RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vorki, prijatelju,

NAVEDI CITAT GDE ISUS KAZE DA CE OTPAD NADVLADATI CRKVU

a posto si se pozvao na apostola Pavla, pitao sam jos i:

gde ap.Pavle kaze da ce lazni ucitelji PREUZETI pravo hriscanstvo?

Nemaš potrebe pisati sa velikim slovima, vidim pročitati. Danas sam cijeli dan bio u PROPOVJEDANJU dobre vijesti o Božjem kraljevstvu, tako da nisam imao vremena da ti odgovorim. :bye:

Matej 5:13 - Vi ste sol zemlje. Ali ako sol postane neslana, kako će joj se obnoviti slanost? :heart:

Nemaš potrebe pisati sa velikim slovima, vidim pročitati. Danas sam cijeli dan bio u PROPOVJEDANJU dobre vijesti o Božjem kraljevstvu, tako da nisam imao vremena da ti odgovorim. :bye:

Matej 5:13 - Vi ste sol zemlje. Ali ako sol postane neslana, kako će joj se obnoviti slanost? :heart:

ok. ... samo sam hteo da se fokusiramo na temu... preterao sam...izvini...

molba: moze li bez watchtower citata? uverio sam se da si dovoljno ucen da i sam govoris...

Djela apostolska 20:29,30 - Ja znam da će nakon mog odlaska među vas ući okrutni vukovi koji neće imati obzira prema stadu. I između vas samih dići će se ljudi koji će iznositi iskrivljena učenja da bi odvukli učenike za sobom. :heart:

ne vidim da se govori o propasti Crkve..

2. Solunjanima 2:3,4 - Neka vas nitko ne zavede ni na koji način, jer taj dan neće doći dok najprije ne dođe otpad i ne otkrije se čovjek bezakonja, sin propasti. On je protivnik i uzvisuje se iznad svakoga koga se naziva “bogom” ili ga se štuje, te sjedi u hramu Božjem prikazujući se bogom. :heart:

1. navedi u kom kontekstu je ovo rekao apostol Pavle
2. kako to daje odgovor na moje pitanje?

1. Timoteju 4:1-3 - A nadahnuta objava izričito kaže da će u budućim vremenima neki otpasti od vjere, slušajući zavodljive nadahnute objave i učenja demona, zavedeni licemjerjem lažljivaca otupjele savjesti, koji zabranjuju ženiti se i zahtijevaju uzdržavati se od jela koja je Bog stvorio...:heart:

1. podvukao sam jednu vaznu rec (NEKI, a ne SVI)
2. drugo sto sam podvukao govori o kontekstu u kom to apostol govori

2. Petrova 2:1,2 - No u narodu je bilo i lažnih proroka, kao što će i među vama biti lažnih učitelja. Oni će neprimjetno uvesti razorne sljedbe i odreći se vlasnika koji ih je kupio, te navući na sebe brzu propast. I mnogi će se povesti za besramnim djelima njihovim i zbog njih će se pogrdno govoriti o putu istine. :heart:

opet je podvucena bitna rec (MNOGI, a ne SVI)

Prošlo je samo nekoliko desetljeća nakon što su apostoli pomrli, a među kršćanima su se već počele zamjećivati šizme. Will Durant kaže: ”Celzo [protivnik kršćanstva iz drugog stoljeća] je i sam sarkastično primijetio da su kršćani ’podijeljeni u toliko mnogo frakcija da svaki pojedinac želi imati svoju vlastitu stranku‘. Oko 187. [n. e.] Irenej je naveo dvadeset varijanti kršćanstva; oko 384. [n. e.] Epifanije je nabrojio osamdeset“ (The Story of Civilization: Part III—Caesar and Christ). :bye:

sv.Irinej Lionski i sv.Epifanije Kiparski govore o jeresima a ne o "varijantama" i razoblicavaju te jeresi... Epifanije je napisao "Panarion (kovcezic)" u kojem opovrgava jereticka ucenja

Za pšenicu i kukolj NISMO UTVRDILI, nego SI SAM to konstatirao. Kada se dopusti kukolju da raste u pšenici, on ju postepeno OBAVIJE, i na taj način guši i spriječava da raste. To se desilo i sa kršćanstvom, ono se ugušilo na način dopuštanja ulaska poganskih učenja, i kompromisa korumpiranih duhovnih vođa. :bye:

konacno ljudska rec... kukolj smanjuje prinos ali NE ISTREBLJUJE PSENICU..

Biografije i priče su VJERODOSTOJNE i ISTINITE. :bye:

dobro... sto se ne osvrnu na moje komentare na te "biografije"?

Pozdrav prijatelju, Božji blagoslov, spoznaju istine i ljubav !

pozdrav i tebi prijatelju

Priče Salamunove 1:5,6 - Mudar će slušati i više će naučiti, i razuman će prihvatiti mudre upute, da razumije mudre izreke i zagonetne izjave, riječi mudrih ljudi i zagonetke njihove. :heart:

Daj Boze, da uvidis to, prijatelju... jer si bogotrazitelj...

