RAGBI

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Potrebno je da imas neku od kablovskih televizija posto vecina njih u svojoj ponudi ima francuski kanal TV5.Oni ce prikazivati sve utakmice Francuske u grupi,kao i sve ostale utakmice sampionata pocev od cetvrtfinala.Pretpostavljam da ti je to sasvim dovoljno jer prave borbe pocinju tek u razigravanju,ako zelis da gledas sve utakmice preostaju ti jedino da nabavis satelitski risiver ili se snadjes u nekoj boljoj kladionici.Doduse ima nezvanicnih prica oko otvaranja paba sa ragbi tematikom u Beogradu,kao i projekcije za VIP zvanice koje organizuje SG banka u Hajatu.

A koji se ragbi igra kod nas?
Ragbi league ili Union?
Americki fudbal i Ragbi su dva totalno razlicita sporta u Ragbiju nema pasa napred samo nazad i svaki igrac ispred onog sa loptom je u ofsajdu tako da nema blokiranja kao u Americkom fudbalu.U Ragby League pravilima ima 13 igraci u Union pravilima 15 a u AF 11.
Ali meni je najzanimljiviji australijski fudbal :)

Jacob:
A koji se ragbi igra kod nas?
Ragbi league ili Union?
Americki fudbal i Ragbi su dva totalno razlicita sporta u Ragbiju nema pasa napred samo nazad i svaki igrac ispred onog sa loptom je u ofsajdu tako da nema blokiranja kao u Americkom fudbalu.U Ragby League pravilima ima 13 igraci u Union pravilima 15 a u AF 11.
Ali meni je najzanimljiviji australijski fudbal :)

Igra se i League i Union, samo Union(petnaestica), koliko sam obavestena ima brojniju ligu mada i trinaesticari rade na omasovljavanju sporta ali je podrska nikakva pa je sve na entuzijazmu. Tuzna sdbina tolikih inetesantnih sportova ovde. :roll:

Koliko znam, petnaesticari u BG igraju uglavnom na Adi, trinaesticari u SC Inge(na Zvezdari), ali vezenemam kada su sledece utakmice. Meni je trinaestica bolja, nema onih s**** sa autima i ne sude svako visoko obaranje, cini mi se da je dinamicnija. Jos uvek pokusavam da ukacim pravila.

AF ima daleko vecu medijski podrsku ovde, barem mi se kao posmatracu cini, a ne bih rekla da je to bas opravdano. Meni i nije neki sport, i pored najbolje volje nije uspeo da mi drzi paznju duze od desetak minuta, ne samo zato sto se ne snalazim sa pravilima vec mi i taj tako bolno americki ambijent izaziva stomacne tegobe. Da se ja pitam ne bih ga sirila dalje od rodnog kontinenta, a i nisu mi ni krupni muskarci koji se obaraju i valjaju u helankama neki prizor.

(veoma volim i postujem balet i ne zelim da uvredim bilokojeg baletskog igraca koji bi ovo mogao procitati, u pitanju je samo AF kontekst) 8)

Evo,pozivam te da odgledas prvenstvenu utakmicu izmedju Dorcola i KBRK-a na SC Inge(Zvezdara)u nedelju 23.09.2007 sa pocetkom u 16.00.U pitanju je ragbi petnaest,Dorcol je jedini klub u zemlji koji igra oba koda ragbija.Koliko vidim ti si lepo potkovana znanjem o ragbiju.Da li si do sada imala prilike da pogledas neku utakmicu?Ukoliko zelis da saznas nesto vise o samom sportu,pogledaj
http://www.dorcolrugby.co.yu/
http://www.rugbyxiii.co.yu/
http://www.rugbyxiii.co.yu/phpBB2/

wesdurni:
Evo,pozivam te da odgledas prvenstvenu utakmicu izmedju Dorcola i KBRK-a na SC Inge(Zvezdara)u nedelju 23.09.2007 sa pocetkom u 16.00.U pitanju je ragbi petnaest,Dorcol je jedini klub u zemlji koji igra oba koda ragbija.Koliko vidim ti si lepo potkovana znanjem o ragbiju.Da li si do sada imala prilike da pogledas neku utakmicu?Ukoliko zelis da saznas nesto vise o samom sportu,pogledaj
http://www.dorcolrugby.co.yu/
http://www.rugbyxiii.co.yu/
http://www.rugbyxiii.co.yu/phpBB2/

Hvala na pozivu, videcu da dodjem. :D

Gledala sam nekoliko utakmica, uglavnom ono sto se igralo na Adi. Veceras cu pokusati da zauzmem poziciju ispred TVa da pogledam Francuska - Irska.

Odoh da vidim sta ima na ovim linkovima. Nasla sam stosta zanimljivo i po YouTube-u. 8-)

Svetsko prvenstvo se zahuktava,uskoro ce uslediti najzanimljiviji dueli.Na domacoj sceni Dorcol je juce porazio KBRK rezultataom 20-17.Najlepse od svega je sto smo mi u utakmicu usli prakticno bez treninga,a oni su se citavo leto spremali.Narednog vikenda bice zanimljivih utakmica sa svetskog prvenstva.Mogla bi da navratis do hotela Hajat da u prijatnoj atmosferi i drustvu ragbista pogledas neku utakmicu.Sto se ragbi lige tice nju uglavnom pratimo u kazinu London.Slobodno se javi ukoliko imas nekih pitanja i predloga.

