RADJANJE,ŽIVOT,UMIRANJE I SMRT...

forgotten_chick
Re: RADJANJE,ŽIVOT,UMIRANJE I SMRT...

Pa kako i da razmisljamo o necemu sto ne shvatamo.
Pa jesam se plasila smrti. I jos uvek se plasim samo se trudim da ne razmisljam o tome. Mada mislim, da ako dozivim starost, da ce mi tada biti svejedno. Ipak, jedno je kada umres mlad a drugo je kada si star i sve si proziveo... a i kada skroz ostaris, ne vidim tad neku lepotu zivljenja.Tako da je bolje biti duze mlad. A i to me nekako bedaci. Ako npr. neko zivi 80 godina, on je skoro pola zivota proveo kao star!! ALi dobro, da ne skrecem sa teme...To za zelje si potpuno u pravu

Kada budeš doživela starost,budi uverena da ti neće biti svejedno da li češ umreti ili ne.Zablude su mladosti da će to biti tako.Umjeće života se u osnovi svede na to da se starost doživi.

Razumljiva je strah od smrti ali mi je nekako nerazumljivo zašto se ljudi plaše i starosti.Mislim da neću pogrešiti mnogo ako kažem da se mnogo više njih plaši starenja od same smrti.Osećaj starenja u principu nije ugodan ali je to jedan jedini način da bi se neka starost doživela.Ja sam negde izmedju svega toga.Nisam toliko star da ne bih imao mladalačkih ambicija a nisam dovoljno mlad da bih iste mogao mladalački ostvarivati.I pri tom se ne plašim starosti jer...neizvesno je da li ću i koliko zaći u nju.Kada sam bio mladji,plašio sam se mogučnosti smrti,užasavao neminovnošću starenja a kada sam se malo suočio sam sa sobom,shvatio sam da mi život zapravo izmiče u svemu tome.I zato sam prestao da se plašim i smrti i starenja.Smrt sama po sebi nikada neće doći kada je očekivana.Ponekad dodje prerano,ponekad prekasno ali ...uvek dodje.E sada život nam je ono što biva do njenog dolaska.A biće nam onakvim kakvim ga sebi osmislimo.A u celoj toj priči čovek sebi nikada ne bi trebao da dopusti da se previše nadabilo čemu,da ne bi bilo da je život poistovetio sa nadanjem.

Ćovekov život se onako uprošćeno svede na odnos onoga što hoćemo i onoga što moramo.Poenta je u tome da bude što manje onoga što moramoa da mnogo više bude onoga što hoćemo.Naravno,moguće je da grešim ali je takva mogučnost minimalna jer iza takvog mišljenja stoji neko životno iskustvo.

:bye:

louiskrstic

Otuda, radjanje nije mimo naše volje jer mi često biramo i sredinu i roditelje. Sama smrt i ne postoji u pravom smislu osim što se izrabaćeno telo treba napustiti.

Ne mogu da verujem šta sam pročitao...radjanje nije mimo naše volje...Mogu li to da shvatim da sam se recimo ja rodio po svojoj volji...Tako proizilazi.A tvrdim barem za svoje radjanje,da me niko ništa nije pitao da li želim ili ne želim da budem rodjen.
Odavno nisam pročitao ovakvu tvrdnju.

I da te pitam.Šta biva onda kada neko svojom voljom hoće i želi da se rodi a dogodi se da se rodi mrtav...Šta to onda bude sa njegovom voljom da se rodi...Znade li šta si napisao...
Pa onda ono...često biramo i sredinu i roditelje :dash:

Ja se nešto ne sećam da sam birao bilo šta.Zasigurno nisam birao ni roditelje niti sredinu gde ću da se rodim.A :rtfm:

Po tebi proizilazi da sam ja i kao nerodjen imao ogromnu moć i to nekako ovako.Prvo sam negde izabrao ko će da mi bude mama,pa sam onda našao i izabrao ko će da mi bude tata,pa sam onda morao da sredim da oni stupe u brak,pa da im odredimGDE ĆE DA DODJU DA ME RODE... i opet :rtfm:

Ako je sve to bilo po mojoj volji,šta bi sa njihovom voljom...Oni se ništa nisu pitali...

Ostalo neću komentarisati prosto stoga što ova tema nije na religiji.I ne razumem te zašto na ovoj temi insistiraš na ISTINI Nemam ja ništa protiv tvoje ''prave'' religije,tvoje ''prave''vere ali o svemu tome možemo tamo na religiji u onim poslednjim rečima Isusovim.Tamo možemo diskutovati o svemu u vezi sa istinom A tamo bi
mogao da malo pripomogneš ''besmrtnoj'' sestri u vezi sa onom brojkom od 144.000.

Na ovoj temi je veoma teško da svi misle isto.A otvarajući je zamolio sam za uzdržavanje od diskutovanja sa religijskog aspekta koji se uopšteno svodi na...

allhail.gif

Uz :bye: :bye: :bye:

ristob

:dontunderstand: zašto...Voleo bih kada bi mi objasnio...zašto sam majstor da navrćem vodu na svoju vodenicu...I šta banalizujem...i zašto nisam fer igrač...Pokušaću da verujem da si zapazio da u ovoj temi ne želim da diskutujem sa aspekta religijskih shvatanja i verovanjao radjanju,životu,umiranju i smrti.I ako to shvatiš onda nema mesta onom da navrćem vodu na svoju vodenicu.Nema mesta onom da banalizujem i da nisam fer igrač.
Nije mi jasno kako nisi primetio da sam i više od onog ''fer'' maksimalno korektan i tolerantan prema svima koji ne misle kao ja tamo na onoj temi u Religiji.A ovde u ovoj temi,sve i kada bih hteo ne bih mogao biti ne-fer.U ovoj temi svako može da iznese ono kako doživljava sebe,život,šta ga ispunjava,brine,plaši i sasvim je logično da mišljenja budu sasvim različita,jer smo svi mi različiti po tome.Bilo bi užasavajuće kada bi svi živeli po jednom datom obrazcu i postojali samo zbog toga da ne bude izuzetaka.Mislim da si se nepotrebno malo razgnevio a bez bilo kakvog razloga na kojem bi se to moglo zasnivati.

Neću da budem offtopic. Možda ću odgovore dati na Religiji. :bye:

ristob
Re: RADJANJE,ŽIVOT,UMIRANJE I SMRT..

Neću da budem offtopic. Možda ću odgovore dati na Religiji.

Stvarno ne mogu rečima da ti objasnim koliko sam zadovoljan zbog toga.Izistinski me raduje što ću imati mogučnost da stobom diskutujem tamo na religiji.A što se ''odgovora'' tiče skromno mislim da i nema neke potrebe da ih daješ.Meni je kao odgovor i više nego dovoljno ovo što si napisao a to tim više jer u potpunosti razumem šta te je rukovodilo da napišeš ono prethodno.A možeš mi verovati da mi je zadovoljstvo diskutovati sa tobom zbog nekih specifičnosti u tvojim razmišljanjima.

Srdačan :bye:

jerohinac

Ne znam da li ono od P.Kuelja...’nije pametno,veruj mi,govoriti;živeću;sutra će već biti suviše kasno:živi danas’ može da bude kao neki moto života.Šta vi mislite o tome...Možete li dovoljno biti srećni danas da prazninu iz dolazećeg sutra nekako upotpunite...

Niko na ovom svetu ne mora tragati za smislom – sreće.Njoj nije potreban smisao.Ona se jednostavno doživljava.Želeo bih da pročitam kako je vi doživljavate.I pri tom zanmarite ono...smisao...Jer ono...smisao...u trenutku odvede u ono...da je sve neki viši smisao.Ostavimo taj viši smisao jer je svaki takav smisao sam po sebi veoma diskutabilan.

Svi mi imamo neku svoju konačnost ali to,barem po meni, čoveku ne treba da oduzima suštinu onog što treba da mu bude život.Čak što više, saznanje o toj konačnosti iznedruje neku svrhu postojanja.Neki misle da ta konačnost tu svrhu čoveku uskraćuje oduzimajući mu je.Šta mislite o tome.Da li se po dužini vremena bilo čijeg života može bilo šta zaključiti o osmišljenosti i punoći tog života...

