Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Jacob:A koji se ragbi igra kod nas?
Ragbi league ili Union?
Americki fudbal i Ragbi su dva totalno razlicita sporta u Ragbiju nema pasa napred samo nazad i svaki igrac ispred onog sa loptom je u ofsajdu tako da nema blokiranja kao u Americkom fudbalu.U Ragby League pravilima ima 13 igraci u Union pravilima 15 a u AF 11.
Ali meni je najzanimljiviji australijski fudbal![]()
wesdurni:Evo,pozivam te da odgledas prvenstvenu utakmicu izmedju Dorcola i KBRK-a na SC Inge(Zvezdara)u nedelju 23.09.2007 sa pocetkom u 16.00.U pitanju je ragbi petnaest,Dorcol je jedini klub u zemlji koji igra oba koda ragbija.Koliko vidim ti si lepo potkovana znanjem o ragbiju.Da li si do sada imala prilike da pogledas neku utakmicu?Ukoliko zelis da saznas nesto vise o samom sportu,pogledaj
http://www.dorcolrugby.co.yu/
http://www.rugbyxiii.co.yu/
http://www.rugbyxiii.co.yu/phpBB2/
u Srbiji su cak osnivani neki ragbi klubovi,a zapravo su ljudi zeleli da se bave americkim fudbalom...na srecu posle je bilo kasno pa su se navukli na ragbi...uostalom to su dva sveta i nemoguce je povlaciti bilo kakve paralele...sa druge strane savim je OK bodriti jedni druge sa tribina,posto sve prozivke ostaju mrtvo slovo na papiru...tacnije nemoguce je odigrati bilo kakvu utakmicu izmedju ragbista i AFovaca...doduse sa nase strane je bilo inicijative...na kraju krajeva mogao bi da se odigra mali fudbal ili sl....mozda cak obracun u Cao Darvine(ako ima dobrovoljaca za glupiranje...a da to se verovatno i placa)
Da sam ragbista verovatno bih isao emocijom i poceo da vredjam, ali mi to nije u prirodi pa cu da napomenem par stvari.
Prvo da se zahvalim na informaciji o postojanju ragbija u Srbiji (Kraljevina SHS, FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG.)
podosta vremena ste na mapi, svaka cast, mi bi za to vreme verovatno osvojili titulu prvaka sveta (kao kosarka, vaterpolo ili odbojka), ali smo tek pet godina konstituisani i dve godine igramo ligu steroida i seljaka, ne racunajuci domacu ligu (nazovi je kako hoces).
Otvoreno mogu reci da pricas gluposti, u redu je to ljudi cine u neznanju i iz nehata. Da se uopste bavis sportom pretpostavljam da ne, ali hipoteticki da se bavis razumeo bi da konstituisanje novog sporta ima nekoliko nivoa i pod okvirom saveza se donose odluke vecinskim glasanjem kako ce da se pokrene takmicenje i od kog nivoa.
Ako je doneta odluka da se zbog atraktivnosti sporta ide direktno na klupski nivo takmicenja (sa opremom), ostavljeno je klubovima i njihovim mogucnostima da ucine da bioloski opstanak kluba ne bude doveden u pitanje vec da se pristupi radu sa mladjim selekcijama, pri cemu bi okosnica bila flag timovi. Primeri za to postoje u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Kleku...da ne nabrajam dalje ima ih jos. Ako smo krenuli u tu pricu sa takmicarskim ekipama, to je bilo prelazno resenje da bi se ljudi zainteresovali za taj sport odnosno njegov najbolji segment, a to je igra pod opremom.
Rad koji nam predstoji je velik i nimalo lak, kako izgraditi neophodne segmente u situaciji kad Djilas nema para, Dilaher je odsutan zbog spijunskih operacija, a seljaci u Srbiji igraju fudbal. To su veci problemi koje imamo od davanja clanarine, koja je moras priznati malecka u odnosu na "skole fudbala i kosarke", jer ipak je namenska clanarina da se kupi ono sto je potrosno , lopte, lestvice, majice, dresovi..itd . Kazes oprema, aha dakle stucne i kopacke za fudbal zoves opremom, nije to ni los naziv za dotiranje od strane federacije ili vec cega. Ovde je oprema sasvim konkretan naziv za neophodnu zastitu, koja dokazano ne stiti coveka 100%, i kosta mnogo ali je potrebna. Tako da su ulaganja u ovaj sport velika, a i ocekuje se poboljsanje (na finansijskom nivou) zbog ovogodisnje lige koja ce brojati bar 14-16 klubova, koji naplacuju ulaznice veci deo sezone jer moraju da plate zakup stadiona i terena na kojem neki fk Rudar, ili Jedinstvo igraju jos od 45-te pa im treba pomoci, eto kako AF pomaze sport uSrbiji, tako da clanarina obezbedjuje opstanak i drugim klubovima. Steroidi su dobri, a podalpski seljaci nisu losi, sve u svemu bolji su od vikend engleskih batinasa iz Dartmura i ko zna koje robijasnice koji dodju i "dotiraju" vas sa par lopti, prebiju vas za vikend, napiju se, vi im se divite jer su iz postojbine ragbija i cekate sledecu "medjunarodnu " utakmicu da steknete "neophodno iskustvo". Americki fudbal je jedan sa istim brojem igraca na terenu, dok zamisli kod vas ima vise ragbi igara, dakle evolucija sporta je dobra stvar, uciniti i poboljsati igru izmenom pravila, sto je poznato i u kosarci, odbojci, fudbalu, Ali kad igra postane neatraktivna, pa je 15-ca spora, a 13-ca brza igra tu vec nesto nije u redu, ali to je druga prica. Veoma je vazna stvar da ne nastavite da igrate na ledinama i livadama, jer 90 godina je mnogo da bi se nastavilo na takvim mestima igrati i graditi sport. Srce, naravno da treba igrati srcem, ali glava je ono sto dobija tekmu (znas za vrelo srce i hladne glave, cuo si verovatno!) i definise buducnost sporta.Kao nov sport (nismo olimpijski), kompleksan u dinamici i postavci, tek konstituisan, sa cistim dosijeom, mogli smo da izadjemo pred drzavu sa projektima koji su bili odobreni i omogucili da nastupimo prvi put pod Srpskom zastavom na evropskom prvenstvu u Austriji i osvojimo 4-to mesto (dva poraza i pobeda), za dve godine pod opremom, malo li je za prvi nastup. Tu nije kraj jer cemo sigurno napredovati u ovom sportu, sto pokazuju i interesovanje pojedinih koledza za nase igrace, znaci dobro se radi. Primecujem iz tvog tona da vam ne cvetaju ruze i da se resenje ne nazire, da publike nema i da je ostalo samo srce, dobro i to je nesto, ali nije sve.