Filon Aleksandrijski — čovjek koji je pokušao spojiti Bibliju i filozofiju :rtfm:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GODINE 332. pr. n. e. Aleksandar Veliki ušao je s vojskom u Egipat. Prije nego što je na svom putu u osvajanje svijeta krenuo prema istoku, osnovao je grad koji je nazvao Aleksandrija. Ona je postala središtem grčke kulture. Potom se, oko 20. pr. n. e., rodio još jedan osvajač, no njegovo oružje nisu bili mačevi i koplja, već um i filozofija. Poznat je kao Filon Aleksandrijski, ali zbog svog židovskog porijekla i kao Filon Židov. Nakon razorenja Jeruzalema 607. pr. n. e. Židovi su se raspršili naokolo i osnivali svoje zajednice, a mnogi od njih iselili su se u Egipat. Tako je u Aleksandriji živjelo tisuće Židova. Međutim, između Židova i njihovih susjeda Grka dolazilo je do problema. Židovi nisu htjeli iskazivati štovanje grčkim bogovima, a Grci su ismijavali Hebrejska pisma. S obzirom na naobrazbu koju je stekao u grčkim školama te svoj židovski odgoj, Filon je bio dobro upoznat s tom situacijom. On je vjerovao da je judaizam prava vjera. No, za razliku od mnogih, Filon je tražio miroljubiv način da se ne-Židove privede Bogu. Želio im je židovsku religiju učiniti prihvatljivijom. :heart: :bye:

Novo tumačenje starih spisa :rtfm:
--------------------------------------------------
Filonu je, kao i mnogim drugim Židovima u Aleksandriji, materinji jezik bio grčki. Zato je osobito istraživao Septuagintu, grčki prijevod Hebrejskih pisama. Proučavajući Septuagintu, postao je uvjeren da su u njoj sadržani elementi filozofije te da je Mojsije posjedovao ”genij filozofa“. Već nekoliko stoljeća prije grčki mislioci nisu vjerovali u priče o bogovima i božicama, divovima i demonima svoje drevne mitologije. Oni su počeli drugačije tumačiti te stare mitove. Klasičar James Drummond objasnio je kako su to činili: ”Filozofi su u mitološkim pričama počeli tražiti skrivena i tajna značenja te su zbog odbojnosti i besmislenosti tih priča zaključili da su njihovi pisci putem svoje bujne mašte zapravo htjeli ukazati na neku duboku ili poučnu istinu.“ Ta metoda zove se alegorijsko tumačenje, a Filon se njome služio kako bi protumačio Pisma. Naprimjer, u Bagsterovom izdanju Septuaginte 1. Mojsijeva 3:22 glasi: ”Gospod Bog načini Adamu i ženi njegovoj haljine od kože i obuče ih u njih.“ Grci su smatrali da je Vrhovnom Bogu ispod časti izrađivati odjeću. Stoga je Filon u tom retku pronašao simboliku i napisao: ”Haljina od kože slikovito predočava kožu, to jest naše tijelo, jer Bog najprije stvori um, koji nazva Adam, a potom stvori osjetila, koja nazva Život. Na koncu nađe on za potrebno da načini i tijelo, dajući mu simbolično ime — haljina od kože.“ Na taj je način Filon od toga što je Bog Adamu i Evi načinio odjeću pokušao stvoriti duboku filozofsku misao. Razmotrimo i primjer u vezi s 1. Mojsijevom 2:10-14, gdje se opisuje kako je rajski vrt Eden bio snabdjeven vodom i spominje četiri rijeke koje su tekle iz njega. Filon je pokušao dokučiti što se krije iza tih riječi i vidjeti u njima mnogo više od opisa krajolika. Nakon što je naveo nešto o samom krajoliku, napisao je: ”Možda taj ulomak ima i alegorijsko značenje, jer četiri rijeke predstavljaju četiri vrline.“ On je smatrao da bi rijeka Fizon mogla označavati razboritost, da je Gehon simbol ozbiljnosti, da Tigris simbolizira hrabrost, a Eufrat pravdu. Tako je alegorija, ili simbolika, istisnula geografiju. Filon je alegorijski tumačio i izvještaj o stvaranju, o tome kako je Kain ubio Abela, o potopu u Noinim danima, o jezičnoj pomutnji u Babelu te mnoge propise iz Mojsijevog zakona. Kao što pokazuje primjer iz prethodnog odlomka, on bi često najprije istaknuo doslovno značenje nekog biblijskog retka, a onda bi svoju simboliku i shvaćanje uveo ovim riječima: ”Možda bismo u svemu tome mogli vidjeti i alegorijsko značenje.“ Filon se u svojim djelima puno bavi simbolima, dok se očigledno značenje biblijskih redaka nažalost gubi. :heart: :bye:

Tko je Bog? :rtfm:
--------------------------
Filon je postojanje Boga dokazivao vrlo uvjerljivim primjerom. Nakon što je govorio o zemlji, rijekama, planetima i zvijezdama, zaključio je: ”Ovaj svijet načinjen je krasnije i vještije od svega što je stvoreno — kao da ga je sastavio netko tko sve zna, netko savršen u znanju. Na taj način mi spoznajemo da Bog uistinu postoji.“ Bilo je to logično razmišljanje (Rimljanima 1:20). Međutim, objašnjavajući prirodu Svemogućeg Boga, Filon se jako udaljio od istine. Tvrdio je da Bog ”nema osobnost“ i da ga se ”ne može pojmiti“. Filon je odvraćao od nastojanja da se upozna Boga, po njemu je ”pokušaj dubljeg istraživanja kako bi se upoznalo bit ili osobnost Boga krajnja besmislica“. No takvo razmišljanje nije imalo veze s Biblijom, već s poganskim filozofom Platonom. Filon je smatrao da je Bog toliko nedokučiv da je nemoguće zvati ga po imenu. Napisao je: ”Dakle, sasvim je razumno što se nijedno ime nije s pravom moglo dati njemu, onome koji je uistinu živi Bog.“ Kako li je to daleko od istine! Biblija jasno kaže da Bog ima ime. U Psalmu 83:18 piše: ’Ti, kojemu je ime Jehova, jedini si najviši nad svom zemljom.‘ U Izaiji 42:8 navode se Božje riječi: ”Ja sam Jehova, to je ime moje.“ Zašto je Filon, Židov koji je poznavao te biblijske retke, naučavao da Bog nema imena? To je bilo zato što on uopće nije govorio o Bogu Biblije, Bogu koji je osoba, već o bezimenom, nepristupačnom bogu grčke filozofije. :heart: :bye:

Što je duša? :rtfm:
---------------------------
Filon je naučavao da su duša i tijelo zasebni. Napisao je da čovjeka ”sačinjava tijelo i duša“. Može li duša umrijeti? Zapazi Filonovo objašnjenje: ”Kada smo živi, mi živimo premda je naša duša mrtva i sahranjena u našem tijelu, kao da je u grobu. No kada ono [tijelo] umre, naša duša živi vlastitim životom, oslobođena zla i mrtva tijela za koje je vezana.“ Po Filonu duša umire u simboličnom smislu, ali ona u stvarnosti ne umire, besmrtna je. No što Biblija uči o duši? U 1. Mojsijevoj 2:7 čitamo: ”Stvori Jehova Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos dah životni; i posta čovjek duša živa.“ Prema onome što Biblija kaže, ljudi nemaju dušu, oni jesu duše. Biblija isto tako uči da duša nije besmrtna. U Ezehijelu 18:4 stoji: ”Koja duša zgriješi ona će poginuti.“ Na temelju tih redaka možemo ispravno zaključiti: čovjek je duša. Dakle, kada čovjek umre, umre i duša (1. Mojsijeva 19:17). Kada je Filon umro, Židovi njegovim djelima nisu obraćali mnogo pažnje. Međutim, kršćanski ga je svijet oduševljeno prihvatio. Euzebije i drugi crkveni vođe vjerovali su da se Filon obratio na kršćanstvo. Jeronim ga je uvrstio na svoj popis crkvenih otaca. Tako su Filonova djela sačuvali otpadnički kršćani, a ne Židovi. Filonova djela dovela su do velikog vjerskog preokreta. Pod njegovim su utjecajem nominalni kršćani usvojili nebiblijsko učenje o besmrtnosti duše. Isto tako, Filonovo naučavanje o Logosu (Riječi) pridonijelo je razvoju dogme o Trojstvu, nebiblijskog učenja otpadničkog kršćanstva. :heart: :bye:

Filon Aleksandrijski — čovjek koji je pokušao spojiti Bibliju i filozofiju :rtfm:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GODINE 332. pr. n. e. Aleksandar Veliki ušao je s vojskom u Egipat. Prije nego što je na svom putu u osvajanje svijeta krenuo prema istoku, osnovao je grad koji je nazvao Aleksandrija. Ona je postala središtem grčke kulture. Potom se, oko 20. pr. n. e., rodio još jedan osvajač, no njegovo oružje nisu bili mačevi i koplja, već um i filozofija. Poznat je kao Filon Aleksandrijski, ali zbog svog židovskog porijekla i kao Filon Židov. Nakon razorenja Jeruzalema 607. pr. n. e. Židovi su se raspršili naokolo i osnivali svoje zajednice, a mnogi od njih iselili su se u Egipat. Tako je u Aleksandriji živjelo tisuće Židova. Međutim, između Židova i njihovih susjeda Grka dolazilo je do problema. Židovi nisu htjeli iskazivati štovanje grčkim bogovima, a Grci su ismijavali Hebrejska pisma. S obzirom na naobrazbu koju je stekao u grčkim školama te svoj židovski odgoj, Filon je bio dobro upoznat s tom situacijom. On je vjerovao da je judaizam prava vjera. No, za razliku od mnogih, Filon je tražio miroljubiv način da se ne-Židove privede Bogu. Želio im je židovsku religiju učiniti prihvatljivijom. :heart: :bye:

Novo tumačenje starih spisa :rtfm:
--------------------------------------------------
Filonu je, kao i mnogim drugim Židovima u Aleksandriji, materinji jezik bio grčki. Zato je osobito istraživao Septuagintu, grčki prijevod Hebrejskih pisama. Proučavajući Septuagintu, postao je uvjeren da su u njoj sadržani elementi filozofije te da je Mojsije posjedovao ”genij filozofa“. Već nekoliko stoljeća prije grčki mislioci nisu vjerovali u priče o bogovima i božicama, divovima i demonima svoje drevne mitologije. Oni su počeli drugačije tumačiti te stare mitove. Klasičar James Drummond objasnio je kako su to činili: ”Filozofi su u mitološkim pričama počeli tražiti skrivena i tajna značenja te su zbog odbojnosti i besmislenosti tih priča zaključili da su njihovi pisci putem svoje bujne mašte zapravo htjeli ukazati na neku duboku ili poučnu istinu.“ Ta metoda zove se alegorijsko tumačenje, a Filon se njome služio kako bi protumačio Pisma. Naprimjer, u Bagsterovom izdanju Septuaginte 1. Mojsijeva 3:22 glasi: ”Gospod Bog načini Adamu i ženi njegovoj haljine od kože i obuče ih u njih.“ Grci su smatrali da je Vrhovnom Bogu ispod časti izrađivati odjeću. Stoga je Filon u tom retku pronašao simboliku i napisao: ”Haljina od kože slikovito predočava kožu, to jest naše tijelo, jer Bog najprije stvori um, koji nazva Adam, a potom stvori osjetila, koja nazva Život. Na koncu nađe on za potrebno da načini i tijelo, dajući mu simbolično ime — haljina od kože.“ Na taj je način Filon od toga što je Bog Adamu i Evi načinio odjeću pokušao stvoriti duboku filozofsku misao. Razmotrimo i primjer u vezi s 1. Mojsijevom 2:10-14, gdje se opisuje kako je rajski vrt Eden bio snabdjeven vodom i spominje četiri rijeke koje su tekle iz njega. Filon je pokušao dokučiti što se krije iza tih riječi i vidjeti u njima mnogo više od opisa krajolika. Nakon što je naveo nešto o samom krajoliku, napisao je: ”Možda taj ulomak ima i alegorijsko značenje, jer četiri rijeke predstavljaju četiri vrline.“ On je smatrao da bi rijeka Fizon mogla označavati razboritost, da je Gehon simbol ozbiljnosti, da Tigris simbolizira hrabrost, a Eufrat pravdu. Tako je alegorija, ili simbolika, istisnula geografiju. Filon je alegorijski tumačio i izvještaj o stvaranju, o tome kako je Kain ubio Abela, o potopu u Noinim danima, o jezičnoj pomutnji u Babelu te mnoge propise iz Mojsijevog zakona. Kao što pokazuje primjer iz prethodnog odlomka, on bi često najprije istaknuo doslovno značenje nekog biblijskog retka, a onda bi svoju simboliku i shvaćanje uveo ovim riječima: ”Možda bismo u svemu tome mogli vidjeti i alegorijsko značenje.“ Filon se u svojim djelima puno bavi simbolima, dok se očigledno značenje biblijskih redaka nažalost gubi. :heart: :bye:

Tko je Bog? :rtfm:
--------------------------
Filon je postojanje Boga dokazivao vrlo uvjerljivim primjerom. Nakon što je govorio o zemlji, rijekama, planetima i zvijezdama, zaključio je: ”Ovaj svijet načinjen je krasnije i vještije od svega što je stvoreno — kao da ga je sastavio netko tko sve zna, netko savršen u znanju. Na taj način mi spoznajemo da Bog uistinu postoji.“ Bilo je to logično razmišljanje (Rimljanima 1:20). Međutim, objašnjavajući prirodu Svemogućeg Boga, Filon se jako udaljio od istine. Tvrdio je da Bog ”nema osobnost“ i da ga se ”ne može pojmiti“. Filon je odvraćao od nastojanja da se upozna Boga, po njemu je ”pokušaj dubljeg istraživanja kako bi se upoznalo bit ili osobnost Boga krajnja besmislica“. No takvo razmišljanje nije imalo veze s Biblijom, već s poganskim filozofom Platonom. Filon je smatrao da je Bog toliko nedokučiv da je nemoguće zvati ga po imenu. Napisao je: ”Dakle, sasvim je razumno što se nijedno ime nije s pravom moglo dati njemu, onome koji je uistinu živi Bog.“ Kako li je to daleko od istine! Biblija jasno kaže da Bog ima ime. U Psalmu 83:18 piše: ’Ti, kojemu je ime Jehova, jedini si najviši nad svom zemljom.‘ U Izaiji 42:8 navode se Božje riječi: ”Ja sam Jehova, to je ime moje.“ Zašto je Filon, Židov koji je poznavao te biblijske retke, naučavao da Bog nema imena? To je bilo zato što on uopće nije govorio o Bogu Biblije, Bogu koji je osoba, već o bezimenom, nepristupačnom bogu grčke filozofije. :heart: :bye:

Što je duša? :rtfm:
---------------------------
Filon je naučavao da su duša i tijelo zasebni. Napisao je da čovjeka ”sačinjava tijelo i duša“. Može li duša umrijeti? Zapazi Filonovo objašnjenje: ”Kada smo živi, mi živimo premda je naša duša mrtva i sahranjena u našem tijelu, kao da je u grobu. No kada ono [tijelo] umre, naša duša živi vlastitim životom, oslobođena zla i mrtva tijela za koje je vezana.“ Po Filonu duša umire u simboličnom smislu, ali ona u stvarnosti ne umire, besmrtna je. No što Biblija uči o duši? U 1. Mojsijevoj 2:7 čitamo: ”Stvori Jehova Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos dah životni; i posta čovjek duša živa.“ Prema onome što Biblija kaže, ljudi nemaju dušu, oni jesu duše. Biblija isto tako uči da duša nije besmrtna. U Ezehijelu 18:4 stoji: ”Koja duša zgriješi ona će poginuti.“ Na temelju tih redaka možemo ispravno zaključiti: čovjek je duša. Dakle, kada čovjek umre, umre i duša (1. Mojsijeva 19:17). Kada je Filon umro, Židovi njegovim djelima nisu obraćali mnogo pažnje. Međutim, kršćanski ga je svijet oduševljeno prihvatio. Euzebije i drugi crkveni vođe vjerovali su da se Filon obratio na kršćanstvo. Jeronim ga je uvrstio na svoj popis crkvenih otaca. Tako su Filonova djela sačuvali otpadnički kršćani, a ne Židovi. Filonova djela dovela su do velikog vjerskog preokreta. Pod njegovim su utjecajem nominalni kršćani usvojili nebiblijsko učenje o besmrtnosti duše. Isto tako, Filonovo naučavanje o Logosu (Riječi) pridonijelo je razvoju dogme o Trojstvu, nebiblijskog učenja otpadničkog kršćanstva. :heart: :bye:

Ne vidim kako ovi delovi kule strazara odgovaraju na moje pitanje, ODGOVORI NORMALNIM RECIMA.

ok. ... samo sam hteo da se fokusiramo na temu... preterao sam...izvini...

molba: moze li bez watchtower citata? uverio sam se da si dovoljno ucen da i sam govoris...

