RAGBI

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Strugar ima najveći uticaj u ragbi forumu, izgleda da ti nisi dovoljno obavešten. AF je popularan u svetu i biće još više jer izgleda da su amerikanci krenuli u promociju po svetu, pre season game u Londonu, svetsko prvenstvo u Japanu itd.
Ono što je bitno da je AF u Srbiji popularniji od ragbija, mada mi to ne znači ama baš ništa... Sve je ovo posledica miniranja početaka razvoja AF-a u Srbiji od strane ragbista. Npr. naplata terena na Adi ili ispaljivanje u poslednjem momentu, zaključavanje svlačionica, oseravanja u Sportskom Savezu i Ministarsrtvu, pljuvanje po medijama. To govori o ragbistima kakvi su ljudi..Od nas je potekla ideja da se od NIP-a traži izgradnja zajedničkog stadiona za sportove za jajolikom loptom, naravno, da nismo mogli ništa da uradimo jer neko iz ragbi saveza već napravio sranje u vezi sa stadionom koji je trebao biti na Novom Beogradu pored buvljaka! Lakše nam je ići samima nego sa iskompromitovanima ljudima iz ragbija...
Svako trovanje protiv AF-a potiče od "ragbi radnika", jel žele da se iza laži o nama, sakriju svoju nesposobnost! Doći će vreme posle fudbala i na ostale sportske grane, pa ćemo se gledati u "Insajderu"

Gledao sam ja ragbi utakmice i veoma su dosadne. Pravila znam, mozda ne sva ali osnovna da.
Nisam ja mislio na dolaske ljudi na stadione, vec na tv prenose. Da li si ti svestan koliko su AF igraci fizicki jaci i spremniji od ragbi igraca. To sto treniras ragbi je ok, svako bira. Ali nemoj da iznosis subjektivno misljenje. Budi objektivan. Nisam trenirao ni AF ni ragbi cisto da znate. Svako ce da brani "svoj sport". Tako i ti to radis.

Pricas kako su AF igraci pi***ce, jer imaju opremu. Da li znas koliko je teska ta oprema? Mislim da ne znas.

Zasto Superboul prati milijardu ljudi. Jer je glup i dosadan sport? Ili mozda zato sto ameri narede? :D

BUDI OBJEKTIVAN

ragbi nikada nece biti i nece imati popularnost kao AF

Ma nemas ti pojma covece,a svoju objektivnost si pokazao svojim postom na temi -"Koji vam je sport najdosadniji" http://forum.krstarica.com/threads/194394
Znas li ti koliko je tezak pancir koji nose pripadnici specijalnih jedinici,siguran sam da ne znas.Nego da ne idemo toliko daleko,uzmimo hokejasku opremu za primer.Koliko je tek ona teska,pa ih opet ne sputava da se bave najbrzim kolektivnim sportom na svetu.Sastavni je deo sporta i sami ste je izabrali.Oprema je u americki fudbal odavno dosla jer su se vase pretece preko okeana malo uplasili od silnih povreda.Nemoj mi samo sada povlaciti tezu o smrtnim slucajevima posto ih je tih davnih dana bilo u svim sportovima.
Danasnja TV publika prati sve zivo,a kako NFL mecevi traju po tri-cetri sata sasvim je moguce da piplmetri sirom sveta uhvate svako prebacivanje na kanale koji prenose Superboul.Stvaran broj gledalaca koji sa paznjom isprati tok utakmice od pocetka do kraja je neuporedivo manji.

@specops i ostali amerikanci

Nisam toliko upoznat sa funkcionisanjem naseg saveza,a jos manje znam kako vas savez funkcionise.Zato vrlo dobro znam po kom principu funkcionisu raznorazne NVO agenture sirom Srbije.Samo kod njih se javlja jedan veliki problem.To je skucen manevarski prostor obicno zarobljen medju populacijom koja gravitira “krugu dvojke” i los imidz koji imaju u siroj javnosti.Posto direktna agitacija i otvorena antidrzavna kampanja ne donosi zeljene rezultate,strane agenture moraju preci na jedan perfidniji,daleko sporiji,ali na duze staze delotvorniji vid trovanja neposlusni h nacija.Tu se naravno ubraja i nasa zemlja.
Americki fudbal je savrsen primer USA propaganda na delu.Tu je I hip-hop muzika koja na srpskom stvarno smesno zvuci,a pogotovu je smesna kada se peva o rasnim problemima I klasicnim “USA” temama na nasem podneblju.Pogotovu je zalosno sto su americki reperi poznati kao veliki rasisti,te bi se dobro naprasili majke ovdasnjima kada bi ih videli na delu.Sa druge strane belcima je zabranjeno I da zucnu nesto o rasizmu ili nedaj boze upotrebe “N” word.U poslednje vreme na sve strane nicu raznorazni skejt shopovi.Siroke pantalone I budzaste patike se prodaju kao alva,kao da ti je to neophodno da bi dobro vozio skejt.Jos krajem osamdesetih smo imali izvanredne skejtere I bajkere koji su uzimali medalje po evropskim prvenstvima,a za divno cudo oblacili su se sasvim normalno.Kuglana na Adi postoji od kad znam za sebe,ali naravno nikom nije palo na pamet da to isproba dok u Srbiju nije stiglo americko kuglanje.Jos jedna oblast u kojoj su amerikanci morali da iskazu svoju inventivnost I distanciranje od svojih evropskih korena.Tako smo dobili legendarnu “rupu na saksiji”samo ovaj put u vidu tri rupe na kugli.Dakle na sve strane sminka I pozeri,idealna sredina za americke fudbaler.Populaciju koja bi htela u isto vreme htela I da se j..e I da joj ne udje.Vrsite propagandu americke kulture I njihovih vrednosti sve to zavijajuci u oblande laznog srpskog patriotizma.Srpska himna se izvodi pred svaku vasu utakmicu.T otalno relativitizujete njen znacaj,jer svuda u svetu ona je rezervisana samo za nastupe drzavnog tima.Sto je najgore u potpuno zaslepljenom oponasanju americkih uzora dovodite raznorazne VIP zvanice da je one svojim nakaradnim izvodjenjem dokrajce I potpuno obezvrede.Povrh svega zeljni ste da se po mogustvu ogrebete za malo harizme koja prati ragbiste,svuda u svetu poznate kao borce bez mane I straha.Na vasu zalost to nikada necete dosegnuti,vec cete zauvek ostati predmet prezira I podsmeha svuda sem u USA.Tako da sasvim razumem vasu zelju da sto pre odete “preko bare”.Amerika je velikodusna prema svojoj “deci”
Drago mi je sto priznajes da ste televizijsko cedo.Neznam samo zasto sada vasi fanovi sipaju salve uvreda na racun Predraga Jurisevica,kada je on kako I sam priznajes ,jedan od “otaca”americkog fudbala u Srbiji.To samo pokazuje kakvi su ljudi koji se loze na AF I koliko su nezahvalni.Igrom slucaja poznati su mi ljudi koji su doneli AF u Srbiju.Grupa sastavljena od druge generacije nasih iseljenika I tatinih sinova iskolovanih u USA.Naucili su sve tajne zanata I u spreazi sa stranim mentorima preneli “znanje”ovdasnjim propalim politicarima koji su nasli uhlebljenje u prici oko srpskog AFa.Bivsim vodonosama u studentskom protest,otporu I raznoraznim mikro partijama koje su ojacale na krilima DOSa konacno se pruzila prilika da izlece sve svoje komplekse koje vuku jos od detinjstva.
Stvarno je deplasirano sto pokusavas da mi najobicnije skidanje obrazaca sa interneta namenjeno za vec unapred dogovoreno pranje para,predstavis kao visokoumno planiranje I pisanje projekata.Izgleda da ti jos nisu javili,ali NFL Europe je mrtav,nema ga vise.To u sustini I nije bilo nikakvo evropsko takmicenje vec liga sastavljena od pet nemackih I jednog holandskog tima.Moras priznati da je bila “bas rasprostranjena”!Ova liga koju sada pokusavate da isforsirate bolje da ponese naziv “LIga ex Habzburske monarhije” nego CEFL.Krivo mi je sto se moja zemlja nalazi,pa makar I na tako minornom nivou,u drustvu vekovnih pronemackih satelita .Najgore ili najsmesnije od svega sto su Germani preuzeli stafetu sirenja velike istine o americkom fudbalu na evropskom kontinentu.Japanci u Aziji,a mi na Balkanu.Ocigledno da USA bombe imaju vaspitno popravno dejstvo.Kako koga izbombarduju,ti postaju veci amerikanci od njih samih.
Nasa zemlja ,nazalost nikada nije oskudevala u pomodarima bilo kog oblika.Tako da ce proci I ta pomama za americkim fudbalom.Doduse to zapravo nije nikakva pomama,niti AF u Srbiji pedstavlja nekakvu relevantnu organizaciju.Igrom slucaja,a vise nepravilnim prevodjenjem stranih filmova,ljudi su dovedeni u zabludu oko pravilnih naziva i jasnog definisanja nasih sportova.U principu obican svet bas zabole, I za ragbi,I za AF.To je nekima od nas bitno,posto smo spojeni cudnim spletom okolnosti,pa se upustamo u ovakve rasprave.Tacnije mi smo original,a vi ste laznjaci u sljastecim oklopima.Takva je situacija svuda u svetu,a bice I u Srbiji kad se narod jos malo edukuje.Nama na kraju krajeva to ne smeta,pomalo nas I zabavlja.Vi ce te doziveti neprijatan sok kada shvatite koliko ste zapravo beznacajni,u stvari ti to vec veoma dobro znas nego se malo foliras.
Ostavi ta dva starca iz Arizone,nek na miru uzivaju u penziji.Nek se pripaze malo,moze srce da im stane ako se mnogo naprezu.Vidis kako je Hadzi Pavlovic prosao pre par godina,nesto se mangupirao po Tasu pa su ga otkinuli od batina.Nije mu ovo Diznilend!Sudije mi samo ne pominji,najvece cave idu u sudije.Ovakvi ti argumenti ne trebaju ako zelis da promovises jedan zestok sport.Trenutno imate veci priliv igraca zato sto ljudi po prirodi stvari idu linijom manjeg otpora.Zele da se oprobaju u necem sto koketira sa ragbijem,ali nemaju dovoljno muda pa se onda opredele za pozersku varijantu kakvu pruza americki fudbal.
To kad sam bio na utakmici,naravno da sam preobrojao publiku,posto brate mnogo lazete.Nije tu bilo 600-700 ljudi,nego u vrh glave 400.Naravno do kraja utakmice ostalo je jedva stotinka.Ta brojka je daleko od one dve-tri hiljade na Obilicu I Radnickom NB.Ovo je vase realno stanje stvari sa tendencijom pada.Racunica je prosta,vi imate po 40-50 igraca u ekipi,pomnozi to sa svacijim roditeljima,devojkama I prijateljima I dobices broj vasih posetilaca.Dakle nista specijalno.
Koliko znam svaki sport je uredjen od strane drzave.Svaki sport ima svoje saveze,statute,pravilnike I ostala akta usaglasena sa ustavom I zakonom o sportu republike Srbije.Jedina razlika je u tome sto je vas sport kreiran I uredjen od jedne druge drzave,tacnije njihovih eksponenata USAID,ACDI VOCA I ostale.

