Rat izmedju Hrvata i Muslimana za vreme rata u Bosni 1992 - 1994

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.589
Zbog cega se vodio rat izmedju Hrvata i Muslimana u Bosni ?
Da li je to bilo sredjivanje nekih racuna jos iz Drugog Svetskog rata ?
Da li je Hrvatska izvrsila agresiju na BIH ?
Zasto je Mate Boban naredio da se unisti Hrvatska struja u Bosni koju je predvodio Blaz Kraljevic ?
Rat je buknuo 1992, a na silu je prekinut 1994 i to je bio jedan totalni i surov rat, gde su primera radi kada su Muslimanske snage porazili Hrvatske kod Vlasica, da su se Hrvatska vojska i civili kompletno predali Srpskim vojnim formacijama, nisu hteli da ih zarobe Muslimani.
Imamo okvir za jednu konstruktivnu raspravo o ratu Hrvata i Muslimana koji su na pocetku rata u Bosni bili kao saveznici, dok to ''saveznistvo'' nije puklo i pceo rat....koji traje i danas
Croat–Bosniak War - Wikipedia
t1 (2).jpg

t2 (2).jpg

t10 (2).jpg

Босна_и_Херцеговина_1993.png

Teritorijalne promene: crna boja – muslimani zauzeli od hrvata; žuta boja – hrvati zauzeli od muslimana

Serbs are helping the Croats - Vlasic мountain 1993

Sta da ti kazem.Hercegovina i Posavina gore u ratu Srba protiv Hrvata i muslimana.Srednja Bosna Srbi i Hrvati vecinom u dobrim odnosima protiv muslimana.Cak su nasi vojnici isli za pare da ratuju pritiv muslimana pod oznakama hvo-a.Na mostarskom ratistu su Srbi pomagali muslimanima.To u Bosni i Hercegovini je bio rat koji nikada nigdje bio nije i nece biti.Veliko profitetstvo na svemu cigarama,nafti,razmjenama,mrtvima,teritorijama...I zato nemogu da shvatim da Srbi smatraju Karadzica i Mladica za heroje.Za mene su heroji ti jadni mali ljudi sto su isli na liniju i ginuli za srpstvo.Bez ikakvog materijalnog interesa.Pokusavali su da odbrane svoje.Imam postovanje i za casne neprijatelje Srba koji nisu okrvavili ruke sa neduznima.Kada sam nosio oruzije neprijateljski vojnici su bili moja meta a ja njihova.

I da posto sam napisao uopsteno,da napisem nesto na temu.
Muslmanima nije odgovarao sukob protiv Hrvata.Naoruzavali su se i dovodili mundzose preko Hrvatske.Hrvati su uzimali proviziju.Kada su Hrvati pretjerali u karanju muslimana i kada je doslo do sukoba muslimani su im razbili i hvo i postrojbe iz Hrvatske.Srbi su stali na stranu Hrvata i Hrvati su u tom ratu ****** i Srbe i muslimane.Nama su se 95.zahvalili za pomaganje Olujom i uzimanjem dobrog djela bosanske Krajine.I da u tom sukobu Hrvata i muslimana Srbi se bave rentiranjem i iznajmljivanjem haubica.Koja strana uplati haubice rade za njega.Cak bude i koja granata gratis.Neka je na cast nasim generalima.

I da posto sam napisao uopsteno,da napisem nesto na temu.
Muslmanima nije odgovarao sukob protiv Hrvata.Naoruzavali su se i dovodili mundzose preko Hrvatske.Hrvati su uzimali proviziju.Kada su Hrvati pretjerali u karanju muslimana i kada je doslo do sukoba muslimani su im razbili i hvo i postrojbe iz Hrvatske.Srbi su stali na stranu Hrvata i Hrvati su u tom ratu ****** i Srbe i muslimane.Nama su se 95.zahvalili za pomaganje Olujom i uzimanjem dobrog djela bosanske Krajine.I da u tom sukobu Hrvata i muslimana Srbi se bave rentiranjem i iznajmljivanjem haubica.Koja strana uplati haubice rade za njega.Cak bude i koja granata gratis.Neka je na cast nasim generalima.
Не схваташ да смо тај сукоб морали подржати, иначе тешко би се носили са још неколико
њихових удружених офанзива. Плус је Србију очекивао рат на КиМ.
Ако си борац ВРС-е онда ти мора бити познат мањак људства који нас је мучио сво време
рата. Имати против себе Хрвате, муслимане, добровољце из читавог римокатоличког и исламског
света, УН и осипање људства пут Србије је у најмању руку пола пораза.
Тако да нам је тај сукоб између баштована и цвећа Богом дат и ваљало га је заливати.
'Ко на брду ак' и мало стоји више види но онај под брдом'.

