Radnik sada ne mora da kaže poslodavcu od čega boluje: Nova pravila za bolovanja

Vidis sad si dao dobar razlog da niko ne stane u odbranu tvog vidjenja prava radnika.....
Ne da mogu sad da napisem tri knjige koliko je to lose i neMoralno , nego je katastrofa , ali dovoljno je reci da poslodavac hoce da obolesni radnika, a radnik da se leci sam kad stigne i kako stigne.
i to nije samo moje viđenje nego je i viđenje CELE Nemačke države.

Ovim novim zakonom su radnici dobili dodatna prava ali su ugožena prava putnika. Zar putnici nemaju pravo da znaju da li pilot aviona ili vozač autobusa imaju samoubilačke misli npr? Prava pravnog lica su takođe ugrožena.

Inače Nemačka je UKINULA sličan zakon jer aviokompanija GermanWings nije znala da im pilot boluje da samoubilačkih misli i kada je isti namerno izvršio samoubistvo 24.03.2015. srušivši avion na planinu, Nemačka je dozvolila poslodavcu da ZNA sve bolesti svojih zaposlenih.
Ovolika briga o pravima radnika a na štetu prava putnika je samo dokaz da je naše društvo i dalje RADNIČKO društvo.

https://www.blic.rs/biznis/vesti/ra...va-pravila-za-bolovanja-promene-i-kod/np24d8y
Ovaj zakon najbolje dokazuje svu suludost kolektivizma jer se brinući o pravima jednog kolektiva(radnika) ugrožavaju se prava drugog kolektiva(potrošača).

Poslednja izmena:
Poslodavac je radniku dao posao nije ga uzeo za ženu😂.
Onda poslodavac da brine i dali je radnikova žena dobro seksana....ako nije, poslodavac da mu pomogne i u tom delu😂
Pa dobro , gledano tako kako je na balkanu, pravo poslodavca je da se izivljava koliko moze na radniku , kao i bilo koga da se izivljava nad bilo kome, tako je inace pravilo u narodu, a onda je pravo radnika da lukavo podmece poslodavcu , bas kao sto je inace pravilo u narodu da se podmece kao igranje, vrsta komunikacije.

Medjutim, ako poslodavac prekine igru podmetanja, pa hoce da kazni radnika za podmetanje i stetu koju ima zbog podmetanja, onda imamo samo igru nasilja...
U prevodu svako ce svakog da nacepi tamo gde moze koliko moze....
Radnik ce da nacepi musteriju , ne zbog licne namere nego zato da da sebi oduska, poslodavac ce da ima vrlo mutnu i neprofesionalnu a narocito ne saradnicku radnu snagu...

Dalje se razvija sve u pravcu USA eksploatacije, ni malo nalik nekim uredjenim odnosima u EU.
Poslodavac ce da zaposljava uglavnom prvo gluplje radnike, a kad oni nestanu , onda koliko mora i onih pametnijih....imace mnogo veci skart, troskove i mnogo manje inovacija na poslu , imace skuplji proizvod i skuplju privredu i pitace se kako to isti proizvod kosta vise u Srbiji i nikako da dostigne cenu kao u Nemackoj......
Sa druge strane ce kod radnika da vazi parola, niko ne moze da me plati koliko malo mogu da radim, narocito ako se ustanovi da je norma prevelika...

Sledi Srbija nece moci da racuna na proizvodne delatnosti nego uglavnom na usluzne, trgovacke delatnosti...

i to nije samo moje viđenje nego je i viđenje CELE Nemačke države.
To nije tacno , u Nemackoj se itekako gledaju prava radnika i itekako se pazi da radnik ne bude bolestan....cak i kad su radnici ebeni Srbi....to je pokazano mnogo puta...

Srbija ima mentalitet seljaka iz Leskovca koji zeli da vodi Majestic hotel u centru Beograda...i pita se kako bre nikako da mi izadju u susret iz vlasti da mi smanje troskove....a ovamo usluga mu bukvalno povlacenje za rukav prolaznika da svrate, a oni koji dodju se s vremena na vreme uvere da sankerica skuplja ostatke pica da bi napravila jedno novo...

Kvalitet usluge je na nivou Srba....i Srbije...jedino ako je jeftino moze da bude prihvatljivo..nikako drugacije...
Jos nije jasno svima da je tako , nego se neki vade na pohvale i na utiske, ali je tako..