Koliko ste u stanju da se radujete poput deteta, da kao odrasli u sebi sačuvate dete u vama...Da li grešim ako mislim da samo onaj čovek koji u sebi sačuva dete,može da se raduje istinski onako kako to deca čine...

:bye: :bye: :bye:

Svabov

A meni nije jasno zaštobi smo se u ovoj temi opterečivali kako je nastao život...Zar ne bismo mogli da diskutujemo o tome kako doživljavate životsebe u njemu ili njega u vama.

Ovde se ne slažemo oko termina "doživljavati". Ja svoj život ne doživljavam, ja prosto- živim a kroz taj život doživljavam radost, tugu, ushićenje....Zato pitanje "kako doživljavate život" ja prevodim u "kakvo mišljenje imam o svom životu". Da li je ispunjen, promašen, plodan.....? Da li sam zadovoljan?

stnco

Ovde se ne slažemo oko termina "doživljavati". Ja svoj život ne doživljavam, ja prosto- živim a kroz taj život doživljavam radost, tugu, ushićenje....Zato pitanje "kako doživljavate život" ja prevodim u "kakvo mišljenje imam o svom životu". Da li je ispunjen, promašen, plodan.....? Da li sam zadovoljan?

Potpuno je logično da se možemo razlikovati oko termina ''doživljavati''.Suština je da i ti i ja mislimo ne jedno te isto sa nekim razlikama u nijansama.Razumljivo mi je kada kažeš ono da ti svoj život ne doživljavaš već da ga prosto živiš.Medjutim oko pitanja...kako doživljavate život i tvog prevoda...kakvo mišljenje imam o svom životu...nekako sam primoran da to malo objasnim.

Ti,ja ili bilo ko može imati svoje mišljenje o svom životu ali to mišljenje ne može da iskristališe ono...kako se život doživljava.Zašto...zato što je doživljavanje osečajkoji kao doživljen ne može uvek da se uokviri u mišljenje.Mišljenje je psihički proces,po pravilu racionalan pa bilo čije mišljenje o nečem šta i kako doživljava ume da ishoduje i ono što nije u saobraženosti sa onim šta je i kako doživljeno.

Slažem se sa tobom da se tvojim mišljenjem možeš izjasniti da li ti je život ispunjen,promašen,plodan...ali to nije ono što mene interesuje u ovoj temi.Mene prvenstveno interesuje kako doživljavaš ono što ti život čini ispunjenim,promašenim,plodnim.

Ne bih da te pitam ništa o smislu života a to tim više jer je to ona kategorija koja je diskutabilna sama po sebi.Ne mogu to da te pitam,jer prethodno nismo razjasnili šta je uopšte smisao bilo čega sama po sebi.A lično mislim da samom životu nije ni neophodan bilo kakav smisao,za koji bi se vezivala svrha života.Kada čovek odredi sebi neki svoj smisao to obično podriva njegov život,degradirajući ga na isključivost tog nekog smisla a da u medjuvremnu život jednostavno prodje.Mislim da za smislom života prvenstveno tragaju oni koji su na neki način sputani u mogučnosti da ga žive punoćom.

Nekada u svoje vreme E.From kaza...Ako sam ja ono što imam, tko sam onda kad to izgubim.

Šta misliš o maloj dilemi...imati...ili...biti.

:???: Šta mislite o tome...,

Dolazimo na svet, ne znajući da dolazimo a iz njega odlazimo, znajući da ćemo otići.Dolazimo na svet bez izbora svoje slobodne volje,jer nas niko ne pita da li to želimo ili pak ne želimo.A sa ovog sveta odlazimo suprotno našoj slobodnoj volji izuzev ako to nije učinjeno suicidom.Ja nisam siguran šta se to započinje dolaskom na svet.:!:

Da li započinje ŽIVOT ili pak proces laganog i tihog UMIRANJA a to tim više jer znamo da ni ŽIVOT a ni UMIRANJE nisu uokvireni u neki jasno i izričito odredjen vremenski period.

Da li je sama SMRT kraj ŽIVOTA ili kraj UMIRANJA. Šta je po Vama ŽIVOT šta je UMIRANJE a šta je SMRT.Da li živeći umiremo ili umirući živimo.Po staro grčkoj filozofiji ne treba se plašiti smrti jer kaže...dok nas ima,nema smrti a kada smrt dodje onda nema nas. Biva li nam to utešno...:?: :!: :?:

Dolazimo na svet znajuci da dolazimo jer smo tako izabrali, kao i mnogo puta do sad, ali vremenom zaboravimo taj nas izbor zaslepljeni jeftinim prolaznim stvarima.I zivot tada izgubi svoj smisao, postaje borba za opstanak, trka za prezivljavanjem i gomilanjem nepotrebnih materijalnih kao i intelektualnih stvari.Na rodjenje potom gledamo kao na kaznu a na smrt takodje.Ali u sustini i jedno i drugo su samo iluzija, smrt je samo prelazak sa jednog nivoa na drugi ili vracanje na stari.Transformacija.Stari tantrici kazu da su ljudi mrtvi cak i ako hodaju i tu se slazem sa njima.Ako nismo svesni i prisutni onda smo mrtvi.Ako smo svesni nema smrti.Zivot je sekunda danas smo rodjeni sutra cemo umreti, ali upravo u toj sekundi je tajna vecnosti.Period izmedju rodjenja i smrti daje nam mogucnost da se probudimo iz ovozemaljskog sna i shvatimo nasu pravu prirodu.

wichian maad

Dolazimo na svet znajuci da dolazimo jer smo tako izabrali, kao i mnogo puta do sad, ali vremenom zaboravimo taj nas izbor zaslepljeni jeftinim prolaznim stvarima.I zivot tada izgubi svoj smisao, postaje borba za opstanak, trka za prezivljavanjem i gomilanjem nepotrebnih materijalnih kao i intelektualnih stvari.Na rodjenje potom gledamo kao na kaznu a na smrt takodje.Ali u sustini i jedno i drugo su samo iluzija, smrt je samo prelazak sa jednog nivoa na drugi ili vracanje na stari.Transformacija.Stari tantrici kazu da su ljudi mrtvi cak i ako hodaju i tu se slazem sa njima.Ako nismo svesni i prisutni onda smo mrtvi.Ako smo svesni nema smrti.Zivot je sekunda danas smo rodjeni sutra cemo umreti, ali upravo u toj sekundi je tajna vecnosti.Period izmedju rodjenja i smrti daje nam mogucnost da se probudimo iz ovozemaljskog sna i shvatimo nasu pravu prirodu

Veoma zanimljivo razmišljanje.A jedino što mi nije prihvatljivo jeste ono da ...dolazimo na svet znajući da dolazimo...To nikako ne mogu da tazumem.Baš nikako.Ja nisam izabrao da dodjem na svet.Nisam želeo da budem rodjen.Možda je dokaz u tom smislu činjenica da je pri mom rodjenju bilo problema.Bilo kako bilo ja ne mogu da se setim da sam izabrao,da budem rodjen.Po tvom pisanju proizilazi da sam i ja bio svestan svog radjanja a što je po meni malo apsurdno.Isto tako proizilazi da sam imao svoju slobodnu volju,jer bez nje ne bih mogao birati-izabrati da budem rodjen.A nije li to malo previše...

:rtfm:

Preduslov mogučnosti da sam mogao izabratida budem rodjen,morala je biti neka da kažem ''činjenica'' da sam prethodno izabrao da budem začet.Valjda je logično da ne bih mogao izabrati da budem rodjen a da prethodno nisam začet.I dolazimo do ekstremnog apsurda.Ja koji nisam ni začet,koji ne postojim ni kao fetus ni kao neka želja mojih roditelja,kao takav nešta biram,nešto odlučujem...

