RAGBI

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slazem se da je AF poslednjih godina u Srbiji veoma napredovao.Rasirili ste se u mnogo sredina,sve kvalitetniji sportisti dolaze da treniraju.Ocigledno da je od "pionira" koji su pokrenuli taj sport ostalo jako malo ljudi u svojstvu aktivnih igraca.Po svemu sudeci sada je u celu pricu usla lova tako da me ne cudi sve veci priliv istinskih atleta.Tu sada presudnu ulogu igraju interesi i zahtevi za odredjenom novcanom naknadom ili sredjivanjem skolovanja preko bare.Bilo je i u ragbiju ranijih godina primera placenih igraca,ali su oni vrlo brzo odlazili kada su pronalazili povoljniji angazman u nekoj drugoj oblasti.Sto je najgore njihovo placanje izazivalo je neslogu i zavist kod ostalih.Tako da kod tih stvari treba biti veoma vest i znalacki balansirati.Postoji primer pancevackog Dinama koji je placao sve odreda(medju kojima ima onih koji treba da plate da bi igrali) i na taj nacin bacio u nepovrat gomilu para.
Sve u svemu ko ima viska para nek ih trosi kako mu je volja,ali je presudno da se zna ko je gazda.

Imali smo promene na celu saveza, sad su dosli neki drugi ljudi videcemo sta ce se dogoditi sa planovima koji su u toku, da li ce biti progresa ili cemo izgubiti vreme sa novim rukovodstvom, to je pitanje za naredni period. Licno veliki sam skeptik u pogledu dometa i mogucnosti novih ljudi. Oni ce sada preko svojih kanala da nadju nova "bolja"resenja.::D:

To sam ja pokusavao da ti objasnim u prethodnim postovima,a ti si me nabedjivao da sam zlonameran.Kod vas se ljudi povlace sa terena posle par utakmica(najvise sezona),povlace se iz upravnih odbora bez ikakve borbe.Neke stvari su mi razumljive.Na primer,sto se vasa prva garnitura igraca brze bolje povukla(ne zeleci da drugi gledaju njihovu bedocu na terenu)ali avaj sto je jos gore otisli su mahom u trenerske vode(da bezuspesno lece svoje komplekse)Drugi su otisli u upravne odbore i rukovodece strukture.***.kad ne mogu da se pokazu na terenu,ajde onda da pametujemo iz fotelja.Na kraju krajeva,ljudi koji su do sada vodili uopste nisu lose radili svoj posao(dobro bilo je zloupotreba,kao kada su pare SAFS saveza namenjene razvoju date Vukovima da plate termine vestackog terena na Adi).Zatim kada je vas sada vec bivsi predsednik saveza prisvojio nekih 10tak hiljada evra(to su navodi prvotimaca Vukova,ako oni lazu.lazem i ja).U savezu su vam glavnu rec vodili neki fotografi i kompjuteraski frikovi,a vrhovne instance bile sudije(u svakom sportu najvece p..cke)Opet sa druge strane imali ste medijsku promociju i podrsku javnih licnosti,TV prenose(strane i domace),padobrance,k..ce-palce i sta sve ne.Mnogo pozera se ukljucilo u pricu oko AF-a u Srbiji,ispunili su neke svoje zamisli(igrali pred par hiljada ljudi,prenoseni na TV-u,hvalili se po kraju dok je to bilo medijski aktuelno),a sada kad treba istrajati nema ih nigde.
Rano ste mnogo krenuli putem klubastva i postali zrtve sopstvenog razvoja.Nije lako upravljati sa dvadestak klubova i udovoljiti njihovim sujetama(pogotovu ne ovde gde niko ne podnosi tudji uspeh).Sami ste sebi najveci neprijatelji i bolesno ambiciozni(pogotovu ovi beogradski kvazi rivali Vukovi i Zmajevi).
Pocetnicka euforija vam polako splasnjava i ostaje mesta samo za one najtvrdje(bogme i najludje i najzadrtije),a takvih koji su spremni da zrtvuju sopstvenu karijeru i privatan zivot radi nekog amaterskog i nedovoljno afirmisanog sporta nema mnogo.
U poslednje vreme poceli ste i da placate pojedince i oni sad setaju iz kluba u klub.To su sve bacene pare i zelja da se naskodi onom drugom.Nema ni trunke lojalnosti kod vas,pa iz mog kluba u drugi nije presao ni jedan jedini igrac od njegovog osnivanja.