Dorcol prvak Srbije u ragbiju 13,ekipa Podbare pruzila snazan otpor
Првенство Србије, сезона 2007. - финале
Дорћол - Подбара 16:10 (12:10)
недеља, 28.10.2007.
стадион: СЦ "Инге"
судија: Харис Дајч (Београд)

есеји: Антић, Новаковић, Радовановић, Милинковић (Дорћол), Д.Милосављевић, Катанић (Подбара)
голови: Новаковић 0/2, Гранић 0/2 (Дорћол), Грбић 1/2 (Подбара)

_5' ЕСЕЈ Антић (Дорћол) 4:0
13' ЕСЕЈ Новаковић (Дорћол) 8:0
18' ЕСЕЈ Д.Милосављевић (Подбара) 8:4
23' ЕСЕЈ Катанић (Подбара)
___ГОЛ Грбић (Подбара) 8:10
40' ЕСЕЈ Радовановић (Дорћол) 12:10_____
50' ЕСЕЈ Милинковић (Дорћол) 16:10

u Srbiji su cak osnivani neki ragbi klubovi,a zapravo su ljudi zeleli da se bave americkim fudbalom...na srecu posle je bilo kasno pa su se navukli na ragbi...uostalom to su dva sveta i nemoguce je povlaciti bilo kakve paralele...sa druge strane savim je OK bodriti jedni druge sa tribina,posto sve prozivke ostaju mrtvo slovo na papiru...tacnije nemoguce je odigrati bilo kakvu utakmicu izmedju ragbista i AFovaca...doduse sa nase strane je bilo inicijative...na kraju krajeva mogao bi da se odigra mali fudbal ili sl....mozda cak obracun u Cao Darvine(ako ima dobrovoljaca za glupiranje...a da to se verovatno i placa)

u Srbiji su cak osnivani neki ragbi klubovi,a zapravo su ljudi zeleli da se bave americkim fudbalom...na srecu posle je bilo kasno pa su se navukli na ragbi...uostalom to su dva sveta i nemoguce je povlaciti bilo kakve paralele...sa druge strane savim je OK bodriti jedni druge sa tribina,posto sve prozivke ostaju mrtvo slovo na papiru...tacnije nemoguce je odigrati bilo kakvu utakmicu izmedju ragbista i AFovaca...doduse sa nase strane je bilo inicijative...na kraju krajeva mogao bi da se odigra mali fudbal ili sl....mozda cak obracun u Cao Darvine(ako ima dobrovoljaca za glupiranje...a da to se verovatno i placa)

Vidim da gde god se slucajno pomene AF, da dezurne vrane moraju biti ragbisti bilo kog kluba u Srbiji
da tumace i overavaju ciji je veci, ko je stariji, sta je plagijat, a sta original. To je prijatelju ruzno do bola gledati sta komsija radi, i pri tom mu odmagati trazeci uporiste za istomosljenike (u mrznji) u samom "mrskom" nazivu te igre. Ne mrzim ragbi (onda pretpostavi koji sport volim) naprotiv, isao sam da gledam utakmicu Srbija-Gruzija, gde smo lagano deklasirani iako je bilo i internacionalaca (Pesic iz Engleske) koji su dovedeni da pojacaju reprezentaciju.
Stanje na terenu je ovakvo da za 60 god, postojanja niste uspeli da napravite pomak koji bi vas doveo bar blizu AF- u Srbiji, koliko se upravnih garnitura izmenjalo i opet isto, s tim da nije evropske federacije i njenih dotiranja za putovanja igraca i smestaj ne bi vas bilo na mapi sporta u Srbiji. Ovo sto smo mi nicim izazvani napravili ekspanziju sporta kakva nije vidjena od dolaska fudbala, dokaz je da entuzijazam zajedno sa odlucnoscu pravi rezultat. Rezultat je vidljiv svake godine sto pokazuje zelja mnogih mesta u Srbiji da imaju svoj tim.
Pominjuci teren Ade za mesto gde Vukovi treniraju, logicno je da bolje kotirani klubovi, sa ambicijom
da postanu nesto u nekim okvirima (Evropa je cilj) , dobiju prvenstvo u odnosu na zonasa iz tamo neke nikad cuo lige!?
Kad se sagledaju stvari, vi radite amaterski, cak i medjunarodne utakmice su smesno posecene, a o TV prenosima verujem da sanjate. Verujem da nije vise ni do vas vec uredjivacka praksa stanica je takva, da AF i po tom parametru postaje interesantniji za gledaoce, samim tim marketinski je primamljiv. Naveo si jedan primer koji samo pokazuje praznoglavost koju poseduje jedan deo ragbi populacije. Naime to se provlaci jos od nastanka AF-a u Srbiji, a to je da odmerimo megdan!? Ragbisti i fubaleri? Prijatelju to se nece dogoditi skoro, prvo to vise nisu oni klinci koje biste marisali zahvatima neprimerenim u sportu. Drugo niko iole pametan ne razmislja o vama kao pretnji, ili smetnji, cak ni kao konkurenciji. Jednostavno vi ste tu gde se nalazite sa tendencijom da se skoro nista krupno nece desiti narednih 6-7 god. Ne zeleci da preterujem u hvalospevu o AF-u, ali nadjite se na TV-u u nekom finalu
osvojite ga i pokazite Srbiji da postojite. Jer do tada ono sto nije bilo na TV-u NIJE NI POSTOJALO.

p.s
Nisam hteo da iznosim podatke o brojevima klubova , i ostalim pratecim ciframa jer bi to bilo strasno.
Pozdrav sportistima svih fela

