Radulović: Zdravstveno osiguranje za sve

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.853
Ministar privrede Srbije Saša Radulović rekao je da bi izmenama zakona trebalo omogućiti da svi građani Srbije imaju zdravstveno osiguranje, bez ozbira da li im poslodavci uplaćuju doprinose.
Radulović je na konfereniciji za novinare rekao da je to predviđeno akcionim planom za realizaciju Strategije razvoja preduzetništva, koju je pripemilo Ministarstvo privrede.
"Stav Ministarstva privrede je da svaki stanovnik treba da ima zdravstveno osiguranje samim tim što je građanin Srbije", naglasio je ministar privrede.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1491750/Radulovi%C4%87%3A+Zdravstveno+osiguranje+za+sve.htm
Добра је то замисао само је треба обезбедити од злоупотребе од ,,Грађана Србије на привременом раду у иностранству'', који веома често користе (нарочито преко лета) јевтине услуге нашег здравства.
Додуше, они те услуге плаћају али лично сам се уверио да неки имају и наше здравствене легитимације. Како су их стекли појма немам али има их. Могуће да су то оне ,,трајне'' или добављене на неки други недозвољени начин.

U Srbiji je isti krac biti ili ne biti zdravstveno osiguran. A i inace, meni uopste nije jasno zasto u parazitskom zdravstvu vec ne postoji takva odredba da neko ima zdravstveno samim tim sto je gradjanin, i zasto uopste postoji masa zaposlenih po zdravstvenim fondovima koji kao nesto rade? Sta, kao mnogo je bitno da se uplacuju pare u vec ionako parazitski fond z:D

Добра је то замисао само је треба обезбедити од злоупотребе од ,,Грађана Србије на привременом раду у иностранству'', који веома често користе (нарочито преко лета) јевтине услуге нашег здравства.
Додуше, они те услуге плаћају али лично сам се уверио да неки имају и наше здравствене легитимације. Како су их стекли појма немам али има их. Могуће да су то оне ,,трајне'' или добављене на неки други недозвољени начин.
[/COLOR]

Najveci deo njih uplacuje PIO i Zdravstveno da bi mogli da ostvare penziju. Tako imaju i zdravstvene knjizice. Bas kao i ja na primer. Samo sto ja i pored toga sto imam zdravstvenu (redovno uplacujem zadnjih par god) ipak idem kod privatnog lekara u Srbiji ako sam bas bolestan u Srbiji (retko) uglavnom koristim usluge u USA jer je mnogo kvalitetnije i bolje. Pogotovo zubara. Cak i kad se budem trajno vratio naselio u Srbiju (cim Srbija udje u EU) ici cu kod zubara u USA jer je dental praksa tamo jedno 10 puta bolja.

Najveci deo njih uplacuje PIO i Zdravstveno da bi mogli da ostvare penziju. Tako imaju i zdravstvene knjizice. Bas kao i ja na primer. Samo sto ja i pored toga sto imam zdravstvenu (redovno uplacujem zadnjih par god) ipak idem kod privatnog lekara u Srbiji ako sam bas bolestan u Srbiji (retko) uglavnom koristim usluge u USA jer je mnogo kvalitetnije i bolje. Pogotovo zubara. Cak i kad se budem trajno vratio naselio u Srbiju (cim Srbija udje u EU) ici cu kod zubara u USA jer je dental praksa tamo jedno 10 puta bolja.

a cena dental prakse tamo?

Дa сви имaју осигурaње без обзирa дa ли плaћaју или не?

Кaо дaнaс што имaју Роми овде?

Неизводљиво, то је нешто слично идеји о "бесплaтном" превозу, не може то бити бесплaтно, јер нити возaчи хоће дa возе зa џaбе, нити је нaфтa џaбе, нити лекaри хоће дa рaде зa џaбе. A ни фaрмaцеутске куће не воде Дедa мрaзови.

Дaкле, сaмо је питaње ко ће то дa плaти, a музике ће бити колико буде пaрa...

Дa сви имaју осигурaње без обзирa дa ли плaћaју или не?

Кaо дaнaс што имaју Роми овде?

Неизводљиво, то је нешто слично идеји о "бесплaтном" превозу, не може то бити бесплaтно, јер нити возaчи хоће дa возе зa џaбе, нити је нaфтa џaбе, нити лекaри хоће дa рaде зa џaбе. A ни фaрмaцеутске куће не воде Дедa мрaзови.

Дaкле, сaмо је питaње ко ће то дa плaти, a музике ће бити колико буде пaрa...

Srbija - porezi
PDV 25%
Income Tax 10-15%
Gain Tax 10%
Doprinosi bruto2 60%

USA - porezi
Income tax 10-17%
Gain Tax 10% (ali do prvih 500.000$ gaina ne placas)
doprinosi 5%
PDV (Sales Tax) 3-7%

Vec se placa u okviru doprinosa i previse po meni. To je politika SPS-a koja kaze "Socijalna pravda" oni to forsiraju. U USA je neoliberalni kapitalizam tako da nema osiguranja ali zato ni za doprinose ne oporezuju.

Ministar privrede Srbije Saša Radulović rekao je da bi izmenama zakona trebalo omogućiti da svi građani Srbije imaju zdravstveno osiguranje, bez ozbira da li im poslodavci uplaćuju doprinose.
Radulović je na konfereniciji za novinare rekao da je to predviđeno akcionim planom za realizaciju Strategije razvoja preduzetništva, koju je pripemilo Ministarstvo privrede.
"Stav Ministarstva privrede je da svaki stanovnik treba da ima zdravstveno osiguranje samim tim što je građanin Srbije", naglasio je ministar privrede.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1491750/Radulovi%C4%87%3A+Zdravstveno+osiguranje+za+sve.htm

To si verovatno vidjao penzionere, a koji su nekada radili tamo, uplacivali u taj zdravstveni fond ( i penzioni), onda su dobili i penzije od drzave Srbije
za to vreme koje su radili ( znaci u vrh glave 50 evra), a automatski i te zdravstvene knjizice.

Inace , nisu te medicinske usluge u Srbiji bas mnogo jeftine , a o kvalitetu da ne govorim.
Ne shvatam zasto bi neki covek koji ima fantasticno zdravstveno osiguranje u Francuskoj ili Nemackoj, Austriji
koristio to u Srbiji. To ljudi rade samo kad moraju. Oni koji dolaze na godisnji odmor u Srbiju a rade recimo
u Nemackoj ili Francuskoj,Svedskoj placaju te sve usluge u Srbiji, a onda im domicilna osiguranja to refundiraju.

Nema nedozvoljonih nacina za nabavljanje tih zdravstvenih knjizica, ali kazem, to tek sa 65 godina kada se odlazi
u penziju i naravno pod uslovom da je taj covek radio neko vreme u Jugoslaviji.

Back