RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Isus nije od svih koji su išli za njim tražio da se odreknu svega što posjeduju. Osim toga, premda je rekao da će bogatom čovjeku biti teško ući u Božje Kraljevstvo, dodao je i ovo: “Bogu je sve moguće”, Marko 10:27. Naime, neki bogati ljudi doista su postali Kristovi sljedbenici. Premda su takvi kršćani dobili neke konkretne savjete u vezi sa svojim bogatstvom, od njih se nije tražilo da sve što posjeduju podijele siromašnima. :bye:

Marko 10:23 - Pogledavši uokolo, Isus je rekao učenicima svojim: “Kako će teško bogati ući u kraljevstvo Božje!” :heart:

1. Timoteju 6:17 - Onima koji su u sadašnjem svijetu bogati zapovijedaj da ne budu uobraženi i da se ne uzdaju u nesigurno bogatstvo, nego u Boga, koji nam bogato daje sve da u tome uživamo. :heart:

Hristos je rekao koi je najsigurniji put spasenja: prodaj svesto imas, razdijeli siromasima i slijedi Hrista, tj. vjeruj u Njega i slusaj ga.

Posto ti nisi toliki vjernik da tako radis, onda nemas ni sigurno spasenje, nego svoju vjeru podesavas svojim materijalnim prilikama.

Oni koi veruju u Hrista ne bi smjeli da uzivaju u bogatstvu, jer ako uzivas u bogatstvu, ti nisi hrisanin ili si lazni hriscanin:

"Ne moze se sluziti Bogu i mamoni (bogatstvu)."

Pitanje vjecnog zivota je vjerovanje u Hrista po Pismu. Vjera se dokazuje krstenjem i djelima zivota po Hristovim savjetima.

Sta je po tvom misljenju Crkva? Je li postojala i ako jos postoji sta joj je svrha postojanja?

Dobro kažeš, vječni život je vjera u Isusa Krista i vršenje Božje volje preko njegove riječi u kojoj su napisani zakoni i načela.

Jakov 2:24 - Vidite da će čovjek zbog djela biti proglašen pravednim, a ne samo zbog vjere. :heart:

Riječi ”crkva“ i ”crkve“ pojavljuju se u mnogim prijevodima Biblije. Grčka riječ koja se prevodi s ”crkva“ doslovno znači ”sazivanje“, ili, drugim riječima, okupljanje ljudi. Primjerice, u Djelima apostolskim 7:38 (Karadžić) stoji kako je Mojsije bio ”u crkvi u pustinji“, to jest među okupljenim izraelskim narodom. Govoreći o zajednici kršćana u Jeruzalemu, Biblija u jednom drugom slučaju navodi da je ’nastao velik progon Crkve‘ (Djela apostolska 8:1, St). U jednom od svojih pisama Pavao upućuje pozdrav ”Crkvi u [Filemonovoj] kući“, to jest skupštini koja se tamo sastajala (Filemonu 2, Duda-Fućak). Očito je da se izraz ”crkva“, onako kako se koristi u Bibliji, ne odnosi na mjesto obožavanja, već na skupinu obožavatelja. Potvrđujući ovu činjenicu, Klement Aleksandrijski, vjerski učitelj iz drugog stoljeća, napisao je: ”Ne mjesto, već skupštinu izabranih ja nazivam Crkvom. :heart: :bye:

Poslednja izmena:
Hristos je rekao koi je najsigurniji put spasenja: prodaj svesto imas, razdijeli siromasima i slijedi Hrista, tj. vjeruj u Njega i slusaj ga.

Posto ti nisi toliki vjernik da tako radis, onda nemas ni sigurno spasenje, nego svoju vjeru podesavas svojim materijalnim prilikama.

Oni koi veruju u Hrista ne bi smjeli da uzivaju u bogatstvu, jer ako uzivas u bogatstvu, ti nisi hrisanin ili si lazni hriscanin:

"Ne moze se sluziti Bogu i mamoni (bogatstvu)."

Točno, no onaj tko je bogat, da bi postao pravi kršćanin NEMORA rasprodati materjalno, nego kao što ti se navodi u 1. Timoteju 6:17, mora da pazi da mu ono NE BUDE na prvom mjestu u životu, i da nevlada bogatstvo sa njim, nego on sa bogatstvom. Međutim, bogate osobe, a koje jesu kršćani, u velikoj mjeri materijalno POMAŽU ostalim sukršćanima.

Pavao je savjetovao BOGATIM KRŠĆANIMA u 1. Timoteju 6:17, te se vidi da su oni, kada su postali kršćanima i dalje IMALI svoje bogatstvo.

Znači, bitan je STAV prema materijalizmu, bez obzira dali imaš bogatstvo ili ga nemaš.

:heart: :bye:

Očito je da se izraz ”crkva“, onako kako se koristi u Bibliji, ne odnosi na mjesto obožavanja, već na skupinu obožavatelja. Potvrđujući ovu činjenicu, Klement Aleksandrijski, vjerski učitelj iz drugog stoljeća, napisao je: ”Ne mjesto, već skupštinu izabranih ja nazivam Crkvom.

Tacno: Crkva su vjerujuci ljudi. Mozes li nam kazati kako su tvoji istomisljenici povezani sa onom Crkvom koju je Bog Svetim Duhom preko apostola osnovao na Pedesetnicu?

Točno, no onaj tko je bogat, da bi postao pravi kršćanin NEMORA rasprodati materjalno, nego kao što ti se navodi u 1. Timoteju 6:17, mora da pazi da mu ono NE BUDE na prvom mjestu u životu, i da nevlada bogatstvo sa njim, nego on sa bogatstvom. Međutim, bogate osobe, a koje jesu kršćani, u velikoj mjeri materijalno POMAŽU ostalim sukršćanima.

