Radno mesto u prosveti 7.000 evra

gost 186661

Elita
Poruka
24.166
Cena radnog mesta u prosveti na "crnom tržištu" je oko 7.000 evra, a samovolja i nezakonit rad direktora škola najveća su prepreka u racionalizaciji kadrova u školama, rekao je danas predsednik Foruma beogradskih gimnazija (FBG) Miodrag Sokić.

Kontrola zapošljavanja novih nastavnika izmiče direktorima najsnažniju polugu njihove vlasti - raspoređivanje postojećih i zapošljavanje novih radnika, ocenio je Sokić u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Pre racionalizacije koja je, kako kaže Sokić, dala polovične rezultate, direktor je mogao da raspiše konkurs bez obzira na stvarne potrebe škole, uvek kada je smatrao da je to potrebno, a mogao je da zaposli i rođake, decu prijatelja i zemljaka, mogao je da "izmisli" radno mesto...

Sada, kada je sve to mnogo teže, direktori škola na razne načine pokušavaju da izigraju naredbe Ministarstva prosvete i školskih uprava o obavezi prijavljivanja viškova i potreba, naveo je Sokić.
"Direktori ne prikazuju na početku nastavne godine tehnološke viškove i prikrivaju potrebe za nastavnicima, pokušavaju da "ostave za zimnicu" većinu predmeta za koje postoji potreba i većinu nastavnika koji su viškovi ili rade na određeno vreme, ali su kod njih u milosti", naveo je on.

Na taj način direktori pričinjavaju veliku štetu školskom sistemu, rekao je Sokić i naveo da je do 15. avgusta, do isteka roka, samo jedna od 21 beogradske gimnazije Školskoj upravi Beograda prijavila listu tehnoloških viškova i potreba.

Do 24. avgusta, posle intervencije Školske uprave, taj broj se popeo na sedam, pa se može zaključiti da čak u 14 beogradskih gimnazija nema nijednog časa viška ili manjka.

On je rekao da u jednoj beogradskoj gimnaziji ima dva mesta za bibliotekara, a da na njima radi čak devet profesora različitih struka.

"Jedna beogradska gimnazija je u poslednje četiri godine povećala broj zaposlenih sa 70 na 95", rekao je Sokić i naveo da direktori najčešće manipulišu tako što prikrivaju i ne prijavljivuju potrebe za određenim procentom nekog predmeta.

"Time direktori stvaraju sebi mogućnost da na to radno mesto kasnije prime koga hoće", kazao je Sokić.
Direktori zapošljavaju radnike na određeni rok i produžavaju taj status i po nekoliko godina, prikrivaju radnike koji su ispunili starosni uslov za penziju, raspisuju konkurs za određeno radno mesto mimo dozvole Školske uprave, naveo je predsednik FBG.
http://www.tanjug.rs/novosti/56518/sokic--radno-mesto-u-prosveti-7-000-evra.htm

Реално.
Мада опет, шта је 7 тисућа за радно место кад чак и тзв. држава даје по и 10?:think:

Реално.
Мада опет, шта је 7 тисућа за радно место кад чак и тзв. држава даје по и 10?:think:

Život od državnoj sisi je uvek bio najatraktivniji posao, tako da je i 7000 eura zaista mala suma novca kad se sve sabere i oduzme.To se isplati već u prvih nekoliko godina rada, sve ostalo je dobitak, do kraja radnog veka, a onda sledi penzija.Tako neko može naći posao ako ima tih 7000 već sa 25 a doživeti 85. U krajnoj liniji mogu propasti i Microsoft i Ipod, ali prosveta ne propada nikada.

Poslednja izmena:
ja bi za 10.000 evrica pre kupio 3-4-5 hektara na obronku neke planine i posejao krompir. kaze mi drugar njegov ujak uzeo ove godine 7.000 evra sa 1.5 hektara pod krompirom i to je kaze cele godine radio ukupno 10 dana.

eto nek bude za 3 puta vecu povrsinu 30 radnih dana godisnje - prihod bi bio 21.000 evra

ili kupis 100 koza , za 10.000 evra , i 100 koza donosi odprilike eto da ne daju sve mleko minimum 200 litara mleka dnevno - to je DNEVNI prihod od 200 evra :think:

a ovi budzetski paraziti daju 10.000 evra za radno mesto , koje im donosi prihod od 350 evra mesecno, sto je na godinu dana 4000 evra .