Vidim da gde god se slucajno pomene AF, da dezurne vrane moraju biti ragbisti bilo kog kluba u Srbiji
da tumace i overavaju ciji je veci, ko je stariji, sta je plagijat, a sta original. To je prijatelju ruzno do bola gledati sta komsija radi, i pri tom mu odmagati trazeci uporiste za istomosljenike (u mrznji) u samom "mrskom" nazivu te igre. Ne mrzim ragbi (onda pretpostavi koji sport volim) naprotiv, isao sam da gledam utakmicu Srbija-Gruzija, gde smo lagano deklasirani iako je bilo i internacionalaca (Pesic iz Engleske) koji su dovedeni da pojacaju reprezentaciju.
Stanje na terenu je ovakvo da za 60 god, postojanja niste uspeli da napravite pomak koji bi vas doveo bar blizu AF- u Srbiji, koliko se upravnih garnitura izmenjalo i opet isto, s tim da nije evropske federacije i njenih dotiranja za putovanja igraca i smestaj ne bi vas bilo na mapi sporta u Srbiji. Ovo sto smo mi nicim izazvani napravili ekspanziju sporta kakva nije vidjena od dolaska fudbala, dokaz je da entuzijazam zajedno sa odlucnoscu pravi rezultat. Rezultat je vidljiv svake godine sto pokazuje zelja mnogih mesta u Srbiji da imaju svoj tim.
Pominjuci teren Ade za mesto gde Vukovi treniraju, logicno je da bolje kotirani klubovi, sa ambicijom
da postanu nesto u nekim okvirima (Evropa je cilj) , dobiju prvenstvo u odnosu na zonasa iz tamo neke nikad cuo lige!?
Kad se sagledaju stvari, vi radite amaterski, cak i medjunarodne utakmice su smesno posecene, a o TV prenosima verujem da sanjate. Verujem da nije vise ni do vas vec uredjivacka praksa stanica je takva, da AF i po tom parametru postaje interesantniji za gledaoce, samim tim marketinski je primamljiv. Naveo si jedan primer koji samo pokazuje praznoglavost koju poseduje jedan deo ragbi populacije. Naime to se provlaci jos od nastanka AF-a u Srbiji, a to je da odmerimo megdan!? Ragbisti i fubaleri? Prijatelju to se nece dogoditi skoro, prvo to vise nisu oni klinci koje biste marisali zahvatima neprimerenim u sportu. Drugo niko iole pametan ne razmislja o vama kao pretnji, ili smetnji, cak ni kao konkurenciji. Jednostavno vi ste tu gde se nalazite sa tendencijom da se skoro nista krupno nece desiti narednih 6-7 god. Ne zeleci da preterujem u hvalospevu o AF-u, ali nadjite se na TV-u u nekom finalu
osvojite ga i pokazite Srbiji da postojite. Jer do tada ono sto nije bilo na TV-u NIJE NI POSTOJALO.

p.s
Nisam hteo da iznosim podatke o brojevima klubova , i ostalim pratecim ciframa jer bi to bilo strasno.
Pozdrav sportistima svih fela

Pa ti decko stvarno nisi normalan!(nije uvreda samo citiram Boska Strugara velikog ragbi radnika,kada ga neko ovako neargumentovano napadne)

Koliko vidim ovoj temi je naziv ragbi,pa sad mi objasni ko gde upada i ko kome deli lekcije.Ukoliko bar malo pratis ragbi znaces da je Gruzija ucesnik svetskog prvenstva u ragbiju.Tacno je da smo odmerili megdan sa njima u drugom kodu,ali ekipa koja je igrala protiv nas je predstavljala potencijalne reprezentativce iz domaceg prvenstva,posto vecina iskusnijih igraca nastupa u francuskom sampionatu.Medju njima i Merab Kerkasvili jedan od njihovih najboljih igraca na minulom svetskom prvenstvu.

Pesic je odigrao sve ukupno par meseci u Engleskoj tako da se ne mozes pozivati na njegovu internacionalnu karijeru.Bolje bi ti bilo da se prisetis kad je nastupao za pancevake americke fudbalere da nije mogao da ga zaustavi celi protivnicki tim.

Moracu da te ponovo ispravim.Ragbi ove godine slavi 90 godina postojanja u Srbiji.Sto da nas ne dotira,pa FIFA takodje dotira sve svoje clanice na osnovu plasmana,razvoja,projekata.IRB je ozbiljna svetska organizacija sa preko sto clanica za razliku od mikimausa iz tamo nekih IFAFA,EFAFA(savezi americkog fudbala za neupucene).Mnogo je postenije da te finansira granski savez nego da budes perionica para Djilasa i njegovih pulena,interesna sfera Dilahera i ostalih belosvetskih spijuna,kao i servis za besomucno otimanje para od sopstvenih clanova.

Ragbi i AF su dva sveta prijatelju.Kod nas se clanarina ne placa,igraci ne kupuju sami opremu,igra se i po livadama i po ledinama,ali se igra srcem.Slobodno dodji na trening ragbija pa ces razbiti sve te glupe predrasude koje imas.To ti je prilika i da se adekvtano informises posto stalno mesas babe i zabe,tj.ragbi 13 i 15.

Savetovao bih ti da malo smanjis televiziju.Pa nije valjda da samo buljis u TV po ceo dan,pa cak ides toliko daleko da stvari koje nisi video na svom omiljenom programu(CNN pretpostavljam)smatras nistavnim.Prijatelju,zivot je napolju,a ne ispred kompjutera i televizora.Da sam imao toliku zelju da se pojavim na TVu verovatno bih se posvetio filmu ili estradi.

