Rat izmedju Izraela i Hamasa, Hezbolaha, Huta (2)

Kada će Izrael uspostaviti kontrolu nad Gazom?

• Ukupno glasova
    28
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
S obzirom da to sebi možemo da dopustimo, mislim da po pitanju ovog sukoba treba ostati neutralan.

Sukob između Izraela i Palestine traje decenijama i daleko je od nas u svakom smislu, a ne samo geografskom.

Osim toga, situacija je vrlo delikatna.

Sa Izraelom smo uvek imali korektne, mada neutralne odnose. Priznavanje Kosova i slavljenje hrvatske Oluje prošle godine ne bih previše uzimala k srcu. Vidimo i sami da UN nema nikakvu moć, pa tako i razna priznavanja, rezolucije, potpisi... Sve je to bezvredno, a gleda se samo situacija na terenu. Što se hrvatske Oluje tiče, pretpostavljam da je u pitanju ideja trenutne izraelske vlasti, koja vodi vrlo agresivnu politiku prema stanovnicima Gaze i rado bi sprovela neku svoju "Oluju", pa traži one koji bi ih u tome podržali. Treba sačekati smenu vlasti i videti šta o tome misli izraelski narod.

Uostalom, ne vidim nikakvu negativnost od strane Izraela prema nama. U "Jerusalem Postu" su nas pohvalili, jer je Air Serbia nastavila da leti za Izrael čak i kada su mnogi drugi obustavili letove i što naš novi ambasador odlazi na dužnost u Izrael, uprkos ratnom stanju, što se doživljava kao vid solidarnosti. Bićemo i domaćini izraelskim košarkaškim klubovima na predstojećem prvenstvu.

Što se Palestine tiče, nju je podržavala bivša Jugoslavija. Međutim, kako su teroristi iz celog muslimanskog sveta, pa i Palestine, dolazili na naše prostore devedesetih i ratovali protiv našeg naroda, tako smo se od njih udaljili. Vreme je prošlo i mi sada imamo solidne odnose i saradnju sa arapskim zemljama i to je još jedan od razloga da se previše ne opredeljujemo u ovom sukobu.

Osim toga, treba razmišljati i o budućnosti.

Mnogi na temi smatraju da treba podržavati Palestinu, jer ih podržavaju Kina i Rusija, dok ne treba podržavati Izrael, jer ima podršku SAD, ali mislim da takvo razmišljanje nije praktično. Naime, mi smo u sasvim drugačijoj situaciji od Rusije i Kine i moramo prvenstveno misliti na vlastite interese, a od "dodvoravanja" nema koristi. Politiku pokreću interesi, a ne emocije. Ne podržava SAD Izrael, jer ih "voli", već zato što tu zaštitu Izrael dobro plaća i ujedno se poklapa sa interesima SAD na Bliskom Istoku.

Islamizacija Evrope je problem koji zabrinjava sve stanovnike kontinenta, a za nas u Srbiji, pa i u celom regionu, ima i dodatnu dimenziju. Za razliku od ostalih evropskih zemalja, gde je muslimansko stanovništvo nedavno doseljeno iz drugih, kulturološki i geografski dalekih krajeva, kod nas živi i domaće muslimansko stanovništvo (Bošnjaci i Albanci). Ako muslimanska populacija bude dobijala sve više političke moći u Evropi, to će se svakako odraziti i na region. Verujem da će muslimani Balkana pokušati da prošire svoj uticaj ili ostvare neke svoje ciljeve, koje do sad nisu mogli. Naši trenutno dobri poslovni odnosi sa arapskim svetom neće pri tom značiti ništa - oni će se prirodno staviti na stranu "svojih" (muslimana).

Ni Rusija ni Kina nemaju problem sa muslimanskim stanovništvom. Kao što vidimo i u slučaju rata u Ukrajini, građani iz muslimanskih ruskih republika sa puno elana ratuju za "majčicu Rusiju". Da li bi i Bošnjaci iz Sandžaka ili Albanci sa juga Srbije isto tako agilno ratovali za "majčicu Srbiju" ili bi jedva dočekali da je raskomadaju? O tome treba razmišljati...

Ovde se stalno provlače upisi o tome kako Jevreji vladaju Amerikom, pa i svetom, ali da je to zaista tako - zar ne bi Izrael odavno rešio problem Palestine? Zašto Izrael nije devedesetih godina kada je SAD imao apsolutnu moć rešio svoj problem jednom za svagda, nego se i dan danas sa njim nosi? Ako je SAD organizovao i sproveo hrvatsku Oluju i nas izbombardovao da bi nam oteo deo teritorije i poklonio ga Albancima, zar ne bi onda i Izraelu dopustio etničko čišćenje i proterivanje Palestinaca? Mislim da se upravo po tome vidi da ne postoji nikakav "svemoćni Izrael" i da ne vladaju Jevreji ne samo svetom, već ni Amerikom. Nemojmo podgrevati antisemitizam bez obzira na trenutna dešavanja u Gazi.