Tudjman je duboko prezirao muslimane cak i vise od Srba. Srbe je dozivljavao kao remetilacki faktor u smislu Starcevica ali ljude koji postoje tu pored ali ne treba da postoje u hrvatskoj. Tudjman je muslimane smatrao za ljude koji ne trebaju da budu u Evropi i u to je doboko verovao.
Dva puta je ulazio u koaliciju sa muslimanina iz ocaja da spase hrvatsku od Srba i Srbije i svoju poziciju u hrvatskoj. Prvi put 1991 i deo 1992 jer je ocajnicki zeleo da prebaci rat u BiH sto je debilni Alija prihhvatio i time naneo ogromnu stetu Muslimaniam i Srbima a rasteretio hrvatsku. Cim bi popustila opasnost od Srba Tudjman bi krenuo na Muslimane.
Drugi put 1994 kada su ga Amerikanci naterali uz pretnju da ce pustiti Srbe na hrvatsku jer niti muslimani, niti hrvati nisu mogli samostalno protiv Srba. Cak i zajedno su u BiH imali dosta problem i pored velike pomoci Nato.

Inace se HV prilicno lose pokazala protiv muslimana 1993 i da izvisrili su agresiju mnogo vecu nego bilo kada Milosevic i Srbija. Hrvatska je slala svoju regularnu vojsku u BiH u mnogo vecem broju nego li Srbija, hv koja se nije proslavila u BiH. Ali to je bio pre masovnog ulaska americkih instruktora u HV nakon Vasingtonslkog ugovora sa muslimanima u ranu 1994 i naoruzavanja HV od strane zapada.

I da HVO se predavao Srbima da bi se spasili od muslimana na nekoliko mesta u BiH,

Masovna bjezanija HVO-a Travnik - U pomoc braco Srbi !

Sta da ti kazem.Hercegovina i Posavina gore u ratu Srba protiv Hrvata i muslimana.Srednja Bosna Srbi i Hrvati vecinom u dobrim odnosima protiv muslimana.Cak su nasi vojnici isli za pare da ratuju pritiv muslimana pod oznakama hvo-a.Na mostarskom ratistu su Srbi pomagali muslimanima.To u Bosni i Hercegovini je bio rat koji nikada nigdje bio nije i nece biti.Veliko profitetstvo na svemu cigarama,nafti,razmjenama,mrtvima,teritorijama...I zato nemogu da shvatim da Srbi smatraju Karadzica i Mladica za heroje.Za mene su heroji ti jadni mali ljudi sto su isli na liniju i ginuli za srpstvo.Bez ikakvog materijalnog interesa.Pokusavali su da odbrane svoje.Imam postovanje i za casne neprijatelje Srba koji nisu okrvavili ruke sa neduznima.Kada sam nosio oruzije neprijateljski vojnici su bili moja meta a ja njihova.

Da, to je tacno. Srbi iz RSK nisu mogli da veruju kada su videli da VRS pomaze hrvate u BiH.
A pomoc VRS muslimanima u Hercegovini tj. ABiH je isla preko iranske veze.

Не схваташ да смо тај сукоб морали подржати, иначе тешко би се носили са још неколико
њихових удружених офанзива. Плус је Србију очекивао рат на КиМ.
Ако си борац ВРС-е онда ти мора бити познат мањак људства који нас је мучио сво време
рата. Имати против себе Хрвате, муслимане, добровољце из читавог римокатоличког и исламског
света, УН и осипање људства пут Србије је у најмању руку пола пораза.
Тако да нам је тај сукоб између баштована и цвећа Богом дат и ваљало га је заливати.
'Ко на брду ак' и мало стоји више види но онај под брдом'.
Nisam borac VRS.Ranjen sam u Hrvatskoj i proglasili su me nesposobnim za vojsku.Zasto je bio manjak ljudstva?Odgovorit cu ti.Zato sto je negdje mobilizacija bila preko 100% a negdje 20%.Tatini sinovi bili sklonjeni pa su i svi ostali gledali da svoje izvuku.Od budale Karadzica sin divljao po Palama a na ratiste nije isao.Neznam da li je Mladicev sin bio vojni obveznik ali ako je bio ratista vidio nije.Za svo sranje u Republici Srpskoj krivim samo jednog covjeka.Mladica.Los vojskovodja,sujetan,neodlucan da preuzme vlast i sredi stanje koje je na kraju srusilo moral vojske.

