Rak kože je jedan od najčešćih vrsta raka

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.825
Rak kože je jedan od najčešćih vrsta raka. U Nemačkoj je poslednjih godina broj registrovanih slučajeva raka kože naglo porastao. Na osnovu ukupnog broja slučajeva raka kože svih različitih vrsta raka kože, broj novih slučajeva u Nemačkoj je porastao sa 144.000 slučajeva u 2007. na 224.000 novih slučajeva u 2015. godini.

Broj umrlih od raka kože takođe je porastao sa 2.468 slučajeva u 1997. na 3.764 slučaja u 2017. Za fatalni tok bolesti najčešće je bio odgovoran takozvani crni rak kože (maligni melanom).

U kom uzrastu se javlja bolest?

Većina karcinoma kože dijagnostikuje se u dobi od 75 do 79 godina. U ovoj starosnoj grupi, oko 840 od 100.000 ljudi svake godine razvije crni rak kože. Međutim, samo 41 od onih u dobi od 20 do 24 godine je pogođen.

Žene često obole od raka kože u dobi od 45 do 54 godine. Pošto se UV svetlost od sunca smatra jednim od najvažnijih faktora rizika za rak kože, često se sunčanje smatra mogućim objašnjenjem.

Link

Da li redovno idete na screening kože ? da li razmisljate o tome? Da li posmatrate svoju kožu i pratite svoje mladeže?

i zašto ne?

1722928912970.jpeg

nedavno sam radio skrining kože.... išao u jednu eminentnu privatnu medicinsku ustanovu evropske provincijencije gde mi je doktorka gledala mladeže nečim malim kao lupa i zaključila je da jedan mnogo taman i treba da se ukloni...odem po drugo mišljenje na besplatne konsultacije u drugu eminentnu divnu kliniku koja se bavi plastičnom hirurgijom i tamo doktorka gleda malom lupom i kaže mi da malo je promenjen mladež treba da se ukloni...

onda odem kod pravih a ne izvikanih profesionalaca negde na autokomandi...čovek hirurg ima sondu kojom snima i gleda mladež na ogromnom ekranu monitora...osim toga ima i neki drugi aparat koji mislim dubinski snima....pogleda snimke i kaže razume da su se zbunile prethodnice ali tu nema ništa sumnjivo...desilo se da su keratoza i mladež na istom mestu...ako baš želim može i da ga ukloni....kontrola za svaki slučaj za 3 meseca....

zaključak: ako radite skrining kože radite digitalnu dermoskopiju...snimak je visoke rezolucije i doktor može u miru bez pritiska da ga analizira koliko god je potrebno....kako se pravi snimak mladeža kad dođete ponovo na kontrolu može lako da se vidi da li ima promena...osim toga doktor koji radi digitalnu dermatoskopiju može da uči na osnovu iskustva jer uvek ima sliku inicijalnog stanja koje može da uporedi sa kasnijim razvojem događaja...osim toga doktor koji radi digitalnu dermatoskopiju može ako se promena na koži uklanja da kaže mikrobiologu gde tačno da radi preseke odstranjenog tkiva da bi se utvrdilo da li je promena maligna....

Poslednja izmena:
nedavno sam radio skrining kože.... išao u jednu eminentnu privatnu medicinsku ustanovu evropske provincijencije gde mi je doktorka gledala mladeže nečim malim kao lupa i zaključila je da jedan mnogo taman i treba da se ukloni...odem po drugo mišljenje na besplatne konsultacije u drugu eminentnu divnu kliniku koja se bavi plastičnom hirurgijom i tamo doktorka gleda malom lupom i kaže mi da malo je promenjen mladež treba da se ukloni...

onda odem kod pravih a ne izvikanih profesionalaca negde na autokomandi...čovek hirurg ima sondu kojom snima i gleda mladež na ogromnom ekranu monitora...osim toga ima i neki drugi aparat koji mislim dubinski snima....pogleda snimke i kaže razume da su se zbunile prethodnice ali tu nema ništa sumnjivo...desilo se da su keratoza i mladež na istom mestu...ako baš želim može i da ga ukloni....kontrola za svaki slučaj za 3 meseca....

zaključak: ako radite skrining kože radite digitalnu dermoskopiju...snimak je visoke rezolucije i doktor može u miru bez pritiska da ga analizira koliko god je potrebno....kako se pravi snimak mladeža kad dođete ponovo na kontrolu može lako da se vidi da li ima promena...osim toga doktor koji radi digitalnu dermatoskopiju može da uči na osnovu iskustva jer uvek ima sliku inicijalnog stanja koje može da uporedi sa kasnijim razvojem događaja...osim toga doktor koji radi digitalnu dermatoskopiju može ako se promena na koži uklanja da kaže mikrobiologu gde tačno da radi preseke odstranjenog tkiva da bi se utvrdilo da li je promena maligna....