Znaci porasli ste,ojacali,vise niste klinci ili jos uvek nije vreme da se usudite pa izadjete na crtu ragbistima.Nemoj da se zavaravas.Bavljenje sportom sportom pocinje od malih nogu, a ne u dvadeset i kusur godina.Jos uvek nemate mladje kategorije(tinejdzere koji igraju tac ne racunam)tako da od ozbiljnog razvoja nema nista.

Sta da kazem za kraj,nego Bogu hvala sto smo tokom karijere igrali protiv igraca sa NRL (najjaca liga sveta) i RWC(svetski kup) iskustvom,a ne protiv tamo nekih austrijskih seljana i madjarskih steroida.

ps.
Sportski pozdrav i mali savet americkim fudbalerima.Pripazite se ovog americkog rvanja,vidim da su krenuli prvi forumi obozavatelja,a uskoro ce i prvi klubovi.Ima da vam preotmu svu publiku!

Da sam ragbista verovatno bih isao emocijom i poceo da vredjam, ali mi to nije u prirodi pa cu da napomenem par stvari.
Prvo da se zahvalim na informaciji o postojanju ragbija u Srbiji (Kraljevina SHS, FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG.)
podosta vremena ste na mapi, svaka cast, mi bi za to vreme verovatno osvojili titulu prvaka sveta (kao kosarka, vaterpolo ili odbojka), ali smo tek pet godina konstituisani i dve godine igramo ligu steroida i seljaka, ne racunajuci domacu ligu (nazovi je kako hoces).
Otvoreno mogu reci da pricas gluposti, u redu je to ljudi cine u neznanju i iz nehata. Da se uopste bavis sportom pretpostavljam da ne, ali hipoteticki da se bavis razumeo bi da konstituisanje novog sporta ima nekoliko nivoa i pod okvirom saveza se donose odluke vecinskim glasanjem kako ce da se pokrene takmicenje i od kog nivoa.
Ako je doneta odluka da se zbog atraktivnosti sporta ide direktno na klupski nivo takmicenja (sa opremom), ostavljeno je klubovima i njihovim mogucnostima da ucine da bioloski opstanak kluba ne bude doveden u pitanje vec da se pristupi radu sa mladjim selekcijama, pri cemu bi okosnica bila flag timovi. Primeri za to postoje u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Kleku...da ne nabrajam dalje ima ih jos. Ako smo krenuli u tu pricu sa takmicarskim ekipama, to je bilo prelazno resenje da bi se ljudi zainteresovali za taj sport odnosno njegov najbolji segment, a to je igra pod opremom.
Rad koji nam predstoji je velik i nimalo lak, kako izgraditi neophodne segmente u situaciji kad Djilas nema para, Dilaher je odsutan zbog spijunskih operacija, a seljaci u Srbiji igraju fudbal. To su veci problemi koje imamo od davanja clanarine, koja je moras priznati malecka u odnosu na "skole fudbala i kosarke", jer ipak je namenska clanarina da se kupi ono sto je potrosno , lopte, lestvice, majice, dresovi..itd . Kazes oprema, aha dakle stucne i kopacke za fudbal zoves opremom, nije to ni los naziv za dotiranje od strane federacije ili vec cega. Ovde je oprema sasvim konkretan naziv za neophodnu zastitu, koja dokazano ne stiti coveka 100%, i kosta mnogo ali je potrebna. Tako da su ulaganja u ovaj sport velika, a i ocekuje se poboljsanje (na finansijskom nivou) zbog ovogodisnje lige koja ce brojati bar 14-16 klubova, koji naplacuju ulaznice veci deo sezone jer moraju da plate zakup stadiona i terena na kojem neki fk Rudar, ili Jedinstvo igraju jos od 45-te pa im treba pomoci, eto kako AF pomaze sport uSrbiji, tako da clanarina obezbedjuje opstanak i drugim klubovima. Steroidi su dobri, a podalpski seljaci nisu losi, sve u svemu bolji su od vikend engleskih batinasa iz Dartmura i ko zna koje robijasnice koji dodju i "dotiraju" vas sa par lopti, prebiju vas za vikend, napiju se, vi im se divite jer su iz postojbine ragbija i cekate sledecu "medjunarodnu " utakmicu da steknete "neophodno iskustvo". Americki fudbal je jedan sa istim brojem igraca na terenu, dok zamisli kod vas ima vise ragbi igara, dakle evolucija sporta je dobra stvar, uciniti i poboljsati igru izmenom pravila, sto je poznato i u kosarci, odbojci, fudbalu, Ali kad igra postane neatraktivna, pa je 15-ca spora, a 13-ca brza igra tu vec nesto nije u redu, ali to je druga prica. Veoma je vazna stvar da ne nastavite da igrate na ledinama i livadama, jer 90 godina je mnogo da bi se nastavilo na takvim mestima igrati i graditi sport. Srce, naravno da treba igrati srcem, ali glava je ono sto dobija tekmu (znas za vrelo srce i hladne glave, cuo si verovatno!) i definise buducnost sporta.Kao nov sport (nismo olimpijski), kompleksan u dinamici i postavci, tek konstituisan, sa cistim dosijeom, mogli smo da izadjemo pred drzavu sa projektima koji su bili odobreni i omogucili da nastupimo prvi put pod Srpskom zastavom na evropskom prvenstvu u Austriji i osvojimo 4-to mesto (dva poraza i pobeda), za dve godine pod opremom, malo li je za prvi nastup. Tu nije kraj jer cemo sigurno napredovati u ovom sportu, sto pokazuju i interesovanje pojedinih koledza za nase igrace, znaci dobro se radi. Primecujem iz tvog tona da vam ne cvetaju ruze i da se resenje ne nazire, da publike nema i da je ostalo samo srce, dobro i to je nesto, ali nije sve.
Televiziju ne konzumiram, a kad me je interesovalo da gledam tada sam morao da odgledam snimak (sa zakasnjenjem od 2 meseca) jer je moj omiljeni klub VUKOVI Beograd tada igrao finale SELAF lige, i bas tada sam igrao u specijalnim timovima i lupao steroidne Madjare, vraski tezak posao ali se na opste zadovoljstvo publike, i gledalaca zavrsilo kako treba.Cilj sporta nije da postoji sam za sebe, kolektivni sport pogotovo, cilj je prijatelju izaci medju ljude i putem malih ekrana ih uveriti da ste dostojni biti medju popularnim sportovima, da vasa snaga vise nije u golom entuzijazmu, vec i u radu i organizaciji, da pravite rezultate, da se o vama prica sa uvazavanjem, da to nije samo dobra sorka pa 'ajmo na pivo posle. Od pocetka sam price o Americkom fudbalu u Srbiji i sa svim relevantnim figurama sam u kontaktu i dobrim odnosima jer verujemo da taj sport ima uporiste medju ljudima i da se ekspanzija jos nije zavrsila. Htedoh dodati da mi nemamo prirodnih neprijatelja, niti konkurenciju, imamo jedan savez domacu ligu, domace klubove ucesnike regionalne lige (radi sticanja neophodnog medjunarodnog iskustva), podmladak u mnogim klubovima, konstituisanu flag- ligu za decu do 15 godina, i jos mnogo spremnih projekata koji ce doci na red. Tvoja nepoznavanje procesa stvaranja te zbunjuje jer nisi stvarao sport, nego si nasledio stanje stvari i obrazac iz kog ne mozes da se izvuces i sire sagledas stvari. Ne kazem da sam u pravu u vezi AF-a u Srbiji i nacina funkcionisanja ali sve (za sada) ide u dobrom smeru. Osnovana je pored sudijske organizacije i druga strukovna organizacija, a to je trenerska pri cemu ce imati za cilj sto efikasniju obuku lica koja izaberu da se bave trenerskim poslom, sto ce za cilj imati i poboljsanje igre u narednom periodu i efikasniju prpremu igraca za nastupanje u takmicenjima. Kao sto ti pisem, ati ces imati prilike da vidis kad u martu krene liga (domaca), a u junu regionalna, vidi se da nesto konkretno radimo.