1.Super,bas mi je drago!Jel to zbog toga sto novac koje vas savez dobija od drzave za razvoj sporta,tvoj klub uzurpira I njime placa iznajmljivanje terena na Adi.Jel to zbog toga sto preko tvog kluba ide prodaja opreme svim ostalim klubovima(ovcama za sisanje).Jel to zbog toga sto u UO tvog kluba sedi prvi covek medjunarodnog saobracaja Laste

2.Kakva je ovo glupost za Vracar,RK Dorcol postoji od 1998…ekipa koja ga je oformila zajedno je od sezone 94/95…RK Vracar postoji tek par sezona.Proputovali smo ceo svet ,obisli cetiri kontinenta,igrali u Novom Sadu,Nisu,Leskovcu,Krusevcu,Vrscu,Pancevu,Gornjem Milanovcu itd.

3.Vec posle prvog,drugog prenosa 2001 poceli su da besomucno izmisljaju raznorazne Roketse,Fenikse I sl.Proradilo je ono klasicno srpsko malogradjansko rivalstvo I tako su se lokalne ekipe za mali fudbal preodenule u novo ruho americkog fudbala.Preko noci svako selo dobi “stabilnog”prvoligasa

4.Toliko ste vi napapircili,a koliko su vam dali vasi sponzori.Mada ni to nisu male pare za jedan klub.Svi dobro znaju das u Vukovi jaci od saveza,ostala buranija je samo dekor
.
5.Idi je..te,nisam znao das mo toliko bogati,keve mi.Pa da li si ti stvarno normalan!Znas li ti koliko je to para.To nema dodirnih tacki sa mozgom.Cifra je moguce tacna,ali u dinarima……stvarno ne vidim sta je lose u putovanju,druzenju sa ljudima ili imati muda,ostaviti srce na terenu.Trebalo bi malo da preispitas svoje stavove I poglede na zivot.
Sta se ti tolko brines za moje zdravlje.Poceo si kao filozof,a sad si postao filantrop I humanista.Proveselili smo se mi mnogo puta,a ako Bog da I jos cemo.Da nisi uleteo do guse u pogresan sport(I to izgleda iz koristoljublja,a ne sportskih motiva) pozvao bih te da nam se pridruzis.Pa da vidis kako je lepo biti pravi ragbista,a ne onaj “americki”

ps.Pusti ti Boska,podigao je on cetvoro dece I stvorio jak klub…kako stvari stoje napravice I sportski centar…a za zdravlje ne brini svi lomovi brzo zacele.Bolje da mi se ti prika pripazis,jer “hemija”je mnogo opasnija stvar

....raznorazne NVO agenture....direktna agitacija.....antidrzavna kampanja.....strane agenture.....USA propaganda na delu......vid trovanja neposlusni h nacija.....rasnim problemima .....Vrsite propagandu americke kulture I njihovih vrednost....zeljni ste da se po mogustvu ogrebete za malo harizme koja prati ragbiste,svuda u svetu poznate kao borce bez mane I straha????? :))))))))))))))))))Ocigledno da USA bombe imaju vaspitno popravno dejstvo.......eksponenata.....laznjaci u sljastecim oklopima

Čitajući ovaj nebulozni tekst u kojem se pravda sunovrat ragbija, i ove propagandne poruke, i gluposti, o AF-u zapitam se jesi li služio vojsku i ako jesi gde je to bilo! Alo paćeniče, kada već pišeš o takvim stvarima opleti i državu (jer patriotske snage treba da se drže zajedno), mal odokači i sopstveno jalovo rukovodstvo što ništa ne radi dosledno. Hiphop je sranje, nigerska muzika, NVO, svaka čast trebalo ti je 500 poruka da napišeš da bi se i ja složio sa tobom , bar u nečmu!
Sve ostalo je prazna priča dečka koji veze nema sa sportom, puno si pisao Pišeš o bombardovanim, pokorenim malim narodima kojima je Amerika NAMETNULA kulturu, jok izabraću kinesku kulturu, ili neku maorsku kao model za budućnost. Vidim da si plitak pa ću malo da te uputim. Kada smo tražili prijem u AMERIČKU AMBASADU, razgovor je trebao da krene ko može da nam pomogne u vezi AF-a , oprema edukacij i sl. Gospoda su nam rekli da u vezi AF-a NE MOGU da nam pomognu, ali ako želimo
baseball, dobićemo sve šta treba i terene koliko god klubova se oformi! Zahvalili smo se na razgovoru i krenuli sami da pravimo AF u Srbiji. Toliko o pomoći Amerikanaca. Tako da kad se baviš prljavom propagandom, malo razmisli jel mogu ljudi da pomisle da ili si lud, ili si radikal, trećeg nema. Najmanje si sportista.

1. Moj klub ima sponzore
2. 250.000 evra je suma koju dobijate.
3. Proradila je želja, ono što vi ne možete da pronađete kod ljudi.
4. Buranija je toliko jaka, da je pitanje šta će sa nama biti uskoro.
5. 250.000 evra je suma koju dobijate, i dalje te lažu

Prestani da zabadaš glavu u pesak i otvori oči, svet se menja pa i Srbija.

Strugar ima najveći uticaj u ragbi forumu, izgleda da ti nisi dovoljno obavešten. AF je popularan u svetu i biće još više jer izgleda da su amerikanci krenuli u promociju po svetu, pre season game u Londonu, svetsko prvenstvo u Japanu itd.
Ono što je bitno da je AF u Srbiji popularniji od ragbija, mada mi to ne znači ama baš ništa... Sve je ovo posledica miniranja početaka razvoja AF-a u Srbiji od strane ragbista. Npr. naplata terena na Adi ili ispaljivanje u poslednjem momentu, zaključavanje svlačionica, oseravanja u Sportskom Savezu i Ministarsrtvu, pljuvanje po medijama. To govori o ragbistima kakvi su ljudi..Od nas je potekla ideja da se od NIP-a traži izgradnja zajedničkog stadiona za sportove za jajolikom loptom, naravno, da nismo mogli ništa da uradimo jer neko iz ragbi saveza već napravio sranje u vezi sa stadionom koji je trebao biti na Novom Beogradu pored buvljaka! Lakše nam je ići samima nego sa iskompromitovanima ljudima iz ragbija...
Svako trovanje protiv AF-a potiče od "ragbi radnika", jel žele da se iza laži o nama, sakriju svoju nesposobnost! Doći će vreme posle fudbala i na ostale sportske grane, pa ćemo se gledati u "Insajderu"

Gde se nalazi taj ragbi forum prika...ja ga jos nisam vidijo.Kakav bre crni Japan...ajde,ajde cuti nemoj vise da se brukas.Kontaj covece ti treba ovde da pises u korist AFa a ne protiv njega.
Jok sine dace vam dzabe teren...pa normalno da ce da ga naplate
Koj bre stadion pored buvljaka...jesi li ti bre krsten?Pa ta prica je stara fora za vacarenje **** kakva si ti.Od tog stadiona nikad nece biti nista.Tamo ti nije dozvoljena gradnja...nema ti dovoljno mesta...a i po izmeni urbanistickog plana sad ce tri tamo biti zeleznicka stanica ... tako da sve to ide u tri lepe
Stvarno si bre smesan:):):)...idi hebote covek proniko u velike tajne ragbi saveza:):):)
Sitna smo mi buranija za Insajder...a tu televiziju inace ne gledam,ali cujem da palamude o nekim velikim tajnama i satro raskrinkavaju kriminalce...

....raznorazne NVO agenture....direktna agitacija.....antidrzavna kampanja.....strane agenture.....USA propaganda na delu......vid trovanja neposlusni h nacija.....rasnim problemima .....Vrsite propagandu americke kulture I njihovih vrednost....zeljni ste da se po mogustvu ogrebete za malo harizme koja prati ragbiste,svuda u svetu poznate kao borce bez mane I straha????? :))))))))))))))))))Ocigledno da USA bombe imaju vaspitno popravno dejstvo.......eksponenata.....laznjaci u sljastecim oklopima

Čitajući ovaj nebulozni tekst u kojem se pravda sunovrat ragbija, i ove propagandne poruke, i gluposti, o AF-u zapitam se jesi li služio vojsku i ako jesi gde je to bilo! Alo paćeniče, kada već pišeš o takvim stvarima opleti i državu (jer patriotske snage treba da se drže zajedno), mal odokači i sopstveno jalovo rukovodstvo što ništa ne radi dosledno. Hiphop je sranje, nigerska muzika, NVO, svaka čast trebalo ti je 500 poruka da napišeš da bi se i ja složio sa tobom , bar u nečmu!
Sve ostalo je prazna priča dečka koji veze nema sa sportom, puno si pisao Pišeš o bombardovanim, pokorenim malim narodima kojima je Amerika NAMETNULA kulturu, jok izabraću kinesku kulturu, ili neku maorsku kao model za budućnost. Vidim da si plitak pa ću malo da te uputim. Kada smo tražili prijem u AMERIČKU AMBASADU, razgovor je trebao da krene ko može da nam pomogne u vezi AF-a , oprema edukacij i sl. Gospoda su nam rekli da u vezi AF-a NE MOGU da nam pomognu, ali ako želimo
baseball, dobićemo sve šta treba i terene koliko god klubova se oformi! Zahvalili smo se na razgovoru i krenuli sami da pravimo AF u Srbiji. Toliko o pomoći Amerikanaca. Tako da kad se baviš prljavom propagandom, malo razmisli jel mogu ljudi da pomisle da ili si lud, ili si radikal, trećeg nema. Najmanje si sportista.

1. Moj klub ima sponzore
2. 250.000 evra je suma koju dobijate.
3. Proradila je želja, ono što vi ne možete da pronađete kod ljudi.
4. Buranija je toliko jaka, da je pitanje šta će sa nama biti uskoro.
5. 250.000 evra je suma koju dobijate, i dalje te lažu

Prestani da zabadaš glavu u pesak i otvori oči, svet se menja pa i Srbija.