Sve je u redu prijatelju, ja te volim kao čovjeka. :bye:

Juda 20-22 - A vi, ljubljeni, izgrađujući se na svojoj najsvetijoj vjeri i moleći se svetim duhom, održite se u ljubavi Božjoj, dok čekate milosrđe našeg Gospodina Isusa Krista nadajući se vječnom životu! Isto tako, budite milosrdni prema onima koje muče sumnje! :heart:

Sve je u redu prijatelju, ja te volim kao čovjeka. :bye:

smatram te prijateljej jer si covek koji je svestan koliko mu je Bog potreban... :ok:
samo mi je zao sto je jedini izvor sa kojeg se napajas watchtower i njegovo tumacenje biblije.:rumenko:

Isto tako, budite milosrdni prema onima koje muče sumnje! :heart:

gde sam ja pokazao sumnju u Pravoslavno Hriscanstvo?

ne vidim da se govori o propasti Crkve..

1. navedi u kom kontekstu je ovo rekao apostol Pavle
2. kako to daje odgovor na moje pitanje?

1. podvukao sam jednu vaznu rec (NEKI, a ne SVI)
2. drugo sto sam podvukao govori o kontekstu u kom to apostol govori

opet je podvucena bitna rec (MNOGI, a ne SVI)

sv.Irinej Lionski i sv.Epifanije Kiparski govore o jeresima a ne o "varijantama" i razoblicavaju te jeresi... Epifanije je napisao "Panarion (kovcezic)" u kojem opovrgava jereticka ucenja

konacno ljudska rec... kukolj smanjuje prinos ali NE ISTREBLJUJE PSENICU..

dobro... sto se ne osvrnu na moje komentare na te "biografije"?

pozdrav i tebi prijatelju

Daj Boze, da uvidis to, prijatelju... jer si bogotrazitelj...

Točno NE SVI, nego mnogi, jer u trenutku SPOJA religije i države, kršćanske su vrijednosti pale, a obavijo ih je DUH TADAŠNJEG SVIJETA. Osobe koje se svrstavaju u PRAVE kršćane, usprkos NEPOZNAVANJU kompletne spoznaje, dolaze iz svih kršćanskih religija KAO POJEDINCI, te na taj način kroz borbu za ISTINU, a protiv štetnog utjecaja zlog svijeta, ODRŽAVALI su Kristovu crkvu na životu, i Isus je na taj način bio s njima. :heart: :bye:

Ne vidim kako ovi delovi kule strazara odgovaraju na moje pitanje, ODGOVORI NORMALNIM RECIMA.

Vorki,
i mene bas zanima tvoj odgovor na ovo

--------------------------------------------------------------------------------
Vorki, evo jos nekih citata koje sam zaboravio da postavim u vezi besmrtnosti duse: 1 Mojs 15,15: ,,A ti ces otici k ocima svojim u miru, i bices pogreben u dobroj starosti''.
Jn 8, 56: ,,Avraam, otac vas, bio je rad da vidi dan moj; i vide i obradova se''!
Mt 22, 32: ,,Ja sam Bog Avraamov, Bog Isakov i Bog Jakovljev? Bog nije Bog mrtvih nego zivih.
Naravno, ja sad ocekujem odgovor da Bog nije mislio to sto je rekao ili nesto slicno...

Vorki,
i mene bas zanima tvoj odgovor na ovo

--------------------------------------------------------------------------------
Vorki, evo jos nekih citata koje sam zaboravio da postavim u vezi besmrtnosti duse: 1 Mojs 15,15: ,,A ti ces otici k ocima svojim u miru, i bices pogreben u dobroj starosti''. ,,I bi pribran Avraam k rodu svojemu...''
Jn 8, 56: ,,Avraam, otac vas, bio je rad da vidi dan moj; i vide i obradova se''!
Mt 22, 32: ,,Ja sam Bog Avraamov, Bog Isakov i Bog Jakovljev? Bog nije Bog mrtvih nego zivih.
Naravno, ja sad ocekujem odgovor da Bog nije mislio to sto je rekao ili nesto slicno...

Cekamo da iskopira iz kule strazara, trenutno trazi :D

1.Točno NE SVI, nego mnogi, jer u trenutku SPOJA religije i države, kršćanske su vrijednosti pale, a obavijo ih je DUH TADAŠNJEG SVIJETA.

ovo je pausalna ocena autora Watchtowera... da li si ikada proucavao zivote istaknutih hriscana 4.veka (Atanasije Aleksandrijski, Vasilije i Grigorije Kapadokijski, Antonije i Pahomije Egipatski)? da li si ikada bio upoznat sa time kako su ti ljudi tezili Hristu? Kako su ti ljudi poimali Boga? Kako su ti ljudi svedocili Evangelion svojim zivotom?

Izvini, ali ne mogu prihvatiti pausalizacije istorije. Druzina Watchtower moze da se samoreklamira kao najozbilnnija u proucavanju Biblije, ali ne moze da se proglasava za vrhunski autoritet istorije Crkve... Izvni, ali ne moze...

2.Osobe koje se svrstavaju u PRAVE kršćane, usprkos NEPOZNAVANJU kompletne spoznaje, dolaze iz svih kršćanskih religija KAO POJEDINCI, te na taj način kroz borbu za ISTINU, a protiv štetnog utjecaja zlog svijeta, ODRŽAVALI su Kristovu crkvu na životu, i Isus je na taj način bio s njima. :heart: :bye:

najpre, ne postoje hriscanse religije i to sam vec objasnio...

dalje, ti impliciras da oni koji nisu poptuno poznavali Istinu niti ucili identicno JS, odrzavaju Crkvu? hm..:think:

I ponavljam: voleo bih da miu identifikujes te zajednice i istaknute pojedince kroz istoriju. Vek po vek...

smatram te prijateljej jer si covek koji je svestan koliko mu je Bog potreban... :ok:
samo mi je zao sto je jedini izvor sa kojeg se napajas watchtower i njegovo tumacenje biblije.:rumenko:

gde sam ja pokazao sumnju u Pravoslavno Hriscanstvo?

