RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vorki ne samo da je u velikoj zabludi nego ne zna ni kojoj organizaciji pripada.Ako niste proroci zasto ste prorokovali?Ili kako se naziva onaj koji prorokuje?Bastovan?Vase prorocanstvo za 1919.godinuhttp://www.jamaat.net/comp/jw/1918.html
Pa za 1925.http://www.jamaat.net/comp/jw/1925.html
I nezaobilazna armagedonska 1975.http://www.jamaat.net/comp/jw/1975.html
Jeste li proroci ili niste?

Tesko njima, mislis li da oni znaju sta je prorokovano? pa oni nemaju pojma, niti zele da veruju.

ostalo zas i sam? jer ne zelim da govorim.:lol:

opet provokacija
Ma nije provokacija,nisam ovde da provociram,nego me privukla tema"raspravljanje na temelju pisma".Stvarno ne zelim da provociram,ali mozda vorki nije znao da su J.Svedoci prorokovali,pa samo da ga uputim:)
Tesko njima, mislis li da oni znaju sta je prorokovano? pa oni nemaju pojma, niti zele da veruju.

ostalo zas i sam? jer ne zelim da govorim.
Znam sve,ali treba i ostali da saznaju...

Više puta slali su me u “peti kut” :rtfm:
-------------------------------------------------------
NJIKOLAJ KALJIBABA
ROÐEN: 1935.
KRŠTEN: 1957.

KRATKA BIOGRAFIJA: Godine 1949. bio je prognan u Sibir, u Kurgansku oblast.

IZGLEDALO nam je kao da je svaki Jehovin svjedok u Sovjetskom Savezu pod prismotrom. Život nam nije bio lak, ali Jehova nam je dao mudrosti. U travnju 1959. bio sam uhapšen zbog vjerskih aktivnosti. Ne želeći odati nikoga od braće, odlučio sam sve poricati. Isljednik mi je pokazivao slike braće i tražio da mu kažem imena osoba koje su na slikama. Rekao sam mu da nikoga ne prepoznajem. Zatim mi je pokazao sliku mog tjelesnog brata i upitao me: “Je li ovo tvoj brat?” Odgovorio sam: “Ne znam je li to on ili nije. Ne bih vam mogao reći.” Zatim mi je isljednik pokazao moju sliku i upitao: “Jesi li ovo ti?” Odgovorio sam: “Ovaj čovjek izgleda kao ja, ali jesam li to ja ili nisam, ne bih vam mogao reći.” Više od dva mjeseca proveo sam u ćeliji. Svakog sam jutra zahvaljivao Jehovi na njegovoj dobroti i ljubavi. Zatim bih se prisjetio nekog retka iz Biblije i sam sa sobom razgovarao o tom retku. Potom bih otpjevao neku teokratsku pjesmu, ali potiho jer je bilo zabranjeno pjevati u ćeliji. Nakon toga bih razmišljao o nekoj biblijskoj temi. U logoru u koji sam bio poslan bilo je mnogo Jehovinih svjedoka. U njemu su uvjeti bili jako teški. Nije nam bilo dozvoljeno razgovarati. Braću su vrlo često slali u samicu, odnosno “peti kut”, kako su je zvali. Mene su više puta poslali u “peti kut”. Ondje su zatvorenici dobivali samo 200 grama kruha na dan. Spavao sam na dasci koja je bila prevučena tankim slojem željeza. Prozorska okna bila su potrgana, pa je ulazilo puno komaraca. Čizme su mi služile kao jastuk. :heart: :bye:

Uglavnom je svaki brat sam smislio gdje će skrivati literaturu. Ja sam odlučio držati je u metli kojom sam meo pod. Tijekom pretraga čuvar nije ni pomišljao na to da pregleda metlu, iako je pažljivo pregledavao svaku sitnicu. Literaturu smo skrivali i u zidovima. Naučio sam uzdati se u Jehovinu organizaciju. Jehova sve vidi i zna i pomaže svakom svojem vjernom sluzi. Jehova mi je uvijek pomagao. Prije nego što je naša obitelj 1949. bila prognana, otac mi je rekao da Jehova može tako urediti stvari da ljudi u dalekom Sibiru čuju istinu. Razmišljali smo: ‘Kako bi se to moglo ostvariti?’ Ispalo je da su vlasti tisućama dobronamjernih ljudi u Sibiru omogućile da upoznaju istinu. Kad su zemlju zahvatile promjene, braća su odmah iskoristila priliku da otputuju u Poljsku na međunarodni kongres koji se održao 1989. Bili su to nezaboravni dani. Nakon završne molitve ostali smo stajati i dugo smo pljeskali. Preplavile su nas emocije. Mnogo godina suočavali smo se s raznim nevoljama i problemima, ali rijetko smo imali suze u očima. No kad smo se rastajali od naše drage braće u Poljskoj, suze su samo tekle i nitko ih nije mogao zaustaviti — niti je to htio. :heart: :bye:

Од кога ти "искрени људи" да уче "библијске истине"?

Од оних који су од последње књиге Библије удаљени 1700 година???:dontunderstand:

Сумњам да ико, са иоле IQ може бити задовољан инстант цитатима Куле стражаре? Ворки, да ли заиста мислиш да си досадашњим радом иначином рада некога приближио науци Јеховиних сведока и за један милиметар?

Није у питању надметање него испитивање веродостојности "сведочења" Јеховиних сведока... Рекао нам је апостол да испитујемо и духове, а камоли "истраживаче"...
треба га чешће подсетити на
Tema zahtjeva da se razgovara ISKLJUČIVO na temelju biblijskih citata, a ne da se KOPIRAJU raznorazne knjige,

Što je Talmud ? :rtfm:
--------------------------------
Sljedećih 150 godina nakon razorenja hrama u Jeruzalemu 70. n. e., učilišta rabinskih mudraca širom Izraela hitno su tražila nove temelje za opstanak židovskih običaja. Raspravljali su, a zatim utvrdili različite tradicije svog usmenog nauka. Gradeći na tom temelju, postavili su nove granice i zahtjeve za judaizam, dajući upute za svakodnevni život svetosti, bez hrama. Taj novi duhovni poredak iznesen je u Mišni, koju je do početka trećeg stoljeća n. e. sastavio Juda ha-Nasi. Mišna je bila zasebno djelo, koje ne traži opravdanje na temelju biblijskih napomena. Njezina metoda raspravljanja, pa čak i stil hebrejskog jezika, bili su jedinstveni, drugačiji od biblijskog teksta. Odluke rabina navedene u Mišni utjecale bi na svakodnevni život Židova posvuda. Uistinu, Jacob Neusner komentira: ”Mišna je stvorila ustav Izraela. (...) Zahtijevala je odobravanje njegovih pravila i podložnost njima.“ No što ako bi netko osporio da je autoritet mudraca citiranih u Mišni jednak otkrivenom Pismu? Rabini bi morali pokazati da su učenja tanaita (učitelja usmenog zakona ili nauka), koja se nalaze u Mišni, u savršenom skladu s Hebrejskim pismima. Pojavila se potreba za daljnjim tumačenjem. Osjetili su potrebu da objasne i opravdaju Mišnu te da dokažu kako ona potječe iz Zakona koji je bio dan Mojsiju na Sinaju. Rabini su se osjetili primoranima dokazati kako usmeni i pisani nauk imaju isti duh i smisao. Dakle, umjesto da je Mišna postala završna riječ na judaizam, ona je postala novi temelj za religijske rasprave i debate. :heart: :bye:

POKAJANJE, OBRAĆENJE I PREDANJE BOGU :rtfm:
---------------------------------------------------------------------------------
Prije krštenja moraš učiniti još neke korake. Apostol Petar je rekao: ’Pokajte se i obratite da se izbrišu grijesi vaši‘. Pokajati se znači osjećati iskreno žaljenje zbog nečeg što si učinio. Pokajanje je, dakako, potrebno ako je netko živio nemoralnim životom, ali potrebno je i ako je vodio relativno čestit život. Zašto? Zato što su svi ljudi grešni i trebaju Božje oproštenje. Prije nego što si počeo proučavati Bibliju nisi poznavao Božju volju. Zar si onda mogao živjeti u skladu s tom voljom? Dakle, pokajanje je neophodno. Pokajanje mora biti popraćeno obraćenjem. Nije dovoljno da ti samo bude žao zbog onog što si činio. Moraš napustiti svoj prijašnji način života i čvrsto odlučiti da ćeš ubuduće činiti ono što je ispravno. Pokajanje i obraćenje koraci su koje moraš poduzeti prije krštenja. Postoji još jedan važan korak koji se poduzima prije krštenja. Moraš se predati Jehovi Bogu. Kad se predaš Jehovi Bogu u usrdnoj molitvi, obećavaš mu da ćeš zauvijek biti odan isključivo njemu. A zašto bi to učinio? Zamisli čovjeka koji se počne udvarati nekoj ženi. Što je bolje upoznaje i uočava njene dobre osobine, postaje mu sve draža. Sasvim je prirodno da će je s vremenom zaprositi. Istina, stupiti u brak znači preuzeti na sebe dodatne odgovornosti. No ljubav će ga potaknuti da učini taj važan korak. Kad upoznaš i zavoliš Jehovu, želiš mu služiti potpuno i bezrezervno. Tko god želi slijediti Božjeg Sina, Isusa Krista, mora se ’odreći sebe‘. Mi se odričemo sebe time što nam osobne želje i ciljevi nisu važniji od potpune poslušnosti Bogu. Stoga prije nego se krstiš, vršenje volje Jehove Boga mora ti postati smisao života. :heart: :bye:

on iznosi Biblijsku istinu a ko zeli raspravu na temelju pisma moze raspravljati... slobodno

mada nema takvih osim tu i tamo nekog provokatora
:hahaha1:
Pa zasto ne raspravlja sa mnom?
Evo jos jednog pitanja:Otkrovenje 11:3-6
"Dacu dvojici svojih svedoka vlast da obuceni u kostreti,proricu hiljadu i dvesta i sezdeset dana,to su dve masline i dva ziska sto stoje pred Gospodarem zemlje.Ako im ko hoce zlo ciniti iz usta njihovih izlazi oganj koji prozdire neprijatelje njihove i ko htedne da im ucini zlo,taj treba da bude ubijen.Oni imaju vlast da zatvore nebo,da ne padne kisa na zemlju u dane njihova prorokovanja,i oni imaju vlast nad vodama,da ih pretvaraju u krv,i da udare zemlju svakom mukom kad god htednu."
Kazes on(Vorki)samo zeli da raspravlja na temelju pisma.Evo,i ja isto,zelim da raspravljam o ovome.Ko su dva svedoka koja se ovde spominju?Ajde bas da vidimo da li si u pravu i da li ce Vorki raspravljati o ovome.

on iznosi Biblijsku istinu a ko zeli raspravu na temelju pisma moze raspravljati... slobodno :aha:
mada nema takvih osim tu i tamo nekog provokatora

Ух, јадни ви... Јеховиним сведоцима "расправа" значи да ми као сунђери треба да упијамо све што нам се овде копипејстује и не смемо да посумњамо у оно што нам сервира ваша бруклинска централа.

Али, нама је апостол Јован поручио (1.посланица, глава 4)

1 Dragi moji, ne verujte svakom duhu, nego proveravajte duhove - jesu li od Boga, jer su mnogi lažni proroci izišli u svet. 2 Po ovome poznajte Božijeg duha: od Boga je svaki duh koji ispoveda da je Isus Hristos došao u telu,

Да не би било забуне шта ми то треба да испитујемо духове, хајде да појаснимо шта апостол Јован тражи од нас

Еванђеље по Јовану, глава 1.

1 U početku beše Reč Božija, i ta Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.
14 I Reč se ovaploti i stanova među nama, i gledasmo njenu slavu, slavu kao jedinorodnoga od Oca, punog blagodati i istine.

Дакле свако онај који не објављује да је Исус Христос, јединородни Син Божији, Бог који се очовечио, (оваплотио) јесте ЛАЖНИ ПРОРОК!!!