To sto ti mislis da imas kvalitetnu radnu snagu ako je platis 20e vise mesecno , to je smesno ...imas ostatke iz nekog drugog drustva...i neke zabludele i prilicno ogranicene osobe koji imaju P u Watima i odlicni su samo za fizicki deo posla..
Zato i imamo ovakvo stanje jer nam je menadzment robovlasnicki a ne sa stilom i okrenut kvalitetu usluge..

Ocigledno je da zastupas poslodavce, i da ti je bitno samo spustiti cenu rada, ali ti konacni proizvod izlazi kao rezultat kontrole kvaliteta na izlazu , pa se nekvalitet ogleda u blagom povecanju troskova pri proizvodnji , a ne rusenju imidza i brenda, da to tako nazovemo..
Kad to nije moguce, onda bi prica bila drugacija...pucanje..

Zato je i inace toliko Leskovcana u Beogradu koji zele da budu direktori i upravnici , menadzeri celih odelenja i misle da to znaju da rade...jer su navikli da naredjuju i da se bahate pred ovima onima u toku svog poslovnog zivota...
Uopste ne razlikuju upravljanje od naredjivanja...

Poslednja izmena:
Ovim novim zakonom su radnici dobili dodatna prava ali su ugožena prava putnika. Zar putnici nemaju pravo da znaju da li pilot aviona ili vozač autobusa imaju samoubilačke misli npr? Prava pravnog lica su takođe ugrožena.

Inače Nemačka je UKINULA sličan zakon jer aviokompanija GermanWings nije znala da im pilot boluje da samoubilačkih misli i kada je isti namerno izvršio samoubistvo 24.03.2015. srušivši avion na planinu, Nemačka je dozvolila poslodavcu da ZNA sve bolesti svojih zaposlenih.
Ovolika briga o pravima radnika a na štetu prava putnika je samo dokaz da je naše društvo i dalje RADNIČKO društvo.

https://www.blic.rs/biznis/vesti/ra...va-pravila-za-bolovanja-promene-i-kod/np24d8y

Treba da se napravi izuzetak za odredjene vrste bolesti i zanimanja. Obezan lekarski pregled da je osoba sposobna to da radi.

Sa jedne strane si u pravu, ko odgovara za druhe mora da bude psihocki stabilan.
Sa druge strane, Srbija je zemlja zloupotreba.

Treba da se napravi izuzetak za odredjene vrste bolesti i zanimanja. Obezan lekarski pregled da je osoba sposobna to da radi.

Sa jedne strane si u pravu, ko odgovara za druhe mora da bude psihocki stabilan.
To se resava tako sto poslodavac trazi za odredjeni profil zanimanja da bude uvedena odredjena provera sposobnosti, i to ide preko privredne komore...Tako otprilike ide u Nemackoj.
Ali i onda nemas uvid u zdravstveni karton pacijenta, tj radnika, nego imas chapter taj i taj, znaci imas sposoban za delatnosti sifre 1104 do 1108

Problem koji je cest je kad poslodavac trazi radnika za sve...e onda je zaebano...
Ali tu nek ima probni period pa neka ga radnik zezne...
Inace prava radnika idu ka manjjima svaku godinu.
Npr pod izgovorom premije osiguranja zdravlja i zivota, firma trazi zdravstvene podatke o zaposlenima....a da ne govorim o tome da moze da rese da traze samo nepusace....
Zamisli samo prednost ako u kartonu zenske osobe privlacnog izgleda pise jalova, tj infertilna...

U tom slučaju mora izuzetak da budu SVA zanimanja jer svako zanimanje možeda ugrozi potrošača od ludog pekara koji slučajno zameni vodu sa sonom kiselinom do ludog dr koji pogresno dijagnostikuje.

