Radno vreme u Srbiji

:hahaha::hahaha::hahaha:
Iskreno receno skoro nisam procitao jedan ovako duhovit post
Iako drugacije gledam na ove stvari,tvoja argumentacija mi nije u potpunosti neprihvatljiva
S druge strane ne mora da znaci da ako je neko siromasan i nema novaca da ulozi u svoje obrazovanje da nece ipak uspeti na profesionalnom planu;cesto deca iz siromasnih porodica tokom skolovanja pokazuju daleko bolje rezultate nego razmazena deca iz bogatih porodica.Jednostavno njihov motiv je mnogo jaci.
Da ne idem sad u sirinu,ali mislim da razumes sta hocu da naglasim: obrazovanje nije(iskljucivo) stvar novca.

Hajde ti nekome objasni ko ima 200 evra platu i treba da plati fakultet svom detetu kako da izdvoji minimum 75.000 po godini samo za školarinu, tu ne računam ostale troškove koji su mnogo veći.
Spusti se malo na zemlju čoveče.:roll:

Ja na srecu u svom okruzenju ne poznajem takve. Kod nas su siromasni uglavnom nezaposleni ili oni cije su firme propale i mesecima nema plate, ali u takvim slucajevima uglavnom onda nema ni posla. Ljudi sede kuci ili se pojave sat dva pred firmom, malo protestuju, malo psuju rukovodstvo, svrate do prve kafane, popiju tri cetiri i odu kuci da psuju drzavu.
Nismo Amerika ali ljudi koje poznajem zive solidno, mozda manje imaju nego sto bi imali u nekim drugim drustvima ali ne vidim da se i oni koji nam leti dolaze iz inostranstva nesto vise rasipaju ili nesto vise hvale imetkom.
Kad se hoce nadje se nacin kad se nece nadje se izgovor.

Ja na srecu poznajem i takve. Tacno je da su siromasni nezaposleni a takvih je u Srbiji preko milion po statistici.
Mozda manje:eek: Tebi je 6-7 puta niza mesecna plata mozda manje?
Ti koji dolaze leti rade tamo najlosije poslove koji su tamo placeni kao ovde poslovi sa doktoratom.
Najjaca je ta fora kad se hoce nadje se nacin. Znaci iskljucivi krivac za los sopstveni standard su sami gradjani. Poslova od kojih mozes da zivis lepo na pretek ali niko nece da ih radi. Ljudi vise vole da nemaju nista i ne rade nego da se prihvate dobro placenog posla. Kakva teorija!:klap:

Ja na srecu poznajem i takve. Tacno je da su siromasni nezaposleni a takvih je u Srbiji preko milion po statistici.
Ti koji dolaze leti rade tamo najlosije poslove koji su tamo placeni kao ovde poslovi sa doktoratom.
Najjaca je ta fora kad se hoce nadje se nacin. Znaci iskljucivi krivac za los sopstveni standard su sami gradjani. Poslova od kojih mozes da zivis lepo na pretek ali niko nece da ih radi. Ljudi vise vole da nemaju nista i ne rade nego da se prihvate dobro placenog posla. Kakva teorija!:klap:

kakav si cinik...:p

Hajde ti nekome objasni ko ima 200 evra platu i treba da plati fakultet svom detetu kako da izdvoji minimum 75.000 po godini samo za školarinu, tu ne računam ostale troškove koji su mnogo veći.

Ma taj nece da radi u tome je stvar. Poslovi placeni 1000 eur mesecno zvrje prazni.
Ti nisi upoznata s tim da su u Srbiji prosecne plate oko 1000 eur?Podhitno se trgni!

Vidim da nisi pazljivo procitala moj post:rtfm:
Ukoliko to dete postize dobre rezultete u skoli,bice na budzetu,dakle nece placati skolarinu
To je to,da ne idem sad u sirinu,mrzi me

Pa otprilike je tako. U Srbiji posebno.
Seti se samo koliko je onih koji su napustili imanja na selu i dosli u grad bezeci od rada i truda. Nekvalifikovani, mladi, neupuceni u bilo kakav posao osim motike i rala a ralo nece. Zemlja pusta, oni gladni ali...Vazno je biti u Beogradu.
A koliko je istih tih iz statistike biroa za zaposljavanje sto se vode kao nezaposleni a procena imovine im dostize nezamislive cifre?
A koliko je onih koji bi mogli raditi ali ne zavrsavaju fakultet godinama jer lepo je kod mame i tate.
Koliko narod moze da utice na oporavak zemlje dokaz je Japan, Nemacka i druge neke zemlje gde nisu cekali ljudi da im se sve servira vec radeci za sebe podigli iz blata i drzavu.