:worth: i molim za tvoje objašnjenje u vezi sa tim.Kada sam to ja mogao izabrati da budem rodjen,odnosno da prethodno budem začet.I kako je moguće da sam mogao nešta odlučivati i birati kao ne postojeći fetus.Po meni ja sam samo ishod jednog od seksualnih odnosa mojih roditelja.A da li sam ''JA'' budući da nisam postojao kao takav mogao izabrati svoje roditelje.Ja mislim da nisam mogao.Šta ti misliš...

Nije mi razumljivo ni ono da nakon rodjenja na život i smrt gledamo kao kaznu.Zašto je to napisano u množini.Ja na svoje rodjenje kao i smrt zasigurno ne gledam kao kaznu.Mislim da u diskutovanju treba da svoja mišljenja iznosimo u jednini.Na šta bi ličilo kada bi ja svoje mišljenje uokvirio u ''množinu'' i pisao u ime drugih tvrdeći bilo šta.

A ono da je život sekunda i da se smrću samo budimo iz ovozemaljskog sna da bi smo
shvatili našu pravu prirodu asocira me na nešto...nekako poznato.A šta to zapravo znači...Da ja nisam ovo što jesam,da mi je nepoznata moja priroda, moja bit i da ću to shvatiti tek kada umrem i nakon smrti.Ja ipak mislim da znam da jesam ono što jesam a to znaju i oni iz mog okruženja.I ne pada mi ni na kraj pameti da se zanosim iluzijom da ću sebe spoznati tek nakon smrti.Ja sam čvrsto uveren da je osnovni uzrok straha da mi sami sebe ne želimo videti onakvim kakvim jesmo.A upravo taj strah,sa strahom od smrti i prolaznosti stvara razne iluzije da će čovek tek nakon smrti spoznati sebe svoju pravu prirodu a po pravilu onakvom koja će mu biti prihvatljiva.

A odakle uverenje da će da nakon smrti spoznata ''prava'' priroda biti ona sa kojom će čovek biti zadovoljan...Ja nisam u tom fazonu.Ja se jednostavno suočvam sam sa sobom i to bez bilo kakvog straha.Uveren sam da sam slobodan od straha jer uvek živim u sadašnjosti,sada i ovde.Veoma dobro znam iz obilatog životnog iskustva,da sam uvek kada sam razmišljao o onom šta biva na nekom kraju,spoznavao neki strah u manjoj ili većoj meri.A vremenom,kada sam ''naučio'' da se ne plašim onih trenutaka kada u sebi otkrijem neku unutrašnju prazninu,prestao sam da osećam bilo kakav strah oživotvoravajući svoje trenutke i svoje male večnosti u ovozemaljskom životu.Kako je u meni sve ono što ja JESAM pa i moji strahovi,bilo je dovoljno da se samo izmirujući se sa njima,promenim odnos prema njima,shvativši da je sve ono u meni JEDNO.I tako bez straha nemam nikakvu potrebu da svoju pravu prirodu pronadjem tek nakon smrti,jer kroz svoju pravu prirodu ću vremenom dospeti do smrti.A o tome kako doživljavam smrt pisaću nekom drugom prilikom.

Razmišljao sam o onom šta kažu stari tantrici...U vezi sa tantricima je zanimljivo to da su ONI prvenstveno seksualni kult barem oni budistički jer budisti za njih tako tvrdei da je po njima jedna od svrha seksualnog odnosa i samo prosvetljenjekoje se kao dostiže u one nekolke sekunde u samadhi.No da ne odem predaleko od teme.

wichian maad

Veoma zanimljivo razmišljanje.A jedino što mi nije prihvatljivo jeste ono da ...dolazimo na svet znajući da dolazimo...To nikako ne mogu da tazumem.Baš nikako.Ja nisam izabrao da dodjem na svet.Nisam želeo da budem rodjen.Možda je dokaz u tom smislu činjenica da je pri mom rodjenju bilo problema.Bilo kako bilo ja ne mogu da se setim da sam izabrao,da budem rodjen.Po tvom pisanju proizilazi da sam i ja bio svestan svog radjanja a što je po meni malo apsurdno.Isto tako proizilazi da sam imao svoju slobodnu volju,jer bez nje ne bih mogao birati-izabrati da budem rodjen.A nije li to malo previše...

:rtfm:

Preduslov mogučnosti da sam mogao izabratida budem rodjen,morala je biti neka da kažem ''činjenica'' da sam prethodno izabrao da budem začet.Valjda je logično da ne bih mogao izabrati da budem rodjen a da prethodno nisam začet.I dolazimo do ekstremnog apsurda.Ja koji nisam ni začet,koji ne postojim ni kao fetus ni kao neka želja mojih roditelja,kao takav nešta biram,nešto odlučujem...

:worth: i molim za tvoje objašnjenje u vezi sa tim.Kada sam to ja mogao izabrati da budem rodjen,odnosno da prethodno budem začet.I kako je moguće da sam mogao nešta odlučivati i birati kao ne postojeći fetus.Po meni ja sam samo ishod jednog od seksualnih odnosa mojih roditelja.A da li sam ''JA'' budući da nisam postojao kao takav mogao izabrati svoje roditelje.Ja mislim da nisam mogao.Šta ti misliš...

Nije mi razumljivo ni ono da nakon rodjenja na život i smrt gledamo kao kaznu.Zašto je to napisano u množini.Ja na svoje rodjenje kao i smrt zasigurno ne gledam kao kaznu.Mislim da u diskutovanju treba da svoja mišljenja iznosimo u jednini.Na šta bi ličilo kada bi ja svoje mišljenje uokvirio u ''množinu'' i pisao u ime drugih tvrdeći bilo šta.

A ono da je život sekunda i da se smrću samo budimo iz ovozemaljskog sna da bi smo
shvatili našu pravu prirodu asocira me na nešto...nekako poznato.A šta to zapravo znači...Da ja nisam ovo što jesam,da mi je nepoznata moja priroda, moja bit i da ću to shvatiti tek kada umrem i nakon smrti.Ja ipak mislim da znam da jesam ono što jesam a to znaju i oni iz mog okruženja.I ne pada mi ni na kraj pameti da se zanosim iluzijom da ću sebe spoznati tek nakon smrti.Ja sam čvrsto uveren da je osnovni uzrok straha da mi sami sebe ne želimo videti onakvim kakvim jesmo.A upravo taj strah,sa strahom od smrti i prolaznosti stvara razne iluzije da će čovek tek nakon smrti spoznati sebe svoju pravu prirodu a po pravilu onakvom koja će mu biti prihvatljiva.

A odakle uverenje da će da nakon smrti spoznata ''prava'' priroda biti ona sa kojom će čovek biti zadovoljan...Ja nisam u tom fazonu.Ja se jednostavno suočvam sam sa sobom i to bez bilo kakvog straha.Uveren sam da sam slobodan od straha jer uvek živim u sadašnjosti,sada i ovde.Veoma dobro znam iz obilatog životnog iskustva,da sam uvek kada sam razmišljao o onom šta biva na nekom kraju,spoznavao neki strah u manjoj ili većoj meri.A vremenom,kada sam ''naučio'' da se ne plašim onih trenutaka kada u sebi otkrijem neku unutrašnju prazninu,prestao sam da osećam bilo kakav strah oživotvoravajući svoje trenutke i svoje male večnosti u ovozemaljskom životu.Kako je u meni sve ono što ja JESAM pa i moji strahovi,bilo je dovoljno da se samo izmirujući se sa njima,promenim odnos prema njima,shvativši da je sve ono u meni JEDNO.I tako bez straha nemam nikakvu potrebu da svoju pravu prirodu pronadjem tek nakon smrti,jer kroz svoju pravu prirodu ću vremenom dospeti do smrti.A o tome kako doživljavam smrt pisaću nekom drugom prilikom.

Razmišljao sam o onom šta kažu stari tantrici...U vezi sa tantricima je zanimljivo to da su ONI prvenstveno seksualni kult barem oni budistički jer budisti za njih tako tvrdei da je po njima jedna od svrha seksualnog odnosa i samo prosvetljenjekoje se kao dostiže u one nekolke sekunde u samadhi.No da ne odem predaleko od teme.