To se resava tako sto poslodavac trazi za odredjeni profil zanimanja da bude uvedena odredjena provera sposobnosti, i to ide preko privredne komore...Tako otprilike ide u Nemackoj.
Ali i onda nemas uvid u zdravstveni karton pacijenta, tj radnika, nego imas chapter taj i taj, znaci imas sposoban za delatnosti sifre 1104 do 1108

Problem koji je cest je kad poslodavac trazi radnika za sve...e onda je zaebano...
Ali tu nek ima probni period pa neka ga radnik zezne...
Inace prava radnika idu ka manjjima svaku godinu.
Npr pod izgovorom premije osiguranja zdravlja i zivota, firma trazi zdravstvene podatke o zaposlenima....a da ne govorim o tome da moze da rese da traze samo nepusace....
Zamisli samo prednost ako u kartonu zenske osobe privlacnog izgleda pise jalova, tj infertilna...

Zbog toga i kazem samo odredjene grupe, npr. psiholoski problemi i psihijatrijske bolesti, srcani problemi i slicno sto moze da dovede do smrti.

Pitanja tipa da li zena zeli da radja I njeno reproduktivno zdravlje da se proglase nelegalnim i da se poslodavac drakonski kazni za krsenje.

U tom slučaju mora izuzetak da budu SVA zanimanja jer svako zanimanje možeda ugrozi potrošača od ludog pekara koji slučajno zameni vodu sa sonom kiselinom do ludog dr koji pogresno dijagnostikuje.

Pregled psihijatra da bude obavezan i da se na sistematskom da procena da li je covek sposoban za taj posao.

Sta nekog zabole da li sam i kada lomio nesto, jedno je opste dobro a drugo privatnost.

Šta je problem sa kapitalizmom? Kapitalizam je da trošiš pare koji se TI zaradio kako TI hoćeš...šta je tu loše?
netacno. Moje pare trose gazde , milijarderi.
Ja proizvedem 20 bicikla dnevno i imam 400 evra (po biciklu 20 evra)..............ja proizvedem 100 bicikla dnevno i imam 400 evra plus 50 evra za stimulaciju (4,5 evra po biciklu) a trebo bi , da nije kapitalizam i zverska alavost kapitaliste, da u taj slucaj zaradim 2000 evra.
Daklem, di su (2000 - 450 evra =) 1550 evra ?
E zato, malo morgen cu proizvodim 100 bicikla. I tako misle milijarde radnika u svetu. Svi rade sa 50 posto kapaciteta jer ne zele da se gazde bogate na njima. A otkaz poslodavac ne moze da mi da jer za 400 evradi svuda cu nadjem drugi poso a on tesko da ce dobije nekog glupljeg koji ce vise radi od mene.
I tako vekovima.........umesto da celo covecanstvo radi zajednicki punom parom , na svakom koraku se primecuje tihi strajk i , naravno, svetski materijalni i intelektualni resursi nisu ni blizu onog potrebnog za da obezbedimo zdrav i dugovecni 100-godisnji zivot.
Zauzvrat imamo gramzive kapitalisticke polupismene zveri sa primitivnim intelektom i zivotinjskim instiktom za prezivljavanje pecinskog coveka, jer nemaju intelektualni instikt da "prezive" pa se facaju za ubijanja, otimanja, prevare, podvale...............da bi imali vile, vlast, milijarde..........UMESTO ZDRAVOG I DUGOVECNOG ZIVOTA. Cak i njihov gospodar Rotschild umire sa bolestima i pozivi max. 80 godina.

Sad ti je jasno "sta je sa kapitalizmom".
(ja sam napravio vremensku masinu, pronasao nacin da lebdim u vazduhu, da se lecim pogledom na Sunce..............AL MI NE PADA NA PAMET DA SVE TO PUBLIKUJEM I DA DO TOGA DODJE NEKI SMRDLJIVI KAPITALISTA KOJI BI ME SMESTA UBIO I PRISVOJIO MOJE PRONALASKE RADI UVECANJA NJEGOVOG BOGATSTVA I MOCI.
(Naravno, ovo je samo parodija koja pokazuje da covecanstvo moze imati neverovatnog potencijala za brzi napredak (ne u smislu materijalizma vec po pitanju dugog i zdravog zivota) ali vekovima se to covecanstvo bori protiv gramzivosti kapitalistickih zveri ......koji im otimaju ne samo profit, hleb, krov nad glavom, buducnost......VEC I SAM ZIVOT.

