Rafael Nadal

Stvarno svi izgledaju smešno pored njega, ali koliko god bio dominantan i njega će stići umor u Rimu, kao prošle godine kad nije mogao četvrtfinale da prebrodi.
Još ovaj turnir u Barseloni nije naivan kao prošle godine. I tu će utrošiti više energije.

Poslednja izmena:
Nadal u laganom ritmu do četvrtfinala Barselone

Rafael Nadal je u osmini finala turnira u Barseloni savladao Giljerma Garsiju Lopeza rezultato 2:0 po setovima 6:1 i 6:3.

GettyImages-951140664.jpg

Kralj šljake je u prvom setu dopustio sunarodniku Giljermu Garsiji Lopezu samo jedan gem. Posle 2:1, Nadal pravi dva brejka što mu je bilo dovoljno da za 35 mintua dobije prvi set.

U drugom je takođe Nadal počeo ubedljivo jer je uzeo prva dva brejka i poveo je 4:0, ali mu se zatim dešava kiks pa gubi servis u šestom gemu. Ipak do kraja Nadal ima do kraja brejk prednosti i dobija set 6:3.

U četvrtini finala Nadal će igrati protiv Martina Kližana koji je dobio Felisijana Lopeza 2:0.

Nadal ne prepušta ni set, za finale protiv Gofana

Španac Rafael Nadal plasirao se u polufinale turnira u Barseloni pobedom protiv Slovaka Martina Kližana u dva seta - 6:0, 7:5.

Rafael-Nadal

Prvi igrač sveta je nastavio niz bez izgubljenog seta na šljaci, iako je Kližan bio na korak da prekine njegovu seriju od 41. osvojenog seta.

Nadal je sjajno odigrao prvi set, iskoristio je tri od sedam brejk lopti, i očekivalo se da bez problema završi meč protiv 140. igrača na ATP listi.

Međutim, kvalifikant iz Slovačke je na startu drugog seta oduzeo servis Rafi i kod rezultata 5:4 servirao je za izjednačenje. Ipak, Nadal je spasao tri set lopte, izjednačio na 5:5, a kod rezultata 6:5 ponovo je oduzeo servis Kližanu i završio meč.

Španac je deset puta osvajao trofej u Barseloni, a u borbi za mesto u finalu sastaće se sa Belgijancem Davidom Gofanom.

Četvrti nosilac je preokrenuo protiv Španca Roberta Bautiste Agutsa posle dva i po časa igre sa 6:7 (3), 6:2, 6:2. Bio je ovo treći uzastopni trijumf Gofana protiv domaćeg igrača u šestom međusobnom duelu.

U drugom polufinalu rivali će biti Stefanos Cicipas, koji je pobedio Dominika Tima i Pablo Karenjo Busta.

Dođoh, videh, osvojih: Nadal u Barseloni 11 od 11

Rafael Nadal je (ponovo) šampion Barselone.

Rafael-Nadal

Kralj šljake nije imao mnogo posla u finalu protiv Stefanosa Cicipasa i do 11. titule u isto toliko finala u Barseloni došao je rezultatom 6:2, 6:1.

Dve brejk lopte imao je Nadal u prvom setu i obe je pretvorio u brejkove. Cicipas je uspeo da spasi jednu set loptu, ali ništa više ili značajnije od toga.

U drugom setu je Nemac bolje igrao kada se suočavao sa brejk loptama, ali to samo znači da je uspeo da se odbrani nekoliko puta, ali je Nadal ipak brzo došao do 4:0 u drugom setu. Svim, pa i Cicipasu, bilo je jasno da je ovaj meč praktično završen.

Nadal možda propušta Vimbldon

Rafael Nadal je u nedelju osvojio 11. Rolan Garos, a kaže da će morati da najpre da vidi kako će njegovo telo reagovati na promenu podloge, pa će tek onda znati da li će igrati jedini grend slem na travnatoj podlozi.

rasf.jpg

"Teško mi je trenutno da razmišljam o Vimbldonu. Sezona na šljaci je bila dugačka i teško mi je pala na mentalnom planu. Igrao sam svaki meč maltene koji može da se igra tokom sezone na zemljanoj podlozi tako da su ova dva meseca za mene bila baš zahtevna", kazao je Rafa Nadal nakon pobede u finalu Rolan Garosa.

Španac je inače prijavio učešće na turniru u Kvinsu koji je na programu sledeće nedelje. Ipak nije sasvim siguran da li će moći da nastupi na tom turniru.