Da, izabrao si da budes rodjen, zato si i rodjen.Oni koji odluce da ne budu rodjeni, ne budu rodjeni.Vazi misljenje da je abortus ili spontani pobacaj odluka duse da ne dodje na ovaj svet.Problem na porodjaju opet nije slucajan.Kljucne reci su ne secas se da si izabrao da budes rodjen.Upravo o tome pricam.Ne secas se, ni mnogo zivota pre ovoga, ali to ne znaci da ih nije bilo.Ti si sam izabrao porodicu telo, mesto rodjenja.
Tvoje telo je ishod seksualnog odnosa tvojih roditelja.A ti kao ti postojao si mnogo mnogo pre toga.Ti se poistovecujes sa tvojim telom i ako je ono samo odelo koje dusa obuce i nosi u zivotu a onda kad ga iznosi i kad dotraje odbaci ga.Zar mislis da je ovaj materijalni svet jedini plan postojanja ?

Vecina ljudi na zivot i smrt gleda kao na kaznu.Zato sam i pisao u mnozini.

Ne citas sta pisem....Period izmedju rodjenja i smrti daje nam mogucnost da se probudimo iz ovozemaljskog sna i shvatimo nasu pravu prirodu.A ne "da se smrću samo budimo iz ovozemaljskog sna".Tu postoji razlika.Ono sto sam hteo da kazem je, da iskoristimo trenutak naseg bivstvovanja na zemlji tj., ono sto ljudi nazivaju zivot, i da se posvetimo sebi samima , nasem usavrsavanju i budjenju nase uspavane svesti i nasih uspavanih potencijala.Slicno ono sto si ti rekao.

Sto se tantrika tice, postoje dakshina marga i vama marga, desna i leva staza , desna staza nema veze sa sexualnim kultovima, recimo ananda marga su tantrici i nemaju veze sa seksom.A leva staza je skroz pogresno shvacena , zato kad neko pomene tantru prva asocijacija je sex, sexualni kultovi i sexualni odnos, i ako je to sve daleko od realnosti, takoreci nema veze sa vezom.

wichian maad

Sto se tantrika tice, postoje dakshina marga i vama marga, desna i leva staza , desna staza nema veze sa sexualnim kultovima, recimo ananda marga su tantrici i nemaju veze sa seksom.A leva staza je skroz pogresno shvacena , zato kad neko pomene tantru prva asocijacija je sex, sexualni kultovi i sexualni odnos, i ako je to sve daleko od realnosti, takoreci nema veze sa vezom.

Počeću od kraja.Sa tebi omiljenim tantricima.Kada si napisao da je ona leva strana sasvim pogrešno shvaćena,te da učenje o seksualnoj energiji nema veze sa vezom,shvatio sam da nisi ozbiljniji poznavalac materije o kojoj si pisao.

Tantra je drevni istočnjački sistem, koji za cilj ima proširenje svesti, produžavanje postojeće svesnosti, kao i oslobodjenje od uma, ili ti oslobodjenje od kruga radjanja i smrti.
Ona je i metod za oslobodjanje uspavanih energija. Ili ti, ono sto neko bi rekao, budjenje i usmeravanje Kundalini Shakti.U prevodu na naš jezik to je nešto kao proširiti,nastaviti,ispoljiti.Uprošćeno tantra je nešto kao širenje svesti.

U tantri postoje desna i leva strana dashina marga i vama marga pa je desna orjentisana na Šivu ili ti svest dok je leva orjentisana na Šakti ili ti energiju pa i na seks što negiraš kao znalac materije o kojoj pišeš.Medjutim postoji i srednja strana.Ta je zanimljiva.To je ono transcedentalno.Suština tantre se svodi na ...tamo gde je Šiva tu je i Šakti.Tamo gde je Šakti tu je i Šiva...ašto bi u prevodu bilo...
Tamo gde je svest tu je energija,tamo gde je energija tu je svest.A krajnji cilj tantrizma je stapanje sa apsolutnim,sa Brahmanom,Bogom...A to se postiže pročišćavanjem mentalnog i psihičkih elemenata putem vežbanja SHUDI da bi se došlo od prosvetljenja STITI kako bi se došlo do sjedinjenja sa višom silom koja je u čoveku odnosno do onog tvog PROBUDJENJA. ali s tim što se do tog probudjenja i prosvetljenja ne dolazi nakon smrti i to kao nešto obećano već se to postiže za života.A to su ogromne razlike dragi moj tantriče.

A sve se to kao postiže radom na PRANI kao energiji koja se nalazi u čoveku a koja je pak poreklom od KUNDALINIJA kao apsolutne energije.Ne znam da li bi mi verovao da o tome mogu da ti pišem veoma mnogo pa i o nekim detaljima koji tebi sigurno nisu poznati.No pokušaću da samo u elementarnom konkretizujem osnovno,kako bi shvatio da o tome diskutuješ sa nekim ko je veoma upoznat sa da kažem tom materijom.

Da kažem nešto i o tantričkoj doktrini seksualnog odnosa.U suštini se svodi na očuvanje BINDUA u prevodu tačke ili kapi.U tantri se bindu smatra jezgrom ili prebitavalištem materije,onom tačkom iz koje započinje svaka kreacija.Bindu se nalazi u višim sverama mozga ali ga strast dovodi u niže delove gde se transformiše u spermu ili jajnu čeliju.

Kako je neophono sačuvati celokupnost bindua a na kojem se zasniva i sve ono spiritualno,tantričko učenje o seksu biva upravo u toj funkciji očuvanja bindua.Suština je u tome da se nauči da se doživi orgazam ali bez ejakulacije a radi sačuvanja bindua,odnosno energije.A posebno je zanimljivo da isto takvo učenje o umjeću seksualnog imadoše i taoisti a od kojih su tantrici to i preuzeli.

Tantra izmedju ostalog uči da se radujemo svetu u kojem živimo te da širenjem svoje svesnosti možemo preći granice naše odredjenosti otkrivajući svoju višu prirodu.(na ovom ti insistiraš) Tantra takodje uči kako se pojačava seksualna energija i kako se ona koristi da se ne bi bilo samo pod uticajem seksualne energije.Pri tom ću ti napomenuti da se to ‘vežba’ tek onda kada se u potpunosti savlada daksina marga a što vertovatno nisi znao.Tantra takodje uči kako biti prisan sa nekim a ne samo nešta ćiniti sa nekim.

I ono što se meni najviše dopada,tantra uči da se živi sada i ovde u sadašnjem trenutku.Poznato je da mnogi žive ili u nekim svojim mislima nekom svom svetu,u nekoj prošlosti ili ti u budučnosti.Ima i onih kojima je orgazam jedino iskustvo sadašnjeg trenutka.A mnogi majastori tantre samo prosvetljenje opisuju kao neprestano stanje orgazma. A ti si očito površno shvatio ono o...seksualnom odnosu.

Znači šta je vama karma... to je tantričko učenje o principu energije. Sadržaj vama marge je da je buđenje Kundalini moguće kroz seksualni odnos između muškarca i žene. Ovaj koncept sliedi iste tokove kao i proces fisije i fuzije u modernoj fizici. Muškarac i žena predstavljaju pozitivnu i negativnu energiju. Na mentalnom nivou oni predstavljaju vrieme i prostor. Obično, ove dve sile stoje na dva suprotna pola. Međutim, za vreme seksualnog odnosa one napuštaju svoje pozicije na polovima i kreću se prema centru. Kad se zajedno približe jezgri ili centralnoj tački, događa se eksplozija i materija se manifestira. Ovo je osnovna tema tantričke inicijacije.A koliko da nešta i znaš.

Kao neko ko govori sa pozicije tantrika ovo mora da ti je poznato a ti si napisao da to nema veze sa tantricima.I zato kada o nečem pišeš,pokušaj da budeš koliko toliko siguran u ono šta i kako pišeš.Tačno je da je Dakšina marga u davnoj prošlosti nije praktikovala seksualnu energiju ali se zna i ono zašto.Inače po vama margi,seksualni život ima trostruku ulogu.U cilju potomstva i zadovoljstva i tantričkog samadija.