Nisam borac VRS.Ranjen sam u Hrvatskoj i proglasili su me nesposobnim za vojsku.Zasto je bio manjak ljudstva?Odgovorit cu ti.Zato sto je negdje mobilizacija bila preko 100% a negdje 20%.Tatini sinovi bili sklonjeni pa su i svi ostali gledali da svoje izvuku.Od budale Karadzica sin divljao po Palama a na ratiste nije isao.Neznam da li je Mladicev sin bio vojni obveznik ali ako je bio ratista vidio nije.Za svo sranje u Republici Srpskoj krivim samo jednog covjeka.Mladica.Los vojskovodja,sujetan,neodlucan da preuzme vlast i sredi stanje koje je na kraju srusilo moral vojske.
Делимично си у праву, ја знам много мојих вршњака који су запуцали пут Србије
са татама такође способним за ратовање. Та наша брука се наставила по завршетку
рата повратком дотичних са којекаквим купљеним дипломама и њиховим постављањем
на руководећа места фирми, општина, социјалних установа па чак и борачких организација.
Није Младић једини подбацио нити је сам одлучивао о битним питањима у војсци.
Шверцом робе широке потрошње са непријатељем у периоду љубавних размирица међу
њима бавили су се и обични војници таворећи на линијама одбране.
На смену се уместо опреме у транспортној торби носила кафа, цигарете, уље, брашно...
Муслимани су плаћали 100 марака кило кафе продајући га касније својим будалама за
абнормалне цифре. Ваљало је од нечега живети а рат се отегао, присети се да су Хрвати
садили вутру да би се финансирали. Све у свему био је то један контролисан рат у ком
зараћене стране нису баш много тога могли подузимати самостално без одобрења господара
рата. Младић је то и саопштио војсци у говору пред повлачење из скоро заузетог Горажда.

Делимично си у праву, ја знам много мојих вршњака који су запуцали пут Србије
са татама такође способним за ратовање. Та наша брука се наставила по завршетку
рата повратком дотичних са којекаквим купљеним дипломама и њиховим постављањем
на руководећа места фирми, општина, социјалних установа па чак и борачких организација.
Није Младић једини подбацио нити је сам одлучивао о битним питањима у војсци.
Шверцом робе широке потрошње са непријатељем у периоду љубавних размирица међу
њима бавили су се и обични војници таворећи на линијама одбране.
На смену се уместо опреме у транспортној торби носила кафа, цигарете, уље, брашно...
Муслимани су плаћали 100 марака кило кафе продајући га касније својим будалама за
абнормалне цифре. Ваљало је од нечега живети а рат се отегао, присети се да су Хрвати
садили вутру да би се финансирали. Све у свему био је то један контролисан рат у ком
зараћене стране нису баш много тога могли подузимати самостално без одобрења господара
рата. Младић је то и саопштио војсци у говору пред повлачење из скоро заузетог Горажда.
Ko je kriv sto su tatini sinovi zauzeli pozicije kada su se vratili?Borci.Ako na konkursu za posao uslove zadovoljava bivsi borac on treba da ima prioritet.Na mjestima gdje nemas kvalifikovanog veterana.zaposlis onoga ko zadovoljava.Da li bi ti kao general pristao da vodis vojsku i imas odgovornost a da nemozes da ratujes i ne smijes da zavedes red u svojoj zoni odgovornpsti?