Samo napred i hrabro. Probaj razmišljati na jedan drugačiji način.

Zapamti prijatelju, nije bitna samo dobrota, nego ponajviše POSLUŠNOST Bogu.

Ode na spavanje, umoran sam, sutra ćemo o drugim temama.

Laku noć i tebi i svima ostalima, Božji blagoslov i ljubav !

Hebrejima 12:25 - Pazite da ne budete neposlušni onome koji govori. :heart: :bye:

Samo napred i hrabro. Probaj razmišljati na jedan drugačiji način.

Zapamti prijatelju, nije bitna samo dobrota, nego ponajviše POSLUŠNOST Bogu.

Ode na spavanje, umoran sam, sutra ćemo o drugim temama.

Laku noć i tebi i svima ostalima, Božji blagoslov i ljubav !

Hebrejima 12:25 - Pazite da ne budete neposlušni onome koji govori. :heart: :bye:

pozdrav Vorki

Pozdrav Teolog!

Pozdrav i svim ostalim diskutantima (BOKY, Valaam, analiticar)... Ode vam De_Sisti na dvonedeljni odmor.. Zasluzeni, nadam se (tako kaze firma).... vidimo se po Djurdjevdanu... Hoce li ko pecenja od drugog dana slave?

Poslednja izmena:
Isus Krist - Jedinorođeni Sin :rtfm:
-------------------------------------------------
Isus nije samo jedan od sinova Božjih. Njega se naziva “jedinorođenim Sinom Božjim”. Grčka riječ prevedena izrazom “jedinorođeni” znači “jedinac, jedini primjerak svoje vrste, jedinstven”. Jehova ima na stotine milijuna duhovnih sinova. U kom je smislu Isus jedinstven u odnosu na njih? On je jedinstven po tome što je jedino njega Otac izravno stvorio. Isus je prvorođeni Sin. Ustvari, on je “prvorođenac svega što je stvoreno”. On je “početak Božjih djela stvaranja”. Osim toga, Božji jedinorođeni Sin imao je jedinstvenu ulogu u stvaranju. Premda Isus nije bio Stvoritelj, Jehova ga je koristio kao svog posrednika u stvaranju svega drugoga. Apostol Pavao je napisao: “Za nas postoji jedan Bog, Otac, koji je sve stvorio i za kojega mi živimo, i jedan Gospodin, Isus Krist, po kojemu je sve stvoreno i po kojemu mi živimo” (1. Kor. 8:6). Međutim, Isus je jedinstven i u mnogim drugim pogledima. U Bibliji se spominju mnoge Isusove titule koje ističu njegovu posebnu ulogu u Božjem naumu. Razmotrimo u nastavku pet takvih Isusovih titula navedenih u grčkim knjigama Biblije. :bye:

Ivan 3:16 - Jer Bog je toliko ljubio svijet da je dao svog jedinorođenog Sina, da nitko tko vjeruje u njega ne propadne, nego da ima vječni život. :heart:

Kološanima 1:15 - On je slika nevidljivog Boga, prvorođenac svega što je stvoreno. :heart:

Otkrivenje 3:14 - Anđelu skupštine u Laodiceji napiši: Ovo govori Amen, svjedok vjerni i istiniti, početak Božjih djela stvaranja. :heart:

Isus Krist - Riječ :rtfm:
---------------------------------
Ta titula ukazuje na ulogu koju on izvršava otkako su stvorena druga inteligentna stvorenja. Jehova je preko svog Sina prenosio informacije i pouke drugim duhovnim sinovima, a preko njega je i ljudima na Zemlji prenosio svoje poruke. Činjenicu da je Isus Krist Riječ, odnosno Božji govornik, potvrđuje ono što je sam jednom prilikom rekao Židovima koji su ga slušali: “Ono što naučavam nije moje, nego dolazi od onoga koji me poslao. Ako tko želi vršiti njegovu volju, on će znati je li to učenje od Boga ili ja govorim sam od sebe”. Isus i nakon što se vratio u nebesku slavu nosi titulu “Riječ Božja”.
Razmisli što to zapravo znači. Premda je Isus najmudrije od svih Jehovinih stvorenja, on se ne oslanja na vlastitu mudrost. On govori ono što mu kaže njegov Otac. Isus uvijek skreće pažnju na Jehovu, a ne na sebe. Stoga nam je on doista izvrstan primjer! I nama je ukazana čast time što nam je povjeren zadatak da “objavljujemo dobru vijest o onom što je dobro”. Razmišljanje o Isusovoj poniznosti spriječit će nas da ljudima prenosimo vlastite ideje. Kada propovijedamo životno važnu poruku iz Biblije, ne bismo smjeli “ići preko onoga što je napisano”. :bye:

Ivan 1:14 - I Riječ je postala tijelo i prebivala je među nama i gledali smo slavu njegovu, slavu koju je imao kao jedinorođenac od oca, pun nezaslužene dobrote i istine. :heart:

Ivan 7:16,17 - A Isus im je odgovorio: “Ono što naučavam nije moje, nego dolazi od onoga koji me poslao. Ako tko želi vršiti njegovu volju, on će znati je li to učenje od Boga ili ja govorim sam od sebe. :heart:

Otkrivenje 19:13 - ...i bio je odjeven u haljinu poprskanu krvlju. Ime mu je bilo Riječ Božja. :heart:

Isus Krist - Amen :rtfm:
-----------------------------------
Riječ “amen” preuzeta je iz hebrejskog jezika, a znači “zaista je tako; neka bude tako”. Hebrejski korijen iz kojeg je ta riječ izvedena znači “biti vjeran, vjerodostojan, pouzdan”. Ta se riječ koristi kad se govori o Jehovinoj vjernosti. Što je onda posebno u tome što se za Isusa kaže da je “Amen”? Odgovor nalazimo u 2. Korinćanima 1:19, 20: “Sin Božji, Krist Isus, kojega smo vam mi propovijedali (...) nije bio ‘da’, a istovremeno ‘ne’, nego je ‘da’ po njemu postalo ‘da’. Jer koliko god ima Božjih obećanja, po njemu su postala ‘da’. Stoga preko njega i kažemo Bogu ‘amen’, da bismo ga proslavili.” Isus je nazvan “Amen” zbog toga što je svojim besprijekornim životom na Zemlji i svojom žrtvenom smrću potvrdio i omogućio ispunjenje svih obećanja Jehove Boga. Osim toga, time što je ostao vjeran Bogu, Isus je dokazao da je Sotona lagao kad je, prema izvještaju iz knjige o Jobu, tvrdio da će se Božji sluge odreći Boga kad se suoče s nevoljama, patnjama ili kušnjama. Od svih Božjih stvorenja prvorođeni Sin mogao je dati najuvjerljiviji odgovor na tu optužbu. Pored toga, Isus je u spornom pitanju o pravu vladanja stao na stranu svog Oca i tako je na najbolji način pokazao da Jehova ima pravo biti Vrhovni Vladar svega što postoji. Kako možemo oponašati Isusa koji je ispunio svoju jedinstvenu ulogu kao Amen? Tako da ostanemo vjerni Jehovi i podupiremo njegovu vrhovnu vlast. Na taj ćemo način poslušati molbu zapisanu u Mudrim izrekama 27:11: “Budi mudar, sine moj, i obraduj mi srce, da mogu odgovoriti onome koji mi se ruga.” :bye:

Otkrivenje 3:14 - Anđelu skupštine u Laodiceji napiši: Ovo govori Amen, svjedok vjerni i istiniti, početak Božjih djela stvaranja: :heart:

5. Mojsijeva 7:9 - I zato znaj da je Jehova, Bog tvoj, pravi Bog, Bog vjerni koji čuva savez i iskazuje milost i tisućitom koljenu onih koji ga ljube i drže zapovijedi njegove...:heart:

Izaija 49:7 - Ovako kaže Jehova, Otkupitelj Izraelov, Svetac njegov, onome kojega duboko preziru, onome koji je odvratan narodu, onome koji je sluga vladarima: “Zbog onoga što će vidjeti, kraljevi će ustati, a i knezovi, i poklonit će se, zbog Jehove, koji je vjeran, zbog Sveca Izraelova, koji te izabrao.” :heart:

Isus Krist - Posrednik novog saveza :rtfm:
-------------------------------------------------------------
Isus je “posrednik između Boga i ljudi”. On je “posrednik novoga saveza”. Međutim, i za Mojsija se kaže da je bio posrednik — posrednik saveza Zakona. Po čemu je onda Isusova posrednička uloga jedinstvena? Grčka riječ prevedena s “posrednik” pravni je izraz. Primjenjuje se na Isusa kao na zakonskog Posrednika (ili pravnog zastupnika) u novom savezu koji je omogućio osnivanje novog naroda, “Izraela Božjeg”. Taj se narod sastoji od duhom pomazanih kršćana koji sačinjavaju nebesko “kraljevsko svećenstvo”. Savez u kojem je Mojsije bio posrednik nije mogao biti temelj za osnivanje takvog naroda.
Što obuhvaća Isusova posrednička uloga? Na temelju Isusove prolivene krvi Jehova zakonski proglašava pravednima one koji postaju sudionici novog saveza. Na taj način, oni kao sudionici novog saveza dobivaju priliku da postanu nebeski kraljevi i svećenici. Isus im, kao njihov Posrednik, pomaže da ostanu u dobrom odnosu s Bogom.
No što je s onima koji nisu sudionici novog saveza — koji se nadaju vječnom životu na Zemlji, a ne na nebu? Premda nisu sudionici tog saveza, on im ipak koristi. Dobivaju oproštenje grijeha i proglašeni su pravednima kao Božji prijatelji. Bez obzira na to nadamo li se životu na nebu ili na Zemlji, svi mi imamo mnogo razloga cijeniti Isusa kao Posrednika novog saveza. :bye:

1. Timoteju 2:5,6 - Jer jedan je Bog i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovjek, Krist Isus, koji je sebe dao kao odgovarajuću otkupninu za sve. O tome će se svjedočiti u svoje vrijeme. :heart:

Hebrejima 9:15 - Zato je Krist posrednik novoga saveza, kako bi oni koji su pozvani dobili obećanje vječnoga nasljedstva, jer je on umro da bi oni otkupninom bili oslobođeni od prijestupa počinjenih pod prijašnjim savezom. :heart:

1. Ivanova 2:1,2 - Dječice moja, ovo vam pišem da ne biste počinili grijeh. No ako tko i počini grijeh, kod Oca imamo pomoćnika — Isusa Krista, pravednika. On je pomirbena žrtva za naše grijehe, i ne samo za naše nego i za grijehe cijeloga svijeta. :heart:

Isus Krist - Veliki svećenik :rtfm:
-----------------------------------------------
Mnogi su ljudi u prošlosti služili kao veliki svećenici, no Isus kao Veliki svećenik ima doista jedinstvenu ulogu. U kom smislu? Pavao je objasnio: “On ne treba, kao oni veliki svećenici, svaki dan prinositi žrtve — najprije za svoje grijehe, a onda za grijehe naroda — jer kad je prinio samoga sebe, učinio je to jednom zauvijek. Zakon, naime, za velike svećenike postavlja ljude koji imaju slabosti, a riječ zakletve, koja je dana nakon Zakona, postavlja Sina, koji je zauvijek učinjen savršenim”. Isus je bio savršen čovjek, posve jednak Adamu prije nego što je on sagriješio. Kao takav, Isus je jedini mogao prinijeti savršenu žrtvu, nakon koje više nikad ne bi trebalo prinositi žrtve. Pod Mojsijevim zakonom žrtve su se svakodnevno prinosile. No sve takve žrtve i svećenička služba bile su tek sjena onoga što je Isus trebao ostvariti. Budući da će Isus kao Veliki svećenik postići daleko više nego prijašnji veliki svećenici i da će trajno služiti u tom svojstvu, može se reći da je njegova služba doista jedinstvena. Dobar odnos s Bogom ne možemo imati bez pomoći Isusa kao Velikog svećenika. A on doista izvanredno izvršava tu službu! “Naš veliki svećenik nije netko tko ne može suosjećati s nama u našim slabostima”, napisao je Pavao, “nego netko tko je poput nas iskušan u svemu, ali nije zgriješio”. Zahvalnost za Isusovu službu trebala bi nas potaknuti da “ne živimo više za sebe, nego za njega koji je umro za nas”. :bye:

Hebrejima 7:27,28 - On ne treba, kao oni veliki svećenici, svaki dan prinositi žrtve — najprije za svoje grijehe, a onda za grijehe naroda — jer kad je prinio samoga sebe, učinio je to jednom zauvijek. Zakon, naime, za velike svećenike postavlja ljude koji imaju slabosti, a riječ zakletve, koja je dana nakon Zakona, postavlja Sina, koji je zauvijek učinjen savršenim. :heart:

2. Korinćanima 5:14,15 - Naime, Kristova nas ljubav pokreće, jer smo zaključili ovo: jedan je čovjek umro za sve, pa su tako svi umrli; on je umro za sve da oni koji žive ne žive više za sebe, nego za njega koji je umro za njih i bio uskrsnut. :heart:

Isus Krist - Prorečeni Potomak :rtfm:
------------------------------------------------------
Još u Edenu, kad se činilo da je ljudski rod sve izgubio — dobar odnos s Bogom, sreću i vječni život u raju — Jehova Bog prorekao je da će doći netko tko će ljude izbaviti iz takvog stanja. Taj je Izbavitelj opisan kao “potomstvo”. O tom zagonetnom “potomstvu” govorila su brojna biblijska proročanstva koja su s vremenom bila zapisana. Otkrila su da ono treba doći iz Abrahamove, Izakove i Jakovljeve loze. Kasnije se saznalo i da će doći iz rodoslovne linije kralja Davida. Tko je onda to obećano “potomstvo”? Međutim, kasnije je u istom poglavlju apostol Pavao rekao pomazanim kršćanima: “Ako ste Kristovi, onda ste potomstvo Abrahamovo, nasljednici po obećanju”. Kako to da i drugi osim Krista sačinjavaju obećano “potomstvo”? Milijuni ljudi tvrde da su Abrahamovi potomci, a neki od njih čak tvrde da su proroci. Neke religije veliku važnost pridaju tome što su njihovi proroci, prema njihovim tvrdnjama, potekli od Abrahama. No jesu li svi oni obećano “potomstvo”? Nisu. Kao što je apostol Pavao pod nadahnućem naglasio, ne mogu svi Abrahamovi potomci reći da su obećano “potomstvo”. Za potomke Abrahamovih drugih sinova nije bilo prorečeno da će se preko njih blagosloviti ljudski rod. “Potomstvo” koje je trebalo donijeti obećane blagoslove trebalo je doći samo preko Izaka. Na koncu se ispostavilo da je glavni dio prorečenog “potomstva” samo jedan čovjek, Isus Krist, čija rodoslovna linija zapisana u Bibliji dokazuje da potječe od Abrahama. Svi drugi koji nakon njega postaju dio Abrahamovog potomstva postaju to zato što su “Kristovi”, odnosno pripadaju Kristu. Isusova je uloga u ispunjenju tog proročanstva zaista jedinstvena.
Što smo naučili iz ovog kratkog razmatranja Isusove jedinstvene uloge u Jehovinom naumu? Otkako je stvoren, Božji jedinorođeni Sin doista je poseban, jedinstven. Međutim, taj Božji Sin, koji je dobio ime Isus, oduvijek ponizno izvršava volju svog Oca i nikada ne traži slavu za sebe. Nije li on divan primjer za sve nas danas? Poput Isusa, dajmo sve od sebe kako bismo ‘sve činili na slavu Božju’. :bye:

1. Mojsijeva 3:15 - I ja ću zametnuti neprijateljstvo između tebe i žene, i između potomstva tvojega i potomstva njezina. On će ti zdrobiti glavu, a ti ćeš mu raniti petu.” :heart:

Galaćanima 3:16 - A obećanja su bila dana Abrahamu i potomstvu njegovu. Nije rečeno: “I potomstvima”, kao da se odnosi na mnoga, nego kao na jedno: “I potomstvu tvojemu”, koje je Krist. :heart:

Hebrejima 11:18 - ...iako mu je bilo rečeno: “Ono što će se nazvati ‘potomstvom tvojim’ doći će preko Izaka. :heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back