Radnica i Moša Pijade

Zoran Jov

Elita
Poruka
16.194
Ovako smo živeli u Jugoslaviji...

Istinita priča...

Drug Moša Pijade, predsednik Savezne Skupštine Jugoslavije, i radnica koja mu je opsovala majku...

“Sedi drugarice.” – “Neka, stajaću.” – “Kako hoćeš. Čujem da si mi opsovala majku.” – “Jesam”, diže ženica pogled i gleda ga u oči. – “Ja znam zašto, ali ispričaj ovom drugu.” - “Bilo je dva sata. To je kraj radnog vremena u fabrici. Žurim kući. Imam malo dete, pa se brinem, a i da ga nahranim. Kad ono zatvorili sve kapije i ne puštaju kući. Pa, jeste li vi normalni? Moram kući. Imam malo dete. Ne može. Naređenje. Zašto? Dolazi drug Moša Pijade da vam održi govor... i onda mi izlete... ma je6o te Moša Pijade i nek ide on u ***** materinu... Izvinite druže Pijade, nisam trebala.” – “Kada si dobila otkaz u fabrici? Od kada ne radiš?” – “Od kada sam vam opsovala majku.” – “Vremenski, pitam.” – “A, pa ima 8 meseci.” – “Znam. Vraćaš se u fabriku. Daće ti lakše radno mesto. Dobićeš svih osam plata unazad. Dobićeš povišicu i moći ćeš pola sata ranije da ideš kući. Zbog deteta. Dok malo ne odraste.” I njoj su kao i ocu suze same potekle. “Hvala... hvala.” Pošla je ka vratima. “Stani malo.” Zastala je. Sad idi ti u ***** materinu... i onda smo kvit?” – “Jesmo.” Nasmešila se kroz suze.

Mogu mislit sto je prica istinita, pogotovo zato sto je Mosa Pijade u pitanju.
Tesko da je nosati kult stovatelja Belzebuba ikada pokazao milost osim prema svojoj vlastitoj vrsti.
negde sam citao kad su bili po lovistima ta Brozova ekipa, naravno oko njih gomila cuvara, posluge, nosaca pusaka itd...
i oni naravno sa ceke odstrele gomilu divljaci koja dosla na hranilicu.
posle toga dranje divljaci, kuvanje gulasa, pijanka... na kraju svako uzima svoju odstreljenu divljac i deo daje okupljenoj posluzi, clanovima lovista, samo drug Mosa uredno pakuje poslednjeg jelena i ne obazire se na plebs

Ovako smo živeli u Jugoslaviji...

Istinita priča...

Drug Moša Pijade, predsednik Savezne Skupštine Jugoslavije, i radnica koja mu je opsovala majku...

“Sedi drugarice.” – “Neka, stajaću.” – “Kako hoćeš. Čujem da si mi opsovala majku.” – “Jesam”, diže ženica pogled i gleda ga u oči. – “Ja znam zašto, ali ispričaj ovom drugu.” - “Bilo je dva sata. To je kraj radnog vremena u fabrici. Žurim kući. Imam malo dete, pa se brinem, a i da ga nahranim. Kad ono zatvorili sve kapije i ne puštaju kući. Pa, jeste li vi normalni? Moram kući. Imam malo dete. Ne može. Naređenje. Zašto? Dolazi drug Moša Pijade da vam održi govor... i onda mi izlete... ma je6o te Moša Pijade i nek ide on u ***** materinu... Izvinite druže Pijade, nisam trebala.” – “Kada si dobila otkaz u fabrici? Od kada ne radiš?” – “Od kada sam vam opsovala majku.” – “Vremenski, pitam.” – “A, pa ima 8 meseci.” – “Znam. Vraćaš se u fabriku. Daće ti lakše radno mesto. Dobićeš svih osam plata unazad. Dobićeš povišicu i moći ćeš pola sata ranije da ideš kući. Zbog deteta. Dok malo ne odraste.” I njoj su kao i ocu suze same potekle. “Hvala... hvala.” Pošla je ka vratima. “Stani malo.” Zastala je. Sad idi ti u ***** materinu... i onda smo kvit?” – “Jesmo.” Nasmešila se kroz suze.
cekaj malo, taj Mosa, nije isti onaj iz Montevidea?

Mogu mislit sto je prica istinita, pogotovo zato sto je Mosa Pijade u pitanju.
Tesko da je nosati kult stovatelja Belzebuba ikada pokazao milost osim prema svojoj vlastitoj vrsti.

U ovoj prici vidim AVtihrista...koji ovih dana bas tako dovlaci ljude da mu budu ikebana njegovim gov(n)orima i tv propagandi...
S tim sto bi on kao iskompleksirano praiskonsko zlo i prokletinja jos vise priseo na muku ovoj zeni i jos joj otezao zivot...

....

Posto je u pitanju Ckalja verujem da je Mosa pomogao, takodje da on nije bio prisutan ona radnica nikada ne bi bila vracena na posao, znao je Mosa vrlo dobro koliko je vazna promocija i samoreklamiranje pogotovu sa javnom licnoscu kao svedokom.
То само говори о томе ко је и како делио правду у то време.

Poznata je prica sa "generalom" Drapšinom u glavnoj ulozi.Kažu da je u prisustvu nekoliko njegovih kolega ubio kuvaricu koja ga je pitala :"Oćeš i ti mali kafu ? " .Kako izgleda stalno je pravio incidente a u jednom je i sam stradao.Drapšin je poznat i kao veliki ratni zločinac.

Back