Hrvatsko-Bošnjački sukob je tema na koju nije baš tako jednostavno odgovoriti. Ima tu dosta stvari i nepoznanica.
Rat u BiH počinje 02.10.1991. kada srpska vojska napada i razara općinu Ravno. Alija Izetbegović tada poručuje da to nije muslimanski rat.
Hrvati su u srednjoj Bosni najslabiji i okruženi sa svih strana. Teško da bi tamo napali jačeg protivnika. Bošnjaci su se povlačili sa svih bojišta pred naletom Srba. Jedino slobodno područje koje im ostaje je srednja Bosna.
Čudno da se ekipa (sad ne znam točno čija, da li je to BBC, Sky ili CNN) našla odmah u Ahmićima? Kao da su znali što će biti. Skoro u isto vrijeme nastradali su Hrvati u Trusini od Bošnjaka. Kao da je isplanirano. A i ne treba biti vidovit pa da se skuži da je srpska strana imala najviše koristi od hrvatsko-bošnjačkog sukoba.

Hrvatsko-Bošnjački sukob je tema na koju nije baš tako jednostavno odgovoriti. Ima tu dosta stvari i nepoznanica.
Rat u BiH počinje 02.10.1991. kada srpska vojska napada i razara općinu Ravno. Alija Izetbegović tada poručuje da to nije muslimanski rat.
Hrvati su u srednjoj Bosni najslabiji i okruženi sa svih strana. Teško da bi tamo napali jačeg protivnika. Bošnjaci su se povlačili sa svih bojišta pred naletom Srba. Jedino slobodno područje koje im ostaje je srednja Bosna.
Čudno da se ekipa (sad ne znam točno čija, da li je to BBC, Sky ili CNN) našla odmah u Ahmićima? Kao da su znali što će biti. Skoro u isto vrijeme nastradali su Hrvati u Trusini od Bošnjaka. Kao da je isplanirano. A i ne treba biti vidovit pa da se skuži da je srpska strana imala najviše koristi od hrvatsko-bošnjačkog sukoba.
Rat u BiH je bio rat a i nije.Ljudi su ginuli i zlocina je bilo na svakom m2.A opet desavaju se stvari koje nisu normalne u ratnim uslovima.Samim tim sto postoje smjene u jedinicama neko je odlucio da to bude duuugooo ratovanje.Neznam da li ti je poznato npr.desavanje u Kiseljaku?Tu je VRS bila redovan gost i srpski civili trguju sa Hrvatima.Opusteno ne preko linija.Mene interesuje kako su muslimani lako razbili postrojbe hvo i hv.Budi objektivan ako mozes.To te pitam zato sto sam ocekivao da ce Hrvati biti jaci od muslimana.
I da ja sa ove tacke gledista mogu samo reci da mi je jako zao sto se nismo rastali u miru.Nadam se da je ovo zauvijek i da neka budala nece praviti opet bombu.

Rat u BiH je bio rat a i nije.Ljudi su ginuli i zlocina je bilo na svakom m2.A opet desavaju se stvari koje nisu normalne u ratnim uslovima.Samim tim sto postoje smjene u jedinicama neko je odlucio da to bude duuugooo ratovanje.Neznam da li ti je poznato npr.desavanje u Kiseljaku?Tu je VRS bila redovan gost i srpski civili trguju sa Hrvatima.Opusteno ne preko linija.Mene interesuje kako su muslimani lako razbili postrojbe hvo i hv.Budi objektivan ako mozes.To te pitam zato sto sam ocekivao da ce Hrvati biti jaci od muslimana.
I da ja sa ove tacke gledista mogu samo reci da mi je jako zao sto se nismo rastali u miru.Nadam se da je ovo zauvijek i da neka budala nece praviti opet bombu.
Nisam iz BiH nego iz Hrvatske tako da sam upoznat s tim samo iz vijesti koje sam gledao/čitao/slušao. Hrvati su najmalobrojniji narod u BiH. Najviše ih ima (bilo ih je) u Hercegovini i uz rijeku Savu. U srednjoj Bosni ih nije bilo baš previše. Uopće me ne čudi što su tamo brzo i lako izgubili. Nadam se i ja da više neće biti ratova.

HV a tek HVO su bile jadne vojske. HV je tek utegnuta zahvaljujuci zapadu, pre svega SAD, od 1994 uz ogromnu americku logistiku tipa obavestajnog rada a it o samo za raspalu vojsku RSK u odnosu 1:5 i vise u korst HV, HVO i ARBiH. Vec u BiH HV protiv VRS nije tako laka isla i dozivljavala je neke teske poraze i to najbolje jedinice HV protiv VRS trcepozivaca.
HVO je tek bio smejurija.