Hrišna i Šiva čine osnovu apsolutno svih današinjih učenja tantrika.Sam Hrišna je negirao vedske bogove i učenja veda propovedajući jogu.Nekada davno tantrici su advaitaistički učili da izmedju Boga i sveta nema razlike.Vedska učenja su propovedala da je svet ‘obmana’ dok su tantrici učili da je svet pojavni oblik samog Boga ali kroz iskazivanje božanske stvaralačke sile Šakti.To stoga jer tantrici drže da je Šahti personifikacija svetog duha kao stvaralačkog.

Monističko-dualističko učenje je na prethodno dodalo da se dvojstvo svih stvorenih bića može sagledavati samo kroz apsolutno jedinstvo u Bogu.Kasnije su nastali Šiva tantra,sa velikim brojem samostalnih ‘škola’ Višna tantra,Šahti tranta,Saura tranta,i ostale manje značajne.Tantrička učenja su i u folozofskom smislu podeljena na više grupa.Kako su razne škole tantrika različito tumačile ono...Duh-Šiva + Sila-Šahti = BogBrahma..formirane su škole srednjeg puta po kojima je Duh i Sila bilo jedno te isto u monističkom smislu.Zatim čkole desnog puta kao monističko-dualističke koje obožavaju samo stvaralaćku silu – Šahti.I škole levog puta koje su težile ka sticanju moći.

I da zaključim.Očito je da si ti neki zaljubljenik ili pak vernik koji veruje u Boga Šivu odnosno Brahmu.I ja naravno nemam ništa pprotiv toga.To je tvoje neotudjivo pravo.I ako uslovno kažem,jesi to,onda barem pokušaj da o tome4 znaš nešto malo više od mene koji nisam to.

Abhinavagupta tantrički svetac i učitelj iz 11.og veka u svojoj knjizi mudrosti od 15 sthova izmedju ostalog napisa i ovo...To biće se naziva Gospod Šiva.On je priroda i postojanje svih bića.Vidljivi pojavni svest je ispoljenje Njegove sile i ispunjen je sjajem i slavom Božanske svesti.

2464326913_f74a16f544_o.jpg

kuny_uvodna.jpg

etsbook.jpg

Napisaću još nešto malo u vezi sa ostalim delom tvog mišljenja.

wichian maad

Da, izabrao si da budes rodjen, zato si i rodjen.Oni koji odluce da ne budu rodjeni, ne budu rodjeni.

Zašto to tako eksplicitno tvrdiš...Ja ne bih imao ništa protiv kada bi ti izneo tvrdnju da si ti izabrao da budeš rodjen.Da si izabrao i vreme i mesto,i roditelje i toliko toga još.Da si izabrao trenutak kada češ da budeš začet,da si jednostavno kao neki bog odredjivao život tvojim roditeljima i dok nisi postojao.Naravno,kada bi mi tako napisao očekivao bih da čujem iole razumno objašnjenje.A ovako...šta imamo..o čemu se radi...

A ti kao ti postojao si mnogo mnogo pre toga.Ti se poistovecujes sa tvojim telom i ako je ono samo odelo koje dusa obuce i nosi u zivotu a onda kad ga iznosi i kad dotraje odbaci ga.Zar mislis da je ovaj materijalni svet jedini plan postojanja ?

O čemu ti pišeš.Ja se ne poistovećujem sa svojim telom već sa svojim umom,sa svojim sapstvom,sa svešću da ja jesam ja.I pri tom me uopšte ne interesuju nikakvi i ničiji planovi postojanja.A ovu temu sam otvorio izvan religije kako bi se moglo diskutovati o onom šta jesmo sada i ovde dok jesmo kakvi jesmo sada i ovde.I ti si me primorao da u ovoj temi zalazim u ono što nikako nisam imao nameru.Malo sam razmišljao o učenju tantrika i našao da je na svoj način zanimljivo ovo...

Bog stvara Ja, Ja stvara Boga.
Bog nema Ja, Ja nema Boga.
Ja Bog; Bog Ja
Smeša u mesu i duh u smesi.
Toliko toga okolo toga
A To Što Jeste je To Sto Jesi.

Neću dublje zalaziti u komentarisanje citiranog jer bih otišao preširoko i mnogo daleko od suštine postavljene teme.

Kada mi naznačuješ onu tvoju tvrdnju da sam JA postojao i pre mog rodjenja,očito je da pri tom misliš da sam ovo što sam sada JA samo neki reinkarnirani oblik nekog mog večnog ja.Čoveče o čemu diskutujemo bre.Aludiraš na reinkarnaciju a zaboravljaš da je osnovna doktrina učenja tantrika prosvetljenje kao stapanje u jedinstvo sa po tantricima Šivom ili ti Brahmom svejedno.A svako pa i to tantričko prosvetljenje se dostiže za života kao osnovni cilj života po tantričkom ućenju.

A onda kažeš da se ja ne sećam,da sam zaboravio ali da jesam izabrao da budem rodjen.:rtfm:

Moram da te pitam,kako sam to mogao zaboraviti.Veoma zanimljivo.Po tebi sam izabrao da budem rodjen a ne mogu da se setim tako važne,najvažnije odluke u životu.Mogu da razuem da sam ''zaboravio'' da sam možda u nekom prethodnom telu bio,recimo Mojsije ili bilo ko drugi,ali da zaboravim da sam izbarao da se rodim nekako ne ide.

Inače po učenju o reinkarnaciji duša se vraća u novo telo ali ne odlučuje ONA u koje će telo biti reinkarnirana.Jer da je tako,kako ti kažeš ja sam mogao izabrati da budem reinkarniran u Boga jer se duše onih koji nisu grešili reinkarniraju u nekog od Bogova.Prouči malo sva poznata učenja o reinkarnaciji.Vidi koje se duše reinkarnijau u ljude a koje pak po učenju o reinkarnaciji u životinje.I onda malo prouči šta je sama duša pa češ videti da ona sama po sebi nema svest o sebi.

Inače sama reinkarnacija kao neka vrsta procesa u kojem ‘duša’ na neki način putuje i menja mnogo različitih tela kako bi uvek nekako upotpunila ono što nije postigla u prošlim telima,može da zvuči zanimljivo.

Medjutim,ima onaj problemčić sa onom PRVOM reinkarnacijom.Šta biva kada je neka duša po prvi put u prvom telu.Kako je ona reinkarnirana...odakle...iz kog prethodnog tela...Na to očito nema odgovora.Kako je suština reinkarnacije u vezi sa karmom,sa ispunjenjem karme,kako je onda moguće da se ta duša iz prvog tela reinkarnira u drugo telo a da bi upotpunuila nepotpuinost karme iz prvog tela.Toliko o reinkarnaciji u iem koje mi tvrdiš da sam ja izabraoda budem rodjen.

Kako ne znam koji si u smisli tanrizma a ima ih poprilično a pogotovo onih da kažem ''novokomponovanih'' ne mogu ništa konkretnije da ti napišem u smislu toga.Kako ne znam ni koja od škola joga ti je omiljena ne mogu ni o tome da pišem.A možeš mi verovati da bih imao ŠTA da zi napišem u vezi sa tim pa ma koja ''škola'' da je u pitanju.

Inače što se tiče onog dela tantričkog učenja o da kažem duhovnoj nadogradnji samog sebe slažem se sa tobom.Ali bez onih ostalih delova koji su malo da ne kažem kakvi.
A mogu da ti kažem da postoje i nekolke godine mog života u kojima sam veoma intezivno bio u nečem,hajde da kažem sličnom.

A evo i neke slikice...kundalini šahti...
467e42e1_kundalini.jpg

Šiva...
1983fc3d_deva_b.jpg

A preferiranje joge...