Šta je aktinična keratoza?Aktinična keratoza se odnosi na pojavu grubih, crvenkastih i suvih delova kože, koji se obično javljaju u malim grupama. To je prekursor karcinoma skvamoznih ćelija, vrste nemelanomskog karcinoma kože koji se takođe pogrešno naziva nemelanomskim karcinomom kože. Uzrok ovih lezija je dejstvo prekomernog UV zračenja na kožu, što izaziva genetske promene ćelija kože u epidermisu (gornji sloj kože). Iz tog razloga, promena kože je poznata i kao „blaga keratoza“. Aktinična keratoza se obično razvija neprimećeno godinama.

Mislim da bi trebao da slonis a ne da trcis svako tri meseca na kontrolu

uopste nemam pojma zasto kad dva doktora savetuju skloni ti ipak trcis do treceg koji kaze nista ne diraj vec dolazi svako tri meseca na kontrolu

to mi je malo cudno
ovaj treći je hirurg i ima ozbiljnu opremu...one prve dve su dermatovenerolozi i gledaju na lupu par sekundi...on gleda duže vreme sliku na velikom ekranu ....čovek je profesionalac...on se nagledao i naoperisao raznih promena na koži i kako sve snima ima povratnu informaciju iz koje može da uči.....a ove dve nikad nisu imale povratnu informaciju iz koje bi mogle da nešto nauče.... jednoj se nije svidelo da je mladež taman, a druga je rekla da ima nekih promena (u odnosu na šta?)....

seboroičnih keratoza inače imam i drugde i one nisu opasne.....i nije sumnjivo ako se preklapaju sa mladežom...

kontrola je sad za tri meseca za svaki slučaj..inače nema potrebe tako često...
sad je trend da se sve nekom iole sumnjivo uklanja...ali pitanje je koliko je to pametno...

Poslednja izmena:
Posto ona navodi naucne zvake uv zracenja,odakle se mojoj majci pojavila tona mladeza koja iz kuce nije izlazila,more nije videla jednom u zivotu

pa sigurno je zena izlazila iz kuce, mozda ne zadnjih godina ali je bila nekad dete , mlada zena i kretala se svakodnevnicom

moja svekrva nije nikad bila na moru i oper svako malo joj dermatolog sklanja sa lica mladez
Koža nikada ne zaboravlja

pa sigurno je zena izlazila iz kuce, mozda ne zadnjih godina ali je bila nekad dete , mlada zena i kretala se svakodnevnicom

moja svekrva nije nikad bila na moru i oper svako malo joj dermatolog sklanja sa lica mladez
Koža nikada ne zaboravlja
Znaci bas su te programirali ne odustajes od suplje price,a ostali rakovi ne dolaze od vakcina koje su namenjene da nas sve razbole pod stare dane,zasto nase babe i dede zivese po 90 godina bez ijedne bolesti danasnjice,jer nisu vakcinisani:idea:

Znaci bas su te programirali ne odustajes od suplje price,a ostali rakovi ne dolaze od vakcina koje su namenjene da nas sve razbole pod stare dane,zasto nase babe i dede zivese po 90 godina bez ijedne bolesti danasnjice,jer nisu vakcinisani:idea:
Bobu Marliju je dijagnostikovan akralni lentiginozni melanom, koji mu je na kraju oduzeo život. Poznavanje znakova upozorenja ovog retkog oblika melanoma, njegovo rano otkrivanje i lečenje može značiti razliku između života i smrti.

Legendarni jamajčanski pevač, muzičar i tekstopisac Bob Marli rođen je 6. februara 1945. godine. Nažalost, Marlei nije proslavio onoliko rođendana koliko je trebalo. Umro je od melanoma 1981. godine, kada je imao samo 36 godina.