netacno. Moje pare trose gazde , milijarderi.
Ja proizvedem 20 bicikla dnevno i imam 400 evra (po biciklu 20 evra)..............ja proizvedem 100 bicikla dnevno i imam 400 evra plus 50 evra za stimulaciju (4,5 evra po biciklu) a trebo bi , da nije kapitalizam i zverska alavost kapitaliste, da u taj slucaj zaradim 2000 evra.
Daklem, di su (2000 - 450 evra =) 1550 evra ?
E zato, malo morgen cu proizvodim 100 bicikla. I tako misle milijarde radnika u svetu. Svi rade sa 50 posto kapaciteta jer ne zele da se gazde bogate na njima. A otkaz poslodavac ne moze da mi da jer za 400 evradi svuda cu nadjem drugi poso a on tesko da ce dobije nekog glupljeg koji ce vise radi od mene.
I tako vekovima.........umesto da celo covecanstvo radi zajednicki punom parom , na svakom koraku se primecuje tihi strajk i , naravno, svetski materijalni i intelektualni resursi nisu ni blizu onog potrebnog za da obezbedimo zdrav i dugovecni 100-godisnji zivot.
Zauzvrat imamo gramzive kapitalisticke polupismene zveri sa primitivnim intelektom i zivotinjskim instiktom za prezivljavanje pecinskog coveka, jer nemaju intelektualni instikt da "prezive" pa se facaju za ubijanja, otimanja, prevare, podvale...............da bi imali vile, vlast, milijarde..........UMESTO ZDRAVOG I DUGOVECNOG ZIVOTA. Cak i njihov gospodar Rotschild umire sa bolestima i pozivi max. 80 godina.

Sad ti je jasno "sta je sa kapitalizmom".
(ja sam napravio vremensku masinu, pronasao nacin da lebdim u vazduhu, da se lecim pogledom na Sunce..............AL MI NE PADA NA PAMET DA SVE TO PUBLIKUJEM I DA DO TOGA DODJE NEKI SMRDLJIVI KAPITALISTA KOJI BI ME SMESTA UBIO I PRISVOJIO MOJE PRONALASKE RADI UVECANJA NJEGOVOG BOGATSTVA I MOCI.
(Naravno, ovo je samo parodija koja pokazuje da covecanstvo moze imati neverovatnog potencijala za brzi napredak (ne u smislu materijalizma vec po pitanju dugog i zdravog zivota) ali vekovima se to covecanstvo bori protiv gramzivosti kapitalistickih zveri ......koji im otimaju ne samo profit, hleb, krov nad glavom, buducnost......VEC I SAM ZIVOT.
Ne može tako jer kada firma izgubi pare tebi ne pada na pamet da snosiš svoj deo gubitka. Založi kuću kao garant u slučaju lošeg poslovanja firme pa da vidiš kako će i zarada da ti se uveća. Ali ti hoćeš seks ali da ti ne uđe....e pa ne može to tako.

Poslednja izmena:
Poenta nije u prici pariteta moci , kako Srbi gledaju , jer ta moc je uvek kod onog agresivnijeg i sa vise novca.....
Tako da je poenta price samo u tome da se nasilje omoguci da bude sto pristupacnije poslodavcu...
A to da li ce se imati uvid u zdravstveni karton ili nece, to je samo maska...
Pazi ako se ima uvid, sad, imace se uvid i za 6 meseci, i onda ide diferencijalna razlika...

A vazno je da imas nesto za pricu....npr ja sam imao slucaj lude gazdarice, koja je imala totalno sumanute argumente...ali nije bitno , bitno je da ona lupeta svoje argumente i ti slusas kako lupeta, i onda nema dijaloga, ona ima inicijativu i sebi obezbedjuje taj utisak da je u pravu i onda se nastavlja igranka..

Tako i ovo , kom poslodavcu ce da smeta to sto ne zna nista o radniku van poslovnih aktivnosti , samo onom ko hoce da ga koristi kao roba...Sigurno nece da smeta nekome ko ocekuje saradnju sa obe strane..

U ovo doba covida gde ne postoji drzavna medicina, to ima smisla u tome da ako se poslodavac razmislja da predje privatno , hoce da vidi okvirno koga da zadrzi a koga da sutne da mu troskovi ne budu veliki..
Lecenje je skoro pa nemoguce u drzavnim zdravstvenim institucijama , verovatno je tu jedino sto svrbi a ne ceska...
Lako je IT firmama koje u proseku imaju 24 godisnjeg zaposlenog, ali sta sa presama, metalopreradjivacima, jurnjava, povreda, ups, pa fizioterapeut, ako je sve to u privatnoj reziji , ode 5k evra dok kazes keks....