Drago mi je sto si moj tekst pazljivo procitao,pa onda jos sve lepo podvukao,oznacio i kao pravi internetaski "ratnik" izvukao iz konteksta i svemu dao pogresnu konotaciju.Toliko daleko ides u svojoj bedoci da si cak uzeo lazni identitet nekog od igraca Vukova...provalio sam te matori odavno...nema potrebe da se vise pretvaras.Nisi ti odigrao ni dve-tri bedne utakmice u svom zivotu...ti si od onih mudrijasa koji su umislili da su rukovodioci nekog saveza...o kakav si ti pickopacenik.Aj kazi mi posteno jesi li skinuo mrak...vidis kako je onaj tvoj prijatelj sto je bio selektor morao cak u Novi Sad da emigrira kako bi dobio ribe...Nadam se da ces izleciti ubrzo svoje komplekse...naci neku ribicu...neka te puste da udjes u igru na minut dva,pa ces se onda skinuti postenom svetu sa grbace...nemam sta je tebi da pricam da li sam sluzio vojsku,ali ajde da ti zadovoljim znatizelju.Odsluzio u specijalnim jedinicama...zato i pitam onog tvog kolegu "Da li zna koliko je tezak pancir i puna ratna oprema?"
Ti nisi ni lud,ni radikal...ti si samo mnogo pokvaren.Uostalom cela tvoja grupacija americkih fudbalera moze se uporediti sa LDP-om...kao mnogo smo jaki,velike smo face.a ovamo i SPS dobio vise glasova od njih:):):)

Nek dobijajiu i pola miliona ako mogu...zabole me bas?Tebe to izgleda bas mnogo pogadja...pa idi im onda trazi mozda ti i udele nesto.Jel kako kazes izvestio si se u obijanju tudjih pragova(NAROCITO AMERICKIH) i moljakanju za pomoc...sigurno ti je lepo bilo kad si se gostio po ambasadama i amerikama

ps.tebe ocigledno neki insajderi iz ragbija debelo lazu

Ono što je bitno da je AF u Srbiji popularniji od ragbija, mada mi to ne znači ama baš ništa... Sve je ovo posledica miniranja početaka razvoja AF-a u Srbiji od strane ragbista. Npr. naplata terena na Adi ili ispaljivanje u poslednjem momentu, zaključavanje svlačionica, oseravanja u Sportskom Savezu i Ministarsrtvu, pljuvanje po medijama. To govori o ragbistima kakvi su ljudi..

Sve je ovo posledica miniranja početaka razvoja AF-a u Srbiji od strane ragbista. Npr. naplata terena na Adi ili ispaljivanje u poslednjem momentu, zaključavanje svlačionica, oseravanja u Sportskom Savezu i Ministarsrtvu, pljuvanje po medijama. To govori o ragbistima kakvi su ljudi.

akše nam je ići samima nego sa iskompromitovanima ljudima iz ragbija...
Svako trovanje protiv AF-a potiče od "ragbi radnika", jel žele da se iza laži o nama, sakriju svoju nesposobnost! Doći će vreme posle fudbala i na ostale sportske grane, pa ćemo se gledati u "Insajderu".

Ne samo da si primitivan nego si i i neznalica. Ovo ne mislim samo ja, ovo je mišljenje veliko g broja ljudi koji se i ne bave konkretno nekim sportom sa jajolikom loptom. Provalio si ti k....c moj, klinjo!
Imaš malo godina da bi provalio bilo šta, a još manje da bi ti bilo šta postalo jasnije.
Tvoja retorika je na nivou Gebelsovske i nabijena je praznim mitom o veličini, i loše kanalisanim emocijama, koje dopiru samo do šačice istomišljenika poput tebe, jadno i žalosno!
Ne moram da ti ja otvaram oči i drugi ljudi znaju za planove o stadionu i pokradenom novcu, koji je imao namenu.
To što frustrirani paćenici poput tebe ne kapiraju, to je uspeh garniture iz komunističkog okoštalog perioda i nabacivanja mraka na oči onima dole, kao ti, tzv. igračima. Lažu vas da je za to krivac neko drugi, rušite bandu pre nego osvanete u serijalu raskrinkanih mafija. Ako nešto znaš a kriješ direktni si saučesnik u zločinu. Pomozi ragbiju pre nego bude kasno. A vidim da si postao specijalac za sve oblasti, hemija (to verovatno znaš iz iskustva), marketing (škola B. Strugar), urbanizam (već znaš i da će stanica da bude), pa kako takav stručnjak samo igra!? Zar ti nije mesto u savezu.!? Sigurno si cepao stražu ceo vojni rok, pa ti rekli da je to specijalan posao, klinac batali priču.
Moja vojna pošta je bila 6919/5 Niš, I pdč, (komandant mi je bio pok. Goran Ostojić. zam. kom. pok. Hajrudin Drndar, kom. voda Dušan Petrović., proveri na internetu)
Pitaj malo ove tvoje starije (ako je neko imao tu vojnu poštu) koja je jedinica u pitanju.

Smešan si, i zlonameran, zbog likova kao ti ragbi će biti još gori, vrhunac vašeg uspeha je nepopularnost, sledeće je da ćete (p)ostati nevidljivi. Žalim budućnost koju vi imate, i rukovodstvo koje će likovi kao ti jednog dana da naslede. Ista tužna priča će da bude, samo što ćemo mi tada imati stadione, a vi igrati na livadama sa mudima, i srcem na terenu!

p.s

Mozak sine, je ono što vama fali!

Oooo Rambo izvini molim te,nisam te odmah prepoznao...cuo sam za pokojne i ranije,ali mislim da nije bas primereno da se krijes iza dela preminulih ljudi.Da pretpostavimo sve ovo sto si napisao da je istina...ti onda covece imas preko tri banke,a ovde se prepucavas sa klincima preko foruma.Izgleda da vuces neke teske psiholoske traume jos iz detinjstva pa ti je ovo nacin da sebi das malo oduska.
Dobro je sto si odsluzio vojsku,a ne ko danas sto je svi izbegavaju....ne daj Boze da zatreba zajedno bi stali na branik otadzbine.
Ti ocigledno nikako da shvatis neke stvari...ako si vec hteo da budes,slavan i bogat sto lepo nisi otisao na estradu ili ovaj "Veliki brat" kao neka instant varijanta...ko sto rece onaj moj kolega sport mi je bitan da bih odrzao zdravo telo i duh,da bi uzivao u igri i pobedama sa svojim drugarima,da bi posle seli na pivo i proveli sjajno vreme...ti mi tu pricas o nekom razvoju,projektima,varijantama...super samo napred.Ragbi je skroz druga prica,narocito petnestica...pa taj sport je svuda u svetu bio amaterski do 1995,uvek se igrao samo za cast i srce,to je sport koji najbolje odslikava ljudski karakter...puno pametnih ljudi koji su se iskolovali na najprestiznijim koledzima(gde se podrazumeva igra ragbi)potvrdili su da -kakav je ko na ragbi terenu,takav je i u zivotu.Ragbi je sport u kojem ne mozes da se sakrijes...na drugoj strani uzmimo primer kikera u americkom fudbalu i shvatices koliko je banalan
Pre bih rekao da si ti krajnje zlonameran...pogledaj samo naziv ove teme pa ce ti biti jasno.Dosao si ovde(ne bunim se)da svima objasnis kako je ragbi sranje i jos imas obraza da drugima pricas da su zlonamerni
Pokazao sam dobru volju prema americkim fudbalerima vise puta...kada bi se susreo sa nekima od njih na sportskim manifestacijama rado sam pocastio pivom(ako smeju da ga piju zbog raznoraznih "kura") svakog od njih...to je zato sto su ragbisti poznati kao ljudi velikog srca...nase "Trece poluvreme" je uvek za pricu,a tako je i kad igraju i profesionalci.Reci mi molim te u kojem te sportu mozes da sedis sa najvecim svetskim zvezdama u obicnom pabu i da se svi oni ponasaju potpuno normalno(dobro ne bas normalno bude tu svakakvih egzibicija)...jedini takav sport je Ragbi.Sa druge strane americki fudbal je jedan veliki sou i ko to voli neka mu ga

ps.ako si stvarno igrac sto se tolko bakces svim ostalim stvarima...pre bi reko da si ti mozak operacije(nisi bas kapacitet ali ajde)jer ti je samo to ostalo posto nisi za teren

Ne krijem se sine iza dela drugih ljudi, to su mi bile starešine, najbolji oficiri koje je brigada imala, imao sam čast da učim od njih i radim sa njima. Tegobe nemam, ventil za sport sam pronašao u dobrom sportu. Mozak operacije nisam ali sam prilično upućen kuda ide naša priča o sportu, i ko će imati uspeha u tome. Šteta je što rasipaš energiju dokazujući nedokazivo.

Ne krijem se sine iza dela drugih ljudi, to su mi bile starešine, najbolji oficiri koje je brigada imala, imao sam čast da učim od njih i radim sa njima. Tegobe nemam, ventil za sport sam pronašao u dobrom sportu. Mozak operacije nisam ali sam prilično upućen kuda ide naša priča o sportu, i ko će imati uspeha u tome. Šteta je što rasipaš energiju dokazujući nedokazivo.

Meni se cini upravo suprotno.Tacnije stekao sam utisak kao da zelis sebi da das opravdanje zasto se bavis americkim fudbalom.U dubini duse znas da je to jedan vid americke propagande,ali na sve nacine to zelis da prenebegnes i istaknes samo pozitivne strane u toj prici.Malo realnosti ti ne bi skodilo.
Podrska koju americka ambasada zeli da pruzi ovdasnjim poklonicima bejzbola je potpuno razumljiva.Oni su taj sport ocenili kao potentniji i primereniji ovom podrucju.Nije zanemarljiva ni globalna zastupljenost koju bejzbol ima u odnosu na americki fudbal.Realno govoreci NFL je svetlosnim godinama ispred najblizeg pratioca van SADa.Tako da je iz ugla njihovih stratega svaki vid bavljenja americkim fudbalom izvan granica SADa krajnje neozbiljan i moze se tretirati jedino kao kulturolosko-socioloski fenomen.
Na primeru ragbija se takodje oseca anglo/saksonska zelja za dominacijom na svim nivoima.Pocev od IRBa pa nanize.Oni jednostavno zele da zadrze taj sport kao privilegiju pripadnika vise klase odredjenog broja zemalja(Engleska,Skotska,Vels,Irska,Australija,Novi Zeland,Juzna Afrika...tu je i Francuska naravno).Na srecu ostalih nacija "duh iz boce" se otrgao i rasirio po svim kontinetima.Tome je doprinelo i staro rivalstvo Engleska-Francuska.Tako smo dobili jos respektabilnih ragbi nacija poput Italije,Rumunije,Gruzije i posebno Argentine.Nije daleko dan kada ce se neka od novih zemalja domoci svetske krune.Naravno sasvim je opravdan i razumljiv strah od strane "home nations"(ENG & CO) da ce izgubiti dominaciju u svom poslednjem svetskom utocistu pored kriketa.Prisetimo se samo pravog fudbala i Engleske arogancije sa pocetka proslog veka,kada su sebe smatarli apsolutnim svetskim samoionima i odbijali da ucestvuju na svetskim prvenstvima.Pogledajmo samo gde su sada.Ni na evropsko prvenstvo nisu u stanju da se kvalifikuju(na kraju im je i NFL bio kriv posto je Vembli bio razrovan posle one utakmice u oktobru).Veoma mi je drago sto fudbal(soker,znam da ga neke tvoje kolege u opstem pomracenju uma tako nazivaju)polako pusta korenje i u SADu.Utakmice su veoma gledane,a i reprezentacija im je stalni ucesnik svetskog kupa.Tako da nije ni cudo sto ima toliko afera u njemu,svi uvek zele da budu u centru desavanja.
Americki fudbal kod nas je pokupio sve nekadasnje fanove NBA lige.Samo sto kosarkas ne moze bas svako da postane.Kada je srpski AF u pitanju,to je mnogo lakse.Svako moze da postane igrac,pa cak i reprezentativac.Za dvojicu ragbista sto posto znam.Jedan sto je trenirao u BRKu ko klinac,a sada je cak neki funkcioner u Vukovima i neki Pancevac koji je bio prilicno dobar na ragbiju.Njega su zvali u reprezentaciju posle par treninga.