A ova je posebna...kobrin dah...
tantrkr_uvodna.jpg

I konačno.Kao ''domačin'' teme ispoštovao sam te kako valja,nisam ignosrisao tvoje mišljenje već sam naprotiv razmenio mišljenje sa tobom.Ako želiš možeš nešto pisati kako ti ovde u ovozemaljskom životu doživljavađ ono što ti je život.Šta te raduje,šta te ispunjava,i tome slično.Biuo bih zahvalan ako bi ostavio po strani one mega planove postojanja.

Neko je rekao o životu ovako...

ŽIVOT.....
ŽIVOT JE PRILIKA - iskusi je
ŽIVOT JE LJEPOTA - divi joj se
ŽIVOT JE SAN - učini ga stvarnim
ŽIVOT JE IZAZOV - suoči se s njim
ŽIVOT JE ZADATAK - izvršavaj ga
ŽIVOT JE IGRA - igraj se
ŽIVOT JE DRAGOCJEN - njeguj ga
ŽIVOT JE BOGATSTVO - čuvaj ga
ŽIVOT JE LJUBAV - uživaj ga
ŽIVOT JE TAJNA - pronikni je
ŽIVOT JE TUGA - nadiđi je
ŽIVOT JE HIMNA - pjevaj je
ŽIVOT JE BORBA - prihvati je
ŽIVOT JE TRAGEDIJA - uhvati se s njom u koštac
ŽIVOT JE AVANTURA - usudi se
ŽIVOT JE SREĆA - zasluži je
ŽIVOT JE ŽIVOT - brani ga

Prosto nisam mogao da verujem,da je život ovako definisla ONA
majka_tereza.jpg

Majka Tereza.

Ja sam definicijom Majke Tereze prosto oduševljen...A Vi...

A koliko je močno i životno ono,kada Meša Selimović u ''Derviš i smrt'' napisa...

Sve je nadomak ruke, samo se čovjek ne smije predati. Teško je dok se ne odlučiš, tada sve prepreke izgledaju neprelazne, sve teškoće nesavladive. Ali kad se otkineš od sebe neodlučnog, kad pobijediš svoju malodušnost, otvore se pred tobom neslućeni putevi, i svijet više nije skučen ni pun prijetnji. Sve je moguće!
Meša Selimović.

Samo se treba otkinuti od sebe i da dodam izaći iz svoje ljušture i zaroniti u život ovaj ovozemaljski.Šta vi mislite...

wichian maad

Počeću od kraja.Sa tebi omiljenim tantricima.Kada si napisao da je ona leva strana sasvim pogrešno shvaćena,te da učenje o seksualnoj energiji nema veze sa vezom,shvatio sam da nisi ozbiljniji poznavalac materije o kojoj si pisao.

Moguce.Mada izvlaciti stvari iz konteksta a onda ih interpretirati po volji je krajnje neozbiljno.Ja tebi izgleda moram po nekoliko puta da ponavljam stvari koje kažem da bi ti mene razumeo.Ne znam da li je problem u mom pisanju ili u tome što ti izgleda ne vidiš šta se piše.Nisam rekao da učenje o sexualnoj energiji nema veze sa vezom nego da je današnje shvatanje tantre krajnje nebulozno.

Tantra je drevni istočnjački sistem, koji za cilj ima proširenje svesti, produžavanje postojeće svesnosti, kao i oslobodjenje od uma, ili ti oslobodjenje od kruga radjanja i smrti.
Ona je i metod za oslobodjanje uspavanih energija. Ili ti, ono sto neko bi rekao, budjenje i usmeravanje Kundalini Shakti.U prevodu na naš jezik to je nešto kao proširiti,nastaviti,ispoljiti.Uprošćeno tantra je nešto kao širenje svesti.

To je tačno.

U tantri postoje desna i leva strana dashina marga i vama marga pa je desna orjentisana na Šivu ili ti svest dok je leva orjentisana na Šakti ili ti energiju pa i na seks što negiraš kao znalac materije o kojoj pišeš.Medjutim postoji i srednja strana.Ta je zanimljiva.To je ono transcedentalno.Suština tantre se svodi na ...tamo gde je Šiva tu je i Šakti.Tamo gde je Šakti tu je i Šiva...ašto bi u prevodu bilo...
Tamo gde je svest tu je energija,tamo gde je energija tu je svest.A krajnji cilj tantrizma je stapanje sa apsolutnim,sa Brahmanom,Bogom...A to se postiže pročišćavanjem mentalnog i psihičkih elemenata putem vežbanja SHUDI da bi se došlo od prosvetljenja STITI kako bi se došlo do sjedinjenja sa višom silom koja je u čoveku odnosno do onog tvog PROBUDJENJA. ali s tim što se do tog probudjenja i prosvetljenja ne dolazi nakon smrti i to kao nešto obećano već se to postiže za života.A to su ogromne razlike dragi moj tantriče.

I opet tantra je pomenuta jer je baš upravo ona jedan od sistema koji nam pomaže da dodjemo do ne mog, nego našeg probudjenja, i naravno ne nakon smrti nego u toku života.

A sve se to kao postiže radom na PRANI kao energiji koja se nalazi u čoveku a koja je pak poreklom od KUNDALINIJA kao apsolutne energije.Ne znam da li bi mi verovao da o tome mogu da ti pišem veoma mnogo pa i o nekim detaljima koji tebi sigurno nisu poznati.No pokušaću da samo u elementarnom konkretizujem osnovno,kako bi shvatio da o tome diskutuješ sa nekim ko je veoma upoznat sa da kažem tom materijom.

Kažeš poznaješ tantru ali sa druge strane kažeš kao se postiže.Tvoje poznavanje tantre svodi se na pročitano.Nagomilane informacije.Poznavanje materije svodi se na iskustvo i to je po meni jedino pravo poznavanje materije, sve ostalo je bezvredno.

Da kažem nešto i o tantričkoj doktrini seksualnog odnosa.U suštini se svodi na očuvanje BINDUA u prevodu tačke ili kapi.U tantri se bindu smatra jezgrom ili prebitavalištem materije,onom tačkom iz koje započinje svaka kreacija.Bindu se nalazi u višim sverama mozga ali ga strast dovodi u niže delove gde se transformiše u spermu ili jajnu čeliju.

Kako je neophono sačuvati celokupnost bindua a na kojem se zasniva i sve ono spiritualno,tantričko učenje o seksu biva upravo u toj funkciji očuvanja bindua.Suština je u tome da se nauči da se doživi orgazam ali bez ejakulacije a radi sačuvanja bindua,odnosno energije.A posebno je zanimljivo da isto takvo učenje o umjeću seksualnog imadoše i taoisti a od kojih su tantrici to i preuzeli.

Jel to onaj deo iz knjige kundalini tantra:) Lepo si to procitao ali realnost je malo drugacija.I to potvrdjuje tvoje intelektualno poznavanje materije.Vidim citao si.Samo ne svodi se na očuvanje bindua, očuvanje bindua je samo put do nekih drugih stvari, jedna od tehnika.To je samo jedan deo te kako ti kažeš sexualne tantre a ne njena suština.

Tantra izmedju ostalog uči da se radujemo svetu u kojem živimo te da širenjem svoje svesnosti možemo preći granice naše odredjenosti otkrivajući svoju višu prirodu.(na ovom ti insistiraš) Tantra takodje uči kako se pojačava seksualna energija i kako se ona koristi da se ne bi bilo samo pod uticajem seksualne energije.Pri tom ću ti napomenuti da se to ‘vežba’ tek onda kada se u potpunosti savlada daksina marga a što vertovatno nisi znao.Tantra takodje uči kako biti prisan sa nekim a ne samo nešta ćiniti sa nekim.

Delimično tačno.A to da se vežba tek kad se savlada dakshina marga je čini mi se takodje iz knjige kundalini tantra.
Da uči kako biti prisan sa nekim to jest kako razmenjivati energiju, jer većina ljudi je toliko zatvorena da nije u stanju da otvori svoje srce, da da emociju ili oseti emociju.Zato sam i rekao da se tantra ne svodi na sex ili sexualne odnose i tu dolazimo do onog dela da ljudi pogresno shvataju i vide tantru.