Seti se samo koliko je onih koji su napustili imanja na selu i dosli u grad bezeci od rada i truda. Nekvalifikovani, mladi, neupuceni u bilo kakav posao osim motike i rala a ralo nece. Zemlja pusta, oni gladni ali...Vazno je biti u Beogradu.
A koliko je istih tih iz statistike biroa za zaposljavanje sto se vode kao nezaposleni a procena imovine im dostize nezamislive cifre?
A koliko je onih koji bi mogli raditi ali ne zavrsavaju fakultet godinama jer lepo je kod mame i tate.
Koliko narod moze da utice na oporavak zemlje dokaz je Japan, Nemacka i druge neke zemlje gde nisu cekali ljudi da im se sve servira vec radeci za sebe podigli iz blata i drzavu.

Samo me jedna stvar zanima.Ovo jeste pdf posao i novac ali ovo se mora pomenuti. Za danasnju bedu je kriv narod tj.gradjani. Vi koji optuzujute narod da je kriv za ovako nizak standard ste oni koji ste 90-ih optuzivali drzavu i rezim za plate od 5 maraka i nemastinu. Licemerje u najmanju ruku.
Znaci na osnovu licnog dozivljaja nekog trenutka percepirate na nivou celog drustva ograniceni da sagledate dalje od svoje pozicije koju zastupate. Da je suprotno i 1993 bi pricali isto kao i sad.

@cave man i katarina
Ne morate toliko da se prepucavate,to je problem koji se proteze jos od 1918-te kad se ratnim profiterima dozvolilo da muckanje sa ratnim deonicama stave u prioritetniji polozaj nego sto su rad i postenje.Narod jeste donekle kriv,a za dosta toga i nije.Drzava nije bas imala Vlade koje bi provodile neku konstantno dugu i srocenu politiku,kako na polju ekonomije tako i na polju obrazovanja,spoljne politike,ulaganja u infra-strukturu it.d.it.d.Mogli bi do sutra.Kod nas je nerad uhvatio debelo korenje,a to je iskljucivo posledica pada morala.Moral je pao kako u porodici tako i kod onih javnih licnosti koje vode drzavu.Znaci na svim nivoima.Rad je jedini nacin da ne odemo u roblje,a uz rad moraju ici,ruku pod ruku,visoka strucnost i postenje.Bez gledanja na sat i bez uporedjivanja sebe sa npr.Svedskom ili Kanadom.Mora se ipak znati gde smo i kakvim potencijalom raspolazemo.

Samo me jedna stvar zanima.Ovo jeste pdf posao i novac ali ovo se mora pomenuti. Za danasnju bedu je kriv narod tj.gradjani. Vi koji optuzujute narod da je kriv za ovako nizak standard ste oni koji ste 90-ih optuzivali drzavu i rezim za plate od 5 maraka i nemastinu. Licemerje u najmanju ruku.
Znaci na osnovu licnog dozivljaja nekog trenutka percepirate na nivou celog drustva ograniceni da sagledate dalje od svoje pozicije koju zastupate. Da je suprotno i 1993 bi pricali isto kao i sad.

Na tvoj komentar ja dam svoj, a na moje komantare ti izmisljas neke stvari o meni kao da me poznajes, kao da smo u najmanju ruku zajedno u skolu isli.:confused:

Nigde ja nisam napisala da je narod kriv sto je siromastvo u zemlji veliko vec tvrdim da narod moze i mora uostalom, da se bori protiv toga. Jer boreci se protiv svog sopstvenog siromastva izborice se i protiv siromastva drzave. Naravno da je drzava tu i da mora obezbediti sto povoljnije uslove za rad i zivot ali ako drzava to ne ume , ne zeli ili jednostavno ne moze ne treba sedeti i psovati je, vec krenuti sam.

ps Devedesetih godina zivela sam na najgorem mogucem mestu na kom je zivot ljudi na zemlji uopste postojao i zaboravila sam da plate i postoje.