Prirodno je stanje za sport da nastaje tamo gde mu društvena klima dozvoljava razvoj, koji god to sport bio i kakav god da je njegov karakter. Fudbal (soccer) u Americi se stvara već decenijama imaju MLS ligu čiji publicitet je zapažen jer poseduju publiku koja to može da pokrije. Dovode islužene igrače (proslavljene) da bi dobili publicitet, to se radi svuda. Gledalaca ima (uglavnom hispano populacija), stadioni su popunjeni, a SAD su ogromna zemlja gde svaki sport može da nađe mesto pod suncem. Sve što se odvija van NFL-a razvoj AF-a sigurno ne može da ide brzinom i tempom kakvim je nastajao u Americi, vreme i ulaganja su taj faktor koji počinje da pravi selekciju i rezultate, u svakom sportu pa i kod nas. Suviše kratko postojimo da bih se osvrnuo i dao neku evaluaciju, tek sad bih mogao da kažem da smo i pored svega urađenog blizu početka razvoja AF-a u Srbiji. Sve što je trebalo da populariše i pokrene sport urađeno je.
Primer za to može da posluži Lacrosse igra koju su nekada igrali Indijanci u S. Americi, čijom je modifikacijom napravljena brza i atraktivna igra (mislim da nije daleko dan kad će se igrati i u Srbiji), napravljene su prof. ekipe (www.nll.com), pa kad se videlo da to može da ima publiku krenulo se i sa bazom, junor lige, semi-pro! Imaju dvorane i šire se. Ono što se odvija kod nas je način koji upućuje gde i kako pristupiti u popularizaciji sporta. Odlukom da se posle prijema u EFAF, dobije mogućnost izlaska reprezentacije na takmičenje bila je formalne prirode, da se vidi kako stvari stoje u Evropi i gde smo mi na tom putu. To je značajno iz više razloga kako i na koji način formulisati klubove da li da imaju samo jedan tim popunjavajući ga sa ponekoliko pridošlica, ili se okrenuti programima koji čine više nivoa rada, B-tim, juniori, flag timovi, i polako doći do željenog nivoa. Cilj je edukovati igrače od mlađih kategorija i uvesti ih spremnije i poboljšane, i fizički i tehnički. To što se kuća pravila od krova to je možda greška, ali pitam ja tebe, da li bi uopšte neko pratio flag-ligu i čekao 8-10 godina da bi se igralo takmičenje pod opremom!? Nastanak i nestanak klubova nije ništa novo, to ste i sami prošli i uverili se da se negde izgubila nit i interesovanje, neki opstaju a neki ne. Ni ovaj broj klubova koji su sada u Srbiji nije dovoljan pokazatelj koliko je to popularno, tek za nekoliko godina ćemo dobiti odgovor gde AF može i u kojim žilavim sredinama da postoji, sa kakvim potencijalom i sl.
Sport je još od antičkog perioda bio poligon propagande među gradovima-državama, pobednici bi bili slavljeni, i država iz koje potiču bila bi poznata. To nije ništa novo ni danas olimpijske igre su najveći poligon za propagandu u sportu, gotovo sve zemlje mogu da učestvuju u nizu izabranih sportova, koji po duhu predstavljaju antička nadmetanja, nijedan sport u tome nije izuzetak. Kontradiktoran si u tom pogledu sa AF-om, ovde tvrdiš da NFL, kao matica AF-a u Americi, ne podržava razvoj u svetu, a opet
i pored svega on se razvija i ima sve više pristalica bez obzira koliko je to amterski sport u svetu. Lično želeo bih da Gaučosi zgaze engleze jednog dana, to sigurno nije daleko, ali Ameri, mi i ostatak sveta u AF-u smo svetlosnim godinama daleko.
Bilo je tako i za košarku, trebalo je 40-50 god. da se stigne do do nivoa i rutine kojom bi se postigao rezultat vredan pažnje i značaja u svetskim razmerama, to su sve etape koje pravilan razvoj mora da prođe. Ne poredim se sa Amerima u tome znam koliko su odmakli i gde su , ali interesuje me gde smo mi u odnosu na okruženje. Nisu nama Ameri doneli ništa ovde, sami smo hteli da se i ovde zaigra AF, a koliko će se igrati zavisi opet i samo od nas koji ga stvaramo i podrške koju dobijamo. Da, svako može da zaigra, može ako želi i voli, ako je zalutao sam će se eliminisati iz toga. Kad se dođe do nivoa da je priliv igrača velik i da se mogu birati bolji igrači tada neće moći svako da igra i biće selekcija stroža nego sada a o potencijalnoj igri za reprezentaciju će se sanjati. Tako da omalovažavanje načina na koji je neko došao do reprezentacije u nastanku, i nije baš najbolji primer
kakva je reprezentacija!? Možda je taj momak stvarno dobar igrač, a verovatno u tom trenutku je izbor napravljen da nije moglo bolje. Ova ekspanzija se na nekom broju mora zaustaviti i odatle početi da stagnira i kasnije pada dok ne ostane broj klubova koji poseduju svu logistiku da bi opstali, a da smo kao sport fenomen, to je apsolvirana tema ono što je od značaja je da će se tek u bližoj budućnosti znati koliko će taj fenomen opstati, i pored tolike "popularnosti" i u malim sredinama. Otprilike ovo je najrealnije kako vidim AF u Srbiji.

Iskreno se nadam da ce fudbal pustiti duboko korenje u Americi.Sedamdesetih godina je takodje bilo pokusaja da zazivi profi liga pa je sve to posle par sezona propalo.Sada koliko vidim radi se temaljnije i studioznije,tako da je MLS usao u svoju vec petnaestu sezonu.Klubovi dobijaju sve vise navijaca,a upravo je najbrojnija hispano populacija koja ima najveci prirodni prirastaj u SADe.Po svemu sudeci fudbal cvrsto drzi lidersku poziciju kada je globalna popularnost u pitanju,a kako neki parametri pokazuju nastavlja da osvaja nova trzista.To mesto mu svakako i pripada.Valjda ce i kod nas uskoro stvari krenuti da se popravljaju.
U isto vreme primetan je ocigledan pad kosarke na planu gledanosti i samog kvaliteta igre.Cini mi se kao da u celom svetu stagnira.Kada je lakros u pitanju,mislim da taj sport ima odredjeni potencijal,narocito ova indoor verzija.Onaj veliki lakros na terenu fudbalskih dimenzija nema toliku brzinu i atraktivnost.Ima puno kontakta,igra se brzo i to mi se veoma dopada.Mali podsmeh izaziva cudna oprema,ali sta je tu je.Moram da ukazem na frapantnu razliku u kvalitetu igre izmedju NLLa i utakmica koje su igrane na svetskom kupu u lakrosu(prenosio Eurosport,igrali cak i selekcija indijanaca Irokeza)
Na svu srecu ragbi u Srbiji jos uvek ima kakav takav podmlada.Klubovi imaju svoje petlicke i pionirske kategorije,redovno nastupamo na U18 i U20 sampionatima Evrope(nekada i sveta),imamo caki zensku selekciju.
Najvece boljku ragbija predstavlja podeljenost i nesloga izmedju cetiri beogradska kluba.To naravno povlaci za sobom i slabu razvijenost van prestonice.Nedovoljna aktivnost i diskontuitet u radu su takodje bitan faktor stagnacije.U susednoj Hrvatskoj situacija je mnogo povoljnija po ragbi.Devedestih godina njihova drzava je stala iza svih sportova u cilju promocije "neovisnosti" pa je tako i ragbi prosperirao.Tamosnji visestruki prvak Nada je jaci od saveza u pravom smislu te reci.Imaju stadion u samom centru grada(ko u Beogradu na Studentskom trgu),u okviru sportskog kompleksa su kazino i tombola,klupski lokali i kafici.Dakle pravi pravcati klubovi.Inace u Hrvatskoj postoji jedan jedini AF klub,ista situacija je i u Sloveniji.Tu je AF u Srbiji na dobrom putu posto u maloj sredini,gde svako svakog zna,daleko je lakse pronaci mesto za teren i klub.Koliko vidim u domacem AFu Vukovi su krenuli stopama Nade,tacnije jaci su od saveza.Regionalna razvijenost americkog fudbala je trenutno veoma dobra,ali treba to odrzati dugi niz godina.

Ovo sto si dosada nabrojao su sve primeri kako (studiozno) se mogu izbeci zamke u buducnosti, nije dovoljan samo novac da bi nesto uspelo, MLS je primer da se nesto mora dugorocno pripremati da bi zazivelo. To sto se odvija u Sloveniji i hrvatskoj je primer da je moguce odrzati makar i nesto (jedan ili vise klubova) za sada je kod slovenaca situacija takva da se oslanjaju na veca trzista, dok kod hrvata pocinje od Zagreba a pitanje je da li ce im CEFL napraviti reklamu za ekspanziju u druge gradove. Ovo sto smo mi u Srbiji uradili prevazilazi sva ocekivanja i s pravom se svrstavamo kao najmasovniji potencijal bar na Balkanu. Vukovi su za sada motor poboljsanja AF-a u Srbiji i podizu standarde ali i ostali se trude, Dragonsi su doveli Americkog trenera, Cacak ih vec ima dvojicu, Vukovima stizu dva igraca trenera iz Amerike, cilj je da se unapredi AF. Odrzati standard i svake godina podizati lestvicu za
unapredjenja ostaje prioritet. Vukovi su clan saveza i kao takvi svojim uspesima i radom pomazu i drugim klubovima da postanu bolji. Ove sezone 18 klubova se takmice za titulu pod ravnopravnim okolnostima, tako da niko u startu nije diskriminisan, ali klubovi koji imaju potrebnu bazu, iskustvo, timsku uigranost sigurno su veci favoriti od klubova bez ili vrlo malo iskustva u takmicenjima.
Ipak je ovo sve novo i prilagodjava se novim klubovima, novi je format prvenstva i verujem dobra uvertira za buduca takmicenja kada ovo sve bude dobilo pravu meru iformat a to je dve divizije, prva i druga jer razlika u kvalitetu je sada vec veoma velika izmedju starih i novih klubova. Ucesce u regionalnom takmicenju je na dobrovoljnoj bazi pri cemu je ovo takmicenje ocenjeno kao najperspektivnije u evropi, samim tim klubovima se pruza prilika da vide sta im je potrebno da bi oformili jaku takmicarsku ekipu.
Sve to je jos labavo ali ljudi zele da ucestvuju u CEFL-u, i trebace vremena da zazivi i postane standardno takmicenje, a opet zavisi od interesa klubova, vlasnika. Na IFAF listi takmicenja ragistrovano je kao jedino evropsko regionalno takmicenje. Vas problem je u nedostatku dijaloga i zelje da se saradjuje, ni kod nas ne cvetaju ruze ali interes je jednak, svi zele da komsija zivi jer bez komsije ce i on crci! Ako tako postavimo stvari imamo saradnju i funkcionisemo i kao savez i kao takmicenje.

p.s

270.000 evra kosta kompletan teren sa vestackom travom, tribinom i ogradama (bez zemljista) kao onaj na Adi. Zamisli sta se sve moglo napraviti za 90 god. Razmisli pa mi reci, da li bi Srbija mogla pod tim uslovima da postane svetska velesila u ragbiju.Nisam te lagao samo mi je zao sto postoje ljudi koji ne zasluzuju naziv sportskog radnika.