Sto se tice rata muslimana i hrvata, ponavljam Tudjman je prezirao muslimane i samo je iskoristio Aliju Izetbegovica.

HV a tek HVO su bile jadne vojske. HV je tek utegnuta zahvaljujuci zapadu, pre svega SAD, od 1994 uz ogromnu americku logistiku tipa obavestajnog rada a it o samo za raspalu vojsku RSK u odnosu 1:5 i vise u korst HV, HVO i ARBiH. Vec u BiH HV protiv VRS nije tako laka isla i dozivljavala je neke teske poraze i to najbolje jedinice HV protiv VRS trcepozivaca.

Sto se tice rata muslimana i hrvata, ponavljam Tudjman je prezirao muslimane i samo je iskoristio Aliju Izetbegovica.
Nas je potcjenjivanje i bahatost skupo kostalo u ratu 90_ih.
Slusam price taj i taj je bio hrabar.Uzme 84-u i puca stojeci.To je za mene ne hrabar nego glup borac.Obucavani smo da se prvo zastitimo maksimalno pa da onda dejstvujemo.Nekada situacija ne dozvoljavabda to mozes da uradis i to je ppravdano.Taj sa 84-om je obicno u grupi najjaca karika i on sebi dozvoli da rizikuje da ga djed sa m-48 izbaci iz upotrebe.Dobar borac je onaj koji cuva maksimalno sebe i svog saborca.

Prilično netačna tvrdnja ovo za Ravno, a nema ni logike. Eto, ni od kuda JNA napala neko nebitno selo Ravno i uništila ga čisto tako iz hira. Vi verujete u to? Alija Izetbegović je vrlo dobro znao o čemu se radi, i ispravno se držao po strani. Naime, lokalni milicioneri Hrvati su pucali na vojsku koja je tu manevrisala u vezi dubrovačkog ratišta, to je tada bila celovita država, nije postojala granica. Regularni policajci iz Ravnog su našli za shodno da se umešaju, i iz zasede su pobili trojicu vojnika. Posle se desilo šta se desilo, ali JNA nikakvog motiva niti interesa nije imala da bez ikakvog povoda napadne neko selo Ravno koje je bilo u BiH i Jugoslaviji, gde nije bilo rata, danas je to centar opštine, tad nije bio.

Prilično netačna tvrdnja ovo za Ravno, a nema ni logike. Eto, ni od kuda JNA napala neko nebitno selo Ravno i uništila ga čisto tako iz hira. Vi verujete u to? Alija Izetbegović je vrlo dobro znao o čemu se radi, i ispravno se držao po strani. Naime, lokalni milicioneri Hrvati su pucali na vojsku koja je tu manevrisala u vezi dubrovačkog ratišta, to je tada bila celovita država, nije postojala granica. Regularni policajci iz Ravnog su našli za shodno da se umešaju, i iz zasede su pobili trojicu vojnika. Posle se desilo šta se desilo, ali JNA nikakvog motiva niti interesa nije imala da bez ikakvog povoda napadne neko selo Ravno koje je bilo u BiH i Jugoslaviji, gde nije bilo rata, danas je to centar opštine, tad nije bio.
A ne znam...

Ovo drugo ništa posebno, kaže da su imali velike gubitke, ne vidim šta je tu argument? Ovo prvo je najobičniji propagandni pamflet o zlim Srbima, tipičan za to vreme, čim čuješ uvod jasno ti je o kakvom se smeću radi. Poštenije je bilo reći da su lokalni Hrvati pripadnici MUP-a rezignirani napadima na Dubrovnik napali vojsku koja se kretala u tom pravcu, umesto lagati da je JNA iz čista mira napala Ravno. Imate isto sa CG televizije jedan snimak kad jedan oficir kaže da su im ubili 3 vojnika iz zasede.

Ne slazem se da je HV kao faktor bila jedna "bedna" vojska, pogotovo ne u razdoblju izmedju 1994. i 1995 godine. Uzmi recimo za primer sistematsko umanjenje znacaja vazduhoplovstva u doktrini JNA u odnosu na HV, koja je ucinila korak dalje i mnogo bolje iskoristila raspolozive resurse njihovog HRZ-a za vreme "Bljeska" i "Oluje". Razlika doktrine JNA u odnosu recimo na Rusiju lezi u cinjenici, sto su Rusi izrazito esalonirali svoje snage (jer su mogli, naravno), a JNA se zasnivala na umrezenim tackama otpora koje su usporavale napadaca. Ali imajte na umu da vazduhoplovstvo nije svedeno na nulu. Treba pogledati samo arsenal kojim je raspolagala JNA.