I ono što se meni najviše dopada,tantra uči da se živi sada i ovde u sadašnjem trenutku.Poznato je da mnogi žive ili u nekim svojim mislima nekom svom svetu,u nekoj prošlosti ili ti u budučnosti.Ima i onih kojima je orgazam jedino iskustvo sadašnjeg trenutka.A mnogi majastori tantre samo prosvetljenje opisuju kao neprestano stanje orgazma. A ti si očito površno shvatio ono o...seksualnom odnosu.

Da, opet se delimično slažem.Ako ti se svidja taj deo onda živi ovde i sada a ne u svojim mislima.Da si ovde i sada pročitao bi šta pišem, eto ti jednostavna vežba.

Znači šta je vama karma... to je tantričko učenje o principu energije. Sadržaj vama marge je da je buđenje Kundalini moguće kroz seksualni odnos između muškarca i žene. Ovaj koncept sliedi iste tokove kao i proces fisije i fuzije u modernoj fizici. Muškarac i žena predstavljaju pozitivnu i negativnu energiju. Na mentalnom nivou oni predstavljaju vrieme i prostor. Obično, ove dve sile stoje na dva suprotna pola. Međutim, za vreme seksualnog odnosa one napuštaju svoje pozicije na polovima i kreću se prema centru. Kad se zajedno približe jezgri ili centralnoj tački, događa se eksplozija i materija se manifestira. Ovo je osnovna tema tantričke inicijacije.A koliko da nešta i znaš.

Hvala na obaveštenju.

Kao neko ko govori sa pozicije tantrika ovo mora da ti je poznato a ti si napisao da to nema veze sa tantricima.I zato kada o nečem pišeš,pokušaj da budeš koliko toliko siguran u ono šta i kako pišeš.Tačno je da je Dakšina marga u davnoj prošlosti nije praktikovala seksualnu energiju ali se zna i ono zašto.Inače po vama margi,seksualni život ima trostruku ulogu.U cilju potomstva i zadovoljstva i tantričkog samadija.

:) Jel ti to mene hoćeš da pitaš da li sam tantrik ili si opet pogrešno pročitao ?

Hrišna i Šiva čine osnovu apsolutno svih današinjih učenja tantrika.Sam Hrišna je negirao vedske bogove i učenja veda propovedajući jogu.Nekada davno tantrici su advaitaistički učili da izmedju Boga i sveta nema razlike.Vedska učenja su propovedala da je svet ‘obmana’ dok su tantrici učili da je svet pojavni oblik samog Boga ali kroz iskazivanje božanske stvaralačke sile Šakti.To stoga jer tantrici drže da je Šahti personifikacija svetog duha kao stvaralačkog.

Monističko-dualističko učenje je na prethodno dodalo da se dvojstvo svih stvorenih bića može sagledavati samo kroz apsolutno jedinstvo u Bogu.Kasnije su nastali Šiva tantra,sa velikim brojem samostalnih ‘škola’ Višna tantra,Šahti tranta,Saura tranta,i ostale manje značajne.Tantrička učenja su i u folozofskom smislu podeljena na više grupa.Kako su razne škole tantrika različito tumačile ono...Duh-Šiva + Sila-Šahti = BogBrahma..formirane su škole srednjeg puta po kojima je Duh i Sila bilo jedno te isto u monističkom smislu.Zatim čkole desnog puta kao monističko-dualističke koje obožavaju samo stvaralaćku silu – Šahti.I škole levog puta koje su težile ka sticanju moći.

I da zaključim.Očito je da si ti neki zaljubljenik ili pak vernik koji veruje u Boga Šivu odnosno Brahmu.I ja naravno nemam ništa pprotiv toga.To je tvoje neotudjivo pravo.I ako uslovno kažem,jesi to,onda barem pokušaj da o tome4 znaš nešto malo više od mene koji nisam to.

I opet pogrešan zaključak.A što se tiče tvog "poznavanja" tantre, trebaš da praviš razliku izmedju intelektualnog i iskustvenog poznavanja, izmedju onoga ja znam i ja razumem.Informacije imaš to stoji ali tvoje razumevanje nešto nije došlo do izražaja.

Abhinavagupta tantrički svetac i učitelj iz 11.og veka u svojoj knjizi mudrosti od 15 sthova izmedju ostalog napisa i ovo...To biće se naziva Gospod Šiva.On je priroda i postojanje svih bića.Vidljivi pojavni svest je ispoljenje Njegove sile i ispunjen je sjajem i slavom Božanske svesti.

To mi citiraj kad budeš razumeo, ako već želiš da pričaš o tantri.

Napisaću još nešto malo u vezi sa ostalim delom tvog mišljenja.

Piši ali pažljivo čitaj šta pišem.Ako ti nešto nije jasno rado ću pojasniti.

wichian maad

Zašto to tako eksplicitno tvrdiš...Ja ne bih imao ništa protiv kada bi ti izneo tvrdnju da si ti izabrao da budeš rodjen.Da si izabrao i vreme i mesto,i roditelje i toliko toga još.Da si izabrao trenutak kada češ da budeš začet,da si jednostavno kao neki bog odredjivao život tvojim roditeljima i dok nisi postojao.Naravno,kada bi mi tako napisao očekivao bih da čujem iole razumno objašnjenje.A ovako...šta imamo..o čemu se radi...

Zato što znam.Zar postoji razlika izmedju tebe i mene ? Zar mi svi nismo bogovi koji su zaboravili da su bogovi, koji čuče uspavani do trenutka buđenja.Ako želiš da shvatiš smisao postojanja i života, ostavi razum sa strane jer život je samo kosmički vic.Tvojim razumom ne možeš razumeti ono što se razumeti ne može, možeš samo doživeti.Zašto onda trošiti reči na objašnjenja.

O čemu ti pišeš.Ja se ne poistovećujem sa svojim telom već sa svojim umom,sa svojim sapstvom,sa svešću da ja jesam ja.I pri tom me uopšte ne interesuju nikakvi i ničiji planovi postojanja.A ovu temu sam otvorio izvan religije kako bi se moglo diskutovati o onom šta jesmo sada i ovde dok jesmo kakvi jesmo sada i ovde.I ti si me primorao da u ovoj temi zalazim u ono što nikako nisam imao nameru.Malo sam razmišljao o učenju tantrika i našao da je na svoj način zanimljivo ovo...

Ako je to tačno, zašto onda isključuješ mogućnost da si postojao pre rodjenja ?
Primorao si sam sebe jer se uspinješ da mi dokažeš nešto a ni sam ne znaš šta.Sada i ovde za nekog uključuje i prošle inkarnacije i rođenje pre rođenja, a za nekog samo ovaj život.E sad nemoj da čitaš o sada i ovde nego pokušaj da budeš sada i ovde.I očekuj neočekivano.

Bog stvara Ja, Ja stvara Boga.
Bog nema Ja, Ja nema Boga.
Ja Bog; Bog Ja
Smeša u mesu i duh u smesi.
Toliko toga okolo toga
A To Što Jeste je To Sto Jesi.

Poznato mi je to.Čini mi se da znam i autora ako je to njegovo.Ne bi da vredjam ali njegove pesme me uvek slatko nasmeju.

Neću dublje zalaziti u komentarisanje citiranog jer bih otišao preširoko i mnogo daleko od suštine postavljene teme.

Nemoj :)

Kada mi naznačuješ onu tvoju tvrdnju da sam JA postojao i pre mog rodjenja,očito je da pri tom misliš da sam ovo što sam sada JA samo neki reinkarnirani oblik nekog mog večnog ja.Čoveče o čemu diskutujemo bre.Aludiraš na reinkarnaciju a zaboravljaš da je osnovna doktrina učenja tantrika prosvetljenje kao stapanje u jedinstvo sa po tantricima Šivom ili ti Brahmom svejedno.A svako pa i to tantričko prosvetljenje se dostiže za života kao osnovni cilj života po tantričkom ućenju.

