stefanadamovski
Zainteresovan član
- Poruka
- 369
Mislite da bi bilo dozvoljeno VRS da "uspešno završi rat 1993"? Umešali bi se taman onoliko koliko bi trebalo da se to spreči, došlo bi do nekog ozbiljnijeg bombardovanja vojnih i civilnih ciljeva, infrastrukture, zatim moguće da bi dali zeleno svetlo Albancima na Kosovu da počnu ono što su počeli 1998, mogućnosti je bilo mnogo, a mi smo bili ranjiviji nego što mislite. Na kraju krajeva taj rat je završen onda i onako kako su oni zamislili.Veruj mi da sam upoznat oko aktivnosti ili nazalost neupotrebe dobar deo jedinica tadasnjeg krajiskog vazduhoplovstva, od komande tadasnje raketne brigade koja je bila u Severnoj Kasarni u Kninu do stacioniranog raketnog diviziona u rejonu Samarice. Isto sam tako svestan, da je recimo za vreme agresije "Bljeska" SVK imala vrlo skromna sredstva da se suprostavi hrvatskoj avijaciji. Jeste, da se sa radarske stanice na Kozari pratila aktivnost Hrvata, ali ipak nije doslo do dejstava sa nase strane.
Vise sam se obazirao na tvoju konstataciju da je HV bila kikiriki-vojska.
Vojska (u sustini vise TO, lokalne straze) u Krajini je bila toliko u rasulu, da nisu imali drugi esalon i imali su toliko slabu i staticnu odbranu, da je vise bilo slicno odbrani u ratovima 17. i 18. veka nego na pragu kraja 20. veka, tj. dubokoj odbrani svojih bataljona pa i cete. Takva odbrana je osudjena na prvi snazni ubod jer izgleda kao falanga u liniji bez ikakvih bokova. Pogledaj njihovu doktrinu zasnivano na manevarskom ratovanju, a ne na ratu zbog iscrpljivanja i napada u svim mogucim pravcima. Napadali su sve moguce pravce u "Oluji". Za poredjenje, pogledaj, na primer, odnos velicine podrucja operacija u Iraku 2003. godine i broja rasporedjenih snaga, a isti u "Oluji."
Zar nisu izvrsili mnogo poletanja iz vazduha u "Oluji", unistili komunikacijske centre, ispovednice, neutralisali polozaje, unistili tenkove, napali aerodrome i unistili aerodromske instalacije - zar nisu u poredjenju za istu stvar cinili izraelske vazduhoplovne snage, samo u mnogo vecem obimu jer se radilo o mnogo vecom snagom i sredstvima. Izraelci iznenadnim napadom (strateski potpuno ocekivanim) vrse brze oklopno-mehanizovane prodore u dubinu neprijateljskog borbenog poretka i ne dozvoljavaju predah i uspostavljanje nove linije odbrane - isto su Hrvati cinili u "Oluji", Izraelci imali su oklopne snage kao glavnog napadaca, a Hrvati gardijske brigade.
Da je rat 1993. godine uspesno zavrsen u BiH, Krajina bi imala velike (ljudske i materijalne) koristi od toga i mogli su realno ocekivati brzu i efikasnu pomoc od VRS koja bi kao pobednicka vojska garantovala njihov opstanak, cak bez pomoci SRJ, ali to je opet druga tema.
Inače, jedini Hrvati koji su osuđeni u Hagu su bili za zločine prema Bošnjacima, ni jedan jedini nije osuđen za zločine prema Srbima, to nam isto govori da je taj sukob bio sa stanovišta zapada nepoželjan, i potrudili su se da bude privremen. tako je i bilo, nakon toga su uvezali zastave ponovo, a tog sukoba ne žele da se sećaju ni jedni ni drugi. Posebno Bošnjaci, kod njih se jako lako po komandi nešto zaboravlja ili ne zaboravlja.