Ocigledno da ovaj dijalog ulazi u svoju mirniju fazu,ali to ne znaci da treba zaboraviti neke bitne cinjenice koji su doprineli da pocetak rasprave bude onako buran.
Pod jedan,svima koji citaju ove redove jasno je da bi na ovoj temi trebalo da se pise o ragbiju.Kao sto sada imamo prilike da vidimo sve manje je price o ragbiju,a puno vise se diskutuje o AFu i njegovom razvoju u Srbiji.Tacnije ti konstantno nipodastavas i kritikujes nas rad,a pri tom ne navodis svoje razloge interesovanja za ragbi.Koliko je tvoje znanje o posebnostima i sustini ragbi igre.Funkiconisanje i finansiranje naseg saveza si koliko vidim apsolvirao.Da li je onda materijalno jedina sfera tvog interesovanja?
Vratio bih se malo na situaciju sa americkim fudbalom kada su Slovenija i Hrvatska u pitanju.U razgovoru sa tamosnjim ragbistima sam takodje naisao na dozu netrpeljivosti.Slovenci mi kazu da se tamosnji AFovci po pola sata pre treninga samo oblace,posle se malo dobacuju loptom,a onda se nakon toga sat vremena svlace.To slovenackim ragbistima ne smeta puno posto im za dobre pare iznajmljuju teren.Postoje vec niz godina,tako da od daljeg razvoja nema nista.U Hrvatskoj je takodje minimizirano njihovo delovanje.Sama pomiso da bi se mogao osnovati klub u Splitu zvuci neverovatno.Postoji jedan jedini klub u Zagrebu koji gravitira ka Austriji i Madjarskoj i taknmicenju sa tamosnjim klubovima.Posebna prica je sto su oba kluba daleko slabija od srpskih,ali ih Habzburski sponzori uporno guraju u zajednicku ligu.Priseti se samo situacije pre par sezona.Klub iz Sremske Mitrovice je izbacen iz SELAF lige,a sada ce biti izbaceni ovi iz Kragujevca,a uskoro i Novosadjani.Veoma dobro znas da su svi oni jaci od Hrvata i Slovenaca.Cak su i ovi iz Vrbasa tukli "purgere".Reci ti sad meni,sta tu predstavlja razvoj i kvalitet.Cela liga je najobicnija sminka i paravan za pranje para.Ubedi me u suprotno.Troskovi takvog takmicenja su ogromni(uvek se mogu jos vise napumpati)a kakav je povratni efekat.
Svaka cast na dolasku stranih trenera,ali sacekajmo da se oni pokazu na delu.Pogledaj samo domaci hokej.Sve vrvi od stranih igraca i trenera,a rezultata nigde.Sta tek reci za bejzbol.Oni cak postizu solidne rezultate na medjunarodnoj sceni, imaju i igraca iz svetskih velesila,a niko zivi nezna da uopste postoje kod nas.
Vama je do sada odlicno isao marketihg,regionalni razvoj i dobra organizacija.Iskorak koji sada zelite da napravite u pogledu kvaliteta igre i znacajnijeg polozaja na medjunarodnoj sceni moze se pokazati kao preveliki zalogaj u ovom trenutku.
Polako pocinjes da uvidjas razliku u kvalitetu izmedju starih i novih klubova.Donedavni nedostatak razlika i ljutih rivaliteta je jedan od kljucnih razloga ekspresnog razvoja AFa u Srbiji.Zamisli samo novoosnovani klub kakav je na primer bio ragbi klub Singidunum 92/93 i koji izlazi na megdan Partizanu(vladajucem sampionu sa skoro potpuno ocuvanim igrackim kadrom iz doba SFRJ)Mozes li da pojmis kakvu je kataklizmu takav klub doziveo na svakom planu.Klubovi americkog fudbala to nikada nisu imali priliku da iskuse,jer su svi poceli da se razvijaju u otprilike isto vreme.Zbog toga su sada igraci malo starijih klubova tako puni sebe i prepotentni.Zato sto nikada nisu iskusili tvrdo,nikada nisu dobili prave batine.Primetio sam da je do sada vase rukovodstvo vesto izbegavalo da uparuje neujednacene protivnike,ali ova liga sa 18 klubova ce doneti mnogo gorkih poraza(ukoliko se u medjuvremenu stariji klubovi nisu oslabili,jer koliko vidim vama se igraci oprastaju posle godinu dve dana igranja).
Nema u ragbiju mesta dijalogu.Prvo moras da se pokazes na terenu,a onda dolazi prica i sastancenja.Vi ste tu fazu u razvoju preskocili.Kod nas bi neki vasi funkcioneri sveznalice(koji nemaju ni pet minuta ragbija/AFa)odavno dobili batine.Mi u savezu imamo gomilu ljudi koji su tu po 40 i kusur godina i po logici stvari nece da puste.Pitacu tebe kad dodju neki mladji,hoces li se tek tako lako povuci.Hoces malo sutra.

ps.Opet ti o tih famoznih 250.000 evra(sada vec 270.000).Ponavljam ti da je ta cifra nerealna.Vi je mozda uzimate kao argument kada trazite pare od drzave(ono u fazonu ragbisti dobijaju tolke pare,a nema ih nigde)ali to sigurno nije toliko.Savezrasploaze sa 250.000 din do 2.500.000 din. u vrh glave.
Ragbi ne moze da se igra na vestackoj travi.Sportski radnici su i onako najveci paraziti koji sede po raznoraznim banketima i guraju pare u dzep dok igraci ginu na terenu

Znam za prilike i u Sloveniji i hrvatskoj sa njihovim razvojem i nacinm rada, ali male zaemlje mali i problemi, normalno je sto gravititraju tamo gde mogu da igraju a to je vec njihov problem. Slovenci su u prvi mah mislili da ce dolaskomu SELAF da im sve bude potaman, imaju iskustvo, reprezentacija je jedno a klubsko takmicenjedruga stvar, ispalo je da su stvarno ekipa malog dometa.Hrvati su druga prica, videli da su Srbi poceli da promovisu AF pa bi i oni, ne ide to tako jednostavno. Njihov domet je upitan i trajanje ali kako nas istorija lepo uci, drzace se oni nas sve dok ne ojacaju a onda se vratiti matici (austrija-madjarska) da ih gazi Nadjkanjiza i ostala madjarska boranija. Finansije definisu igranje u CEFL-u, jer vecina nasih klubova je bolja od hrvatskog i slovenackog, ali niko nema nameru da pravi ekipu koju ce drugi da gaze u ovakvom takmicenju. Ima timova koji imaju finansije za to, ali za sada se ne zalecu da udju, zele da ispitaju domet i potencijal takmicenja da bi svoj tim predstavili kao dostojan.
Razlika u kvalitetu izmedju pojedinih klubova je ogromna, ali nista nije nenadoknadivo u skorije vreme jer Austrijska reprezentacija nas je razbila kao zvecke, povredjeno nekoliko igraca rezultat 60:3 dovoljno govori. Prioritet i dalje ostaje domaca liga (CEFL ucesnici igraju i domacu ligu) to je sigurno, a klubovi koji mogu da igraju paralelno to je njihova stvar jer sticu iskustvo neophodno za medjunarodne utakmice. U junu dolazi ekipa WARRIORSA iz Bukuresta u Vrsac da bi odigrala prijateljsku utakmicu s a lokalnim timom, koliko su mi rekli njihovi treneri ,slabi su za nas, imam informacije od Rumuna da se u Sofiji stvara klub, Atina je dobila novi klub Spartans, tako da verujem za par godina ovo ce biti jako regionalno takmicenje, a samo mi, madjari i austrijanci imamo domace takmicenje. Nisam hteo da kazem da igraci ne znaju sta je dobro za klub naprotiv ali postoji vertikala po kojoj se stvari odvijaju od znacaja za klub, sport, reprezentaciju, budzet.
Nije dobro kada ideje ne mogu da pronadju put za boljitak kluba, i ostanu marginalizovane samo zato sto je neko na svetom putu razvoja i unapredjenja sporta. To nije dobro ni za koga. A poredjenje sam dao jer za takav budzet moguce je napraviti stadion, i da je bilo malo volje da se NIP-u pristupilo organizovano dobio bi se visenamenski teren sa pomocnim terenima za nase sportove, zato kazem da ideje i krajnji cilj ne smeju biti taoci nekih ljudi koji verovatno vole svoj klub, ali ne vide dalje od kluba. Mitrovica nije izbacena iz takmicenja, finansijski vise nije mogla da prati imala je unutrasnje potrese i rezultatski je bila demolirana, i ekipa je dostigla svoj zenit. Kada je pravljen kalendar za ovu sezonu gledalo se da podela u dve grupe bude postena u smislu jaki sa jakima, slabiji (novi) sa slabijima i u okviru svojih grupa da se takmice i od play-of-a da se susrecu. Opet i ovo je kalendar za ovu sezonu da li ce ostati takav ne zna se, ali ovo resenje su prihvatili svi klubovi bez protivljenja. Mnogi klubovi nisu postavili sampionske ambicije kao imperativ vec, da vide kakvi su i sta im valja ciniti posle ove sezone. Tek 2009-2010 sezona ce dati nesto blizu konacnog izgleda Nacionalnog prvenstva. 18 klubova ipak je vise nego slovenija hrvatska, i madjarska zajedno. To je za sada videcemo kalendar za sledecu sezonu, i da li ce neki nas klub o stati u vrhu CEFL-a. Informacija od pre neki dan Vukovi igraju prvu utakmicu 19.4 u Zagrebu. Jedva cekam da se "loptamo", a mislim da im nece biti dobro od "brace" sa istoka:))))