Televiziju ne konzumiram, a kad me je interesovalo da gledam tada sam morao da odgledam snimak (sa zakasnjenjem od 2 meseca) jer je moj omiljeni klub VUKOVI Beograd tada igrao finale SELAF lige, i bas tada sam igrao u specijalnim timovima i lupao steroidne Madjare, vraski tezak posao ali se na opste zadovoljstvo publike, i gledalaca zavrsilo kako treba.Cilj sporta nije da postoji sam za sebe, kolektivni sport pogotovo, cilj je prijatelju izaci medju ljude i putem malih ekrana ih uveriti da ste dostojni biti medju popularnim sportovima, da vasa snaga vise nije u golom entuzijazmu, vec i u radu i organizaciji, da pravite rezultate, da se o vama prica sa uvazavanjem, da to nije samo dobra sorka pa 'ajmo na pivo posle. Od pocetka sam price o Americkom fudbalu u Srbiji i sa svim relevantnim figurama sam u kontaktu i dobrim odnosima jer verujemo da taj sport ima uporiste medju ljudima i da se ekspanzija jos nije zavrsila. Htedoh dodati da mi nemamo prirodnih neprijatelja, niti konkurenciju, imamo jedan savez domacu ligu, domace klubove ucesnike regionalne lige (radi sticanja neophodnog medjunarodnog iskustva), podmladak u mnogim klubovima, konstituisanu flag- ligu za decu do 15 godina, i jos mnogo spremnih projekata koji ce doci na red. Tvoja nepoznavanje procesa stvaranja te zbunjuje jer nisi stvarao sport, nego si nasledio stanje stvari i obrazac iz kog ne mozes da se izvuces i sire sagledas stvari. Ne kazem da sam u pravu u vezi AF-a u Srbiji i nacina funkcionisanja ali sve (za sada) ide u dobrom smeru. Osnovana je pored sudijske organizacije i druga strukovna organizacija, a to je trenerska pri cemu ce imati za cilj sto efikasniju obuku lica koja izaberu da se bave trenerskim poslom, sto ce za cilj imati i poboljsanje igre u narednom periodu i efikasniju prpremu igraca za nastupanje u takmicenjima. Kao sto ti pisem, ati ces imati prilike da vidis kad u martu krene liga (domaca), a u junu regionalna, vidi se da nesto konkretno radimo.
A vi?!
Upoređujući AF i ragbi u Srbiji kroz brojke dolazimo do poražavajućeg rezultata. Američki fudbal pretenduje da bude "mainstream" sport u Srbiji, dok svi kodova ragbija su na granama dvorišnih ekipa u malom fudbalu. U razloge takvog stanja ne vredi ulaziti, očigledno da imamo ozbiljne ljude koje se bavi popularizacijom jednog sporta i neke druge koje se ne bave obavezama svojih funkcija. Nije dovoljno voleti ili mrzeti....raditi treba, planski, vredno i sa ciljem.
Gotovo da neverovatno zvuči podatak da SAFS (Savez američkog fudbala Srbje) raspolaže gotovo 5 puta manjim budžetom od ragbi saveza Srbije! A što se tiče popularnosti, više ne vredi raspravljati.
Velika glupost nasleđena iz socijalističkih vremena je treba "graditi bazu" , mislim na omladinske škole itd...i onda će sport naprasno postati popularan! Ne, prvo treba predstaviti sport u najboljem svom svetlu, pa ako se primi - super! Već od 2008 godine, SAFS kreće sa takmičenjima za U14 i U16, od 2009 godine je u planu Liga juniora U19, tako da se za AF ne sekiraj! Trenutno stanje je sledeće: više od 1500 aktivnih registrovanih igrača, 50-tak sudija, 23 AKTIVNA kluba, udruženja sudija i udruženja trenera. Na stranu spomenuti da već tri igrača iz Srbije su dobili sportsku stipendije na američkim koledžima!
Priče oko "amerikanizacije" ne stoje, sa US nemamo nikakvu dodornu tačku, sem eto prideva-američki! Mislim, meni je svejedno da li je: amerikanizacija, anglikanizacija itd... Ragbi je nastao u Engleskoj i njihov je tradicionalan sport, kao uostalom i ostali sportovi koji su nastali u Britaniji kao što su vaterpolo, fudbal itd... Šta sad treba Šapića, Ćirića, Vidića optužiti da su " englezi", špijuni? Jeftina retorika iza koje se skriva svoja nesposobnost, nestručnost i nemanja m*** da se zagrize!
O međusobnoj utakmici ne vredi raspravljati, mi ne dobijamo ništa od toga...