A vi?!

Upoređujući AF i ragbi u Srbiji kroz brojke dolazimo do poražavajućeg rezultata. Američki fudbal pretenduje da bude "mainstream" sport u Srbiji, dok svi kodova ragbija su na granama dvorišnih ekipa u malom fudbalu. U razloge takvog stanja ne vredi ulaziti, očigledno da imamo ozbiljne ljude koje se bavi popularizacijom jednog sporta i neke druge koje se ne bave obavezama svojih funkcija. Nije dovoljno voleti ili mrzeti....raditi treba, planski, vredno i sa ciljem.
Gotovo da neverovatno zvuči podatak da SAFS (Savez američkog fudbala Srbje) raspolaže gotovo 5 puta manjim budžetom od ragbi saveza Srbije! A što se tiče popularnosti, više ne vredi raspravljati.
Velika glupost nasleđena iz socijalističkih vremena je treba "graditi bazu" , mislim na omladinske škole itd...i onda će sport naprasno postati popularan! Ne, prvo treba predstaviti sport u najboljem svom svetlu, pa ako se primi - super! Već od 2008 godine, SAFS kreće sa takmičenjima za U14 i U16, od 2009 godine je u planu Liga juniora U19, tako da se za AF ne sekiraj! Trenutno stanje je sledeće: više od 1500 aktivnih registrovanih igrača, 50-tak sudija, 23 AKTIVNA kluba, udruženja sudija i udruženja trenera. Na stranu spomenuti da već tri igrača iz Srbije su dobili sportsku stipendije na američkim koledžima!
Priče oko "amerikanizacije" ne stoje, sa US nemamo nikakvu dodornu tačku, sem eto prideva-američki! Mislim, meni je svejedno da li je: amerikanizacija, anglikanizacija itd... Ragbi je nastao u Engleskoj i njihov je tradicionalan sport, kao uostalom i ostali sportovi koji su nastali u Britaniji kao što su vaterpolo, fudbal itd... Šta sad treba Šapića, Ćirića, Vidića optužiti da su " englezi", špijuni? Jeftina retorika iza koje se skriva svoja nesposobnost, nestručnost i nemanja m*** da se zagrize!
O međusobnoj utakmici ne vredi raspravljati, mi ne dobijamo ništa od toga...