Gleda se da u moru smanjene radne snage smanjis troskove a ako mozes proberes radnu snagu jeftinijeg profila..
Uskoro se moze ocekivati e40 politika...tj sad je to E43 politika..za trgovine, tamo ne primaju mladje, nece da rade....samo starije...kilave ali rade...

Zbog toga i kazem samo odredjene grupe, npr. psiholoski problemi i psihijatrijske bolesti, srcani problemi i slicno sto moze da dovede do smrti.

Pitanja tipa da li zena zeli da radja I njeno reproduktivno zdravlje da se proglase nelegalnim i da se poslodavac drakonski kazni za krsenje.

Pregled psihijatra da bude obavezan i da se na sistematskom da procena da li je covek sposoban za taj posao.

Sta nekog zabole da li sam i kada lomio nesto, jedno je opste dobro a drugo privatnost.
Sva stanja i bolesti uzrokuju demenciju...najobicniji grip u akutnom obliku hoce da da denenciju tokm 7dana koliko bolujes od njega. Izuzetak bi morale da budu sve bolesti i sva stanja i sva zanimanja....taj zakon bi imao 1M strana😂.

Psihijatri su dali Marku Nikoliću prelaznu ocenu za psičko zdravlje a on je posle dobijanja te potvrde ubio svoje dete(3), bivšu ženu, sebe, povredio dva socijalna radnika. Ali to nije sve jer je tu potvrdu dobio od konzilijuma kojim je presedavala Slavica Đukić Dejanović elita psihijatrije i srb politike i inteligencija Srpska. Toliko o psihijatriji kao o uspešnoj grani medicine od medicine koja nije egzaktna nauka. Ko još njih da pita bilo šta to veći pacijenti od svih nas.🙂

Psihijatri su dali Marku Nikoliću prelaznu ocenu za psičko zdravlje a on je posle dobijanja te potvrde ubio svoje dete(3), bivšu ženu, sebe, povredio dva socijalna radnika. Ali to nije sve jer je tu potvrdu dobio od konzilijuma kojim je presedavala Slavica Đukić Dejanović elita psihijatrije i srb politike i inteligencija Srpska. Toliko o psihijatriji kao o uspešnoj grani medicine od medicine koja nije egzaktna nauka. Ko još njih da pita bilo šta to veći pacijenti od svih nas.🙂
Доказ да су њега требали да поставе за психијатра кад је превеслао те учене величине.

Доказ да су њега требали да поставе за психијатра кад је превеслао те учене величине.
Generalno psihijatrija je najmanje cenjena grana medicine od medicine koja nije egzaktna nauka. Psihologija nije ni grana medicine,izucava se gde i filizofija.
Od psihijatara traziti procenu je kao od vrača traziti dobitne brojeve za loto😂

Generalno psihijatrija je najmanje cenjena grana medicine od medicine koja nije egzaktna nauka. Psihologija nije ni grana medicine,izucava se gde i filizofija.
Да би у неком послу који је у вези са људима и њиховим понашањем био добар, мораш да будеш макар за класу интелигентнији. Овај их је саранио.

To nije tacno...imaju oni metode itekakve, da se useres koliko mogu da znaju o tebi sto ni ti ne znas..
Ali niko to ne zeli...sto bi to onda radili...

Да би у неком послу који је у вези са људима и њиховим понашањем био добар, мораш да будеш макар за класу интелигентнији. Овај их је саранио.
Ne, obicno psihijatrija i psihologija bas zato i ne uocavaju mnogo visoke IQ osobe i njihove probleme...
Svedu ih na tupsone i onda ih lekovima prvo ucine tupsonima i onda opla, vidi teorija radi , super , pacijent izlecen.

Jel ovo tema o psihoanalizi radnika?
Ako je to problem, onda je tema totalno drugacija od onog sto vi mislite ili sto ja mislim
U Srbiji u BIA se vise ne trazi da budes maksimalno psihicki snazan...to je sada nepozeljno.
Pouzdanost, stabilnost , poverljivost, lojalnost, perceptivnost i slicno , to su nekada bile prestizne osobine za DB sad su totalni shit za BIA.....
Ako je tako u BIA, sta mislite da je za obicnu firmicu..

