Rašljarstvo i radiestezija kroz istoriju kod nas

Radionica VISAK

Početnik
Poruka
6
Pokušao sam da nađem na NET-u, ali bez uspeha, pa zato postavljam pitanje ovde. Trebao bi mi neki tekst koji govori o rašljarstvu i radiesteziji, pa i uputrebi viska kroz istoriju (kao deo narodne tradicije) u našim krajevima. Poznato je da su ljudi od davnina, pogotovo u vreme kada nije bilo tehničkih dostignuća, koristili svoju intuiciju i razna priručna pomagala da lociraju mesto za kopanje bunara – dakle podzemnih vodotokova, pa čak i nalazišta određenih ruda, kao i najbolju poziciju za gradnju kuće i slično.

Pokušao sam da nađem na NET-u, ali bez uspeha, pa zato postavljam pitanje ovde. Trebao bi mi neki tekst koji govori o rašljarstvu i radiesteziji, pa i uputrebi viska kroz istoriju (kao deo narodne tradicije) u našim krajevima. Poznato je da su ljudi od davnina, pogotovo u vreme kada nije bilo tehničkih dostignuća, koristili svoju intuiciju i razna priručna pomagala da lociraju mesto za kopanje bunara – dakle podzemnih vodotokova, pa čak i nalazišta određenih ruda, kao i najbolju poziciju za gradnju kuće i slično.

E moj rodjace, ovdje su uglavnom Srbi koji ni u Boga ne vjeruju, a kamo li u radiestezijska zracenja. Srbe uglavnom zanima Sabor trubaca u Guci.

O rasljarstvu ili radiesteziji najvise mozes naci kod Slovenaca i Hrvata. Samo ukucaj Radiestezija i kreni na citanje.

Za pocetak evo dobar sajt o istoriji radiestezije: http://www.zracenja.ozdravljenje.net/Radiestezija/radiestezija.html

Poslednja izmena:
Traži na engleskom.Ako ne znaš engleski nađi nekoga ko zna.Na našem jeziku postoji nekoliko knjiga o rašljarstvu -radiesteziji ali se bave samo praktičnom primenom.

Hvala na trudu u svakom slucaju. Neku uopstenu istoriju radiestezije sam pronalazio tu i tamo. Ali sam mislio bas kod nas u Srbiji kroz vekove, kao deo narodne tradicije. Jer u novije vreme se vec zna sta je i kako je.

Ako nista drugo, znacilo bi i da me neko uputi gde bih mogao da pitam.

Zar ti mislis da je neko vodio racuna o tome i pisao o tome kroz istoriju?
Slicno bi bilo da su postavio temu kao... upotreba tucanog osusenog krila od slepog misa kroz istoriju kod nas.
Ne verujem da bi mogao naci nista konkretno u vezi ove teme.

Na engleskom zaista ima mnogo tekstova, ali nisam siguran da (n)ijedan od njih govori o "rasljarstvu kod nas u Srbiji kroz vekove, kao deo narodne tradicije"

Kao sto su pre pojave savremene medicine ljudi se (nekako) lecili kod narodnih lekara, vidara i travara i kao sto se pre pojave traktora i kombajna na selima sve to radilo mahom rucno i uz pomac primitivnije mehanizacije, tako je i pre pojave satelita narod resavao svoje svakodnevne probleme na ovaj ili onaj nacin.

Ne mozemo reci da nije bilo tako. I ima ljudi koji taj deo nase istorije prate i proucavaju - nema potrebe ih podcenjivati.

Na engleskom zaista ima mnogo tekstova, ali nisam siguran da (n)ijedan od njih govori o "rasljarstvu kod nas u Srbiji kroz vekove, kao deo narodne tradicije"

Kao sto su pre pojave savremene medicine ljudi se (nekako) lecili kod narodnih lekara, vidara i travara i kao sto se pre pojave traktora i kombajna na selima sve to radilo mahom rucno i uz pomac primitivnije mehanizacije, tako je i pre pojave satelita narod resavao svoje svakodnevne probleme na ovaj ili onaj nacin.

Ne mozemo reci da nije bilo tako. I ima ljudi koji taj deo nase istorije prate i proucavaju - nema potrebe ih podcenjivati.

Prijatelju, to je bilo pre pojave sire pismenosti na ovim prostorima.
Nikoga ne podcenjuju nego sam vise nego siguran da se niko nije bavio istorijskim aspektom svega toga.

Hvala na trudu u svakom slucaju. Neku uopstenu istoriju radiestezije sam pronalazio tu i tamo. Ali sam mislio bas kod nas u Srbiji kroz vekove, kao deo narodne tradicije. Jer u novije vreme se vec zna sta je i kako je.

Ako nista drugo, znacilo bi i da me neko uputi gde bih mogao da pitam.

Rasljarstvo nije nacionalna kategorija i onom koga rasljarstvo zanima uopste nije vazno "srpsko" rasljarstvo.

Back