RASPAD JUGOSLAVIJE

analiticar:
E, njih je brate u zajednici održala ne ljubav, već interes...Kada Njemac ili Švajcarac dođu kući sa plaćom od nekih 3000 eura, odnosno 2000 franaka, on se može posvetiti sebi i svojoj porodici, intimi.
A pogledaj Beograd i Podgoricu npr. Prosječna plaća u Bg oko 22000 dinara, u PG oko 250 eura...
Ljudi su isfrustrirani i onda svoje nezadovoljstvo ispoljavaju vodeći nepotrebne političke konfrontacije... :roll:

Znaci da tako dolazimo do cinjenice da se ova bivsa YU(SFRJot ;) ) ustvari raspala zbog para, tj dok je bilo para bilo je i muzike.
Vidjecemo sta ce biti u Njemackoj kad dodje do vece krize (vec se osjeca netrpeljivost ka "strancima" u Njemackoj).

Sasvim se slazem da je "ekonomski"(socijalni) faktor bio jedan od razloga, ali sjeti se da je i u Njemackoj prije Drugog svjetskog rata bila nevidjena ekonomska kriza, pa je Hitler na kartu nacional-socijalizma, arijevizma, itd napravio ujednijenu Njemacku kakvu znamo(iz knjiga ;) ).

Ako se povuce paralela (iako se ne moze povuci) ispada da ideja jugoslavenstva(u koju je povjerovao srpski kralj, poslije Prvog svjetskog rata), ustvari bila ili velika laz, ili je bila saroliko, da ne kazem politicki, prihvacena. A to je:

1. srpski kralj dobija vise zemlje da vlada i vise naroda koji ga "podrzavaju" (razmisljanje "**** te, ja sam veliki kralj, svi me vole")
ali posto me svi "vole" mjenjam ime u Kraljevina SHS, poslije YU

2. srpski narod se prakticno nije ni pitao jer je imao svog kralja koji je odlucio za sve njih (demokratija na nivou;))

3. hrvatski narod, pri cemu ne govorim o pojedincima koji su ukljuceni u citavu ideju"panslavizma" i "jugoslovenstva",
ponovo imamo "tudjeg" kralja, ponovo nas vodi neko drugi.

4. Slovenci(koliko se meni cini ) su tu gledali nacin kako da se oslobode snaznog germanskog uticaja i stare price o "beckim konjusarima",
znaci jugoslovenstvo kao nacin da ispunim svoje ciljeve.

izostavljam Crnu Goru jer sam vec pisao o sukobu dvije srpske kraljevske porodice, Bosnu i Makedoniju zbog nekih drugih specificnosti.

Sto kad se sagledaju ove cetiri tacke opet ispada da nema "ili" u mojoj konstataciji sa pocetka i da je ideja jugoslovenstva bila dobro osmisljena laz za svakoga.

Da se pojasni "strah" Hrvata od Srba, evo jedne male price o Vojnoj Krajini, koja je stvorena od strane Austro-Ugarske Monarhije kao zastita od najezde Otomanskog Carstva. To je znaci bilo "smisljeno" naseljavanje "raseljenog" srpskog(tvrdoglavog) naroda na granicu sa Otomanskim Carstvom uz velike beneficije. Zauzvrat ce taj isti narod da se bori do "poslednje kapi" krvi sa najezdom Turaka, da bude prakticno stit monarhije prema istoku (prostim rijecima - placenicka vojska).U Prvom svjetskom ratu mnogi od njih su bili u redovima austro-ugarske vojske, mnogi su krisom prelazili u redove srpske vojske, i sto je poslije vrlo dobro skrivano je da u tom dijelu Bosne i Hrvatske(teritorija bivse Vojne Krajine) je postojalo dosta nosilaca "Solunske spomenice".

Ova gornja prica bi mogla imati uticaja na Hrvate, koji su se osjecali u podredjenom polozaju, ali opet to je njihov problem.
Mislio sam da bi se slagala uz gore navedene razloge iz istorijskih razloga.

Како рекоше у Лепа Села Лепо Горе, док је ћопо матори трпао доларе у гу*ицу, били сте браћа, е када ћопе нема ај сада да се играмо рата.

Неко од вас је већ о томе писао, али кад се Немачка ујединила Југославија је морала да нестане. Просто и једноставно. Тако је морало да буде.

JAZZER®:

Znaci da tako dolazimo do cinjenice da se ova bivsa YU(SFRJot ;) ) ustvari raspala zbog para, tj dok je bilo para bilo je i muzike.
Vidjecemo sta ce biti u Njemackoj kad dodje do vece krize (vec se osjeca netrpeljivost ka "strancima" u Njemackoj).

Sasvim se slazem da je "ekonomski"(socijalni) faktor bio jedan od razloga, ali sjeti se da je i u Njemackoj prije Drugog svjetskog rata bila nevidjena ekonomska kriza, pa je Hitler na kartu nacional-socijalizma, arijevizma, itd napravio ujednijenu Njemacku kakvu znamo(iz knjiga ;) ).