"Voleo bi ja da igram svuda ali moram prvo da vidim kako se osećam. Drastična je promena kada pređete sa šljake na travu. Ranije sam to radio lako, ali ranije sam bio mlađi i brži", kaže Nadal.

Rafa bi mogao tako da uradi istu stvar koju je napravio i Rodžer Federer koji je i ove godine izbegao sezonu na šljaci kako bi se spremio za Vimbldon gde juri svoju devetu titulu.

Za Nadala je sa druge strane poznato da mu ne odgovara činjenica da loptica na travi odstače mnogo niže, pa to pravi dodatan pritisak na njegova kolena sa kojima ima najviše problema. Prošle godine Nadal je ispao u osmini finala Vimbldona od Žila Milera.

"Prošle godine sam imao osećaj da mogu daleko da doguam na Vimbldonu. Imao sam osećaj da sam dobro igrao na travi", kaže Španac.

Nadal se povukao sa Kvinsa: Doktori su rekli...

Rafael Nadal povukao se sa turnira na Kvinsu, koji se održava dve nedelje pred Vimbldon, treći Gren slem turnir u sezoni.

Rafa.jpg

"Kvins je sjajan događaj, imam lepe uspomene iz 2008. kada sam osvojio titulu i želeo sam da se vratim ove godine, ali iza mene je duga sezona na šljaci. Želeo bih da se izvinim organizatorima turnira i navijačima koji su se nadali da me vide kako iram, ali razgovarao sam sa doktorima i moram da poslušam svoje telo", objavio je Nadal.

Španac je dvostruki osvajač Vimbldona, 2008. i 2010. godine, ali počev od 2012. godine nije prošao dalje od četvrtog kola.

"Teško mi je trenutno da razmišljam o Vimbldonu. Sezona na šljaci je bila dugačka i teško mi je pala na mentalnom planu. Igrao sam svaki meč maltene koji može da se igra tokom sezone na zemljanoj podlozi tako da su ova dva meseca za mene bila baš zahtevna", rekao je Nadal posle titule na Rolan Garosu i dodao:

"Voleo bih ja da igram svuda ali moram prvo da vidim kako se osećam. Drastična je promena kada pređete sa šljake na travu. Ranije sam to radio lako, ali ranije sam bio mlađi i brži".

Na Kvinsu će posle duže pauze igrati Novak Đoković.

636669257997504843-USP-Tennis-Wimbledon-101404089.JPG

Fenomenalan meč, bilo ko da je pobedio, bilo bi zasluženo. Rafa je imao malo više snage u ovom okršaju koji je trajao 5 sati.
Meč je bio na nivou retkih finala.

Čestitke obojici !

Vamos Rafa !

Rafa: Režim strog, nema dopinga kao u drugim sportovima

Prvi teniser sveta Rafael Nadal smatra u tenisu ima manje dopinga nego u drugim sportovima.

Rafael-Nadal

“U svim sportovima ima ljudi koji varaju, ali mislim da u našem sportu nije bilo ozbiljnog slučaja dopinga. Generalno je manje takvih slučajeva nego u drugim sportovima – režim je strog, moramo da budemo dostupni jedan sat dnevno tokom cele godine, da kažemo gde se nalazimo“, rekao je 32-godišnji Nadal za Gazetu delo Sport.

Osim dopinga, jedna od gorućih tema jeste i nameštanje mečeva.

“Na malim turnirima taj problem verovatno postoji, ali ne i kod nas – mislim da je ATP toj temi pristupio vrlo ozbiljno i da rade dobar posao“.

Rafa je do sada osvojio 17 Gren slem titula, tri manje od Rodžera Federera.

“Voleo bih da ga stignem, ali to mi nije opsesija niti cilj. Imao sam bolju karijeru nego što sam ikada mogao i da sanjam, srećan sam zbog svega što sam postigao do sada. Ne može čovek uvek da bude frustriran zato što neko ima više“, zaključio je Nadal.

Nadal: Vreme je da zaigram agresivnije

Prvi teniser sveta Rafael Nadal zadovoljan je činjenicom da se plasirao u četvrtfinale i poslednjeg Gren slema u sezoni, ali je istakao da će morati da odigra najbolji meč u Njujorku ako želi da savlada Dominika Tima.