Na tvoj komentar ja dam svoj, a na moje komantare ti izmisljas neke stvari o meni kao da me poznajes, kao da smo u najmanju ruku zajedno u skolu isli.:confused:

Nigde ja nisam napisala da je narod kriv sto je siromastvo u zemlji veliko vec tvrdim da narod moze i mora uostalom, da se bori protiv toga. Jer boreci se protiv svog sopstvenog siromastva izborice se i protiv siromastva drzave. Naravno da je drzava tu i da mora obezbediti sto povoljnije uslove za rad i zivot ali ako drzava to ne ume , ne zeli ili jednostavno ne moze ne treba sedeti i psovati je, vec krenuti sam.

ps Devedesetih godina zivela sam na najgorem mogucem mestu na kom je zivot ljudi na zemlji uopste postojao i zaboravila sam da plate i postoje.

Ok,krenuti sam.
Firmarine u Beogradu povećane duplo
34313tabelaf.jpg

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/187409/Firmarine-u-Beogradu-povecane-duplo
Ovo je bas povoljna mera za preduzimanje stvari u svoje ruke. Ok nemas kapital i zelju da 80% zarade dajes drzavi. Ostaje ti siva ekonomija i rad na crno. Buvljaci. To je ono sto vecina proseka u Srbiji moze krenuti sama.

...čitam nešto i razmišljam.....
...kažu neki ne bi radili za tričavih 250 eura...verovatno imaju više od toga mesečno
čim su im te pare "tričave"...:think:
...znam ja da treba ceniti sebe, svoje znanje, trud, radi, iskustvo..ali...uvek ima
neko ali....
...pođimo od toga da se nema nikakav prihod..da od tih 250 eura ipak nekako
može da se preživi, bez njih nikako....još ako poslodavac na ukupnu sumu
plati sve što treba državi....i taj iznos primite preko banke..regularno...šta je
problem...:dontunderstand:
...ne priznajem onu narodnu "bolje sedeti za banku nego raditi za dve"...jer
moje pitanje je odakle ti ta banka...kako ako ne radiš?????
...unapred da naglasim...znam ja kako se živi i sa više..ali ako je situacija
trenutno takva kakva jeste..da li moramo stalno držati volan samo pravo,
da li postoji i neko skretanje..pa dokle stignemo....:think:

Poslednja izmena od moderatora:
...čitam nešto i razmišljam.....
...kažu neki ne bi radili za tričavih 250 eura...verovatno imaju više od toga mesečno
čim su im te pare "tričave"...:think:
...znam ja da treba ceniti sebe, svoje znanje, trud, radi, iskustvo..ali...uvek ima
neko ali....
...pođimo od toga da se nema nikakav prihod..da od tih 250 eura ipak nekako
može da se preživi, bez njih nikako....još ako poslodavac na ukupnu sumu
plati sve što treba državi....i taj iznos primite preko banke..regularno...šta je
problem...:dontunderstand:
...ne priznajem onu narodnu "bolje sedeti za banku nego raditi za dve"...jer
moje pitanje je odakle ti ta banka...kako ako ne radiš?????
...unapred da naglasim...znam ja kako se živi i sa više..ali ako je situacija
trenutno takva kakva jeste..da li moramo stalno držati volan samo pravo,
da li postoji i neko sketanje..pa dokle stignemo....:think:

:ok::ok::ok:

Da samo što Srbija nije Japan i Nemačka koje imaju DISCIPLINU to je ono što ovde nedostaje...ali nije samo to...njih niko nije slagao da ako budu vredno radili da njihova deca neće morati da žive u bedi...pazi Japanci su posle II sv. rata imali program ‚‚rada do smrti‚‚ tako su ga oni nazivali ali to je bukvalno bilo tako 30 godina ali njima niko nije krao državu,zato im deca danas žive bolje nego oni ali su oni svoj cilj izvršili upravo zbog te discipline SVIH a ne samo nekih.;)

Svi ovi članovi su zanimljivi, ali šta ćemo sa korumpiranim inspektorima za rad.

Član 50.
(1) Puno radno vreme iznosi 40 časova nedeljno, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

4. Prekovremeni rad

Član 53.
(1) Na zahtev poslodavca, zaposleni je dužan da radi duže od punog radnog vremena u
slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla i u drugim slučajevima kada je
neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran
(u daljem tekstu:
prekovremeni rad).

(2) Prekovremeni rad ne može da traje duže od osam časova nedeljno, niti duže od četiri
časa dnevno po zaposlenom.