Da sam ragbista verovatno bih isao emocijom i poceo da vredjam, ali mi to nije u prirodi pa cu da napomenem par stvari.
Prvo da se zahvalim na informaciji o postojanju ragbija u Srbiji (Kraljevina SHS, FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG.)
podosta vremena ste na mapi, svaka cast, mi bi za to vreme verovatno osvojili titulu prvaka sveta (kao kosarka, vaterpolo ili odbojka), ali smo tek pet godina konstituisani i dve godine igramo ligu steroida i seljaka, ne racunajuci domacu ligu (nazovi je kako hoces).
Otvoreno mogu reci da pricas gluposti, u redu je to ljudi cine u neznanju i iz nehata. Da se uopste bavis sportom pretpostavljam da ne, ali hipoteticki da se bavis razumeo bi da konstituisanje novog sporta ima nekoliko nivoa i pod okvirom saveza se donose odluke vecinskim glasanjem kako ce da se pokrene takmicenje i od kog nivoa.
Ako je doneta odluka da se zbog atraktivnosti sporta ide direktno na klupski nivo takmicenja (sa opremom), ostavljeno je klubovima i njihovim mogucnostima da ucine da bioloski opstanak kluba ne bude doveden u pitanje vec da se pristupi radu sa mladjim selekcijama, pri cemu bi okosnica bila flag timovi. Primeri za to postoje u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Kleku...da ne nabrajam dalje ima ih jos. Ako smo krenuli u tu pricu sa takmicarskim ekipama, to je bilo prelazno resenje da bi se ljudi zainteresovali za taj sport odnosno njegov najbolji segment, a to je igra pod opremom.
Rad koji nam predstoji je velik i nimalo lak, kako izgraditi neophodne segmente u situaciji kad Djilas nema para, Dilaher je odsutan zbog spijunskih operacija, a seljaci u Srbiji igraju fudbal. To su veci problemi koje imamo od davanja clanarine, koja je moras priznati malecka u odnosu na "skole fudbala i kosarke", jer ipak je namenska clanarina da se kupi ono sto je potrosno , lopte, lestvice, majice, dresovi..itd . Kazes oprema, aha dakle stucne i kopacke za fudbal zoves opremom, nije to ni los naziv za dotiranje od strane federacije ili vec cega. Ovde je oprema sasvim konkretan naziv za neophodnu zastitu, koja dokazano ne stiti coveka 100%, i kosta mnogo ali je potrebna. Tako da su ulaganja u ovaj sport velika, a i ocekuje se poboljsanje (na finansijskom nivou) zbog ovogodisnje lige koja ce brojati bar 14-16 klubova, koji naplacuju ulaznice veci deo sezone jer moraju da plate zakup stadiona i terena na kojem neki fk Rudar, ili Jedinstvo igraju jos od 45-te pa im treba pomoci, eto kako AF pomaze sport uSrbiji, tako da clanarina obezbedjuje opstanak i drugim klubovima. Steroidi su dobri, a podalpski seljaci nisu losi, sve u svemu bolji su od vikend engleskih batinasa iz Dartmura i ko zna koje robijasnice koji dodju i "dotiraju" vas sa par lopti, prebiju vas za vikend, napiju se, vi im se divite jer su iz postojbine ragbija i cekate sledecu "medjunarodnu " utakmicu da steknete "neophodno iskustvo". Americki fudbal je jedan sa istim brojem igraca na terenu, dok zamisli kod vas ima vise ragbi igara, dakle evolucija sporta je dobra stvar, uciniti i poboljsati igru izmenom pravila, sto je poznato i u kosarci, odbojci, fudbalu, Ali kad igra postane neatraktivna, pa je 15-ca spora, a 13-ca brza igra tu vec nesto nije u redu, ali to je druga prica. Veoma je vazna stvar da ne nastavite da igrate na ledinama i livadama, jer 90 godina je mnogo da bi se nastavilo na takvim mestima igrati i graditi sport. Srce, naravno da treba igrati srcem, ali glava je ono sto dobija tekmu (znas za vrelo srce i hladne glave, cuo si verovatno!) i definise buducnost sporta.Kao nov sport (nismo olimpijski), kompleksan u dinamici i postavci, tek konstituisan, sa cistim dosijeom, mogli smo da izadjemo pred drzavu sa projektima koji su bili odobreni i omogucili da nastupimo prvi put pod Srpskom zastavom na evropskom prvenstvu u Austriji i osvojimo 4-to mesto (dva poraza i pobeda), za dve godine pod opremom, malo li je za prvi nastup. Tu nije kraj jer cemo sigurno napredovati u ovom sportu, sto pokazuju i interesovanje pojedinih koledza za nase igrace, znaci dobro se radi. Primecujem iz tvog tona da vam ne cvetaju ruze i da se resenje ne nazire, da publike nema i da je ostalo samo srce, dobro i to je nesto, ali nije sve.
Televiziju ne konzumiram, a kad me je interesovalo da gledam tada sam morao da odgledam snimak (sa zakasnjenjem od 2 meseca) jer je moj omiljeni klub VUKOVI Beograd tada igrao finale SELAF lige, i bas tada sam igrao u specijalnim timovima i lupao steroidne Madjare, vraski tezak posao ali se na opste zadovoljstvo publike, i gledalaca zavrsilo kako treba.Cilj sporta nije da postoji sam za sebe, kolektivni sport pogotovo, cilj je prijatelju izaci medju ljude i putem malih ekrana ih uveriti da ste dostojni biti medju popularnim sportovima, da vasa snaga vise nije u golom entuzijazmu, vec i u radu i organizaciji, da pravite rezultate, da se o vama prica sa uvazavanjem, da to nije samo dobra sorka pa 'ajmo na pivo posle. Od pocetka sam price o Americkom fudbalu u Srbiji i sa svim relevantnim figurama sam u kontaktu i dobrim odnosima jer verujemo da taj sport ima uporiste medju ljudima i da se ekspanzija jos nije zavrsila. Htedoh dodati da mi nemamo prirodnih neprijatelja, niti konkurenciju, imamo jedan savez domacu ligu, domace klubove ucesnike regionalne lige (radi sticanja neophodnog medjunarodnog iskustva), podmladak u mnogim klubovima, konstituisanu flag- ligu za decu do 15 godina, i jos mnogo spremnih projekata koji ce doci na red. Tvoja nepoznavanje procesa stvaranja te zbunjuje jer nisi stvarao sport, nego si nasledio stanje stvari i obrazac iz kog ne mozes da se izvuces i sire sagledas stvari. Ne kazem da sam u pravu u vezi AF-a u Srbiji i nacina funkcionisanja ali sve (za sada) ide u dobrom smeru. Osnovana je pored sudijske organizacije i druga strukovna organizacija, a to je trenerska pri cemu ce imati za cilj sto efikasniju obuku lica koja izaberu da se bave trenerskim poslom, sto ce za cilj imati i poboljsanje igre u narednom periodu i efikasniju prpremu igraca za nastupanje u takmicenjima. Kao sto ti pisem, ati ces imati prilike da vidis kad u martu krene liga (domaca), a u junu regionalna, vidi se da nesto konkretno radimo.