"Oluja" kao vojna akcija bila je planirana na cist americki nacin, tj. Knin kao grad, geografski pojam, nikada ne bi bio stozerna tacka (ili ti teziste), tj. bio bi, ali ne kao glavni grad vec kao centar moci. Komandni lanac. Da su Generalstab SVK ili Predsednistvo RSK bili u Obrovcu ili Teslingradu, Amerikanci bi napadali ta dva pomenuta mesta, a Hrvati bi nastavili da napadaju Knin kao najveci i glavni grad. Njihov cilj nije bio osvajanje Bagdada, vec svrgavanje vlasti u Bagdadu, ako razumete sta zelim da kazem.

Dalje, setite se Petrinje. Tipican pristup JNA-manira Hrvata. "Umesto" da se zaobidje, izvrsen je direktan strajk, iako je JNA na isti nacin opekla prste u Vukovaru. Pogledajte manevar Pustinjska oluja. HV je "manevrisala" samo napredujuci Dinaru i delimicno kroz Liku, a sve ostalo je bilo "kretanje", jer su bili usredsredjeni na kopno, a ne na neprijateljske formacije poput Amerikanaca.

Ja ti napisem da su bili prilicno jadni do ulaska zapadnih instruktura nakon Vasingtonskog sporazuma sa muslimanima 1994 a ti meni to ponovis ali tako da izgleda kao da to nisam napisao.
Jesu koristili avijaciju da gadjaju civile. One repetitore na Celavcu odradili Ameri.
Srpske vojske u hrvatskoj, bih i srj su imale zabranu leta, mozda ti to nije poznato. Mi nismo mogli da koristimo rod avijacije jer se odmah digne nato.

Patrinja je pala jer je pukla pozadina, a hv je tamo pukla u prvom naletu, kao i na delu Korduna, hrvati i muslimani su dosli iz BiH jer su crvene beretke iz Velike Kladuse isparile, 2. KK VRS se raspao kao i ceo sektor jug RSK tj. SVK. Da li je to slucajnost da se bas sve to desi ti sam prosudi. Oni se iz Petrinje izvukli ali oni civili koje su streljali kod Dvora na Uni bas i nisu. Tako su naterali Kordunaski korpus, koji se delom izvukao, da se preda, pretnjom streljanja civila i napadom iz aviona. Mozda ti to nije poznato.

Ja ti napisem da su bili prilicno jadni do ulaska zapadnih instruktura nakon Vasingtonskog sporazuma sa muslimanima 1994 a ti meni to ponovis ali tako da izgleda kao da to nisam napisao.
Jesu koristili avijaciju da gadjaju civile. One repetitore na Celavcu odradili Ameri.
Srpske vojske u hrvatskoj, bih i srj su imale zabranu leta, mozda ti to nije poznato. Mi nismo mogli da koristimo rod avijacije jer se odmah digne nato.

Patrinja je pala jer je pukla pozadina, a hv je tamo pukla u prvom naletu, kao i na delu Korduna, hrvati i muslimani su dosli iz BiH jer su crvene beretke iz Velike Kladuse isparile, 2. KK VRS se raspao kao i ceo sektor jug RSK tj. SVK. Da li je to slucajnost da se bas sve to desi ti sam prosudi. Oni se iz Petrinje izvukli ali oni civili koje su streljali kod Dvora na Uni bas i nisu. Tako su naterali Kordunaski korpus, koji se delom izvukao, da se preda, pretnjom streljanja civila i napadom iz aviona. Mozda ti to nije poznato.

Veruj mi da sam upoznat oko aktivnosti ili nazalost neupotrebe dobar deo jedinica tadasnjeg krajiskog vazduhoplovstva, od komande tadasnje raketne brigade koja je bila u Severnoj Kasarni u Kninu do stacioniranog raketnog diviziona u rejonu Samarice. Isto sam tako svestan, da je recimo za vreme agresije "Bljeska" SVK imala vrlo skromna sredstva da se suprostavi hrvatskoj avijaciji. Jeste, da se sa radarske stanice na Kozari pratila aktivnost Hrvata, ali ipak nije doslo do dejstava sa nase strane.