Pazi,sto se tice situacije u Slovenackom i Hrvatskom AFu potpuno je jasno da oni protiv nasih timova nemaju sta da traze.U razgovoru sa momcima iz Vukova saznao sam da su Slovenci dolazili u Srbiju na dan utakmice i odmah se vracali natrag kuci.To je po meni turizam i to veoma naporan turizam..Kako stvari stoje oni ce i ove sezone u CEFL ligi nastaviti po istom principu(zahvaljujuci svom geografskom polozaju i podjednakoj udaljenosti od svih ucesnika)Klubovi iz Srbije ce morati da imaju nocenja dan pre utakmice(sto ponovo podize cenu takmicenja),a koliko vidim AF karavani imaju ogroman broj ucesnika(igraci,strucni stab,rukovodstvo,navijacice,prijatelji kluba)To su veoma veliki troskovi,a ti si u prethodnom postu elegantno izbegao da mi odgovoris na pitanje-"Odakle novac za sve to".Ne mogu prihvatiti odgovor da su to sredstva dobijena od drzave namenjena razvoju,posto se radi o klupskim aktivnostima.
Ranije si mi napomenuo da bi americka ambasada veoma rado pomogla osnivanje bejzbol klubova u Srbiji.Koliko znam taj sport je dosao kod nas pre nekih dvadesetak godina,a prvi osnovani klub je predstavljao sekciju ragbi kluba Partizan.Kasnijih godina nastalo je jos par klubova,uglavnom u Zemunu i Novom Sadu.Dugo vremena su igrali na Adi Ciganliji na mestu nekadasnjeg igralista HK BASK(teren hokejasa na travi,koji su najpre uzurpirali bejzbolasi,a sada Golf klub Beograd)Pre par godina dobili su svoj teren sa ogradom(bez nje ova igra valjda ni nema smisla) i tu sada igraju i treniraju sve beogradske ekipe.Ono sto je meni interesantno je,da se u poslednje vreme osnivaju silni klubovi sirom Srbije.Tako smo dobili klubove u Cacku,Kraljevu,Nisu(i to klubove veoma indikativnih naziva,veoma slicnih onima koje nose tamosnji AF klubovi)Dakle pretpostavlajm da shvatas na sta ciljam.Nije li to oblik americke pomoci i saradnje koju si u prethodnim postovima negirao.Zamisli kada bi sada ragbistiu poceli da osnivaju kriket klubove(koji predstavljaju simbol viktorijanske engleske).
Cuo sam za taj ubedljiv poraz od Austrije.Nije me puno iznenadio.Oni su i dalje pod velikim uticajem Nemacke koja je najrazvijenija zemlja u Evropi kada je AF u pitanju.Primetio sam da i Madjari imaju prilican broj klubova,uostalom sve drzave clanice CEFL(Austrija,Madjarska,Slovacka su samo dno u ragbiju)Za Madjare sam odavno tvrdio da je AF pravi sport za njih,posto su i u ragbiju relativno pocetnici(savez od 1991)Imali su oduvek veliki broj snaznih,a nedovoljno tehnicki potkovanih igraca.
Za AF u Rumuniji tesko da ce biti mesta za vise od jednog kluba stacioniranog u Bukurestu.Ipak je to veoma snazna ragbi sredina sa dugom i bogatom tradicijom.Bugari su na poprilicno niskom nivou kada je ragbi u pitanju.Savez im je podeljen na dve zavadjene frakcije,a liga je skoro neregularna.Poznajem njihov mentalitet,pa sumnjam u neku siru ekspanziju od one u Sloveniji i Hrvatskoj.Kada je Grcka u pitanju,tamo vec nekih dvadesetak godina postoji ragbi klub Spartans iz Atine(cuj naziva ko Cetinjani iz BGa)Tako da je vrlo moguce da se radi o istim ljudima,posto su tamo ragbi 13,15 i AF pod istom kapom.
Uprkos svemu svi ti klubovi mogu opstati ukoliko rese ono najbitnije piatnje koje tisti oba sporta.To je naravno pitanje trajnog resenja za teren,stadion,sportski kompleks kada su ragbi i sportovi sa jajastom loptom u pitanju.Bez terena nema nista.Svim vasim klubovima dzabe masovnost,razvoji i napredak,ako to ne rese.U Srbiji postoji jedan jedini ragbi teren,a to je onaj ragbi saveza Beograda(dat na koriscenje KBRKu),a za AF onaj u Kleku(ispravi me ako gresim).Teren koji koriste Vukovi nekada je pripadao Fk Seceranac,pa onda valjda FSBu i JP Ada Ciganlija,mada vidim da su se oni tamo posteno odomacili.Valjda ce taj dugo ocekivani zakon o sportu doneti neki boljitak malim sportovima.

Nisam izbegao da odgovorim o sponzorima, ali za sada je DESIGN IMPACT iz Austrije pravi sponzor i Lasta transportno preduzece. Kada sam ti pisao o baseball-u to je bilo u kontekstu ponude od strane njih, a mi to nismo zeleli da prihvatimo. Neko jeste i sada gura pricu o tom sportu. Ako je baseball dobio pomoc od Am. ambasade za razvoj sporta mi sigurno nismo korisnici te pomoci. Grad Beograd je odlucio da podrzi AF u Beogradu i Vukovi su dobili priliku da budu u tom sportu gradski "miljenik" sto znaci da je grad prepoznao nesto sto ide u prilog novom sportu, nemamo tradiciju i veliko trajanje ali se za nama ne vuku repovi i mahinacije. Teren Ade je dostupan gotovo svakome, ne znam cenu termina po satu (sigurno ne placamo punu cenu) ali su termini kalendarski vec popunjeni za duzi period, fudbal, AF, hokej...itd. Za terene si u pravu ljudi zele da se vezu za mesto uspeha da se tu pravi i stvara tradicija, da se naviknu da dolaze, ali ako se ne resi pitanje terena ta seljakanja mogu da budu problematicna. Kad je klub podstanar, ili beskucnik veoma je tesko da pusti koren na jednom mestu. Rumuni za sada imaju dva kluba (Konstanca Sharks i Warriors iz Bukuresta) i nisu jos dorasli nekom visem takmicenju, o Bugarima da i ne govorim, jer ne znam gde su stigli sa radom ali cemo pratiti sta se tamo odvija. Ragbi savez kada bi uspeo da resi svoje unutrasnje probleme, verujem da bi za 3-4 godine bila pronadjena sredstva da se krene sa izgradnjom bar dva stadiona kapaciteta kao na Adi, i pomocnih terena na dve lokacije u Beogradu. Za to je potreban dogovor i zajednicki nastup dva saveza. Vlasnicko pitanje bi se takodje moralo resiti, upravljanje stadionoma, odrzavanje, broj zaposlenih i sl. Klek koristi pomocni teren (prepravljen za AF) lokalnog kluba za treninge i utakmice. Jagodina cak krece da pravi stadion, ali je pitanje kada i da li ce to biti. Zemljiste kosta a grad nije voljan da daje zemlju za sportove kad svaki sport voli da je blizu centra, sa resenim parkingom i pratecim sadrzajima.
Ada za sada ostaje dom za AF, a ako se iskristalise ideja da je to dobro za grad mozda se i pokrene inicijativa za dodelu zemljista i njenu eksploataciju. Niko nece da daje garancije za nesto sto ce da postoji 5-10 godina i ima cenu koja je u tom trenutku ekonomski niska, ugasi klub investira pare u neko ekskl. naselje i proda za destosruko vecu cenu i ode da pravi novi klub u nekoj drugoj sredini. Mnogo je sve to komplikovano da bi se resilo odmah. Zajednicki nastup je mnogo uverljiviji bas iz tih razloga. Videcemo posle univerzijade sta ce ostati gradu od objekata, i kako ce se koristiti, prvenstveno mislim na nove fudbalske terene. Za ove AF sirocice iz regiona (slovenci, rumuni, bugari, hrvati) njihova jedina opcija je povezivanje da se ne bi raspali, ali i to je pitanje koliko ce moci da izdrze pritisak da su sami (bez nacionalnog) bez takmicenja. Mi smo njima postavili standarde a ne oni nama. Ova sezona je uvertira za Eurobowl za 2-3 godine, ko moze da garantuje da ce CEFL o(p)stati kao takmicenje!? Ja nisam siguran, ali to je moje subjektivno misljenje. Ako opstane doci ce neki drugi Srpski klub koji ce biti deo tog takmicenja i nacinalnog prvenstva. Buducnost ne daje garancije za opstanak nijednog kluba pa cemo da vidimo da li smo zilavi koliko pricamo da jesmo. Da ne mislis da je sve savrseno i da nema problema navescu ti primer Legionara iz SM.
Legionari vise ne postoje sadasnja ekipa uz par izuzetaka je sahranila tim (igrace samo fleg ligu ove godine) ostali su se razbezali, vecina u Pancevo i nekoliko igraca u Novi Sad. To je ne samo strasno kad igraci odlucuju o necemu, nego u svom neznanju vide samo kratkorocna resenja i domete. Lepo sam im rekao da ce svojim postupcima i izborima koje sad naprave sahraniti klub za godinu dana. Tako je i bilo! Toliko o tome ko treba da kosi, a ko vodu nosi! Sad me mrze zbog toga, a ja ih smatram supcima jer nisu slusali i videli gde takav nacin razmisljanja vodi. Kao sto sam ti pisao pre neki dan neki ce nestati, a novi klubovi ce nastati. A zakon o sportu je toliko tezak da ta odluka direktno ide uz buducnost ove zemlje. Ako ga donesu videcemo ko ce kupiti "velike" klubove jer odatle potice koren sve korupcije u zemlji, upravljanja masama, drzanja sivih pozicija u vlasti i oko nje. Tesko je rastati se od tolikih neoporezovanih novaca. To je druga tema za koju nisam siguran da ce doneti med i mleko ostalim sportovima.

Pretpostavljam da je to firma vaseg austrijskog mecene,inace jednog od vodecih ljudi u dnevnom listu “Blic”.To je dobro poznati rezimski proDSovski orijentisan list koji u svoja izdanja ubraja jos “Alo” i “24 casa(novine koje se po istoj matrici izdaju svuda u regionu)a puni su hvalospeva i besplatne reklame na vas racun.No dobro,i sam znas da svaka neutemeljena prica pre ili kasnije izadje na videlo.Seti se situacije od pre par godina kada je vasim savezom upravljao izvesni Radosevic,jedan od urednika u “Sportu”.Pa tada od vas nije moglo da se zivi.Izlazile su duplerice na srednjim stranama posvecene desavanjima u domacem AFu(jos uvek bez opreme).Ocigledno je ubrzo “pukla tikva” pa je sada situacija takva da tamo dobijate minimalni prostor.U “Sportskom zurnalu “ vas i danas ima,i to sasvim zasluzeno.Ocigledno je taj gosodin u svom angazmanu trazio licni interes i samopromociju kao predsednik saveza nekog sporta.
Mislim da ragbi savez navodno raspolaze sa dve lokacije,u Krnjaci i na Miljakovcu.Sve je to poprilicno daleko,ali o nekoj lokaciji blize centru moze samo da se sanja.Evo Strugar je zapucao cak u Ovcu,pa je cak i tamo imao problema sa lokalnim fudbalskim klubom.Sada su valjda od opstine dobili dva,tri hektara na kojem planiraju izgradnju sportskog centra.Dobra strana price je sto je pokupio dosta dece sa podrucja leve obale Dunava.U principu ta lokacija i nije toliko losa,ako pogledamo primer Kovilova(isto vukujebina)gde su ulozene silne pare.Sada se tamo sprema fudbalska reprezentacija,imaju teniski kompleks i neku pandursku streljanu.Sti znaci da je veoma bitan imidz koje neko mesto i sport stvori.
Teren na Adi je iznajmljivao savez trinaestice za potrebe evropskog prvenstva do 18 godina.Taj teren za trinesticu jos i moze da posluzi,ali je za petnaesticu neupotrebljiv.Naravno do njega nije bilo moguce doci bez odredjenih veza,a cena mu je mislim poprilicna.Na koj zajednicki nastup racunas kada su tereni u pitanju?Na dva ragbi saveza ili na ragbi savez i savezamerickog fudbala.Ta opcija zaista lepo zvuci,ali sumnjam da je moguca njena realizacija.Previse je sujete i netrpeljivosti u okviru samo jednog saveza,a kamoli tek u tri.Mada mozda vredi pokusati.
Situacija u ragbi 15 savezu je trenutno poprilicno losa.Predsednik saveza i narodni poslanik Dusan Mrvos je u ostavci i svi su u iscekivanju naredne izborne skupstine.Razni dogovori i koalicije su odavno iscrpljeni posto destruktivne snage uvek prevladaju.Na drugoj strani u trinaestici koja je daleko siromasnija ima nekih pozitvnih pomaka.na primer uskoro ce krenuti studentska liga(bilo pokusja u AFu,ali nije zazivelo),radi se sa veoma malom decom od nekih 8-12 godina,pokusava se regionalni razvoj u nekoliko centara.Sve je to veoma tesko zbog medijske blokade na koju ragbi nailazi.Ima nas po malo u sportskim listovima,na SOS kanalu je isla neka emisija,a u poslednje vreme jednom nedeljno ide prenos francuskog prvenstva na Eurosportu.Novinaru koji radi te prenose ne pada na pamet ni da pomene domace prvenstvo i klubove,a ljudi koji komentarisu ostale daleko neafirmisanije sportove(jahanje,florbol,karling)ubise se od reklamiranja i promocije.
Nego da se vratimo jos malo na problematiku terena i njeno resavanje.Pomenuo si izgradnju naselja i soping centara.Upravo se tako nesto sprema pomocnom terenu Vojvodine.Na tom mestu su trenirali i ragbisti i Af i bejzbol,a sada ce sve to biti pretvoreno u veliki trzni centar.
Ocekuj veliki odliv sa americkog fudbala.To je predstavljalo bum jedne generacije sa pocetka dvehiljaditih i sada polako dostize svoj zenit.Takmicenje i opremljenost je napravilo ogroman napredak,ali na polju marketinga i propagande imate velike gubitke.Mnogo se tu ljudi prisljamcilo samo zbog TVa i instant popularnosti.Tek za par sezona ce se pokazati pravo stanje stvari.
Od novog zakona o sportu ne ocekujem epohalna resenja,ali odugovlacanje oko njegovog donosenja pokazuje da je veliki kes u igri.Moja ocekivanja su fokusirana upravo na terena i njihovo raspolaganje.Tacnije vecina sportskih terena i stadiona trebalo bi da predje u nadleznost lokalne samouprave(trenutno su uzurpirani od takozvanih udruzenja gradjana,a u stvari poluprivatizovanih fudbalskih klubova).Pa u Italiji ni jedan fudbalski klub nema svoj stadion,a ovde kod nas u ovoj nemastini,svi se komotno baskare na poslednjim ostacima drustvene svojine.

