Nadal: Grizem sve svoje trofeje, to mi donosi sreću
Španjolska ima trojicu velikih sportskih ikona – NBA-superzvijezdu Paua Gasola, no on je većinu godine u Americi i podalje od domaće javnosti; tu je i bivši svjetski prvak u formuli jedan Fernando Alonso, no njegova sportska zvijezda polako tamni.
Apsolutni “broj jedan” danas je Rafael Nadal, čija je nevjerojatna popularnost dodatno narasla nakon wimbledonske krune. Prema internetskoj anketi madridskoga sportskog dnevnika Marce na pitanje je li Rafael Nadal najbolji španjolski sportaš u povijesti čak 53 posto čitatelja odgovorilo je potvrdno.
A najzanimljivije je od svega da još nema status prvoga tenisača svijeta. Inače, Rafa je status sportskog milijunaša stekao još kao tinejdžer, a danas sa 22 godine njegovi prihodi s turnira sasvim su blizu 20 milijuna dolara. No, to je tek dio njegova bogatstva, koje se, uz bogate sponzorske ugovore, koji će u godinama koje dolaze samo dodatno rasti, procjenjuje na 60 milijuna dolara.
No, unatoč svemu, ne troši novac uzalud, bez imalo ustezanja poletio je tako prošli mjesec iz Londona u Mallorcu niskotarifnom aviokompanijom Easy Jet (karta oko 800 kuna) i gužvao se s običnim smrtnicima, što je Federeru i ostalom društvu iz svjetskog vrha – nezamislivo.
Rafa je po svemu ostao isti, “dobri dečko” iz Manacora, drugoga po veličini grada na Mallorki, gdje i danas u luksuznu apartmanskom kompleksu živi s obitelji – ocem Sebastianom, majkom Anom Marijom i sestrom Isabel.
"Ne mogu zamisliti život negdje drugdje, bez svoje obitelji, koja mi je sve", rekao je Rafa, kojeg od malih nogu trenira stric Toni, bivši nogometaš, no niti izbliza toliko slavan kao drugi Rafin stric Miguel Angel Nadal, bivši španjolski reprezentativac (sudjelovao na tri SP-a) i igrač Barcelone i Mallorce.
Stoga nije čudno što je sve do svoje 12. godine bio sasvim blizu nastavka obiteljske tradicije – bio je vrlo perspektivan napadač lokalnoga nogometnoga kluba, no teniski prvak Španjolske i Europe do 12 godine.
"Otac me natjerao da biram između nogometa i tenisa kako škola ne bi patila. Kao što vidite, izabrao sam tenis", prisjeća se Rafael, koji nikad nije izgubio strast prema “najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu”.
"Pratim sve rezultate, a kad god mogu, pogledam utakmice uživo. Velik sam navijač madridskog Reala. Kada sam bio jako malen, otac mi je poklonio Realovu majicu, samo da se našali sa stricem Miguelom, koji je tada igrao u Barceloni. Tada je počela ljubav prema Realu", priznaje Nadal, čiji su danas zaštitni znak vrpca na glavi i kapri-hlače, linija koju Nike proizvodi posebno za njega.
Upravo su te hlače jedan od razloga zašto ga neki ne vole. Mnoge iritira stalno izvlačenje hlača iz stražnjice tijekom poena. Iako on često tvrdi da je to dio rituala uoči poena, oni koji ga bolje poznaju, tvrde da je to nervozan tik koji ga prati još od ranih juniorskih dana.
O privatnom životu priča vrlo malo. Iako su ga povezivali s nekim tenisačicama (posljednja Dankinja Wozniacki),
Rafino srce već tri godine posjeduje crnokosa 20-godišnja Maria Francisca Perello, koja također živi u Manacoru i s njim je išla u istu školu. Xisca i Rafael nikad ne putuju zajedno, već su uvijek zajedno nakon turnira.
Velika je ljubav posrijedi, mnogi sugeriraju da će na kraju sigurno završiti brakom.

No, do tog trenutka budućeg “svjetskog tenisača broj jedan” čeka još bezbroj naslova i ugriza trofeja, što je postala tradicija.
"Zašto grizem osvojene trofeje? Prije tri godine fotografi su me zamolili da im poziram na taj način, no prešlo je u tradiciju. Jednostavno, osjećam da mi to donosi sreću", objasnio je.
Godine 2003., kada gotovo nitko izvan Mallorke nije čuo za Španjolca, astronomi u zvjezdarnici na otoku otkrili su asteroid i dali mu ime prema Nadalu (zaveden pod brojem 128036 Rafaelnadal), što je prilična čast.
Neki asteroidi dugo žive u svemiru, a neki padnu na zemlju poput bliještećih, užarenih kugli. Upravo to i Rafa danas nudi svjetskom tenisu – svjetlo i vatru...