Pavao je savjetovao BOGATIM KRŠĆANIMA u 1. Timoteju 6:17, te se vidi da su oni, kada su postali kršćanima i dalje IMALI svoje bogatstvo.

Znači, bitan je STAV prema materijalizmu, bez obzira dali imaš bogatstvo ili ga nemaš.

:heart: :bye:

"...gladan bijah, bolestan bijah, u zatvoru bijah..."

Dakle, ne citiras Hrista, nego Pavla? Zar Hristove rijeci nisu ispred Pavlovih? Jesmo li mi Hristovi ili Pavlovi? Koga treba da slusamo? Navracas vodu na svoj mlin!

U pocetku Crkve sve je bilo zajednicko. Poslije je sve mijenjano, da bi se doslo do tvrdnje da bogatstvo nije zlo? A Hristos kaze da jeste: "Lakse je kamili proci kroz iglene usi, nego li bogatome uci u carstvo nebesko."

Oko nas gladni ljudi prevrcu kontejnere trazeci zalogaj nasusnog hljeba, djeca umiru od gladi, a mi svoje pare cuvamo i jos govorimo da smo dosljedni Hristovi sljedbenici i cekamo vaskrsenje.

Lazemo, prijatelju, lazemo! Lazem i ja, lazes i ti i lazu svi koji se grdno varamo misleci da cemo vjerom u Hrista i cuvajuci svoje imanje dostici spasenje. Nije prilike, nije...

Poslednja izmena:
Tacno: Crkva su vjerujuci ljudi. Mozes li nam kazati kako su tvoji istomisljenici povezani sa onom Crkvom koju je Bog Svetim Duhom preko apostola osnovao na Pedesetnicu?

Matej 7:17-20 - Tako svako dobro drvo donosi dobar plod, a svako nevaljalo drvo donosi bezvrijedan plod. Dobro drvo ne može donijeti bezvrijedan plod, niti nevaljalo drvo može donijeti dobar plod. Svako drvo koje ne donosi dobar plod siječe se i baca u vatru. Dakle, prepoznat ćete ih po plodovima njihovim. :heart:

Galaćanima 5:22,23 - A plod je duha: ljubav, radost, mir, dugotrpljivost, dobrostivost, dobrota, vjera, blagost, samosvladavanje. :heart:

Matej 7:21-23 - Neće svatko tko mi govori: ‘Gospodine, Gospodine’, ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj tko vrši volju Oca mojega koji je na nebesima. Mnogi će mi reći u onaj dan: ‘Gospodine, Gospodine, nismo li u tvoje ime proricali i u tvoje ime demone istjerivali i u tvoje ime mnoga silna djela činili?’ Tada ću im kazati: Nikad vas nisam poznavao! Odlazite od mene, vi koji činite bezakonje! :heart:

Ivan 13:34,35 - Novu vam zapovijed dajem: Ljubite jedan drugoga! Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedan drugoga! Po tome će svi znati da ste moji učenici, ako budete ljubili jedan drugoga.” :heart:

Matej 24:14 - I ova dobra vijest o kraljevstvu propovijedat će se po svemu svijetu za svjedočanstvo svim narodima, i tada će doći kraj. :heart:

Ovo su samo neka obilježja za prepoznavanje PRAVIH KRŠĆANA u današnje vrijeme kraja. :bye:

Biblija govori da postoje DVA ŽIVOTA, ovaj TRENUTNI u kojemu mi živimo sada, i onaj PRAVI, VJEČNI ŽIVOT. Vječni život možemo da ZASLUŽIMO jedino vršenjem Božje volje koja je zapisana u njegovoj riječi. :bye:

Matej 16:25 - Jer tko god hoće spasiti svoj život, izgubit će ga, a tko god izgubi svoj život radi mene, naći će ga. :heart:

Isus ovdje govori o trenutnom životu, i kaže: Onaj tko hoće po cijenu KRŠENJA jasnih i strogih Božjih načela da SPASI trenutni život, on će ustvari izgubiti onaj pravi, vječni, a tko izgubi ovaj trenutni radi Krista ili Jehove Boga, on će dobiti putem uskrsnuća vječi, pravi život.

1. Timoteju 6:12 - Bij dobru bitku vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan...:heart:

1. Timoteju 6:19 - Time će skupljati ono blago koje je dobar temelj za budućnost, kako bi osvojili pravi život. :heart:

Znači, pitanje je VJERE U PRAVI, VJEČNI ŽIVOT. :heart: :bye:

Pitanje vjecnog zivota je vjerovanje u Hrista po Pismu. Vjera se dokazuje krstenjem i djelima zivota po Hristovim savjetima.

Sta je po tvom misljenju Crkva? Je li postojala i ako jos postoji sta joj je svrha postojanja?

"...gladan bijah, bolestan bijah, u zatvoru bijah..."

Dakle, ne citiras Hrista, nego Pavla? Zar Hristove rijeci nisu ispred Pavlovih? Jesmo li mi Hristovi ili Pavlovi? Koga treba da slusamo? Navracas vodu na svoj mlin!

U pocetku Crkve sve je bilo zajednicko. Poslije je sve mijenjano, da bi se doslo do tvrdnje da bogatstvo nije zlo? A Hristos kaze da jeste: "Lakse je kamili proci kroz iglene usi, nego li bogatome uci u carstvo nebesko."