5. Raspored radnog vremena

Član 55.
(1) Radna nedelja traje pet radnih dana.
(2) Raspored radnog vremena u okviru radne nedelje utvrđuje poslodavac.
(3) Radni dan, po pravilu, traje osam časova.

Član 56.

(1) Poslodavac kod koga se rad obavlja u smenama, noću ili kad priroda posla i
organizacija rada to zahteva - radnu nedelju i raspored radnog vremena može da
organizuje na drugi način.

(2) Poslodavac je dužan da obavesti zaposlenog o rasporedu i promeni rasporeda radnog
vremena najmanje sedam dana pre promene rasporeda radnog vremena.

6. Preraspodela radnog vremena

Član 57.

(1) Poslodavac može da izvrši preraspodelu radnog vremena kada to zahteva priroda
delatnosti, organizacija rada, bolje korišćenje sredstava rada, racionalnije korišćenje
radnog vremena i izvršenje određenog posla u utvrđenim rokovima.

(2) Preraspodela radnog vremena vrši se tako da ukupno radno vreme zaposlenog u
periodu od šest meseci u toku kalendarske godine u proseku ne bude duže od punog
radnog vremena.

(3) U slučaju preraspodele radnog vremena, radno vreme ne može da traje duže od 60
časova nedeljno.

Član 58.
Preraspodela radnog vremena ne smatra se prekovremenim radom.

7. Noćni rad i rad u smenama

Član 62.

(1) Rad koji se obavlja u vremenu od 22,00 časa do 6,00 časova narednog dana smatra se
radom noću.

(2) Zaposlenom koji radi noću najmanje tri časa svakog radnog dana ili trećinu punog
radnog vremena u toku jedne radne nedelje poslodavac je dužan da obezbedi obavljanje
poslova u toku dana ako bi, po mišljenju nadležnog zdravstvenog organa, takav rad
doveo do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja.

(3) Poslodavac je dužan da pre uvođenja noćnog rada zatraži mišljenje sindikata o
merama bezbednosti i zaštite života i zdravlja na radu zaposlenih koji rad obavljaju noću.

Član 63.

(1) Ako je rad organizovan u smenama, poslodavac je dužan da obezbedi izmenu smena,
tako da zaposleni ne radi neprekidno više od jedne radne nedelje noću.
(2) Zaposleni može da radi noću duže od jedne radne nedelje, samo uz njegovu pisanu
saglasnost.

VI. ODMORI I ODSUSTVA
1. Odmor u toku dnevnog rada

Član 64.

(1) Zaposleni koji radi puno radno vreme ima pravo na odmor u toku dnevnog rada u
trajanju od najmanje 30 minuta.

(2) Zaposleni koji radi duže od četiri, a kraće od šest časova dnevno ima pravo na odmor
u toku rada u trajanju od najmanje 15 minuta.

(3) Zaposleni koji radi duže od punog radnog vremena, a najmanje 10 časova dnevno,
ima pravo na odmor u toku rada u trajanju od najmanje 45 minuta.

(4) Odmor u toku dnevnog rada ne može da se koristi na početku i na kraju radnog
vremena.

(5) Vreme odmora iz st. 1-3. ovog člana uračunava se u radno vreme.

Član 65.

(1) Odmor u toku dnevnog rada organizuje se na način kojim se obezbeđuje da se rad ne
prekida, ako priroda posla ne dozvoljava prekid rada, kao i ako se radi sa strankama.

(2) Odluku o rasporedu korišćenja odmora u toku dnevnog rada donosi poslodavac.

2. Dnevni odmor

Član 66.

Zaposleni ima pravo na odmor između dva uzastopna radna dana u trajanju od najmanje
12 časova neprekidno, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

3. Nedeljni odmor

Član 67.

(1) Zaposleni ima pravo na nedeljni odmor u trajanju od najmanje 24 časa neprekidno.

(2) Nedeljni odmor se, po pravilu, koristi nedeljom.

(3) Poslodavac može da odredi drugi dan za korišćenje nedeljnog odmora ako priroda
posla i organizacija rada to zahteva.

(4) Ako je neophodno da zaposleni radi na dan svog nedeljnog odmora, poslodavac je
dužan da mu obezbedi odmor u trajanju od najmanje 24 časa neprekidno u toku naredne
nedelje.

Back