Vidim da se mnogi čude zašto arapski svet ne zarati sa Izraelom i SAD zbog Palestinaca, ali ta ideja je apsurdna. To bi bilo kao da sve slovenske države sutra zarate sa, recimo, Albancima (iza kojih čvrsto stoje Amerikanci) zbog toga što žele da proteraju Crnogorce iz Crne Gore. Oštro bi ih osudili, tražili od UN-a humanitarne koridore i pomoć za Crnogorce (ako i toliko), ali na tome bi se sve i završilo. Koliko su slovenske zemlje zainteresovane za položaj Srba na Kosovu? Nimalo...

Oduvek smo živeli u svetu dvostrukih merila, ali je uistinu žalosno na šta su se svele Ujedinjene Nacije... Bolje ih je i ukinuti.

e jel moze bez onih koji su i pisali , dodavali , brisali i , sada , sa opranim mozgovima i pricama , veruju u bajke
vise ima istine u andersovani basnama , neg u bilo kojoj knjizi koju jos i ljudi prozvase sve te
u prevodu i je nastava kada se kaze sve te knjige si nista i nemanaucne vrednosti u nima i sluzi samo da se ljudima napravi magla u glavi i tako u magli i pred ocima idu ili da ubijaju ili da budu ubijani
IMG_20231031_190917.jpg

Ti ne shvataš da Izrael ima isti taj ranosrednjovekovni mentalitet.

Ništa nisu bolji od Palestinaca i Arapa globalno. Po meni su čak i gori jer nastupaju iz pozicije svetosti i apsolutne pravednosti.
Židovi nikog prvi ne diraju. Nemaju misionarski pristup, ne žele smrt nevjernicima i vode svoje poslove. No, prošla su vremena kada je
židovski život malo vrijedio. Sada će svatko, tko ga pokuša uzeti, to skupo platiti.

cekaj , jel mozes da se malko ostavis svojih korenja koje sada zdusno i izbacuje,
koliko ti je potrebno vremena da shvatis , da je taj deo , vekovima se nazivao PALESTINa i da na tom tlu , navodno i je krenulo verovanja u jednoga , i gle jevrejina koji i nigde nije zapisan da je postojao , i jer su tada pismeni Rimljani koji su vladali i upisivali cak , jednostavna sudjenja.
i tako , nesto polse 200 godina , prodaja muda za jaja , dans se hvatate da je i sta vise , vrsite idiotizam da se citati , daju kao dokaz.
tako da Agafija , ostavi se idiotskih takozvanih pisanija iz bilo kojih takozvanih k njiga.
i rezultat da se , pirgavci odlucuju o drugima i da se , navodno njima da , zemlja , koja nikada , ama bas nikada u svim starim dokumentima se i ne pominje , sve do 19 veka...da su sebi doneli odluku da su oni odatle.
e upravo je to
Nasilno izbacivanje , ubistva , je uzrok svemu ,
a posledica je sada da vidimo da nacisticki i rade , prema palestincima.
i mnogi pametni , obrazovani Jevreji sa kojima sam i u kontaktu , srame se i zovu na sklanjanje cionista a ti ih podrzavas,
A od kuda su Židovi?

IMG_20231031_191319.jpg

Židovi nikog prvi ne diraju. Nemaju misionarski pristup, ne žele smrt nevjernicima i vode svoje poslove. No, prošla su vremena kada je
židovski život malo vrijedio. Sada će svatko, tko ga pokuša uzeti, to skupo platiti.
Ma jok, nikog ne diraju, samo ih isteruju iz kuća, a ubijaju isključivo ako se bune.

Vrlo sam neprijatno iznenađen tvojom neosetljivošću oko ovog sukoba, očigledno si i ti još jedan pravoslavni džihadista koji sukobe gleda kroz religiju.

Ma jok, nikog ne diraju, samo ih isteruju iz kuća, a ubijaju isključivo ako se bune.

Vrlo sam neprijatno iznenađen tvojom neosetljivošću oko ovog sukoba, očigledno si i ti još jedan pravoslavni džihadista koji sukobe gleda kroz religiju.
Izrael nema nikakvu ingerenciju nad Gazom niti ima ijednog Izraelca u Gazi. Daju im besplatno vodu i struju, a za uzvrat iz Gaze primaju rakete na svoje gradove i civile. Nisam neosjetljiva na ovaj sukob. Izrael ima punu moju podršku kao i Rusija. Imaju pravo braniti svoje države od teroriziranja i neutralizirati prijetnje.

Izrael nema nikakvu ingerenciju nad Gazom niti ima ijednog Izraelca u Gazi. Daju im besplatno vodu i struju, a za uzvrat iz Gaze primaju rakete na svoje gradove i civile. Nisam neosjetljiva na ovaj sukob. Izrael ima punu moju podršku kao i Rusija. Imaju pravo braniti svoje države od teroriziranja i neutralizirati prijetnje.
Koji su tvoji stavovi oko Zapadne Obale u kojoj nema Hamasa?

Jel se tamo lepo živi? Da li bi volela da budeš u situaciji da se nekom settleru dopadne tvoja kuća?

Па "Агафја" ти је у више наврата овде на форуму писала да је њена баба била Јеврејка. Како да подржи Палестинце. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back