Oko nas gladni ljudi prevrcu kontejnere trazeci zalogaj nasusnog hljeba, djeca umiru od gladi, a mi svoje pare cuvamo i jos govorimo da smo dosljedni Hristovi sljedbenici i cekamo vaskrsenje.

Lazemo, prijatelju, lazemo! Lazem i ja, lazes i ti i lazu svi koji se grdno varamo misleci da cemo vjerom u Hrista i cuvajuci svoje imanje dostici spasenje. Nije prilike, nije...

Probaj razumit prijatelju. Ako osoba koja ima tristo eura plaću, te novce koristi u svrhu MATERJALISTIČKIH UŽITAKA, a osoba koja ima tri hiljade eura, taj novac KORISNO raspodjeli, pa pri tome i pomogne mnogima, KOJOM OD NJIH DVOJE VLADA NOVAC ???

Bitan je stav, a ne količina. Kod nas, kada bogata osoba postane Jehovin Svjedok, ona je to učinila zato što je shvatila da je bogatstvo i materijalizam ISPRAZNOST. No, ta osoba u velikoj mjeri pripomogne mnogima sa svojim novcem. Ona počne da živi jedan pravi kršćanski život, a naprimjer ima tri kuće i milijun eura. Poanta je ta, da je do tada, ona bila rob novcu, a novac njen bog, jer joj je stvarao prividni užitak.

Nije smisao kršćanstva financijsko POMAGANJE siromašnim ljudima, nego duhovna promjena i spašavanje života.

Naprimjer, ti da dođeš i daš jednom siromahu 10 eura, kako bi mu pomogao, a on ode i kupi za te pare dvije litre vina i napije se kao zemlja, dali si ti ustvari pomogao ???

Kološanima 3:8-10 - Ali sada odbacite sve ovo: srdžbu, gnjev, zloću, pogrdan govor, a proste riječi neka ne izlaze iz vaših usta. Ne lažite jedni drugima. Svucite staru osobnost i njezina djela, a obucite novu osobnost, koja se obnavlja dobrim poznavanjem Božje volje po slici onoga koji ju je stvorio. :heart:

Ovo je pomoć, kada na ovaj način pomogneš osobi ! :heart: :bye:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=9578666&postcount=2327

Zbog ljubavi prema Bogu, njegovom Sinu i ljudima, svrha kršćana pojedinačno i grupno, skupljenih u skupštine ili crkve, je SPAŠAVANJE ŽIVOTA.

Ivan 3:16 - Jer Bog je toliko ljubio svijet da je dao svog jedinorođenog Sina, da nitko tko vjeruje u njega ne propadne, nego da ima vječni život. :heart:

1. Timoteju 4:16 - Dobro pazi kako živiš i kako poučavaš! Ustraj u tome, jer čineći to spasit ćeš i sebe i one koji te slušaju. :heart:

ZLOUPOTREBA RELIGIJOZNIH SLIKA :rtfm:
=================================
MJESTO radnje je Sankt Petersburg (Rusija). Datum, 2. kolovoza 1914. Uzbuđeni ljudi skupili su se kod careve palače mašući ikonama. U sredini velike dvorane podignut je oltar. Na oltaru se nalazi slika žene s djetetom u naručju. Ta se ikona zove ”Majka Božja Vladimirska“. Mnoštvo je smatra najsvetijim blagom Rusije. U stvari, vjeruju da ikona može činiti čuda. Godine 1812, kad su ruske vojske marširale protiv Napoleona, general Kutuzov molio se pred njom. Sada pred njom stoji car Nikola II, nakon što je svoju zemlju uveo u rat. Podignute desne ruke, polaže zakletvu: ”Svečano se zaklinjem da neću sklopiti mir dokle god se na ruskom tlu nalazi i jedan jedini neprijatelj.“ Dva tjedna kasnije car poduzima hodočašće u Moskvu kako bi tražio Božji blagoslov za svoje trupe. U Uspenskoj katedrali kleči i moli se pred velikim ikonostasom ukrašenim draguljima — pregradom na kojoj su postavljene slike Isusa, Marije, anđela i ”svetaca“. Ti religiozni postupci nisu spriječili katastrofu. Za manje od četiri godine ruske su vojske pretrpjele gubitke od preko šest milijuna poginulih i ranjenih a izgubile su i mnoge teritorije. Osim toga, car, carica i njihovo petero djece okrutno su ubijeni. Mjesto stoljećima stare monarhije, zemljom je počela vladati revolucionarna vlada koja se usprotivila religiji. Pouzdanje Cara Nikole u ikone pokazalo se uzaludnim. Ipak, sve do danas milijuni ljudi u Rusiji i u drugim zemljama i dalje štuju ikone. To nameće neka važna pitanja. Kako Bog gleda na čin odanosti izvršen pred takvim slikama? A što reći o običaju da se takve slike objese na zidove u domovima?
Dok je Isus bio na Zemlji, slušao je Božji zakon koji je dan preko Mojsija. To je uključivalo drugu od takozvanih Deset zapovijedi, koja glasi: ”Ne gradi sebi lika rezana, niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospodin Bog tvoj, Bog revnitelj“ (2. Mojsijeva 20:4, 5). Prema tome, Isus nije obožavao Boga uz pomoć slika ili kipova izrađenih ljudskim rukama. Umjesto toga, njegovo je obožavanje bilo u skladu s izjavom njegovog Oca: ”Ja, Jahve mi je ime, svoje slave drugom ne dam, niti časti svoje kipovima“ (Izaija 42:8, St). Osim toga, Isus je objasnio zašto se Boga treba obožavati bez pomoći materijalnih predmeta. ”Dolazi čas“, rekao je, ”kad će pravi obožavatelji obožavati Oca duhom i istinom, jer, uistinu, Otac traži takve da ga obožavaju. Bog je Duh, i oni koji ga obožavaju moraju ga obožavati duhom i istinom“ (Ivan 4:23, 24, NW). Poput Isusa, i njegovi su pravi učenici poučavali druge ispravom načinu obožavanja. Naprimjer, apostol Pavao je jednom prilikom govorio mnoštvu grčkih filozofa koji su se služili idolima pri obožavanju svojih nevidljivih bogova. On im je govorio o Stvoritelju čovjeka i rekao: ”Ne treba da mislimo da je Božanstvo kao ikone zlatne ili srebrne ili kamene, koje su ljudi majstorski načinili po smišljanju svome.“ Kasnije je isti apostol objasnio da kršćani ’žive po vjeri a ne po gledanju‘ te da kršćani moraju ’bježati od idolopoklonstva‘ (Djela apostolska 17:16-31; 2. Korinćanima 5:7; 1. Korinćanima 10:14). Jedan doživljaj u životu apostola Petra pokazuje da je brzo ispravljao svaki postupak koji je mogao voditi do idolopoklonstva. Kad je Kornelije, oficir rimske vojske, pao na koljena pred njegovim nogama, Petar se tome usprotivio. Podigao ga je, rekavši: ”Ustani, i ja sam čovjek“ (Djela apostolska 10:26). Što se tiče apostola Ivana, njega se tako duboko dojmila božanska vizija da je pao na koljena pred nogama anđela. ”Pazi!“, savjetovao ga je anđeo. ”Ne! Ja sam sluga kao i ti i tvoja braća proroci i oni koji vrše riječi ove knjige. Bogu se pokloni!“ (Otkrivenje 22:8, 9, St). Apostol je bio zahvalan za taj savjet. S puno je ljubavi taj slučaj zapisao za našu korist. No, koju vezu imaju gore navedeni primjeri s upotrebom religioznih slika? Pa, ako je za Kornelija bilo neispravno pokloniti se Kristovom apostolu, što je onda sa štovanjem beživotnih slika ”svetaca“? I ako je za Kristovog apostola bilo neispravno pasti na koljena pred živim anđelom, što je onda sa štovanjem beživotnih slika anđela? Sigurno je da su takvi postupci u suprotnosti s Ivanovim upozorenjem: ”Dječice, čuvajte se idola!“ (1. Ivanova 5:21, St). :heart: :bye:

Kako to opravdavaju crkveni vođe? :rtfm:
-----------------------------------------------------------
To ne znači da je već samo posjedovanje slike koja prikazuje neki biblijski događaj idolopoklonstvo. Prizori biblijskih događaja mogu se upotrijebiti i kao ukras na zidovima domova i zgrada. No, pravi kršćanin ne bi želio objesiti sliku za koju zna da je drugi štuju, niti bi na zid objesio sliku koja pogrešno prikazuje Bibliju (Rimljanima 14:13). Većina svetačkih slika u nazovikršćanstvu prikazuje oko glave Isusa, Marije, anđela i ”svetaca“ krug svjetla. Naziva ga se aureolom. Odakle potječe aureola? ”Njeno porijeklo nije kršćansko“, priznaje The Catholic Encyclopedia (izdanje 1987), ”jer su je upotrebljavali poganski umjetnici i kipari da bi simbolično prikazali veliko dostojanstvo i silu različitih božanstava.“ Osim toga, u knjizi The Christians, od Bambera Gascoignea, nalazi se fotografija boga-Sunca s aureolom, iz muzeja Capitoline u Rimu. Tog su boga obožavali poganski Rimljani. Gascoigne objašnjava da je ”kršćanstvo kasnije prisvojilo aureolu Sunca“. Da, aureola je povezana s poganskim obožavanjem Sunca. Jesu li slike koje miješaju biblijske događaje sa simbolima poganskog obožavanja idola prikladne da ih se objesi na zid u kršćanskom domu? Nisu. Biblija savjetuje: ”Kakav li [je] sklad između hrama Božjega i idolâ? (...) ’Zato ”iziđite između njih i odvojite se“ — veli Gospodin! ”Ne dotičite se ničega nečista, i ja ću vas primiti!“ ‘ “ (2. Korinćanima 6:16, 17, St). Kako je vrijeme prolazilo, oni koji su tvrdili da su kršćani počeli su zanemarivati taj savjet. Kao što su prorekli Isus i njegovi apostoli, razvio se otpad (Matej 24:24; Djela apostolska 20:29, 30; 2. Petrova 2:1). Početkom četvrtog stoljeća n. e., rimski je car Konstantin učinio otpadničko kršćanstvo državnom religijom. Sada se mnogo pogana počelo izjašnjavati da su ”kršćani“. Među njima je bilo uobičajeno obožavanje likova cara. Oni su također vješali na zid slike svojih predaka i drugih glasovitih ljudi. ”U skladu s kultom imperatora“, objašnjava John Taylor u svojoj knjizi Icon Painting, ”ljudi su obožavali njegove na platnu ili drvu naslikane portrete, a od toga do štovanja ikona bio je samo mali korak“. Tako je pogansko obožavanje slika zamijenjeno štovanjem slika Isusa, Marije, anđela i ”svetaca“. Prema The Encyclopedia of Religion, crkveni se vođe služe istim starim argumentima kojima su se služili poganski filozofi. Muževi kao Plutarh, Dio, Hrizostom, Maksim Tirski, Celzo, Porfirije i Julijan priznali su da su idoli beživotni. No, ti su pogani opravdavali korištenje idola, tvrdeći kako su oni pomoć pri obožavanju njihovih nevidljivih bogova. Ruski ikonograf Leonid Ouspensky priznaje u knjizi The Meaning of Icons: ”Oci crkve služili su se oruđem grčke filozofije, primijenivši njeno shvaćanje i jezik na kršćansku teologiju.“ (Usporedi Kološanima 2:8.) Mnogi su ljudi smatrali da je teološko opravdavanje štovanja likova teško razumljivo. ”Razlika između obožavanja ikone zbog onoga što predstavlja ili zbog nje same (...) bila je premala a da bi je osim visokoškolovanih netko uočio“, navodi John Taylor u knjizi Icon Painting. S druge strane, to što Biblija kaže o religioznim likovima vrlo je lako razumljivo. Uzmimo primjer Emilije, koja živi u Johannesburgu (Južnoafrička Republika). Ona je bila odana katolkinja koja je klečala i molila se pred slikama. Zatim je na njena vrata pokucala pripadnica Jehovinih svjedoka. Emilia se zaprepastila kad je u portugalskoj Bibliji vidjela da Bog ima ime, Jehova (Psalm 83:18, Almeida). Za vrijeme svog proučavanja Biblije upitala je: ”Što moram činiti kako bih izbjegla Jehovino negodovanje?“ Svjedokinja je skrenula pažnju na slike obješene na zidu i zamolila je da pročita Psalam 115:4-8. Kad je Emilijin muž te uvečeri došao kući, rekla mu je da želi ukloniti svoje religiozne slike. On se složio. Sljedećeg je dana pozvala svoja dva sina, Tonya i Manuela, da razbiju slike na komade i da ih spale. Je li Emiliji danas, oko 25 godina kasnije, žao što je to učinila? Nimalo. Štoviše, zajedno sa svojom obitelji pomogla je mnogim susjedima da postanu sretni obožavatelji Jehove. Slična su se iskustva mnogo puta ponovila. Kao posljedica djela stvaranja učenika koje Jehovini svjedoci provode diljem svijeta, milijuni ljudi uče se obožavati Boga ”duhom i istinom“. I ti možeš iskusiti blagoslove koji proizlaze iz tog uzvišenog načina obožavanja jer, kao što je rekao Isus: ”Otac traži takve da ga obožavaju“ (Ivan 4:23, 24, NW). :heart: :bye:

:heart: :klap: :hvala: :klap: :heart:

Poslednja izmena:
Kršćanska ljubav na Hrvatsko/Srbskom području :rtfm:
-------------------------------------------------------------------------------

Johann Strecker, putujući nadglednik na hrvatskom/srpskom govornom području, spominje da je na području bivše Jugoslavije nekad živjelo najmanje 16 različitih nacionalnosti. On kaže: ”Divno je vidjeti kako ih istina sada sve ujedinjuje.“ Kada je Munib, musliman koji je osam godina služio u jugoslavenskoj armiji, bio pozvan na sastanak Jehovinih svjedoka u Njemačkoj, vidio je kako se Hrvati, Srbi i ljudi muslimanskog porijekla okupljaju zajedno u miru. Za njega je to bilo skoro nezamislivo! Jedan je mjesec samo posjećivao sastanke i promatrao. Kad se uvjerio da među Svjedocima zaista vlada mir i sigurnost, pristao je da započne proučavati Bibliju. Krstio se 1994. :heart: :bye:

Rosanda, rimokatolkinja iz Hrvatske koja je nekoliko godina provela u samostanu, došla je posjetiti rođake koji su postali Svjedoci u Njemačkoj. Nakon što je s njima prisustvovala Teokratskoj školi propovijedanja i Službenom sastanku, priznala je: ”Vi posjedujete istinu. Uvijek sam se pitala kako su prvi kršćani propovijedali evanđelje. Kada sam na podiju vidjela dvije sestre i zapazila način na koji je jedna propovijedala drugoj, sinula mi je misao: ’Mora da su baš tako radili i prvi kršćani.‘“ Danas je ona punovremeni propovjednik i slijedi primjer ranih kršćana. :heart: :bye:

Etiopska pravoslavna crkva :rtfm:
------------------------------------------------

Prije otprilike dvije godine Asnakech je pronašla vozačku dozvolu te je potražila vlasnicu, ženu po imenu Elsa, kako bi joj je vratila. Elsu je zadivilo Asnakechino poštenje te joj je za nagradu htjela dati nešto novca. Asnakech je to odbila i ponudila joj je brošuru Što Bog zahtijeva od nas? Idućeg dana Elsa je počela proučavati Bibliju. Rekla je da joj je ime Jehova poznato jer joj je njen otac, koji je svećenik, pričao o tome. Nakon što je cijela njena obitelj prisustvovala oblasnom kongresu, i njen je suprug počeo proučavati Bibliju. No kad je njen otac, svećenik, saznao za to, jako se razljutio i nazvao Jehovine svjedoke propalicama. Odlučna da nastavi proučavati, Elsa mu je ljubazno rekla da Jehovini svjedoci nipošto nisu takvi kakvima ih je opisao. Očajan, otac je kriomice uzeo njenu brošuru Zahtjevi. Pročitao ju je nekoliko puta i ona ga se jako dojmila. Kad je nakon toga po običaju blagoslovio jednog prolaznika, više to nije učinio u ime Trojstva. Ubrzo je proglašen ”otpadnikom“ te su ga neki čak htjeli istući. Nakon toga preselio se u Addis Abebu, gdje je i sam počeo proučavati Bibliju. Elsa i još sedmero članova njene obitelji krstili su se kao Jehovini svjedoci. Njen suprug i sin također dobro duhovno napreduju. :heart: :bye:

Kako je Biblija sačuvana do našeg vremena :rtfm:
------------------------------------------------------------------------
Uistinu je čudo da je Biblija ostala sačuvana sve do našeg vremena. Njeno je pisanje završeno prije više od 1 900 godina. Pisana je na propadljivim materijalima — papirusu načinjenom od istoimene biljke i pergamentu izrađenom od životinjske kože. Izvorni tekstovi napisani su na jezicima kojima danas govori vrlo malo ljudi. Osim toga, bilo je mnogo moćnih ljudi, od careva do vjerskih vođa, koji su je svim silama nastojali uništiti. :heart: :bye:

Izraelci su brižno čuvali izvorne svitke i načinili brojne prijepise. Naprimjer, izraelskim je kraljevima bilo rečeno da “prepišu zakon što ga čuvaju svećenici levitski” (5. Mojsijeva 17:18). Mnogi su Izraelci voljeli čitati nadahnute spise, koje su smatrali Božjom Riječju. Stoga je prepisivanje tih tekstova bilo povjereno vrsnim pisarima, koji su iznimno pažljivo obavljali svoj posao. Za bogobojaznog pisara Ezru kaže se da je bio “vješt prepisivač zakona Mojsijeva, koji je dao Jehova, Bog Izraelov” (Ezra 7:6). Masoreti, koji su od šestog do desetog stoljeća n. e. prepisivali hebrejske knjige Biblije, ili “Stari zavjet”, čak su brojali prepisana slova kako se u tekstu ne bi potkrale greške. Takvo pažljivo prepisivanje omogućilo je da tekst ostane točan te da se Biblija sačuva unatoč tome što su je njeni neprijatelji svim silama nastojali uništiti. Naprimjer, 168. pr. n. e. sirijski kralj Antioh IV htio je pronaći i uništiti sve prijepise hebrejskih knjiga Biblije koji su u to vrijeme postojali u Palestini. Jedan židovski povijesni izvještaj o tome kaže: “U koga nađoše knjige Zakona, razderaše ih i baciše u vatru.” U djelu The Jewish Encyclopedia piše: “Službenici kojima je bio povjeren taj zadatak bili su strogi i neumoljivi (...). Posjedovanje neke od svetih knjiga (...) kažnjavalo se smrću.” No prijepisi svetih spisa ostali su sačuvani ne samo među Židovima u Palestini nego i među onima koji su živjeli u drugim zemljama. Ubrzo nakon što je završeno pisanje grčkih knjiga Biblije, ili “Novog zavjeta”, načinjeni su mnogobrojni prijepisi tih nadahnutih poslanica, proročanstava i povijesnih izvještaja. Naprimjer, Ivan je svoje Evanđelje napisao u Efezu ili njegovoj okolici. Međutim, jedan fragment tog Evanđelja, dio prijepisa za koji stručnjaci kažu da je nastao nepunih 50 godina nakon što je napisan izvorni tekst, pronađen je u Egiptu, koji je od Efeza udaljen stotinama kilometara. To otkriće upućuje na zaključak da su kršćani koji su živjeli u dalekim zemljama imali prijepise nadahnutih spisa ubrzo nakon što su oni nastali. Mnogobrojni prijepisi koji su bili raspačani sve do najudaljenijih zemalja doprinijeli su opstanku Božje Riječi u stoljećima nakon Krista. Naprimjer, jedan izvještaj kaže da je 23. veljače 303. n. e. rimski car Dioklecijan u osvit zore gledao kako njegovi vojnici razvaljuju vrata jedne crkve i spaljuju prijepise Svetog pisma. Dioklecijan je mislio da može stati na kraj kršćanstvu tako da uništi njegove svete spise. Sutradan je naredio da se diljem Rimskog Carstva javno spale sve Biblije. No neki su primjerci ipak sačuvani te su bili nanovo prepisani. Ustvari, do danas su gotovo u cijelosti sačuvane dvije Biblije na grčkom jeziku koje su vjerojatno nastale nedugo nakon što je Dioklecijan naredio uništavanje Biblija. Jedna od tih dviju Biblija nalazi se u Rimu, a druga u Britanskoj knjižnici u Londonu. Premda dosad nije pronađen nijedan izvorni biblijski rukopis, do danas je sačuvano na tisuće prijepisa cijele Biblije ili nekih njenih dijelova. Neki od tih prijepisa vrlo su stari. Je li prilikom prepisivanja izmijenjena poruka izvornih tekstova? Govoreći o hebrejskim knjigama Biblije, učenjak William Henry Green je izjavio: “Sa sigurnošću se može reći da nijedno drugo djelo iz starog doba nije sačuvano u obliku koji tako vjerno prenosi izvornu poruku.” Sir Frederic Kenyon, jedan od najistaknutijih izučavatelja biblijskih rukopisa, o grčkim je knjigama Biblije napisao: “Razmak između vremena nastanka izvornog teksta i vremena iz kojeg datiraju najstariji pronađeni prijepisi toliko je malen da je ustvari zanemariv, pa je tako uklonjena posljednja sumnja da je Biblija u osnovi došla do nas onako kako je napisana. I autentičnost i općenita vjerodostojnost novozavjetnih knjiga sada se mogu smatrati konačno dokazanima.” On je također rekao: “Sa sigurnošću možemo reći da je tekst Biblije u osnovi vjerodostojan. (...) To se ne može reći ni za koju drugu drevnu knjigu na svijetu.” :heart: :bye:

Prevođenje Biblije :rtfm:
------------------------------------
Prevođenje Biblije na mnoge jezike još je jedan važan činilac koji je doprinio tome da ona postane najpoznatija knjiga na svijetu. To je u skladu s Božjim naumom da ljudi iz svih naroda koji govore mnogim jezicima upoznaju Boga i štuju ga “duhom i istinom” (Ivan 4:23, 24; Mihej 4:2). Prvi poznati prijevod hebrejskih knjiga Biblije bila je grčka Septuaginta. Taj je prijevod bio namijenjen Židovima koji su živjeli izvan Palestine i govorili grčkim jezikom. Septuaginta je dovršena oko 200 godina prije početka Isusove zemaljske službe. Cijela Biblija, uključujući i knjige izvorno pisane grčkim jezikom, bila je prevedena na mnoge jezike u prvih nekoliko stoljeća nakon što je završeno njeno pisanje. No kasnije su se širenju Biblije počeli protiviti neki kraljevi, pa čak i svećenici, koji su trebali postupiti upravo suprotno — učiniti sve što je u njihovoj moći da Biblija postane dostupna svim ljudima. Svoja su stada držali u duhovnoj tami, ne dopuštajući da se Božja Riječ prevodi na narodne jezike. Opirući se crkvi i svjetovnim vladarima, neki su hrabri ljudi izložili opasnosti vlastiti život kako bi preveli Bibliju na narodne jezike. Jedan od njih je Englez William Tyndale, koji se školovao u Oxfordu te je 1530. objavio prijevod Petoknjižja (Pentateuha), prvih pet knjiga hebrejskog dijela Biblije. Unatoč velikom protivljenju, prvi je preveo Bibliju na engleski izravno s hebrejskog jezika. Tyndale je ujedno prvi engleski prevoditelj koji je upotrijebio ime Jehova. Španjolski izučavatelj Biblije Casiodoro de Reina neprestano je bježao od svojih katoličkih progonitelja i često bio u smrtnoj opasnosti dok je radio na jednom od prvih prijevoda Biblije na španjolski jezik. Da bi mogao dovršiti svoj prijevod potražio je utočište u Engleskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Švicarskoj. Biblija se i dalje prevodi na velik broj jezika i tiska se u milijunima primjeraka. Činjenica da je sačuvana do današnjih dana i da je postala najpoznatija knjiga na svijetu svjedoči o tome da je apostol Petar bio u pravu kad je pod Božjim nadahnućem rekao: “Trava vene i cvijet otpada, ali riječ Jehovina ostaje zauvijek” (1. Petrova 1:24, 25). :heart: :bye:

Ok,znaci ljudi pod "nadnaravnim" nadahnucem,ma sta to znacilo.Ali,kazu da je Kuran diktirao direktno Bog,a neko tamo 20g zapisivao.Jel` i taj bio "nadnaravan"?:think:

2. Timoteju 3:16 - Sve je Pismo nadahnuto od Boga i korisno za poučavanje, za ukoravanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti...:heart:

2. Samuelova 32:2 - Duh Jehovin govorio je preko mene, riječ Božja bila je na mojemu jeziku. :heart:

2. Petrova 1:20,21 - A najprije znajte ovo: nijedno proročanstvo Pisma ne proizlazi ni iz čijeg osobnog razmišljanja. Jer proročanstvo nikad nije bilo izrečeno ljudskom voljom, nego su ljudi govorili riječi koje su dolazile od Boga kako ih je vodio sveti duh. :heart:

Djela apostolska 1:16 - “Ljudi, braćo, trebalo je da se ispune riječi iz Pisma, što ih je sveti duh ustima Davidovim prorekao o Judi, koji je doveo one što su uhvatili Isusa. :heart:

LJudi koji su pisali Bibliju, sami govore da su pisali putem nadnaravnog nadahnuća. :bye:

USPOREDBA O OVČINJACIMA I PASTIRU :rtfm:
====================================
ISUS je došao u Jeruzalem za Praznik posvećenja, ili Hanukka, praznik kojim se slavi ponovo posvećenje Jehovinog hrama. Oko 200 godina ranije, 168. pr. n. e., Antioh IV Epifan osvojio je Jeruzalem i oskvrnio hram i njegov žrtvenik. Međutim, tri godine nakon toga Jeruzalem je ponovo osvojen, a hram ponovo posvećen. Nakon toga održavalo se godišnje slavlje ponovnog posvećivanja. Taj praznik posvećenja održava se 25. kisleva, židovskog mjeseca koji odgovara kraju studenog i početku prosinca po današnjem kalendaru. Tako samo nešto više od stotinu dana ostaje do značajne Pashe 33. n. e. Budući da je to razdoblje hladnog vremena, apostol Ivan ga naziva ’zimom‘. Isus sada upotrebljava jednu usporedbu u kojoj spominje tri ovčinjaka i svoju ulogu Vrsnog pastira. Prvi ovčinjak o kome govori u okviru je saveza posredovanog preko Mojsijevog zakona. Zakon je služio kao ograda, koja je odvajala Židove od iskvarenih postupaka onih ljudi koji nisu bili u posebnom savezu s Bogom. Isus objašnjava: ”Zaista, zaista vam kažem: Tko god u ovčinjak ne ulazi kroz vrata nego se negdje drugdje uspinje, lopov je i razbojnik. A tko kroz vrata ulazi pastir je ovaca.“ Drugi su dolazili i tvrdili da su Mesija, ili Krist, ali nitko od njih nije bio pravi pastir o kojem govori Isus: ”Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas, i on ovce svoje zove imenom i izvodi ih. (...) Za tuđincem nikako neće ići, nego će pobjeći od njega, jer ne poznaju glas tuđinaca.“ :heart: :bye:

”Vratar“ prvog ovčinjaka bio je Ivan Krstitelj. On je kao vratar ’otvorio‘ Isusu tako što je simboličnim ovcama pokazao da je on taj koji će ih izvesti na pašu. Te ovce koje Isus zove imenom i koje izvodi, kasnije su primljene u drugi ovčinjak. Isus objašnjava: ”Zaista, zaista vam kažem, ja sam vrata ovcama“, tj. vrata novog ovčinjaka. Kad je Isus uspostavio novi savez sa svojim učenicima i na Pentekost izlio na njih s neba sveti duh, primljeni su u novi ovčinjak. Objašnjavajući dalje svoju ulogu, Isus kaže: ”Ja sam vrata; tko god kroza me uđe bit će spašen, i ulazit će i izlaziti i nalazit će pašu. (...) Ja sam došao da imaju život i da ga imaju u izobilju. (...) Ja sam vrsni pastir, i ja poznajem svoje ovce i moje ovce poznaju mene, kao što i Otac mene poznaje i ja poznajem Oca; i ja dušu svoju polažem u korist ovaca.“ Nedavno je Isus utješio svoje sljedbenike, rekavši: ”Ne boj se malo stado, jer dopalo se vašem Ocu dati vam Kraljevstvo.“ To malo stado, čiji je konačni broj 144 000, dolazi u taj novi, ili drugi ovčinjak. Ali, Isus dalje primjećuje: ”Imam i druge ovce koje nisu iz ovog ovčinjaka; i njih moram dovesti, i slušat će moj glas i postat će jedno stado, jedan pastir.“ Budući da ”druge ovce“ ”nisu iz ovog ovčinjaka“, to je sigurno novi, treći ovčinjak. Ova dva posljednja ovčinjaka, ili ovčija tora, drugačijeg su određenja. ”Malo stado“ u jednom ovčinjaku vladat će s Kristom na nebu, a ”druge ovce“ u drugom ovčinjaku živjet će u Raju na Zemlji. No, unatoč tome što su to dva ovčinjaka, ovce nisu ljubomorne, niti se osjećaju razdvojenima, jer kako Isus kaže, oni ’postaju jedno stado‘ pod ’jednim pastirom‘. Vrsni pastir, Isus Krist, spremno daje svoj život, svoju dušu, za oba ovčinjaka. ”Polažem [je] sam od sebe“, kaže on. ”Imam vlast položiti je i imam vlast opet je primiti. Zapovijed o tome primio sam od svog Oca.“ Kad je to Isus rekao, došlo je do razdora među Židovima. Mnogi iz mnoštva kažu: ”Demona ima i mahnit je. Zašto ga slušate?“ Ali, drugi odgovaraju: ”To nisu riječi čovjeka opsjednutog demonom.“ Zatim, očito se osvrćući na njegovo izlječenje čovjeka slijepog od rođenja koje se zbilo prije nekoliko mjeseci, dodaju: ”Zar demon može slijepima oči otvoriti?“ :heart: :bye:

Ivan 10:1-21 - “Zaista, zaista, kažem vam, tko u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego se penje negdje drugdje, taj je lopov i pljačkaš. A onaj koji na vrata ulazi pastir je ovaca. Njemu vratar otvara i ovce slušaju glas njegov. On svoje ovce zove po imenu i izvodi ih. A kad sve svoje izvede, ide pred njima i ovce idu za njim, jer poznaju glas njegov. A za strancem neće ići, nego će pobjeći od njega, jer ne poznaju glas stranaca.” Isus im je ispričao tu usporedbu, ali oni nisu shvatili što im je time htio reći. Zato je Isus ponovno rekao: “Zaista, zaista, kažem vam, ja sam vrata ovcama. Svi koji su došli prije mene lopovi su i pljačkaši, ali ovce ih nisu slušale. Ja sam vrata. Tko uđe kroz mene, bit će spašen. Ulazit će i izlaziti i naći će pašu. Lopov ne dolazi osim da ukrade, zakolje i uništi. Ja sam došao da imaju život, da ga imaju u izobilju. Ja sam pastir dobri. Pastir dobri polaže život svoj za ovce. Najamnik, koji nije pastir i nije vlasnik ovaca, vidi vuka kako dolazi, pa ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i rastjeruje. On bježi jer je najamnik i nije mu stalo do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje ovce i moje ovce poznaju mene, kao što Otac poznaje mene i kao što ja poznajem Oca. I svoj život polažem za ovce. Imam i druge ovce, koje nisu iz ovog tora. Moram i njih dovesti i one će slušati glas moj, pa će sve biti jedno stado s jednim pastirom. Zato me i ljubi Otac, jer ja polažem svoj život da bih ga opet primio. Nitko mi ga ne oduzima, nego ga ja sam od sebe polažem. Imam vlast položiti ga i imam vlast opet ga primiti. Takvu sam zapovijed primio od Oca svojega.” I opet je među Židovima došlo do podjele zbog tih riječi. Mnogi su od njih govorili: “Opsjednut je demonom i luduje. Zašto ga slušate?” Drugi su govorili: “To nisu riječi opsjednutog čovjeka. Zar demon može slijepima otvoriti oči?” :heart:

Luka 12:32 - Ne boj se, malo stado, jer je volja Oca vašega dati vam kraljevstvo. :heart:

Otkrivenje 14:1 - I pogledao sam, i gle — Janje stoji na gori Sionu i s njim sto četrdeset i četiri tisuće onih koji imaju ime njegovo i ime Oca njegova napisano na čelima svojim. :heart:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back