Angazuj svog psihologa da ti bude HR , i onda resis problem svojeg kadra...eto resenja..
Ali to ne znaci da ti uzimas podatke od zaposlenog..
Meni je smesno kad cujem koga sad primaju u ministarstvima, a rade testove sa po 300 pitanja i psiholosko profilisanje...
Tipovi koji nema sanse da prodju , ama ni u jednu ozbiljniju sluzbu , prolaze za ministarstva....
Cunny je bitna osobina i jedino to...

Sa druge strane, testovi za programere , to je master savremene psihologije, stvarno maherski profilisanje, jace i od onog HR sluzbe mada je to ustvari deo IT HR sluzbe...
Ja sam zadivljen ogoljenoscu zahteva i zanimljivoscu zadataka koji se stavljaju pred kandidata, naravno , to ne utice mnogo na izbor u Srbiji , ali svejedno , jako interesantno i mocno tamo gde se stvarno koristi..
Uostalom praksa je da se cak kandidat i ne obavesti kad nije usao u izbor poslodavca...
To jasno govori o postovanju buduceg zaposlenog....

Poslednja izmena:
Ne može tako jer kada firma izgubi pare tebi ne pada na pamet da snosiš svoj deo gubitka. Založi kuću kao garant u slučaju lošeg poslovanja firme pa da vidiš kako će i zarada da ti se uveća. Ali ti hoćeš seks ali da ti ne uđe....e pa ne može to tako.
ta prica odavno ne pije vodu.........da poslodavac nay.ebe kad ode na konkurs.............A NA TAJNIM RACUNIMA U SVAJCARSKOJ PREBACENE MILIJARDE............RADI CEGA JE FIRMA I PROPALA.
Na zapadu ces vecito slusati o tome da firma lose stoji i da budes zadovoljan da uopste imas kaku taku platu..............i da ti ne padne na pamet da trazis povisicu.
Firma ode na konkurs , ti na stemplanje, a kapitalist na Gran Kanarija da otkupi jos par hotela .........sa tek kupljenim avionom.

Ja ne razumem zasto ne moze da bude kao do sada....za spec poslove ima zahteva, ako hoces za svoju firmu postavis psihologa u HR i vozis misko..a ne da mi HR radi neka klinka od 18 godina koja je necija pitchetina, ajd nema veze to , nisam zavidan, nego me uvek takve dokaze i osakate..
Sta zna sta me pita, pojma nema...nema iskustva, nema mazanje, nema nista..
A ove matorije, jes i one me potkace...prosli put me za neku programersku firmu potkacila proceniteljka sadrzaja, zato sto joj nije odgovarao izabrani content....Trebalo pokazati da mozes da sazmes sadrzaj teksta u jasno i koncizno..
A ja izabrao , dosao mi tog trenutka na netu tekst o razarajucem uticaju feminizam menadzerisanja na performanse zenskih menadzera i produktivnost...Ali nisam ja pisao , niti je neki mrzacki sajt, nego stvarno se pojavila analiza, neki poznat i vrlo cenjen izvor...
I ja rekoh , ajd zanimljiva tema, stvarno je zanimljiv zaplet u celoj prici , kako se dolazi do kompromitacije usled feministickog pristupa, bez obzira da li je zensko feminista ili nije...totalno nebitno....kad ona 2 min posle postovanja teksta rezultat, odbijanje zbog nepokazane vestine....
Cim je videla temu , odmah proradila feministkinja, a da nije procitala o cemu se radi...

Zato se uvek pravis glup kao okruzenje..
Ranije si mogao da se pravis inteligentan, ali sada ne...
Nekad kad procenim da me neki HR mediokritet pita, ja odgovorim , na ono cuveno pitanje sta vam je najveca prednost sa prosecno sam glup....mozda za nijansu malo gluplji....
Da se nadredjeni ne oseca ugrozenim, to je najzaebanija situacija...

Zar ne postoje neki zakoni da moras da budes "radno sposoban" u Srbiji?

Ja nisam nikad radila posao da prethodno nisam isla na preglede od rendgena do psihologa.

Back