znaci vise zaradi seljak sa hektara i po pod krompirom nego oni za godinu dana sa njihovim fakultetima plus ne daje 10.000 evra za radno mesto z:D

e sad ja imam vec svoj posao koji mi donosi dobar prihod pa nemam vremena da se bavim i time , al da sam nezaposlen ko ovi sto jure budzetsku sisu , pre bi uvek ovo uradio nego davao 10.000 evra za radno mesto budzetskog parazita.

al niko nece da se time bavi svi oce da su portiri u posti ili telekomu, profesori, cate, budzetski paraziti :think:

zato su i takve "cene" :think:

zemlja za dzabe , a radno mesto budzetskog parazita - paprena cena :think:

Poslednja izmena:
Život od državnoj sisi je uvek bio najatraktivniji posao, tako da je i 7000 eura zaista mala suma novca kad se sve sabere i oduzme.To se isplati već u prvih nekoliko godina rada, sve ostalo je dobitak, do kraja radnog veka, a onda sledi penzija.Tako neko može naći posao ako ima tih 7000 već sa 25 a doživeti 85. U krajnoj liniji mogu propasti i Microsoft i Ipod, ali prosveta ne propada nikada.Nego mene zanima u celoj ovoj priči, kako to da prema citiranom tekstu

Ima 21 gimnazija u Beogradu, što će reći da ima 21 direktor u svakoj.To je prilično mali broj ljudi, a ipak je toliko teško otkriti šta oni rade?

objasni mi kako se isplati ?

350 evra mesecno plata - treba da jedes platis troskove znaci ne ostaje ti nista od te plate da ustedis

kako ces sa platom od 350 evra da ustedis , i vratis 7000 evra koje si ulozio u kupovinu radnog mesta? :think:

sunce ti...znaci na nivou smo neke africke kolonije..

Ispod...čak i tamo se zna neki red.

A ova cifra iz naslova je od situacije do situacije , ne zanemarimo onaj stari oprobani recept trampe : ja tebi - ti meni i kolegama .

Još bliže i živa istina : bile su u mom komšiluku 2 sestre , sada jedna udata za mafijaša, tzv. bizMismena ( a za koga bi drugog ) , a druga profesorka u srednjoj građevinskoj školi .

Majka ih poslala u Prištinu po diplome i posle mesec-dva se i vratiše sa diplomama : ova udata za mafiju završila neki jezik i čak joj dadoše da bude asistent na Poljoprivrednom faksu ( ništa magistratura , ništa doktorat) , a mlađa pravac katedra u srednjoj , a da je sama nije ni završila ...tu su negde oko 32-35 godina, znači od onomad , a šta tek danas rade kada je i na čelu države čovek sa lažnom diplomom :dash:

I ovo su samo dva primera iz mog neposrednog komšiluka , žene koje viđam i slučajevi za koje milion posto znam da jeste tako , a gde ono pozapošljavano po zemljačkoj, kumovskoj, švalerskoj i inim relacijama , a što nam uči i vaspitava naraštaje.?

I bez ovih blamatorki koje ovde srećemo...tužna li je Srbija , da parafraziram samo deo : kada hoćeš da porobiš neku zemlju , prvo joj udariš na školstvo , a posle je lako neobrazovanim i tupavim manipulisati .
:neutral:

ima klip na youtube gledao sam jedan bosanac Srbin nas covek otvorio farmu 1000 koza u Ceneju, sve sto proizvede mleko prodaje niskoj mlekari.

kaze proizvodi hiljadu litara mleka dnevno.

Trazili mu da isporucuje 2.5 tone kozijeg sira mesecno, ali on nema kapacitete dovoljne za to a drugih proizvodjaca kao on u zemlji nema.

sve mleko sto proizvede prodaje niskoj mlekari.

neka ga prodaje po 50 dinara to mu je dnevni bruto prihod od 50.000 dinara ili 12.000 evra mesecno

neka su mu pola troskovi ostaje mu svaki mesec 5-6.000 evra.