ps.nista ovde nije zlonamerno...vec samo realno...procitaj ove redove bice ti interesantno http://en.wikipedia.org/wiki/American_Football_in_the_Netherlands

Pocetnicka euforija vam polako splasnjava i ostaje mesta samo za one najtvrdje(bogme i najludje i najzadrtije),a takvih koji su spremni da zrtvuju sopstvenu karijeru i privatan zivot radi nekog amaterskog i nedovoljno afirmisanog sporta nema mnogo.
U poslednje vreme poceli ste i da placate pojedince i oni sad setaju iz kluba u klub.To su sve bacene pare i zelja da se naskodi onom drugom.Nema ni trunke lojalnosti kod vas,pa iz mog kluba u drugi nije presao ni jedan jedini igrac od njegovog osnivanja.

Neke navode zlonamerno tumacis, prisvajanje para i sl. niti je tacno, niti je dobro za dalju pricu ali hajde ovako da predstavim buducnost AF-a u Srbiji.
Poslednja skupstina donela je neocekivano ostavke celnih ljudi SAVEZA posle tri godine rada i pravljenja konkretnih rezultata., sada umesto definisanja pravca kuda treba ici, dobili smo mediokritete koji su razjebali sve cega su se dohvatili. Bio si u pravu kad si pricao o tome, samo na pogresnu adresu si slao zaoke. Sad su dosli ljudi koji imaju klubasenje u krvi, koji su vec poceli da pritiskaju sudije za utakmice koje im odgovaraju, ili ne!? Licno smatram a to sam i rekao da cemo izgubiti, godinu, dve dana dok ovi mamlazi i neznalice ne odluce da li ce da rade i sta ce da rade. Namirili su ljude po upravnim odborima, nece biti efikasni, sporo ce se dogadjaji odvijati, tako da ostaje samo nada da ce prvenstvo biti regularno..... inace mozes poceti da se radujes! Sve ono sto sam ti nabrojao od razvojnih projekata, slobodno otkazi dok su ovi talibani na "vlasti". U neznanju su doveli pogresne ljude,
vole srbi obecanja, a kad treba zasukati rukave, ....e, ******* pa zar opet ja!? Rad je napravio fudbal u Srbiji, a nerad i neznanje ce ga rasturiti.
pozz

Vesti iz ragbi sveta sto je i tema ove rasprave(a ne samo prepucavanje sa AFom)

RAGBI XIII

Igraci iz Srbije na svojoj turneji u francuskoj pobedili su tamosnjeg ligasa mablija sa 30:10,a u glavnoj utakmici izgubili od selekcije Maroka sa 44:6.Ocigledno da konstantna "klackalica" nasih igraca izmedju dva koda ragbija polako uzima svoj danak.Prostije receno nisu vise dobri ni u jednom.
Na pomolu je studentska liga kao osvezenja na domacoj ragbi sceni.

RAGBI XV

Pompezno najavljivana interliga koja bi navodno donela ozdravljenje domacem ragbiju se nalazi pred kolapsom na samom svom startu.Naime splitska "Nada" je odbila da dodje u Srbiju na megdan beogradskom KBRKu(najverovatnije bi mu ocitala lekciju sa pedesetak komada razlike),gostovanje Pobednika na vrucem(cekaju Srbe jos od rata) terenu u Makarskoj je takodje pod velikim znakom pitana,a Partizan je za to vreme uzvratio posetu Zagrebu(u pitanju je periferija grada i slabo interesovanje javnosti,bas kao i ovde) i izgubio sa 15:6.
Sledece nedelje pocinje domace prvenstvo,sa jos uvek neresenim problemima iz jesenjeg dela.U upravnom odboru slican situacija kao u AF,predsednik i selektor daju ostavke,pa se vracaju...zajebavaju ljude vec godinama...decenijama...

Ovog "pametnjakovica" sto samo sto ne poleti masuci rukama,ko da je specops instruirao sta da lupeta

Evo nesto o Ragbiju,
Историја
Рагби је настао у 18. веку у Енглеској, у месту Рагби, када је у истоименој школи, играјући фудбал, младић по имену Вилијам Вебелис подигао лопту и утрчао у гол.

У 19. веку рагби се дефинише као спорт аристократије (спорт џентлмена) и то је оно што данас познајемо као рагби 15.

Циљ аристократа био је да направе игру коју неће моћи сви да играју и зато су правила рагбија тако компликована. Један од обичаја био је да се рагби игра искључиво недељом и то не пре 11 сати пре подне.