A vi?!

Odmah moram da te ispravim,pravilno je..."Da sam mogao da budem ragbista".Dobro si primeto da je za ragbi pored fizicke spreme potrebno i srce,emocija.Ti odmah predocavas da si moderni gladijator,proracunati robot,lisen emocija...pravi mali Amerikanac.Svaka cast!
Batali me poredjenja sa "indoor" sportovima(malko smo lenja nacija pa su nam zato uvek odgovarali manji terni)Pricamo o ozbiljnim stvarima,najvaznijoj sporednoj stvari na svetu i njenim derivatima ragbiju i AFu.
Moracu da ti ponovim da se visokom politikom ne bavim.Zato postedi me molim te...ja vase juniore jos nigde nisam video,a mi imamo sve kategorije pocevsi od petlica.Imali ste priliku da ih gledate na evropskom prvenstvu na sopstvenom terenu u julu prosle godine.Bilo je par momaka koji su na ovom forumu tada pljuvali po ragbiju(naravno iz AFa su),a posle su svim srcem navijali za nase klince i priznali da je ragbi do jaja sport.Sto ce reci da su bili zavedeni od svoji vodja "prvoboraca".Izgleda da si ti jedan od tih prvoboraca,pa si shvatio da ti pero bolje lezi od lopte i krenuo u misionarenje po internetu.
Vama se moze odati priznanje na organizaciji i sto se zna hijearhija...sve ostalo je na niskom nivou.To ne treba da cudi posto vas organizuju i vode stranci,obuceni i skolovani upravo za takve stvari.
Nabavili ste opremu...ih silnog li uspeha.To vam je valjda osnovno majku mu...ono do sada je bila divcha liga...ko kad bi se sada vaterpolisti hvalili da su nabavili bazene.Samo vi placajte terene,placali ste i BRKu onaj teren na Adi dok niste uzurpirali onaj od Seceranca.Imas bas debeo obraz kad nas prozivas da igramo na ledinama,a gde vi igrate?Na Marakani...sem onog na Adi,nista vise nije vredno pomena...sve su to neka sela i livade.Ragbi se igra i na Ingetu koji uopste nije los teren,na gradskom stadionu u Pancevu,na stadionu vojne gimnazije,a ranije i na JNA...tako da nikome nije gorela do zore.
Prozivas,prozivas onako na finjaka za zatvorske cuvare,ali gle cuda oni su pobedjeni na svom gostovanju u Srbiji.Da su pili,pili su,pa bolje piti pivo nego steroide...ali to je ragbi,Po svom trecem poluvremenu je cuven svuda u svetu i po neposrednosti ljudi koji ga igraju.Ni u jednom drugom sportu nece se najvece svetske zvezde poput Sabala zapiti sa navijacima u pabu i slobodno setati medju masom bez telohranitelja.To treba doziveti.Nije lepo da pljujes zatvorske cuvare,a ovamo se palis na "Longest yard" i sl.
To evropsko prvenstvo sto ste vi igrali je C kategorije,tako da ti je bolje da se ne hvalis kako ste pretposlednji u Evropi.
Raspitacu se malo oko podataka u savezu,ali veruj mi ima jos mnogo vi da radite dok stignete ragbi u Srbiji(u svojim glavama ste ga odavno prevazisli)a kamoli neki ozbiljniji sport.
Sto se prenosa tice,nasu reprezentaciju su prenosile domaca i mnoge strane televizije na njenim gostovanjima...islo je i preko satelita...na utakmice tokom sezdestih godina dolazilo je po deset,petnaest hiljada ljudi...bili smo na Mediteranskim igrama...toliko za sada