1000 koza covek moze da ima za 3 godine sa investicijom od 20.000 evra . Jer se koza jari 2 puta godisnje znaci sa 200 koza imas 400 jarica :think:

2 godine po 400 jarica to je za 3 godine 800 koza + onih inicijalnih 200 + ne znam koliko od ovih novih :think:

EEEEEEEEEEEEE aaal ti si ljakse ako investiras 50.000 evra u takav posao, i primitivan, a cool si i "IN" ako tih 50.000 evra mesto u farmu koza koja bi ti donosila mesecni prihod od preko 10.000 evra ulozis u garsonjeru u Begishu :think:

I potpuno je gluuupoo uzeti kredit od 50.000 evra za ovakvu farmu , bolje je uzeti kredu , za neku nadogradnju neke zgrade iz 1934 na vracaru ili slicno i platiti kvadrat 2000 evra :think:

nece snajke i momci danas da naticu muzilicu na vime od koze , lepse je traziti od tate i mame da ti plate 7000 evra radno mesto , i da dzabalebaris sa drugaricama po uscu i delta cityju :think:

Ispod...čak i tamo se zna neki red.

A ova cifra iz naslova je od situacije do situacije , ne zanemarimo onaj stari oprobani recept trampe : ja tebi - ti meni i kolegama .

Još bliže i živa istina : bile su u mom komšiluku 2 sestre , sada jedna udata za mafijaša, tzv. bizMismena ( a za koga bi drugog ) , a druga profesorka u srednjoj građevinskoj školi .

Majka ih poslala u Prištinu po diplome i posle mesec-dva se i vratiše sa diplomama : ova udata za mafiju završila neki jezik i čak joj dadoše da bude asistent na Poljoprivrednom faksu ( ništa magistratura , ništa doktorat) , a mlađa pravac katedra u srednjoj , a da je sama nije ni završila ...tu su negde oko 32-35 godina, znači od onomad , a šta tek danas rade kada je i na čelu države čovek sa lažnom diplomom :dash:

I ovo su samo dva primera iz mog neposrednog komšiluka , žene koje viđam i slučajevi za koje milion posto znam da jeste tako , a gde ono pozapošljavano po zemljačkoj, kumovskoj, švalerskoj i inim relacijama , a što nam uči i vaspitava naraštaje.?

I bez ovih blamatorki koje ovde srećemo...tužna li je Srbija , da parafraziram samo deo : kada hoćeš da porobiš neku zemlju , prvo joj udariš na školstvo , a posle je lako neobrazovanim i tupavim manipulisati .
:neutral:

nedopustivo...blizu mene ima neki fakultet iz blaca...bogo moj...ko ga je sve zavrsio..znam ljude koji se nisu ni pojavljivali na ispitima--al diploma validna..do skora bi u rangu vise skole..a od prosle godine VS...majko bozija--znam nekoliko policajaca koji su jedva zavrsili srednju--sad su listom svi zavrsili ovu visu i upisavi visoku...zasto drzava radi sve da diskredituje radne,sposobne i postene..?? celo drustvo starijeg sina su odlicni studenti--pred zavrsetkom su studija...nece imati sansu pored ovih hibridnih intelektualaca...bem ti zemlju i prosvetu ovakvu kakva je---a kad razmislim--pa sta je to dobro u srbiji..??

objasni mi kako se isplati ?

350 evra mesecno plata - treba da jedes platis troskove znaci ne ostaje ti nista od te plate da ustedis

kako ces sa platom od 350 evra da ustedis , i vratis 7000 evra koje si ulozio u kupovinu radnog mesta? :think:

Izvini ti to. Plata je jedno, a dodaci (rekreativna, ekskurzije, letovanje, zimovanje .... + privatni časovi). Kad izračunaju koga sve vode sa sobom na put, za ona besplatna mesta koja dobijaju na svakih 15 učenika koji idu.

A treće, kad krene zaključivanje ocena ..., sastančići u kafićima itd., itd.

nedopustivo...blizu mene ima neki fakultet iz blaca...bogo moj...ko ga je sve zavrsio..znam ljude koji se nisu ni pojavljivali na ispitima--al diploma validna..do skora bi u rangu vise skole..a od prosle godine VS...majko bozija--znam nekoliko policajaca koji su jedva zavrsili srednju--sad su listom svi zavrsili ovu visu i upisavi visoku...zasto drzava radi sve da diskredituje radne,sposobne i postene..?? celo drustvo starijeg sina su odlicni studenti--pred zavrsetkom su studija...nece imati sansu pored ovih hibridnih intelektualaca...bem ti zemlju i prosvetu ovakvu kakva je---a kad razmislim--pa sta je to dobro u srbiji..??