Међутим, на рагби утакмице почели су да долазе и радници, истренирани у природним теретанама, фабрикама, што ће рећи физички много јачи од аристократа, па ови још више комликују правила игре.

За богаташе рагби је одувек био и остао аматерски спорт, игра која се игра из љубави, без новчане надокнаде коју су радници захтевали сваког уторка, пошто понедељком ујутру изморени нису могли да додју на посао.

Управо због тога 1900. долази до поделе овог спорта на рагби 13 (rugby league) и рагби 15 (rugby union). Наиме, у Северној и Средњој Енглеској радници праве своју врсту игре која је много једноставнија, а то је рагби 13.
Од тада се ова два спорта потпуно независно развијају.

Рагби је по популарности трећи спорт у свету. Према статистици, најгледаније су Олимпијске игре, затим Светско првенство у фудбалу, а онда Светско првенство у рагбију.
Игра се на свим континентима, најзаступљенији је у Аустралији, Новом Зеланду, последњих година постаје популаран и у Аргентини, доминантан је у Енглеској, Ирској, Велсу, Шкотској и Француској.

У Србију први пут стиже после Првог светског рата.
2001. године када је рагби репрезентација Србије у Француској одиграла своју прву утакмицу по први пут је у неком спорту интонирана химна «Боже правде». Ове године Србија је кандидована да буде домаћин студентског првенства 2009. године.

bozo batali prozivanje ... stvarno mi nisi jasan, pricacemo sutra na treningu ... citam i smejem se, prozivate se ko dva maloumna klinca ... a tebi wesdurni imam samo ovo da kazem, ja sam licno bio na treningu kada su ti vasi ragbisti prolazili pored naseg terena i drali se mrtvi pijani, ne da nisu smeli da pitaju dal smemo 1 na 1 nego nisu prismrdeli ulazu ... malo je falilo da se mnogo losije po njih zavrsi, ali ipak nam je bio vazniji trening od pijanih budala ... to bi bilo to od mene stvarno nemam nameru da se prepiram sa tobom ili bilokime, ae poz :D

Jel' mi mozes napisati koji klubovi tj. fakulteti ucestvuju i gde da se javim da bi poceo da treniram?
.

Ove godine ce se takmiciti ekipe Fakulteta politickih nauka,Filozofskog fakulteta i Vise elektrotehnicke skole.Igra se ragbi 13 naravno,koji predstvalja daleko jednostavniji kod ragbija.Poziv je upucen svima koji zele da se oprobaju u ovom dinamicnom i uzbudljivom sportu.Bilo bi interesantno videti americke fudbalere recimo,posto se ovde dosta akcija svodi na jednostavno ukucavanje i probijanje protivnicke odbrane.Ligu igraju sve sami pocetnici uz par povratnika jos iz juniorskih dana tako da ne bi predstavljali topovsko meso zbog svog neiskustva.
Po zavrsetku studentskog prvenstva,oni ce okupiti selekciju Beogradskog univerziteta koja ce nastaviti takmicenje u nacionalnom sampionatu protiv Dorcola(BG),Podbare(NS)i Cekicara(NI)
Za vise informacija obrati se na
http://www.rugbyxiii.co.yu/

Рагби 13 клуб ФПН XIII

адреса: Јове Илића 165, 5. спрат, канцеларија 4

телефон: 0113092879

мобилни телефон: 0642469140

email: fpnxiii@yahoo.com

Радно време канцеларије:

понедељак, среда и петак од 10:00 до 13:30

wesdurni, potraži lekarsku pomoć! Dobro je što se taj dvojac vratio, biće mnogo bolje za AF

Nije taj dvojac nigde ni odlazio.Sve je to bilo fingirano.Steta sto nisu prosli ljudi iz Plavih Zmajeva.Oni su pravi entuzijasti i zaljubljenici u AF.Imaju pravog trenera,izvanrene uslove za rad i sjajan marketinski nastup,a igraci ne placaju ni clanarinu,ni opremu!