Vise sam se obazirao na tvoju konstataciju da je HV bila kikiriki-vojska.

Vojska (u sustini vise TO, lokalne straze) u Krajini je bila toliko u rasulu, da nisu imali drugi esalon i imali su toliko slabu i staticnu odbranu, da je vise bilo slicno odbrani u ratovima 17. i 18. veka nego na pragu kraja 20. veka, tj. dubokoj odbrani svojih bataljona pa i cete. Takva odbrana je osudjena na prvi snazni ubod jer izgleda kao falanga u liniji bez ikakvih bokova. Pogledaj njihovu doktrinu zasnivano na manevarskom ratovanju, a ne na ratu zbog iscrpljivanja i napada u svim mogucim pravcima. Napadali su sve moguce pravce u "Oluji". Za poredjenje, pogledaj, na primer, odnos velicine podrucja operacija u Iraku 2003. godine i broja rasporedjenih snaga, a isti u "Oluji."

Zar nisu izvrsili mnogo poletanja iz vazduha u "Oluji", unistili komunikacijske centre, ispovednice, neutralisali polozaje, unistili tenkove, napali aerodrome i unistili aerodromske instalacije - zar nisu u poredjenju za istu stvar cinili izraelske vazduhoplovne snage, samo u mnogo vecem obimu jer se radilo o mnogo vecom snagom i sredstvima. Izraelci iznenadnim napadom (strateski potpuno ocekivanim) vrse brze oklopno-mehanizovane prodore u dubinu neprijateljskog borbenog poretka i ne dozvoljavaju predah i uspostavljanje nove linije odbrane - isto su Hrvati cinili u "Oluji", Izraelci imali su oklopne snage kao glavnog napadaca, a Hrvati gardijske brigade.

Da je rat 1993. godine uspesno zavrsen u BiH, Krajina bi imala velike (ljudske i materijalne) koristi od toga i mogli su realno ocekivati brzu i efikasnu pomoc od VRS koja bi kao pobednicka vojska garantovala njihov opstanak, cak bez pomoci SRJ, ali to je opet druga tema.

Poslednja izmena:
Sto se tice same teme, odnosno sukoba Hrvata i Bosnjaka, tu je cini mi se stvar slozenija. Da li verujete da su sasvim slucajno glavni "komandosi" u tom sukobu bili upravo Sandzaklije. Pocevsi od Halilovica, Zuke, Suljevica, Bojadzica do Cikotica. Uveren sam da je KOS tu sigurno imao svoje prste. Imamo jedan manje poznat slucaj da je recimo komandant u Prozoru, takozvane ABiH, uhapsen pocetkom 91. godine kada je zeleo da pobegne iz JNA. Uhvatili su ga, izveden na vojni sud i pusten. Pusten. Verovatno se slozio da saradjuje. Takozvana Armija BiH u Prozoru bila je slabija, ali moje je misljenje da su namerno zrtvovani kako bi zapalili fitilj u ratu izmedju Bosnjaka i Hrvata.

Dakle, najverovatnije su agenti KOS-a, koji su muslimansku politiku okrenuli u smeru da je teritoriju koju su Srbi izgubili lakse nadoknaditi Hrvatima, nego je vratiti Srbima. I danas je to apoliticno i lakse je ne dozvoliti nekakvu takozvanu Herceg Bosnu nego unistiti Republiku Srpsku. I ovde je politika KOS-a prihvacena od strane muslimanske politike, iako su je propagirali srpski agenti koji su pocinili strasne zlocine nad Muslimanima u Istocnoj Bosni. Zar nije isti taj Tudjman Aliji ponudio vojni savez ispred Omerbasica i Hide Biscevica u Iranu na izbijanju rata u BiH ? Alija ga je odbio rekavsi da ce to razbesneti Srbe, to nazalost vecina ili nezna ili se zaboravilo. Alija jeste zeleo da mu sve dodje preko Hrvatske, sva pomoc izbeglicama da odu u Hrvatsku i lece se, ali da nije imao savez sa Hrvatima. Sve je zeleo ne dajuci nista. I to je bila njegova politika od pocetka do kraja rata. Kada treba "spasiti" Bihac i citav region, tada moli HV da udje, a kad ne treba, onda je HV agresor.

Poslednja izmena:

Back