Naša realnost , druže...ostaje samo da se duboko u sebi nadamo da ničija nije do zore gorela...bar i to da vidimo za našeg života ili će biti obesmislen do kraja.

p.s. Imaće sin šansu , za njega ne brini . On ima ZNANJE , a to će i unovčiti napolju , gde se prvenstveno znanje ceni i plaća ;)

Ovi hibridni kao i one što cupkaju s kolena na koleno, tj. od ruke do matore ruke, od stranke do stranke su potrošna roba ...iskoriste ih i bace k'o prljave papirne maramice , to svakodnevno i gledamo , a ič mi ih žao nije.

Miodrag Sokic nema pravo da blasti hiljade i hiljade nastavnika koji su se zaposlili po propisima, bez davanja novca, preko poznanstva i sl.

Ima dosta skola kojima je vazna diploma i mozda ce pre izabrati nekoga ko ima veci prosek ocena, mozda jos neki faktor, ali potplacivanje pa sve u mnozini bez izuezetaka, nedopustivo je.

Valjda ce neko reagovati. Valjda ce traziti od Sokica da da precizne informacije KOJI to direktori, koje skole, koji kraj, koji grad, koji bog-otac:(

Ne moze se blatiti citava jedna profesija na osnovu nekih koji jesu tako dosli do radnog mesta i direktora koji su ih na taj nacin zaposlili, ali, bojim se da mu ovo nece proci. Crno na belo: Gde, kad, ko, koliko i sl.

Izvini ti to. Plata je jedno, a dodaci (rekreativna, ekskurzije, letovanje, zimovanje .... + privatni časovi). Kad izračunaju koga sve vode sa sobom na put, za ona besplatna mesta koja dobijaju na svakih 15 učenika koji idu.

A treće, kad krene zaključivanje ocena ..., sastančići u kafićima itd
., itd.

Uh , a tek o ovome bi se moglo danima , pa preći na one polupismene iz te struke što tvrde da ih stranačka članska karta trenutno vladajućih cementira na radnom mestu koje prethodno dobiše ili po tarifi iz naslova ili zemljačkim, kumovskim, švalerskim itd. metodama.

Uh, a tek o ovome bi se moglo danima, pa preći na one polupismene iz te struke što tvrde da ih stranačka članska karta trenutno vladajućih cementira na radnom mestu koje prethodno dobiše ili po tarifi iz naslova ili zemljačkim, kumovskim, švalerskim itd. metodama.

Ko god ima dete u Srbiji, a posebno BGD, ZNA. Kod putovanja na izlet, rekreativnu nastavu, ekskurzije, zimovanje, letovanje svi u školi su u talu.
Počev od izbora agencije preko koje se ide, autobus, smeštaj, hrana, SVE. Tek postom dolaze na red, nastavnički honorari, koji se isplaćuju mimo plate i to u KEŠU.
Nekoliko puta sam insistirala da sve što treba uplatim na račun škole, jer ono što me je uvek posebno nerviralo je što su učiteljica i razredni starešina i
blagajnici, koji samo sa nekom sveskom špartaju po školi, sastajući se sa roditeljima oko neke naplate.

Potom, školsko obezbeđenje ..., ko firmi namesti posao zna se, sledi PROVIZIJA.

Privatni boravci za decu cvetaju svuda oko škole, u privatnim iznajmljenim stanovima.
Neko na divlje, neko sa nekim str radnjama, bez ičije provere, da li prostor zadovoljava uslove,
da li postoji kadar koji je neophodan, pa zdravstveni uslovi ....

U tim istim boravcima "školicama", gde navodno borave mala deca posle škole,
drže se NA CRNO privatni časovi u grupama, za veliku decu.
Išla je priča, ko ide na časove u onaj boravak, ima zagarantovanu ocenu ...., kad nastavničko
veće glasa na kraju godine.

Deca neretko zatiču nastavnice kod direktora u položajima ovim ili onim.
Kako god okreneš, u školi ne postoji nastavnik koji nije KUPIO stan.

I sve to sa 350 evra plate?

A treće, kad krene zaključivanje ocena ..., sastančići u kafićima itd., itd.

pa sta mislis koji su im realni prihodi?

ja ne znam nijednog prosvetara da ide tipa na skijanje , letovanje u inostranstvu, ako ne racunamo crnu goru, vozi neki auto skuplji od 5000 evra , barem ne u mojoj opstini? :think:

ne znam mozda je kod vas drugacije u beogradu

Poslednja izmena:

Back