bozo batali prozivanje ... stvarno mi nisi jasan, pricacemo sutra na treningu ... citam i smejem se, prozivate se ko dva maloumna klinca ... a tebi wesdurni imam samo ovo da kazem, ja sam licno bio na treningu kada su ti vasi ragbisti prolazili pored naseg terena i drali se mrtvi pijani, ne da nisu smeli da pitaju dal smemo 1 na 1 nego nisu prismrdeli ulazu ... malo je falilo da se mnogo losije po njih zavrsi, ali ipak nam je bio vazniji trening od pijanih budala ... to bi bilo to od mene stvarno nemam nameru da se prepiram sa tobom ili bilokime, ae poz :D

ja sam drugacije cuo,ali istina je da se nesto dogodilo,sad svako vuce na svoju vodenicu... svakako imam vise razloga da verujem ljudima koje poznajem...meni su pricali da su maltretirali AFovce i ranije...jos dok su trenirali na Kalemegdanu,a i po nekim sajmovima sporta i slicnim priredbama...licno nikad nisam imao konflikata sa igracima AFa,sta vise nekoliko puta sam ih pocastio picem i porazgovarao malo o stanju u nasim sportovima,doduse malo me je iznenadilo sto nemaju obicaj da zanoce na picu kao ragbisti(cuveno ragbi "trece poluvreme") nego na primer zure kuci da bi ucili za sutra ili imaju peopisani rezim ishrane!!Ne kazem da se treba forsirati opijanje,ali takvo druzenje je u srzi svih amaterskih sportova

pajser nema potrebe za prepirkom ... secam se nase diskusije od proslo leto kada si tokom evropskog prvenstva za juniore odrzanog na Adi rekao puno lepih stvari o ragbiju...a budala pijanih ili ne uvek ima,a najgori su kad prozivaju sa strane umesto da udju na teren pa nek pokazu koliki su smekeri

Dorcol je juce ocitao malu lekciju KBRKu.Lagana pobeda od 23-13(brkovci su postigli esej u poslednjem minutu)nijednog trenutka nije dolazila u pitanje.Najsmesnije je sto Dorcolci vec godinama i ne treniraju ragbi 15,vec iskljucivo vezbaju trinaesticu,a brkovci su se cele zime pripremali za nastavak prvenstva...ako sa ovakvom igrom izadju na megdan splitskoj Nadi,ovi ce ih napuniti do vrha

http://www.pray4serbs.org/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=72

American football has come to Serbia! New teams are forming in several cities, and coaches and experienced players are sought after. This is where we have been able to step in and help.

football equipmentThis past year, one league was the "non-equipment" league, meaning that they played tackle football with no helmets or pads! That league will not exist this next year, so teams have to either come up with equipment or stop playing. One of our goals is to help provide equipment for teams through donations from teams in America that are getting rid of their old equipment.

football prayerAs the teams play, deep bonds of friendship are formed. When you sweat and bleed together, you become family. Strong relationships have been formed that have opened doors to sharing about our lives in Christ. Our faith is not a separate compartment of our lives, it permeates all we say and do. And this shows up on the football field as well. Each game begins and ends with prayer - teams huddle together for a time of thanksgiving and the Lord's prayer.

There is still much work to be done, both on and off the field. We've been able to share the gospel with nearly all the players. We've seen a Bible study begin for the players as well. It's awesome to see God moving in the lives of these young men!

"Therefore, since we are surrounded by such a great cloud of witnesses, let us throw off everything that hinders and the sin that so easily entangles, and let us run with perseverance the race marked out for us. Let us fix our eyes on Jesus, the author and perfecter of our faith, who for the joy set before him endured the cross, scorning its shame, and sat down at the right hand of the throne of God. Consider him who endured such opposition from sinful men, so that you will not grow weary and lose heart." Hebrews 12:1-3
Last Updated ( Friday, 12 October 2007 )

nadam se da su sada neke stvari jasnije o tome kako funkcionise americki fudbal u Srbiji...vama dragi AFovci ni lekari vise ne mogu pomoci...ali ne brinite tu su vasa sektaska braca iz USA

A imam pitanje za tebe wesdurni?
Posto smo u Rugby league osvojili European shield pobedivsi Nemce i Cehe jel' smo presli u visi rang?
Inace ta utakmica izmedju nas i Nemaca ima na youtube,
Trenutni rejting reprezentacija u Evopi u Ragbiju 13,
1.England
2.France
3.Ireland
4.Scotland
5.Wales
6..Russia
7.Serbia
8.Germany
9.Czech Republic
10.Greece
11.Malta
12.Italy
13.Latvia
14.Estonia

Sto se tice Rugbi Union igra se EP U18 u Italiji i u prvom mecu je reprezenatcije Srbije pobedila Sloveniju,
Serbia 58 - 0 Slovenia
Sledecu igramo sa Moldavijom.