ps.Kada nam je dolazio u posetu jedan zvanicnik evropske federacije izmedju ostalog provezli su ga preko Autokomande i Topciderskog brda.Covek je bio zapanjen kada je video stadione Zvezde i Partizana tako blizu jedan drugog.Samo je konstatovao “Ala ste vi bogata zemlja”(aludirajuci na to da Milan i Inter,Roma i Lacio,Bajern i Minhen1860 i mnogi drugi nemaju svoje stadione)

Nije u planu "odliv" iz AF-a, rečeno brojkama, prošle godine 11 klubova, ove godine 18 klubova u prvenstvu i 15 flag-timova do 16 godina. U 2009 godini je u planu pokretanja juniorskog U18 takmičenja.
Medijski: 6 direktnih prenosa je dogovoreno u ovoj godini na TV Avala, doduše CEFL, ali i to je nešto. Već u u sledećoj godini očekujemo prenose play-offa domaćeg prvenstva na nekoj od televizija. Štampani mediji, sem "Sportskog Žurnala" nisu prioritet više, po našim istraživanjima, gledaoci AF-a najmanje se obaveštavaju iz štampanih medija, no najviše iz elektronskih i TV-a.
Nema potrebe za svojim stadionima, to su skupe igračke (razne takse, porezi, održavanje, bitke sa tajkunima oko izgradnje tržnih centara itd.) Dovoljno je za bolje mečeve iznajmiljivati stadione: Obilić, OFK, Radnički NBG nego ulagati u nešto, što u principu nije neophodno za razvoj sporta. Potrebniji je jedan trening -centar, to da...ali s obzirom na cene trenutne u Bukovičkoj Banji, Donjem Milanovcu itd i to nije neophodno..Ima pametnijih stvari za ulaganje, npr. deca..

Nije u planu "odliv" iz AF-a, rečeno brojkama, prošle godine 11 klubova, ove godine 18 klubova u prvenstvu i 15 flag-timova do 16 godina. U 2009 godini je u planu pokretanja juniorskog U18 takmičenja.
Medijski: 6 direktnih prenosa je dogovoreno u ovoj godini na TV Avala, doduše CEFL, ali i to je nešto. Već u u sledećoj godini očekujemo prenose play-offa domaćeg prvenstva na nekoj od televizija. Štampani mediji, sem "Sportskog Žurnala" nisu prioritet više, po našim istraživanjima, gledaoci AF-a najmanje se obaveštavaju iz štampanih medija, no najviše iz elektronskih i TV-a.
Nema potrebe za svojim stadionima, to su skupe igračke (razne takse, porezi, održavanje, bitke sa tajkunima oko izgradnje tržnih centara itd.) Dovoljno je za bolje mečeve iznajmiljivati stadione: Obilić, OFK, Radnički NBG nego ulagati u nešto, što u principu nije neophodno za razvoj sporta. Potrebniji je jedan trening -centar, to da...ali s obzirom na cene trenutne u Bukovičkoj Banji, Donjem Milanovcu itd i to nije neophodno..Ima pametnijih stvari za ulaganje, npr. deca..

Pa naravno da nikome nije u planu odliv,ali ce do njega neminovno doci.Ocigledno imate veliki problem sa nerealnim poimanjem sopstvene velicine.Americki fudbal ni na trecem kanalu nije belezio nikakav rejting gledanosti,a pogotovu danas na slabo rasprostranjenom Sportklubu.Ovi podaci su direktno od RTSa i ljjudi koji su doneli te prenose u Srbiju(danas se nalaze u stampanim medijima i drugim kod nas mnogo uspesnijim sportovima)i predstavljaju drugu generaciju nasih iseljenika ili populaciju iskolovanu devedestih u SADu.
Ranije su na vase utakmice masovno dolazili igraci iz svih klubova AFa u Srbiji.To im je bilo jos novo i zanimljivo,a razudjen kalendar sa malim brojem utakmica je to omogucavao.Kad bude krenula liga sa tolikim brojem klubova publika ce se ubrzo svesti na uzu rodbinu i prijatelje(kad prodje pocetna euforija u mestima gde se jos nije igralo sa opremom).
Kojih crnih 15 klubova za flag prvenstvo.Znaci danas se tako kaze za one prekobrojne ili premlade za seniorski tim.Dobro mi je poznat princip njihovog stvaranja.Gledao sam vas flag turnir na Adi.Radi se o vec poodraslim adolescentima skupljenim u ekipice od 5-7 ljudi.Ti to nazivas timom?Na stranu sto kod nas cak i devojcice igraju pun kontakt od petlica i pionira.Kakva su to deca koja pristaju na takvu kvazi verziju jednog sporta?Najgore od svega sto i njih odmah utezete u helanke,ko da to ne mogu da igraju u najobicnijem sorcu i majici.
Televizija Avala je dno dna,sta vise niko zivi je ne gleda.Uskoro ce izgleda biti prodata,ali ajde isve da bude ko sto kazes,ko ce to da gleda na televiziji.Pusti ti sad vase sanarenje i budi malo realan.Sem ljudi koji se direktno bave AFom i njihovih poznanika nikog drugog to ne interesuje.Igrom slucaja,zbog neadekvatnog prevodjenja imena vaseg sporta u nasoj javnosti,dosli smo u sferu medjusobnog interesovanja.Obican svet zivo zabole i za americki fudbal i za ragbi.Na primer americko rvanje je sada za vas misaona imenica po popularnosti.
Vidim da su svi bas odusevljeni americkim fudbalom,evo na jednom prozapadno orijentisanom mediju kakav je B92 http://www.b92.net/sport/komentari.php?nav_id=283581
Procitaj to pa ces videti da vas niko ne mrzi,nego jednostavno mnogo smarate i pametujete.Sprovodili ste istrazivanja!Jel tebi bre dobro?Sto ste onda jurili ove iz "Danas-a"(novine koje inace niko zivi ne cita)ako vam nije stalo do pisanih medija.Koji su vam elektronski mediji ostali?Vas sajt!?
O kome ti pricas?O klubovima ili reprezentaciji(tacnije klubu-reprezentaciji Vukovima).Sta ce sad klubovi iz cele Srbije da dolaze u Beograd da iznajmljuju stadione i da idu na pripreme u Lepenski Vir.Jel si ti uopste razmisljao daok si pisao sve ovo.Tereni ako se adekvatno odrzavaju(kao sto radi Gara sa Radnickog NB)uopste nisu toliko skupi ko sto se prica.To je prica da te neko skine s vrata,Sto se tice Obilica,to mozete da se pozdravite.Ovo oko OFKe je suvisno i komentarisati.
Rad sa mladima i njihov sportski razvoj jako tesko ide.Ocigledno nikad sa njima nisi radio pa se tek tako ispaljujes.Danasnji uslovi su takvi da je dece jako malo,a pogotovu one talentovane i fizicki sposobne.Ranije je za prijem u fudbalske klubove vladala strahovita selekcija i prolazili su samo oni ekstra talentovani.Danas maltene svako dete koje vredno trenira ili ima zaledjinu ce zaigrati u nekom klubu.Fizicki sposobna deca su sada u prilici da biraju hoce li krenuti putem fudbala,kosarke,tenisa...znas gde je tiu americki fudbal.Na samom dnu!Americki fudbal ce ostati studentska zanimacija,steciste propalih igraca iz ozbiljnijih sportova oplemenjen americkim drzavljanima na privremenom radu u Srbiji.

ps.tema je ragbi ili u najgorem slucaju njegova komparacija sa drugim sportovima...