Rafael-Nadal

Aktuelni šampion je u osmini finala US opena Nikoloza Basilašvilija iz Gruzije sa 3:1 (6:3, 6:3, 6:7 (6-8), 6:4)

"Ne osećam pritisak, samo igram. Bio sam u ovoj poziciji mnogo puta tokom karijere. Uvek se sve svodilo na to kako igrate. Već sam u drugoj nedelji Gren slema. To je pozitivna stvar. Ove sezone sam stigao do četvrtfinala sva četiri Gren slema. Nisam u tome uspeo još od 2011. godine. Sada je momenat da napravim korak napred, da igram agresivnije. Igrao sam dobro tokom cele sezone i sad je vreme da ponovo podignem nivo", ocenio je Nadal.

U borbi za polufinale slavni Španac će se sastati sa Austrijancem Dominikom Timom.

"Dominik je fantastičan igrač. Imam dobar odnos s njim. Zaslužio je da igra u četvrtfinalu. Zna kako da igra i potrebno je da odigram najbolji meč na turneru ako želim da ostanem u igri", dodao je najbolji teniser sveta.

Kolena i dalje klecaju - Nadal neće u Kinu

Najbolji teniser sveta Rafael Nadal povukao se sa turnira u Pekingu i Šangaju zbog povrede kolena.

GettyImages-1028773374.jpg

Problem sa povredom Španac je imao od polufinala US Opena protiv Huana Martina del Potra. Rafa je zatražio medicinski tajm aut, međutim, kako je vreme prolazilo bilo je jasno da ne može da izdrži i po završetku drugog seta pružio je ruku Argentincu.

Posle toga je izjavio da ne zna koliko će odsustvovati sa terena.

"Zdravo svima. Kao što znate, morao sam da predam polufinalni meč US Opena prošle nedelje. U međuvremenu sam bio na pregledima u Barseloni kako bih ustanovio u kakvom su stanju moja kolena. Odlučili smo da je najbolje da ne učestvujem na turnirima u Aziji dok sve ne bude kako treba. Žao mi je zbog navijača u Pekingu i Šangaju koji su uvek na lep način dočekivali mene i moj tim", navodi se u saopštenju Španca.

Nadal je trebalo da brani titulu u Pekingu. U Šangaju je u finalu izgubio od Rodžera Federera.

Do kraja sezone, posle azijske turneje, ostaju još turnir iz serije 1.000 u Parizu i Završni masters u Londonu.

Mogu li Nadalova kolena više da podnesu beton?

Rafael Nadal povukao se sa turnira u Pekingu i Šangaju zbog tendinitisa u kolenu koji ga muči tokom cele karijere.

Nadal.jpg

Tokom godina Nadal je često govorio kako bi trebalo da bude manje turnira na betonskoj podlozi jer je ona najteža i najštetnija za telo i zdravlje tenisera.

Ove, 2018. godine Rafa je standardno dominirao na šljaci, bio je odličan i na travi, ali na betonu ga njegova kolena sputavaju da se takmiči uopšte ili da se takmiči na najvišem nivou.

Neverovatan je podatak da se u poslednjih godinu dana Nadal prijavio za 13 turnira na betonu i da je samo jednom završio turnir na terenu, i to trofejom u Torontu.

Bazel - povlačenje pre turnira
Pariz - predaja pre četvrtfinala
London (završni turnir) - povlačenje u grupnoj fazi
Brizbejn - povlačenje pre početka turnira
Australijan open - predaja tokom četvrtfinala sa Čilićem
Akapulko - povlačenje pre turnira
Indijan Vels - povlačenje pre turnira
Majami - povlačenje pre turnira
Toronto – titula
Sinsinati - povlačenje pre turnira
US open - predaja tokom polufinala sa Del Potrom
Peking - povlačenje pre turnira
Šangaj - povlačenje pre turnira

Nadal je u 33. godini života, poznat je po tome da voli da igra na svakom mogućem turniru, ali počeo je mudrije da pravi raspored uzimajući u obzir telo i godine. Međutim, pitanje je koliko to može da mu pomogne barem kada su turniri na betonu u pitanju jer su se u poslednje tri serije turnira na toj podlozi javili problemi sa kolenom. Tj, pojačali su se jer su i inače konstantno prisutni.

To je jedna strana priča, ali sa druge ne treba zaboraviti da je pre gorenavedenih turnira Nadal osvojio US open 2017. Ipak, opravdano je postaviti pitanje - još koliko Rafina kolena mogu da izdrže igranje na betonu?

Back