Presli smo u visi rang i ove godine igramo protiv Rusije i Libana.Mali osvrt na pozicije RagbiLige(13-ice)u ove dve zemlje.U Rusiji je svoju ekspanziju zapocela jos u doba SSSRa i ostvarila zapazene reyultate...postoji par profesionalnih klubova za koje su nastupali neki nasi igraci.Kada je u pitanju Liban,svi znaju da je to zemlja sa ogromnom emigracijom,zbog gradjanskog rata koji je trajao godinama...upravo zbog velikog broja Libanaca koji su rodjeni i zive u Australiji(pogotovu regija Sidneja)ragbi liga je veoma popularan i razvijen sport u ovoj zemlji.tome doprinosi i prilicno slaba pozicija te zemlje u ostalim sportovima izuzev kosarke(ponovo zahvaljujuci emigraciji,ovaj put iz SADa)

Na prvenstvu Evrope Slovenija pobedila Moldavce...tako da imamo velike sanse za plasman u visi rang

Lep uspeh nase juniorske reprezentacije na evropskom prvenstvu D grupe.Postali smo sampioni evrope,jeste da je u pitanju D grupa,ali sa druge strane Hrvati su poslednji u najslabijoj grupi iako je tamo ragbi u daleko boljoj poziciji nego kod nas.Ocigledno vise ne rade dobro sa mladima ,a nemaju vise ni onakvu podrsku drzave kao za Tudjmanova zivota kada su za reprezentaciju Hrvatske igrali mnogi igraci iz Australije i Novog Zelanda.Od svih nsigurno najpoznatiji Frano Botica nekadasnji All Blacks.Evo izvestaja koji su objavili na B92

Ubedljivi srpski ragbisti-juniori

Juniorska reprezentacija Srbije osvojila je prvo mesto u grupi D Osmog evropskog prvenstva u ragbiju, koje je u subotu završeno u Veneciji i Trevizu. Na ovom takmicenju učestvovalo je 30 reprezentacija i oko 1.000 sportista. Na putu ka prvom mestu Srbija je zabeležila tri ubedljiva trijumfa: 1/4 finale: Srbija - Slovenija 58:0, 1/2 finale: Srbija - Moldavija 15:0, finale: Srbija - Luksemburg 41:7. Sa 114 postignutih poena Srbija je najefikasnija reprezentacija na Evropskom Prvenstvu.

Samo 3 minuta delilo je nasu reprezentaciju od obaranja jos jednog rekorda: da bude jedina reprezentacija na Prvenstvu koja u tri utakmice nije primila ni jedan poen. Ipak, nedostatak koncentacije i prerano slavlje doprineli su da Luksemburg postigne pocasne poene.

Konacan raspored u našoj grupi:

1. Srbija,
2. Luksemburg
3. Slovenija
4. BiH
5. Moldavija
6. Hrvatska

Ovom pobedom Srbija je obezbedila plasman na naredno Evropsko Prvenstvo do 18 godina koje će se u aprilu 2009 godine odigrati u Francuskoj. Orlovi ce na ovom Prvenstu igrati u grupi C.

Na svečanoj dodeli priznanja naša delegacija (26 igraca i 5 članova stručnog štaba) pojavila se sa bedževima KOSOVO JE SRBIJA, u znak podrške Miloradu Čaviću. Na ovaj postupak ne ocekuje se reakcija FIRA-AER (Evropske Ragbi Federacije) jer su naši reprezentativci od samog početka takmicenja nosili ove bedževe.

Inače, titula prvaka Evrope do 18 godina pripala je Francuskoj koja je u finalu A grupe pobedila Irsku sa 12:5. Treće mesto pripalo je Engleskoj, koja je bila bolja od domaćina Italije sa 21:5.

http://www.b92.net/sport/ekipni/ragbi.php?yyyy=2008&mm=03&dd=22&nav_id=290409

_41640728_fight-ap-416.jpg

evo slicice sitnog koskanja na utakmici Australija-Novi Zeland(uporedite velicinu podlaktica sa npr.sudijinom)...posto je rec o rugby league tj. trinaestici nadimci reprezentaciju su Kangaroos(AUS) i Kiwies(NZ),a ne Wallabies i All Blacks koji su poznatiji ovdasnjoj publici ali i veci manekeni

uskoro sveze informacije iz oba koda svetskog i srpskog ragbija,a o velikim problemima u domacem americkom fudbalu bolje ce znati specops

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back