Kada mu se ispod nokta na nozi pojavila tamna mrlja, Marli je to pripisao povredi u fudbalu. Na kraju mu je dijagnostikovan retki, agresivni tip raka kože koji se zove akralni lentiginozni melanom (ALM). ALM dolazi od „akralnog“, anatomskog izraza za periferne delove tela, i „lentiginoznog“, što znači izgled pega.

1723017885592.png

Mislim da bi trebao da slonis a ne da trcis svako tri meseca na kontrolu

uopste nemam pojma zasto kad dva doktora savetuju skloni ti ipak trcis do treceg koji kaze nista ne diraj vec dolazi svako tri meseca na kontrolu

to mi je malo cudno
kontrola pokazala da ima potencijalno sumnjivih promena na mladežu pa je uklonjen...neke globule su nestale a nove se pojavile što znači da je mladež aktivan...kaže mi hirurg to je ok da se dešava ako imaš dvadeset godina ali je neuobičajeno za moje godine i predložio da uklonimo mladež...operacija na licu mesta prošla potpuno bezbolno...čeka se HP nalaz...

uglavnom poenta je da digitalna dermatoskopija može da utvrdi promene dok kad neko gleda kroz okce jednom godišnje ne može da utvrdi da li ima promena

Odakle bebama mladezi?
ima na američkom univerzitetu u Virdžiniji katedra koja se između ostalog bavi proučavanjem sećanja male dece na prethodne živote...ono što su utvrdili je da mladeži i belezi sa kojia se rađamo imaju veze sa povredama iz prethodnog života...našli su medicinske podatke o preminulim osobama koje su identifikovali na osnovu podataka koja su deca dala i pronašli da postoji korelacija između mladeža i povreda naročito onih fatalnih u prethodnom životu...

https://med.virginia.edu/perceptual-studies/publications/academic-publications/

Idem redovno na kontrolu kod dermatologa jednom godišnje. Skinuo sam dosada 5 mladeža . Sunčam se umereno. Preventiva je tu, nadam se da neću fasovatti ovu užasnu bolest.

Pozitivna iskustva vaših prijateljica koje su uklonile mladeže, podstakla su vas na razmišljanje da i vi uklonite mladeže koji vam smetaju već dugi niz godina. Više puta ste razmišljali o tome, ali vas je bilo strah. Sada ste čuli da postoje razne vrste intervencija od kojih jedna podrazumeva uklanjanjanje mladeža radio talasima.

Pa hajde da „vidimo“ šta vas čeka na tom putu i da li su strahovi bili opravdani.

Da li je većina mladeža bezopasna?​

Odgovor na pitanje da li je većina mladeža bezopasna i benigna je pozitivan. Oni tokom vremena mogu menjati izgled i boju, postati tamniji ili se promeniti, što je uglavnom normalno. Međutim, ponekad mogu postati zloćudni, što može dovesti do melanoma, vrste raka kože.

Kao što većina običnih mladeža nisu kancerogeni, to isto važi i za displastični mladež, ali su osobe koje ih imaju često pod povećanim rizikom za melanom.

Promene u veličini, boji, obliku ili teksturi mladeža, kao i pojava nepravilnih ivica, krvarenja ili svrab, su opomene da treba da posetite dermatologa. Preventiva su redovni dermatološki pregledi, korišćenje krema za sunčanje i izbegavanje prekomernog izlaganja UV zracima, kao i redovno praćenje promena na koži.

Koja metoda za uklanjanje mladeža je najbolja?​

Teško je reći koja metoda za uklanjanje mladeža je najbolja. Svaka od njih se koristi u zavisnosti od vrste mladeža, njegove veličine, položaja i estetskih ili medicinskih razloga. I svaka intervencija je bezbedna, ako je obavlja stručno lice, u dobro opremljenoj klinici za estetsku hirurgiju.

Najčešće korišćene metode su:

• Hirurška ekscizija (rezanje)
  • Radiofrekventna ablacija – uklanjanje mladeža radiotalasima
  • Elektrokauterizacija
  • Lasersko uklanjanje
  • Krioterapija (zamrzavanje)
  • Brijanje mladeža (Shaving)
Izvor https://www.centarzdravlja.rs/blog/uklanjanje-mladeza-radio-talasima.html

Back