvukli su maksimum maksimuma iz one pozicije u kojoj su bili. Alijev totalni luzer. Dok malo euforija popusti slavit će se u Erevanu a plakati u Bakuu, kad se sabere i oduzme sve hladne glave.
Dobili kulturnu autonomiju sa 0 Jermena koji će tu da žive :lol:.
Teško onom koga Rusi brane.

Nije ironija. Plakat ce se u Bakuu kada shvate da i dalje imaju isti problem. Armeni u ostatku NK ce sanjati osvetu, i za 10-20 godina azerski i armenski sinovi ce opet okaciti pusku o rame, a imali su Azeri sad sansu da zauvijek eliminisu tu mogucnost. Ovo je produzetak zamrznutog sukoba. S druge strane kako rekoh Armeni mozda sada placu, ali rat da je trajao jos par sati u Kankendiju, Hocavendu i ostalim mjestima ne bi vise bilo Armena, tako da su oni po meni pobjednici buduci da su iz niceg dobili nesto. Alijevu je kraca pamet nego kosa. Dakle pogrijesio sam kada sam pretpostavio da ce Azerbejdzan pobijediti.
-azeri su povratili sve teritorije gde su bili većina. konačno će se proterani moći vratiti svojim kućaama. a država obnoviti te regije. azeri treba da slave. a pare nisu problem. država nije siromašna,
-okupacija jermeskog dela teritorije i egzodus stanovništva bio bi loš potez. i verovatno bi izazvao osude. rusi, koji su svo vreme budno pratili, su ispravno utrčali i alijev se mudro složio,
-rusi su dali koridor alijevu prema zapadnoj autonomnoj oblasti. azeri treba da slave jer će se moći jednostavno kretati. taj koridor može biti veliki zalog u pregovorima jermena i azera,
-da. jermeni treba da slave. situacija je bila katastrofalna. njihovi političari su pametni koliko ovdašnji forumski stručnjaci,
-ne boj se osvete. jermenski narod je možda najveći stradalnik u svetu medju svetskim narodima. valjda znaš šta su im uradile osmanlije. delom pobile a većinom raselile po svetu nebil napravile nehrišćansku tursku. nihov je bio ceo sever i istok današnje turske. njihova srdžba još tinja. njih je izdao ceo svet, a prihvatila samo rusija. treba im samo ponuditi ljudski dogovor i eto trajnog mira.

dakle nije u pitanju kompromis. već dobro rešenje. a dobro je samo ono rešenje koje je dobro za sve.

Poslednja izmena:
Koji ti odgovor ocekujes ? Godinama slusam price o "Englezima" a ne "ostalima".Kada pitam "Zasto bi bas Englezi bili primer losih ? ", ti mi ne odogovoris nego ovako "odbrusis".Ako nemas odgovor ne odgovaraj.
Nisam odbrusio,ali hoces mi reci da su kao svi ostali,jesu ali po kolicini zlocina a i ubijanja koje je Britanska imperija izvrsila niko nema premca,amerika je mala beba i dalje za nju,a i sam Adolf Hitler.....ok nema ja nista protiv zapadno drustvo je najnaprednije danas i to ne sporim,ali to je nastalo na mnogo nevine krvi i u Evropi ali vecinom sirom sveta....mozda je veci vremenski period bio potreban za te zlocine pa se ne oseca kao npr WWII ali zlocin je zlocin i on nikad ne zastareva....za pocetak neka Elizabetha vrati tiaru sa glave sto nosi Rusiji.....pa onda sve pokradeno sirom sveta....

Ne veruj nikome iz sledeceg razloga.Da su jedinice zvanicne Jermenije usle u Arcah to bi bila agresija Jermenije na Azerbejdzaan,kao kada bi vojska SRJ 1995. krenula na Vinkovce da olaksa Krajisnicima otpor.U tom slucaju budi siguran da bi Erdogan na poziv Alijeva odmah bombardovao ciljeve po samoj Jermeniji i poslao vojsku u Arcah nakon cega bi pao kompletan Karabah za nedelju dana,kompletan.Kao kada je Asad uputio zvanicni poziv Rusima 2015.
Jermeni su doziveli svoju Krajinu,cinjenica
Na ovo sam ti odgovorio zvanicnim saopstenjem jermenskog MOD-a, koje dokazuje ucesce jermenske Armije u Arcahu. Ti onda pises:
ajde ne tupi, da su ucestvovali ne bi Susu branilo 200 ljudi.Poslali neki simbolican broj daa se operu pred domacom javnosti

Znaci poslali su i ljudstvo i naoruzanje! Da ih je 10 bilo u Susi, rezultat je pravno isti. Tvoj gornji post nema veze s vezom.
Sto se tice toga da je to ucesce bilo neadekvatno protiv Bayraktara, azerbejdzanskih i (moguce) turskih snaga, to je drugi par rukava.

pa ako se u ruskoj bazi se ne osećaju sigurno i odu i šta če im nagorni karabah.

idi bre dekston. jel ovo tvoja konstukcije ili prepisuješ od čankovih klonova na forumu. :D
Nažalost moje razmišljanje. Do kraja oktobra bio sam umjereni rusofil,a od početka novembra postao sam umjereni rusofob.
Nama Amerikanci vratiše Mrkonjić Grad,Šipovo,Ribnik i mnogo toga sigurno 1000km2.
Ovi Jermenima nisu uspjeli ni vratiti tu malu Šušu.
Ja mislim da se Rusija zgadila većini pravoslavnog svijeta.

Na ovo sam ti odgovorio zvanicnim saopstenjem jermenskog MOD-a, koje dokazuje ucesce jermenske Armije u Arcahu. Ti onda pises:

Znaci poslali su i ljudstvo i naoruzanje! Da ih je 10 bilo u Susi, rezultat je pravno isti. Tvoj gornji post nema veze s vezom.
Sto se tice toga da je to ucesce bilo neadekvatno protiv Bayraktara, azerbejdzanskih i (moguce) turskih snaga, to je drugi par rukava.
poslao je i Milosevic 100 pripadnika VJ u Krajinu i opet je izdao kao i zvanicni Erevan,da li sada shvatas da i dalje tupis ?

Nisam odbrusio,ali hoces mi reci da su kao svi ostali,jesu ali po kolicini zlocina a i ubijanja koje je Britanska imperija izvrsila niko nema premca,amerika je mala beba i dalje za nju,a i sam Adolf Hitler.....ok nema ja nista protiv zapadno drustvo je najnaprednije danas i to ne sporim,ali to je nastalo na mnogo nevine krvi i u Evropi ali vecinom sirom sveta....mozda je veci vremenski period bio potreban za te zlocine pa se ne oseca kao npr WWII ali zlocin je zlocin i on nikad ne zastareva....za pocetak neka Elizabetha vrati tiaru sa glave sto nosi Rusiji.....pa onda sve pokradeno sirom sveta....
nemoj se ponositi neznanjem.Navedi mi njihove zlocine ne bilo ti zapovedjeno,a onda ces dobiti zlocine drugih koji daleko premasuju britanske.

Šta, ko, gde, kada, kako, zašto... ajde da citiram vlabaze.
12nov_Azerbaijan_Armenia_map_2-scaled.jpg

Back