Ako se povuce paralela (iako se ne moze povuci) ispada da ideja jugoslavenstva(u koju je povjerovao srpski kralj, poslije Prvog svjetskog rata), ustvari bila ili velika laz, ili je bila saroliko, da ne kazem politicki, prihvacena. A to je:

1. srpski kralj dobija vise zemlje da vlada i vise naroda koji ga "podrzavaju" (razmisljanje "**** te, ja sam veliki kralj, svi me vole")
ali posto me svi "vole" mjenjam ime u Kraljevina SHS, poslije YU

2. srpski narod se prakticno nije ni pitao jer je imao svog kralja koji je odlucio za sve njih (demokratija na nivou;))

3. hrvatski narod, pri cemu ne govorim o pojedincima koji su ukljuceni u citavu ideju"panslavizma" i "jugoslovenstva",
ponovo imamo "tudjeg" kralja, ponovo nas vodi neko drugi.

4. Slovenci(koliko se meni cini ) su tu gledali nacin kako da se oslobode snaznog germanskog uticaja i stare price o "beckim konjusarima",
znaci jugoslovenstvo kao nacin da ispunim svoje ciljeve.

izostavljam Crnu Goru jer sam vec pisao o sukobu dvije srpske kraljevske porodice, Bosnu i Makedoniju zbog nekih drugih specificnosti.

Sto kad se sagledaju ove cetiri tacke opet ispada da nema "ili" u mojoj konstataciji sa pocetka i da je ideja jugoslovenstva bila dobro osmisljena laz za svakoga.

Da se pojasni "strah" Hrvata od Srba, evo jedne male price o Vojnoj Krajini, koja je stvorena od strane Austro-Ugarske Monarhije kao zastita od najezde Otomanskog Carstva. To je znaci bilo "smisljeno" naseljavanje "raseljenog" srpskog(tvrdoglavog) naroda na granicu sa Otomanskim Carstvom uz velike beneficije. Zauzvrat ce taj isti narod da se bori do "poslednje kapi" krvi sa najezdom Turaka, da bude prakticno stit monarhije prema istoku (prostim rijecima - placenicka vojska).U Prvom svjetskom ratu mnogi od njih su bili u redovima austro-ugarske vojske, mnogi su krisom prelazili u redove srpske vojske, i sto je poslije vrlo dobro skrivano je da u tom dijelu Bosne i Hrvatske(teritorija bivse Vojne Krajine) je postojalo dosta nosilaca "Solunske spomenice".

Ova gornja prica bi mogla imati uticaja na Hrvate, koji su se osjecali u podredjenom polozaju, ali opet to je njihov problem.
Mislio sam da bi se slagala uz gore navedene razloge iz istorijskih razloga.

Potpuno si u pravu!
To je u osnovi razlog nastajanja iluzije zvana YU (ranije Kraljevine SHS) :wink:

Krstic Jeremija:
Неко од вас је већ о томе писао, али кад се Немачка ујединила Југославија је морала да нестане. Просто и једноставно. Тако је морало да буде.

Ja sam pisao o tome svojevremeno, Dzeremaja.
I stojim iza toga.
To je, jednostavno, kako ti kazes, moralo da bude...
...
Samo lud covek ne vidi vezu izmedju ujedinjenja nemacke i raspada jugoslavije.
kao i vezu izmedju raspada sovjetskog saveza i jugoslavije...
to su fakta... a fuckta fakaju... one sto ih ne vide... :wink:

commodore:
Ja sam pisao o tome svojevremeno, Dzeremaja.
I stojim iza toga.
To je, jednostavno, kako ti kazes, moralo da bude...
...
Samo lud covek ne vidi vezu izmedju ujedinjenja nemacke i raspada jugoslavije.
kao i vezu izmedju raspada sovjetskog saveza i jugoslavije...
to su fakta... a fuckta fakaju... one sto ih ne vide... :wink:

Pa prirodno je da se najveći i najmoćniji narod u Evropi ujedini u jednu državu, kao što je normalno da se neprirodna karakondžula zvana YU raspadne :roll: :roll:

Krstic Jeremija:
Лично ми је драго што се југа пљуга распала, али ми је жао што смо ми Срби испали идиоти при томе процесу. Ослободили смо војно скоро сву Српску територију ЕКС ЈУ, а изгубили за преговарачким столом.

Бл:
Лично ми је драго што се југа пљуга распала, али ми је жао шсмо ми Срби испали идиоти при томе процесуто . Ослободили смо војно скоро сву Српску територију ЕКС ЈУ, а изгубили за преговарачким столом.

Za to nam niko nije kriv-krivi smo mi Srbi jer se nismo znali prilagodit situaciji....A zašto???
Zbog takvih kao što si ti! Konačno da i ti nešto pametno kažeš... :roll:

Back