Тако да драги моји саговорници, Јеховини Сведоци, жао ми је уколико ово схватате као провокацију, али ја ипак више верујем Светом Писму, Христу и Апостолима, него томе шта каже Кула стражара и бруклинска централа... Љутили се ви или не...

Ух, јадни ви... Јеховиним сведоцима "расправа" значи да ми као сунђери треба да упијамо све што нам се овде копипејстује и не смемо да посумњамо у оно што нам сервира ваша бруклинска централа.

1 Dragi moji, ne verujte svakom duhu, nego proveravajte duhove - jesu li od Boga, jer su mnogi lažni proroci izišli u svet. 2 Po ovome poznajte Božijeg duha: od Boga je svaki duh koji ispoveda da je Isus Hristos došao u telu,

Да не би било забуне шта ми то треба да испитујемо духове, хајде да појаснимо шта апостол Јован тражи од нас

14 I Reč se ovaploti i stanova među nama, i gledasmo njenu slavu, slavu kao jedinorodnoga od Oca, punog blagodati i istine.

Дакле свако онај који не објављује да је Исус Христос, јединородни Син Божији, Бог који се очовечио, (оваплотио) јесте ЛАЖНИ ПРОРОК!!!

Тако да драги моји саговорници, Јеховини Сведоци, жао ми је уколико ово схватате као провокацију, али ја ипак више верујем Светом Писму, Христу и Апостолима, него томе шта каже Кула стражара и бруклинска централа... Љутили се ви или не...

Bravo, stize Bona:)

Nevjerujete vi Svetom Pismu, nego vašem subjektivnom tumačenju, koje je proizašlo iz miksa Biblije, filozofije i ljudske predaje.

Ponavljam po zadnji put : Tema se zove RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA, te se moli sve učesnike da svoje konstatacije potkrepljuju sa citatima iz Božje riječi. Svatko tko želi nešto da piše, a zasniva se na Biblije, je dobrodošao. Mogu se upotrebljavati postovi bilo koje veličine, no bitno je da sadrže religijske konotacije i biblijske stihove.

Točno je, Ivan je pisao za kršćane prvoga stoljeća, govoreći, da su izašli mnogi LAŽNI KRŠĆANI, koji su započeli postepenu uspostavu OTPADA. Točno je i da je rekao da su otpadnici oni koji ne priznaju Isusa Krista da je SIN BOŽJI, a ne SAM BOG. To što spajaš ostale djelove koji ti pašu, pogrešno ih tumačeći, je tvoj problem, i problem samozvanih teologa kroz povijest, koji su sasvim netočno i iskrivljeno interpretirali mnoga biblijska učenja.

1. Ivanova 4:15 - Tko god priznaje da je Isus Krist Sin Božji, Bog ostaje u zajedništvu s njim i on u zajedništvu s Bogom :heart: :bye:

Zašto su ljudi skloni laganju? :rtfm:
---------------------------------------------------
Odgovor na pitanje zašto toliko mnogo ljudi laže leži u samoj činjenici da je cijeli svijet pod vlašću Sotone. No možda se pitamo zašto je Sotona, “otac laži”, počeo vršiti takav utjecaj. Sotona je znao da je Jehova zakoniti i jedini Vladar svega što je stvorio, pa tako i prvog ljudskog para. No on je želio prisvojiti taj uzvišen i jedinstven položaj koji mu nije pripadao. Iz pohlepe i sebičnih ambicija skovao je plan kako će Jehovi oteti taj položaj. Da bi to ostvario, poslužio se lažima i prijevarom. A kako je danas? Ne slažeš li se da su i danas upravo pohlepa i sebične ambicije česti razlozi zbog kojih mnogi lažu? Pohlepna trgovina, korumpirana politika i kriva religija pune su prijevare, laži, manipulacije i obmana. Zašto? Nije li razlog to što su ljudi često motivirani pohlepom i željom da budu bolji od drugih, da se domognu bogatstva, moći ili položaja koji im ne pripada? Mudri Salamun, kralj starog Izraela, upozorio je: “Tko hita obogatiti se, ne ostaje nedužan”. A apostol Pavao napisao je: “Ljubav prema novcu korijen je svakoga zla”. Isto svakako vrijedi i kad je u pitanju pretjerana želja za moći ili položajem. Strah je još jedan razlog zbog kojeg ljudi lažu — strah od posljedica ili toga što će drugi misliti ukoliko saznaju istinu. To što ljudi žele da ih drugi vole ili prihvaćaju sasvim je prirodno. No ta ih želja može navesti na to da izvrću istinu, makar i samo malo, kako bi prikrili svoje mane, neke neugodne detalje ili naprosto kako bi ostavili dobar dojam. Salamun je u vezi s tim napisao: “Tko drhti pred čovjekom, postavlja sebi zamku, a tko se uzda u Jehovu, bit će zaštićen”. :heart: :bye:

Zašto su ljudi skloni laganju? :rtfm:
---------------------------------------------------
Odgovor na pitanje zašto toliko mnogo ljudi laže leži u samoj činjenici da je cijeli svijet pod vlašću Sotone. No možda se pitamo zašto je Sotona, “otac laži”, počeo vršiti takav utjecaj. Sotona je znao da je Jehova zakoniti i jedini Vladar svega što je stvorio, pa tako i prvog ljudskog para. No on je želio prisvojiti taj uzvišen i jedinstven položaj koji mu nije pripadao. Iz pohlepe i sebičnih ambicija skovao je plan kako će Jehovi oteti taj položaj. Da bi to ostvario, poslužio se lažima i prijevarom. A kako je danas? Ne slažeš li se da su i danas upravo pohlepa i sebične ambicije česti razlozi zbog kojih mnogi lažu? Pohlepna trgovina, korumpirana politika i kriva religija pune su prijevare, laži, manipulacije i obmana. Zašto? Nije li razlog to što su ljudi često motivirani pohlepom i željom da budu bolji od drugih, da se domognu bogatstva, moći ili položaja koji im ne pripada? Mudri Salamun, kralj starog Izraela, upozorio je: “Tko hita obogatiti se, ne ostaje nedužan”. A apostol Pavao napisao je: “Ljubav prema novcu korijen je svakoga zla”. Isto svakako vrijedi i kad je u pitanju pretjerana želja za moći ili položajem. Strah je još jedan razlog zbog kojeg ljudi lažu — strah od posljedica ili toga što će drugi misliti ukoliko saznaju istinu. To što ljudi žele da ih drugi vole ili prihvaćaju sasvim je prirodno. No ta ih želja može navesti na to da izvrću istinu, makar i samo malo, kako bi prikrili svoje mane, neke neugodne detalje ili naprosto kako bi ostavili dobar dojam. Salamun je u vezi s tim napisao: “Tko drhti pred čovjekom, postavlja sebi zamku, a tko se uzda u Jehovu, bit će zaštićen”. :heart: :bye:

Tema zahtjeva da se razgovara ISKLJUČIVO na temelju biblijskih citata, a ne da se KOPIRAJU raznorazne knjige,

”Ljubav je dugotrpljiva“ :rtfm:
----------------------------------------
Pavao je pokazao da postoji posebna veza između ljubavi i dugotrpljivosti kad je rekao: ”Ljubav je dugotrpljiva“. Bibličar Albert Barnes smatra da je Pavao to istaknuo zbog prepirki i razdora koji su vladali u kršćanskoj skupštini u Korintu. Gospodin Barnes kaže: ”Riječ koju se ovdje koristi [za dugotrpljivost] oprečna je naglosti: riječima i mislima ispunjenima gnjevom te razdražljivosti. Ona označava duševno stanje koje može DUGO PODNOSITI ugnjetavanje i provociranje.“ Ljubav i dugotrpljivost i dan-danas uvelike doprinose miru u kršćanskoj skupštini.”Ljubav je dugotrpljiva i dobrohotna. Ljubav (...) ne traži vlastite koristi, nije razdražljiva.“ Dakle, ljubav nam na mnoge načine pomaže da budemo dugotrpljivi. Ljubav nam omogućava da strpljivo podnosimo jedni druge te da ne zaboravimo da smo svi nesavršeni i imamo svoje slabosti i mane. Ona nam pomaže da budemo uviđavni i spremni oprostiti. Apostol Pavao nas potiče da hodimo ”s potpunom poniznošću i blagošću, s dugotrpljivošću, podnoseći jedan drugoga u ljubavi, revno se trudeći održavati jedinstvo duha u sjedinjujućoj vezi mira“. Dugotrpljivost kršćana koji zajedno surađuju, bilo u skupštini, betelskim domovima, misionarskim domovima, građevinskim timovima bilo u različitim školama, doprinosi njihovom miru i sreći. Zbog razlika u osobnostima, ukusu, odgoju, mjerilima pristojnosti, pa čak i stupnju higijene, s vremena na vrijeme može doći do napetosti. Isto je i s obiteljima. Jako je važno da budemo spori na gnjev. Potrebno je da svi pokazuju dugotrpljivost — strpljivu ustrajnost, nadajući se da će doći do promjene nabolje. :heart: :bye:

Ворки,

Стварно си, бре, напоран са том Кулом Стражаром.:thumbdown:

Ja kada dođem na neku drugu temu, gdje su postavljani postovi, bilo copy ili ne, od vaših raznoraznih svetaca, ne prigovaram zbog toga, i ne ponašam se NEkulturno.

Ako ti smeta takav način moga pisanja, jednostavno ne čitaš te postove. Međutim, upravo u tim postovima se obznanjuje učenje Jehovinih Svjedoka, koje i ja zastupam, tako da se vezano za njih može kvalitetno raspravljati. No, ti si povodljiv, i povremeno provokator, za razliku od Valama, kojega sam zamolio da poštuje moj koncept, te koji se toga i pridržava. I njega povremeno ponese duh ovoga svijeta, no ne kao tebe i saleta. Ja nemam loše mišljenje prema vama i vašem načinu pisanja, a vi činite po svojoj volji, jer čega je srce puno, tako i usta reagiraju.

Ja vam svima želim dobro, Božji blagoslov i ljubav, a spoznaju istine ako zaslužite, pošto Bog čita srca svakoga od nas, te zna tko je škart roba, a tko je zdrav proizvod.

Luka 6:45 - Dobar čovjek iznosi dobro iz dobre riznice srca svojega, a zao čovjek iznosi zlo iz svoje zle riznice, jer usta njegova govore ono čega mu je srce puno. :heart:

1. Ivanova 3:18 - Dječice, nemojmo ljubiti riječju ni jezikom, nego djelom i istinom! :heart:

Ja kada dođem na neku drugu temu, gdje su postavljani postovi, bilo copy ili ne, od vaših raznoraznih svetaca, ne prigovaram zbog toga, i ne ponašam se NEkulturno.

Да, али ако започнеш разговор, тамо људи РАЗГОВАРАЈУ с тобом, а не затрпавају те цитатима неких православних часописа. Зар не?

Ako ti smeta takav način moga pisanja, jednostavno ne čitaš te postove.

Ствар је у томе што ја велики део њих заиста и прочитам. И нисам задовољан њима, ни њиховом поузданошћу ни веродостојношћу, а ни интелектуалним нивоом који нуде..

Međutim, upravo u tim postovima se obznanjuje učenje Jehovinih Svjedoka, koje i ja zastupam, tako da se vezano za njih može kvalitetno raspravljati.

Ма шта ми наприча? А ти кад одвалиш иконопоштовање=идолопоклонтство, без икаквог даљег улажења у причу?

No, ti si povodljiv, i povremeno provokator, za razliku od Valama, kojega sam zamolio da poštuje moj koncept, te koji se toga i pridržava. I njega povremeno ponese duh ovoga svijeta, no ne kao tebe i saleta. Ja nemam loše mišljenje prema vama i vašem načinu pisanja, a vi činite po svojoj volji, jer čega je srce puno, tako i usta reagiraju.

дакле, свако онај који се не слаже са оним што износиш као учење Јеховиних сведока, свако онај који ти наведе разлоге за своје неслагање и захтеа одговоре на зјапеће недостатке у учењу и самој појави Јеховиних сведока је провокатор?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back