Upoređujući AF i ragbi u Srbiji kroz brojke dolazimo do poražavajućeg rezultata. Američki fudbal pretenduje da bude "mainstream" sport u Srbiji, dok svi kodova ragbija su na granama dvorišnih ekipa u malom fudbalu. U razloge takvog stanja ne vredi ulaziti, očigledno da imamo ozbiljne ljude koje se bavi popularizacijom jednog sporta i neke druge koje se ne bave obavezama svojih funkcija. Nije dovoljno voleti ili mrzeti....raditi treba, planski, vredno i sa ciljem.
Gotovo da neverovatno zvuči podatak da SAFS (Savez američkog fudbala Srbje) raspolaže gotovo 5 puta manjim budžetom od ragbi saveza Srbije! A što se tiče popularnosti, više ne vredi raspravljati.
Velika glupost nasleđena iz socijalističkih vremena je treba "graditi bazu" , mislim na omladinske škole itd...i onda će sport naprasno postati popularan! Ne, prvo treba predstaviti sport u najboljem svom svetlu, pa ako se primi - super! Već od 2008 godine, SAFS kreće sa takmičenjima za U14 i U16, od 2009 godine je u planu Liga juniora U19, tako da se za AF ne sekiraj! Trenutno stanje je sledeće: više od 1500 aktivnih registrovanih igrača, 50-tak sudija, 23 AKTIVNA kluba, udruženja sudija i udruženja trenera. Na stranu spomenuti da već tri igrača iz Srbije su dobili sportsku stipendije na američkim koledžima!
Priče oko "amerikanizacije" ne stoje, sa US nemamo nikakvu dodornu tačku, sem eto prideva-američki! Mislim, meni je svejedno da li je: amerikanizacija, anglikanizacija itd... Ragbi je nastao u Engleskoj i njihov je tradicionalan sport, kao uostalom i ostali sportovi koji su nastali u Britaniji kao što su vaterpolo, fudbal itd... Šta sad treba Šapića, Ćirića, Vidića optužiti da su " englezi", špijuni? Jeftina retorika iza koje se skriva svoja nesposobnost, nestručnost i nemanja m*** da se zagrize!
O međusobnoj utakmici ne vredi raspravljati, mi ne dobijamo ništa od toga...

Bic,bice "maintream"(vidis koliko si amerikanizovan)kako da ne:roll:
Evo ti podaci iz samo jednog ragbi kluba,pa da vidis koliko jos treba da ucite http://www.kbrk.co.yu/uspesi.html
Super,ti verovatno mislis da treba svi da odemo u USA ili bar da postanemo 51.zvezdica ako nista drugo.Zbog cega uopste pretpotavljas da je svaciji cilj da napusti svoju zemlju.Fudbal je odavno globalni sport,a vaterpolo(gle cuda proistekao je iz ragbija bas kao i AF)se igra na respektabilnom nivou u pet-sest zemalja sveta(tu ozbiljno sije AF koji ima jednu ozbiljnu naciju i par sica sa strane)
Za tvoju informaciju utakmica je odavno odigrana...pre par godina BRKovci su ocitali takvu lekciju Americkim fudbalerima(sadasnj Vukovi pretpostavljam)da se ovi jos uvek nisu okurazili da traze revans

Ti izgleda nemaš puno godina? Gomila gluposti i ostrašćenih laži. Nemate ništa da kažete i diskutujete na nivou razlike, prednosti i mana u sportu (pri tom mislim i na organizaciju), već se brinite za to ko vodi federaciju..ko je ko u strankama itd.
More marš na livadu, tamo je mesto vašem glupom ragbiju! Nakupite dvadeset gledalaca i njih lažite koliko je ragbi dobar sport.

PS. Da je dobar, ne bi menjali pravila svake godine!

Jadna je ta buducnost koju ti branis i sport kojim se ponosis. Tvoja prica je kuknjava i zal za necim cega nema, niti ce vise biti.Ova polemika je besmislena i nevodi nikud, za pohvalu je 90 god. postojanja, ali je za zaljenje da su to godine koje su pojeli skakavci i da tu vise nema nicega.
Ragbi je ovde veoma nisko i to je cinjenica, a cinjenica je da mentalno okostali ljudi kao ti mogu sebi da daju za pravo da su nosioci neke sportske price!? Koje!? Sta je tu (u Srbiji) toliko vazno da bi sada ragbi bio bolji nego AFu Srbiji!? Niste dobro radili, zaboli ste glavu u pesak i verujete da se nista ne dogadja oko vas. Tu je srz problema, jer da si u zivotu nesto pravio (kao nov sport, kompleksniji i tezi ne postoji od timskih sportova) znao bi da je mnogo prepreka na terenu, i da kao novo pravimo greske iz kojih izlazimo sve bolji i, bolji, veci kao organizacija, bitniji kao sport.
Vi ste da ti prevedem samo ostatak necega sto je bilo sport. Mi se povezujemo i lokalno i regionalno, igramo lige i borimo se da budemo bolji, za razliku od vas koji tek sada (kada vidite da AFpovezuje region) razmisljate da se povezete sa triglav-vardar osovinom i da napredujete! Ucite od boljih, pitajte, ne rasipajte energiju na "komsije". Gledajte svoja posla, naporno radite i (mozda) uspeh nece izostati. Vukovi sigurno nece nikome davati besplatnu reklamu, pa ni vama, a sto se tice muda veruj da ne bi zeleo da se sretnes sa nekim ko je brzi i jaci od tebe, oklopljen i udara kao bik. Ne znas o cemu govoris. Ovde je kraj moje (uzaludne) polemike sa tobom. Nisi me uvredio niti tome slicno, samo nema vise mogucnosti da se tema o razlikama i prednostima privede nekom normalnom kraju.
Nadam se da cu procitati (videti na TV-u) reportazu o proslavi velokog jubileja sporta u Srbiji. Tek da vidimo koliko ste popularni.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back