Tvoje opservacije u mnogim segmentima imaju uporiste, popularnost AF-a (diskutabilna), zastupljenost u medijima (diskutabilno), nivo znanja klubova, brojnost, podrska, sve je to diskutabilno i moguce da si u pravu. Ali kako i pored svega sto ( ja) znam razvoj ide veoma dobro a domete cemo da osetimo tek za neko vreme. Rad sa klincima u mladjim kategorijama je izazov za trenere, mnogi momci koje ja znam zavrsavaju trenerske skole i nastavice da se bave tim pozivom da li kroz neki drugi sport ili kroz AF u zavisnosti da li je moguce pokriti troskove njihovog rada. Od 2002 god. do danas predjen je ogroman put, ni slutili nismo da ce biti ovako. Neki igraci jesu dosegli zenit i zadrzali se tek toliko da uspostave AF u svojim sredinama, ali dolaze jos neki ozbiljniji "igraci" koji zele da pomognu da ta igra opstane i postane stabilnija, videcemo jer garancije ne postoje u ovoj zemlji. Sve sto se radi za ovaj sport i dalje nije delo "strucnjaka" kakvih su puni drugi sportovi ovde su i dalje na delu ljudi koji vole ovaj sport i vide smer u kom treba ici. U prethodnim postovima sam naveo da je kuca pravljena od krova i to je tacno, sada ispravljamo nazovi "gresku" i radimo, verujem kako treba. Nov je sport i treba vremena da prodje da bi se zadrzao i opstao. Rekao sam ti da je ova brojka od 18 klubova odlicna, ali opet ko smo mi da kazemo da Novi Knezevac ne moze da ima tim AF-a. Neka probaju i videce da li je to bila prava stvar za njih, NS isto, sta kad ostanu bez terena za trening ko ce im pomoci. Dakle nije prica o masovnosti vec o tome sta ce ostati od klubova u Srbiji za koju godinu kada neki shvate da je to prevelik zalogaj za mnoge sredine. Vukovi su cinjenicno najbolji klub u zemlji i prirodno je da se odatle uzima najveci broj igraca za reprezentaciju. Ne moze se dozvoliti da svi klubovi daju igrace, licno ne bih takav koncept podrzao iz dva razloga, uigravanje, i iskustvo, tako da broj igraca vukova je sasvim prirodan da bude okosnica reprezentacije. U ovoj fazi sunovrata sporta u Srbiji na svim poljima teznja koju imamo je ako ne finansijske prirode, a ono bar da program uz koji igraci mogu da odu da se skoluju van zemlje zvuci dovoljno dobro, da sa bar dve sezone igranja odes na koledz. Nikada niko iz Srbije nije dobio priliku za punu stipendiju za AF, sada to moze a klinci koji dolaze bice i fizicki i psihicki bolje pripremljeni od sadasnjih igraca. Sva prica o AF-u ide na to da jos nista nije gotovo da mnogo toga ima, i treba da se uradi po svim nivoima od klubova i sekcija, do lige i saveza. Opstrukcije koje postoje su deo procesa sa kojim se mora ziveti i gledati da se njihov uticaj svede na razumnu meru (da ne koce procese koji su u toku) je prioritet. Nije ovde u pitanju da svaka dileja koja dobro trci moze biti igrac (bilo koji sport), prevashdni cilj je da postane covek. Prioriteti koji su postavljeni za mladje selekcije (govorim za vukove) su skola, i sport. Uz razgovor i stalnu komunikaciju na relaciji roditelji/igraci dobijamo odgovor na pitanje kuda to treba da ide i ko se slaze sa tim da li su kosarka i fudbal jedini izlaz. Ako je 150 klinaca motivisano da radi i bavi se sportom koji voli, mi smo ispunili cilj.
U pravu si kad kazes studentska zanimacija, jer generacija momaka koja se bavila sportom u sada vec propalim kosarkaskim, fudbalskim i rukometnim klubovima je napravila AF u Srbiji. Da su ti klubovi u njihovim sredinama bili za nesto mozda se i ne bi bavili AF-om, ali sunovrat i kriza sporta traze nesto sto je cisto i iskreno u svojim ciljevima. Ovde para nece biti dugo ali nekolicine ambicioznih ce svake godine odlaziti u Ameriku da bi postali (i ostali) ljudi i sportisti kakve nasa zemlja zasluzuje. U tome i jeste poenta nesto im mozemo pruziti, ne svima ali onima koji imaju mozga i dobro igraju bice pruzena prilika, a na njima je da se adaptiraju. Za manje od deset godina ja verujem da ce nas neki igrac biti draftovan za NFL. Kao sto je to bilo za kosarku verujem da ce iz Srbije sve vise momaka jednog dana igrati u najjacoj ligi sveta. Mi sada jesmo na nekom dnu ekipnih sportova ali to nece dugo trajati, borimo se da izadjemo na svetlo i verujem da cemo do 2011 god. za evropsko prvenstvo u Beogradu biti spremniji nego ikad.

Momci,gledajte realno na celu situaciju...Ragbi jeste globalno popularniji,i nema smisla raspravljati o tome.Medjutim,pogledajte koliko godina postoji ragbi savez,a koliko savez americkog fudbala u Srbiji,i videcete da su na istom nivou popularnosti,a usudjujem se da kazem da je AF malo popularniji.To je stvar ukusa,ali ja vise volim AF,u stvari obozavam taj sport.Ne lozim se na amerikance,niti slusam hip hop,a ne nosim ni presiroke pantalone,jednostavno,vise volim taj sport.A konstatacija da su AF igraci baletani pod opremom je konstatacija nekoga koji se uopste na razume u isti...

Momci,gledajte realno na celu situaciju...Ragbi jeste globalno popularniji,i nema smisla raspravljati o tome.Medjutim,pogledajte koliko godina postoji ragbi savez,a koliko savez americkog fudbala u Srbiji,i videcete da su na istom nivou popularnosti,a usudjujem se da kazem da je AF malo popularniji.To je stvar ukusa,ali ja vise volim AF,u stvari obozavam taj sport.Ne lozim se na amerikance,niti slusam hip hop,a ne nosim ni presiroke pantalone,jednostavno,vise volim taj sport.A konstatacija da su AF igraci baletani pod opremom je konstatacija nekoga koji se uopste na razume u isti...

Dva sporta u bunaru se takmice ko je popularniji a cinjenica da van bunara niko ne zna za njih s tim da se jedni upiru da izadju odatle, a drugi sede i cekaju da ih neko izvadi:).

Tvoje opservacije u mnogim segmentima imaju uporiste, popularnost AF-a (diskutabilna), zastupljenost u medijima (diskutabilno), nivo znanja klubova, brojnost, podrska, sve je to diskutabilno i moguce da si u pravu. Ali kako i pored svega sto ( ja) znam razvoj ide veoma dobro a domete cemo da osetimo tek za neko vreme. Rad sa klincima u mladjim kategorijama je izazov za trenere, mnogi momci koje ja znam zavrsavaju trenerske skole i nastavice da se bave tim pozivom da li kroz neki drugi sport ili kroz AF u zavisnosti da li je moguce pokriti troskove njihovog rada. Od 2002 god. do danas predjen je ogroman put, ni slutili nismo da ce biti ovako. Neki igraci jesu dosegli zenit i zadrzali se tek toliko da uspostave AF u svojim sredinama, ali dolaze jos neki ozbiljniji "igraci" koji zele da pomognu da ta igra opstane i postane stabilnija, videcemo jer garancije ne postoje u ovoj zemlji. Sve sto se radi za ovaj sport i dalje nije delo "strucnjaka" kakvih su puni drugi sportovi ovde su i dalje na delu ljudi koji vole ovaj sport i vide smer u kom treba ici. U prethodnim postovima sam naveo da je kuca pravljena od krova i to je tacno, sada ispravljamo nazovi "gresku" i radimo, verujem kako treba. Nov je sport i treba vremena da prodje da bi se zadrzao i opstao. Rekao sam ti da je ova brojka od 18 klubova odlicna, ali opet ko smo mi da kazemo da Novi Knezevac ne moze da ima tim AF-a. Neka probaju i videce da li je to bila prava stvar za njih, NS isto, sta kad ostanu bez terena za trening ko ce im pomoci. Dakle nije prica o masovnosti vec o tome sta ce ostati od klubova u Srbiji za koju godinu kada neki shvate da je to prevelik zalogaj za mnoge sredine. Vukovi su cinjenicno najbolji klub u zemlji i prirodno je da se odatle uzima najveci broj igraca za reprezentaciju. Ne moze se dozvoliti da svi klubovi daju igrace, licno ne bih takav koncept podrzao iz dva razloga, uigravanje, i iskustvo, tako da broj igraca vukova je sasvim prirodan da bude okosnica reprezentacije. U ovoj fazi sunovrata sporta u Srbiji na svim poljima teznja koju imamo je ako ne finansijske prirode, a ono bar da program uz koji igraci mogu da odu da se skoluju van zemlje zvuci dovoljno dobro, da sa bar dve sezone igranja odes na koledz. Nikada niko iz Srbije nije dobio priliku za punu stipendiju za AF, sada to moze a klinci koji dolaze bice i fizicki i psihicki bolje pripremljeni od sadasnjih igraca. Sva prica o AF-u ide na to da jos nista nije gotovo da mnogo toga ima, i treba da se uradi po svim nivoima od klubova i sekcija, do lige i saveza. Opstrukcije koje postoje su deo procesa sa kojim se mora ziveti i gledati da se njihov uticaj svede na razumnu meru (da ne koce procese koji su u toku) je prioritet. Nije ovde u pitanju da svaka dileja koja dobro trci moze biti igrac (bilo koji sport), prevashdni cilj je da postane covek. Prioriteti koji su postavljeni za mladje selekcije (govorim za vukove) su skola, i sport. Uz razgovor i stalnu komunikaciju na relaciji roditelji/igraci dobijamo odgovor na pitanje kuda to treba da ide i ko se slaze sa tim da li su kosarka i fudbal jedini izlaz. Ako je 150 klinaca motivisano da radi i bavi se sportom koji voli, mi smo ispunili cilj.
U pravu si kad kazes studentska zanimacija, jer generacija momaka koja se bavila sportom u sada vec propalim kosarkaskim, fudbalskim i rukometnim klubovima je napravila AF u Srbiji. Da su ti klubovi u njihovim sredinama bili za nesto mozda se i ne bi bavili AF-om, ali sunovrat i kriza sporta traze nesto sto je cisto i iskreno u svojim ciljevima. Ovde para nece biti dugo ali nekolicine ambicioznih ce svake godine odlaziti u Ameriku da bi postali (i ostali) ljudi i sportisti kakve nasa zemlja zasluzuje. U tome i jeste poenta nesto im mozemo pruziti, ne svima ali onima koji imaju mozga i dobro igraju bice pruzena prilika, a na njima je da se adaptiraju. Za manje od deset godina ja verujem da ce nas neki igrac biti draftovan za NFL. Kao sto je to bilo za kosarku verujem da ce iz Srbije sve vise momaka jednog dana igrati u najjacoj ligi sveta. Mi sada jesmo na nekom dnu ekipnih sportova ali to nece dugo trajati, borimo se da izadjemo na svetlo i verujem da cemo do 2011 god. za evropsko prvenstvo u Beogradu biti spremniji nego ikad.

Slazem se da je AF poslednjih godina u Srbiji veoma napredovao.Rasirili ste se u mnogo sredina,sve kvalitetniji sportisti dolaze da treniraju.Ocigledno da je od "pionira" koji su pokrenuli taj sport ostalo jako malo ljudi u svojstvu aktivnih igraca.Po svemu sudeci sada je u celu pricu usla lova tako da me ne cudi sve veci priliv istinskih atleta.Tu sada presudnu ulogu igraju interesi i zahtevi za odredjenom novcanom naknadom ili sredjivanjem skolovanja preko bare.Bilo je i u ragbiju ranijih godina primera placenih igraca,ali su oni vrlo brzo odlazili kada su pronalazili povoljniji angazman u nekoj drugoj oblasti.Sto je najgore njihovo placanje izazivalo je neslogu i zavist kod ostalih.Tako da kod tih stvari treba biti veoma vest i znalacki balansirati.Postoji primer pancevackog Dinama koji je placao sve odreda(medju kojima ima onih koji treba da plate da bi igrali) i na taj nacin bacio u nepovrat gomilu para.
Sve u svemu ko ima viska para nek ih trosi kako mu je volja,ali je presudno da se zna ko je gazda.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back