Radno vreme u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme Nona2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja bas imam neko posebno postovanje za ljude koji su u Srbiji + rade za sebe.

Okruzenje te toliko vuce dole psihicki da onaj ko veruje u neke snove, finansijsku slobodu deluje kao kreten u Srbiji.
Svi su malodusni, negativni.

Naravno pametan covek gleda da se okruzi onima koji nisu takvi.

Onda kad vidim nekog ko gura i pored takvog okruzenja-zapanjim se.

Saglasan. Jeste zajhebano u Srbiji biti svoj gazda, a biti posten, mimo politickih stranaka i slicnih kombinacija.

Drzava te ganja za silne poreze i takse a ne radi nista da ti olaksa, trziste je siromasno i vec okupirano krupnim igracima koji su u tesnoj sprezi sa drzavom, itd.

Ko je imao posla sa poreskom upravom R. Srbije, zna o cemu govorim.

Zato privatnik ne moze da priusti parazite dug period jer ce se raspasti.
Drzavne ustanove mogu jer su uvek nakaceni na neku venu iz koje piju krv.
pa i to ne traje vecno, i to nekad negde neko rasformira.
sto bi rekli na zapadu, been there, done that.
jednom davno u nekoj drugoj drzavi bio zaposlenik u saveznoj sluzbi i
slusam nedavno svoje stare kolege sta je sve posle bilo.
Ispade cak dobro sto sam se zaneo za leptirovima... ;)

Ja bas imam neko posebno postovanje za ljude koji su u Srbiji + rade za sebe.

Okruzenje te toliko vuce dole psihicki da onaj ko veruje u neke snove, finansijsku slobodu deluje kao kreten u Srbiji.
ovo se nije promenilo

Svi su malodusni, negativni.
pa dobro ne bas svi svi ali oseca se pritisak takvih

to je vec folklor, da ne kazem mentalitet
ja se ludo zabavljam kad mi se pojavi prilika
na primer cekam u nekom redu na neki salter
ljudi negoduju, i pljuju po radnicima na salteru
ja onda pocnem da branim salterske radnike
cudo jedno sta promena narativa moze da izazove ;)

Naravno pametan covek gleda da se okruzi onima koji nisu takvi.
da se okruzi pametnim ljudima... jeste, ako uspe da nadje takve, ali ima ih

Onda kad vidim nekog ko gura i pored takvog okruzenja-zapanjim se.
sta da se radi - pimenjuje se cetiri ocila ssss sa grba...
'Sa svih strana s.anje!'

Evo jedna tema o uslovima rada. Mozemo da uporedimo uslove u Srbiji i regionu.
Da vidimo ko najmanje radi :zkez:

Koliko sati radite nedeljno? Koliko su duge pauze?
Koliko slobodnih dana imate nedeljno?

Da li od Vas ocekuju da ostajete duze?
Da li Vam je placeno ako ostajete duze?

Ne morate da pisete o sebi mozete o svom okruzenju.
Kod nas u Hrvatskoj se opet naveliko priča o radu trgovina nedjeljom. Općenito ne vidim zbog čega se diže tolika buka. Ja sam općenito za rad trgovina nedjeljom. Kao zabraniti će rad trgovina, a ostaviti će rad benzinskih, kafića, restorana. Što ti ljudi koji rade u drugim djelatnostima nemaju obitelj? Ili su njihove obitelji manje važne od obitelji radnika u trgovini? Po meni, neka radi tko hoće, ali da za taj rad neka bude i plaćen. Novi ZOR je na tom tragu.
Jučer su Vlada RH i sindikati postigli sporazum po kojem bi rad nedjeljom trebao biti plaćen 50% više. Vlada je nudila 30%, sindikati tražili 100%. Našli su se na 50%.

"Vlada je predložila 30, sindikati sto posto, a onda su se našli otprilike na pola puta. Pedeset posto višu satnicu od 1. siječnja imat će oni koji rade nedjeljom, pojasnio je danas ministar rada Marin Piletić, nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj su članovi Vlade sindikate (ili socijalne partnere, kako oni to kažu) upoznali s proračunom za sljedeću godinu, projekcijom za 2024., zdravstvenom reformom, a raspravljalo se i o nedjelji, o čemu pišemo."

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/minis...ma-u-svim-djelatnostima-50-posto-vise-1637445 - m.vecernji.hr

Kod nas u Hrvatskoj se opet naveliko priča o radu trgovina nedjeljom. Općenito ne vidim zbog čega se diže tolika buka. Ja sam općenito za rad trgovina nedjeljom. Kao zabraniti će rad trgovina, a ostaviti će rad benzinskih, kafića, restorana. Što ti ljudi koji rade u drugim djelatnostima nemaju obitelj? Ili su njihove obitelji manje važne od obitelji radnika u trgovini? Po meni, neka radi tko hoće, ali da za taj rad neka bude i plaćen. Novi ZOR je na tom tragu.
Jučer su Vlada RH i sindikati postigli sporazum po kojem bi rad nedjeljom trebao biti plaćen 50% više. Vlada je nudila 30%, sindikati tražili 100%. Našli su se na 50%.

"Vlada je predložila 30, sindikati sto posto, a onda su se našli otprilike na pola puta. Pedeset posto višu satnicu od 1. siječnja imat će oni koji rade nedjeljom, pojasnio je danas ministar rada Marin Piletić, nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj su članovi Vlade sindikate (ili socijalne partnere, kako oni to kažu) upoznali s proračunom za sljedeću godinu, projekcijom za 2024., zdravstvenom reformom, a raspravljalo se i o nedjelji, o čemu pišemo."

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/minis...ma-u-svim-djelatnostima-50-posto-vise-1637445 - m.vecernji.hr
Naravno da treba da se radi i vikendom (firma u kojoj radim je 24/7) s tim sto radna nedelja mora biti ogranicena na 5 dana.

Evo jedna tema o uslovima rada. Mozemo da uporedimo uslove u Srbiji i regionu.
Da vidimo ko najmanje radi :zkez:

Koliko sati radite nedeljno? Koliko su duge pauze?
Koliko slobodnih dana imate nedeljno?

Da li od Vas ocekuju da ostajete duze?
Da li Vam je placeno ako ostajete duze?

Ne morate da pisete o sebi mozete o svom okruzenju.
Radim koliko hocu jer sam placen na sat, trenutno ne radim iz nekih svojih licnih razloga ali planiram da se vratim na stari rezim od oko 30 sati nedeljno, uglavnom radim 4 dana nedeljno i 3 dana se odmaram, ponekad radim i samo 3 dana ali oko 12 sati dnevno i sve sabijem na gomilu pa se posle 4 dana odmaram :mrgreen: , mogu i da uopste ne dolazim, koristim tu prednost da malo manje radim kad je vec imam. Nemam placeni godisnji odmor niti bolovanje jer radim proste fizicke poslove pod privremeno-povremenim ugovorom ali imam tu fleksibilnost i slobodu da uopste ne dolazim kad god mi to zatreba, sto mi i mnogo vise znaci, jako cenim nezavisnost i slobodno vreme, a tu posla uglavnom ima skoro uvek jer se niko ne otima za tu vrstu posla.

Back