A onda kažeš da se ja ne sećam,da sam zaboravio ali da jesam izabrao da budem rodjen.:rtfm:

Ne, ti si samo spavaš ali probudićeš se radom na sebi ili da kažem prirodnim putem :)

Moram da te pitam,kako sam to mogao zaboraviti.Veoma zanimljivo.Po tebi sam izabrao da budem rodjen a ne mogu da se setim tako važne,najvažnije odluke u životu.Mogu da razuem da sam ''zaboravio'' da sam možda u nekom prethodnom telu bio,recimo Mojsije ili bilo ko drugi,ali da zaboravim da sam izbarao da se rodim nekako ne ide.

Zar ne zaboraviš i neke jednostavne stvari iz života, ljude, dođadjaje ?
Kako se onda setiti možda bolnih iskustava iz prošlih života.
Kad nestanu pitanja odgovori se sami jave.Kad prestaneš da pitaš i stvarno živiš sada i ovde mnoge stvari će ti biti jasnije.

Inače po učenju o reinkarnaciji duša se vraća u novo telo ali ne odlučuje ONA u koje će telo biti reinkarnirana.Jer da je tako,kako ti kažeš ja sam mogao izabrati da budem reinkarniran u Boga jer se duše onih koji nisu grešili reinkarniraju u nekog od Bogova.Prouči malo sva poznata učenja o reinkarnaciji.Vidi koje se duše reinkarnijau u ljude a koje pak po učenju o reinkarnaciji u životinje.I onda malo prouči šta je sama duša pa češ videti da ona sama po sebi nema svest o sebi.

Ti sa ove tačke to vidiš tako.Ti si mogao izabrati ali nisi jer ne poznaješ sebe kad upoznaš sebe biće ti jasno što nisi izabrao.Otvori drugu temu pa ćemo o reinkarnaciji.

Inače sama reinkarnacija kao neka vrsta procesa u kojem ‘duša’ na neki način putuje i menja mnogo različitih tela kako bi uvek nekako upotpunila ono što nije postigla u prošlim telima,može da zvuči zanimljivo.

Medjutim,ima onaj problemčić sa onom PRVOM reinkarnacijom.Šta biva kada je neka duša po prvi put u prvom telu.Kako je ona reinkarnirana...odakle...iz kog prethodnog tela...Na to očito nema odgovora.Kako je suština reinkarnacije u vezi sa karmom,sa ispunjenjem karme,kako je onda moguće da se ta duša iz prvog tela reinkarnira u drugo telo a da bi upotpunuila nepotpuinost karme iz prvog tela.Toliko o reinkarnaciji u iem koje mi tvrdiš da sam ja izabraoda budem rodjen.

Kako ne znam koji si u smisli tanrizma a ima ih poprilično a pogotovo onih da kažem ''novokomponovanih'' ne mogu ništa konkretnije da ti napišem u smislu toga.Kako ne znam ni koja od škola joga ti je omiljena ne mogu ni o tome da pišem.A možeš mi verovati da bih imao ŠTA da zi napišem u vezi sa tim pa ma koja ''škola'' da je u pitanju.

Inače što se tiče onog dela tantričkog učenja o da kažem duhovnoj nadogradnji samog sebe slažem se sa tobom.Ali bez onih ostalih delova koji su malo da ne kažem kakvi.
A mogu da ti kažem da postoje i nekolke godine mog života u kojima sam veoma intezivno bio u nečem,hajde da kažem sličnom.

Tantra je samo to.Duhovna nadogradnja da tako kažem.
Ne moraš biti ni u čemu budi samo sada i ovde.

A evo i neke slikice...kundalini šahti...
467e42e1_kundalini.jpg

Šiva...
1983fc3d_deva_b.jpg

A preferiranje joge...

A ova je posebna...kobrin dah...
tantrkr_uvodna.jpg

Lepe slike.

I konačno.Kao ''domačin'' teme ispoštovao sam te kako valja,nisam ignosrisao tvoje mišljenje već sam naprotiv razmenio mišljenje sa tobom.Ako želiš možeš nešto pisati kako ti ovde u ovozemaljskom životu doživljavađ ono što ti je život.Šta te raduje,šta te ispunjava,i tome slično.Biuo bih zahvalan ako bi ostavio po strani one mega planove postojanja.

Ispoštovao možda jesi, ali da si čitao šta sam pisao, nisi.
Život jesu i kako ti kažeš mega planovi postojanja, život čini i ono što vidimo i ono što ne vidimo, ako nešto ne vidimo ne znači da ne postoji.

ristob
Re: RADJANJE,ŽIVOT,UMIRANJE I SMRT..

Stvarno ne mogu rečima da ti objasnim koliko sam zadovoljan zbog toga.Izistinski me raduje što ću imati mogučnost da stobom diskutujem tamo na religiji.A što se ''odgovora'' tiče skromno mislim da i nema neke potrebe da ih daješ.Meni je kao odgovor i više nego dovoljno ovo što si napisao a to tim više jer u potpunosti razumem šta te je rukovodilo da napišeš ono prethodno.A možeš mi verovati da mi je zadovoljstvo diskutovati sa tobom zbog nekih specifičnosti u tvojim razmišljanjima.

Srdačan :bye:
Ok. Zslužio si poen. Malo pojašnjenje. Kad smo bili u jeku diskusije na Kultnim napravili su pdf Religija i ja sam po inerciji mislio da je ova tema nastavak teme sa Kultnih. Shvatio sam tek kad si me opomenuo. Nijesam imao vremena da detaljno obrazložim što sam rekao za tebe, ali sam te prozvao i to ću nastojati da uradim na Religiji. Ti si jedan od najstrpljivijih i najučtivijih sagovornika na Krstarici i ja ti se divim. Zato ti dajem poen. :bye:

A u vezi teme možeš pogledati moje postove na linku:

http://forum.krstarica.com/showthrea...&page=3post#59

Poslednja izmena:
Nekako se brzo oporavio od onih silnih pljuski koje je dobio tamo negde.:D
A tebi bih oduzeo poen, jer si loš sagovornik. Tvrd si. :mrgreen: Nije bilo pljuski. Bilo je različitosti u mišljenja i stavovima, koje je još uvek prisutno. A ako ti smatraš da su bile pljuske, odna je pljuštalo obostrano. Ti misliš da moji stavovi nisu istiniti, ali ja znam da su tvoji stavovi po nekim pitanjima zablude. :D

wichian maad

Nisam rekao da učenje o sexualnoj energiji nema veze sa vezom nego da je današnje shvatanje tantre krajnje nebulozno.[/QUOTE

Napisa li ovako...

No drago mi je da smo se usaglasili da tantričko učenje o seksualnoj energiji ima svoj značaj.I to ne mali.

I opet tantra je pomenuta jer je baš upravo ona jedan od sistema koji nam pomaže da dodjemo do ne mog, nego našeg probudjenja, i naravno ne nakon smrti nego u toku života.

Znači usaglasili smo se i u vezi sa ovim.

Kažeš poznaješ tantru ali sa druge strane kažeš kao se postiže.Tvoje poznavanje tantre svodi se na pročitano.Nagomilane informacije.Poznavanje materije svodi se na iskustvo i to je po meni jedino pravo poznavanje materije, sve ostalo je bezvredno.

Zašto si tako siguran da je moje poznavanje bez ''iskustva''...
Istini za volju nije bilo izvorno tantričko ali je bilo veoma,veoma slično tome.Teško da postoje iole značajne razlike u smislu onog dudhovonog izmedju tantričkog sa jedne strane i recimo meni omiljenog taoističkog sa druge strane.Verovatno znaš za ono,da se Biblijski izrazim taoističko trojstvo...život-oblik-funkcija

Jel to onaj deo iz knjige kundalini tantra Lepo si to procitao ali realnost je malo drugacija.I to potvrdjuje tvoje intelektualno poznavanje materije.Vidim citao si.Samo ne svodi se na očuvanje bindua, očuvanje bindua je samo put do nekih drugih stvari, jedna od tehnika.To je samo jedan deo te kako ti kažeš sexualne tantre a ne njena suština.

Sve to znam,jedino što sam imao mali da kažem tehnički problem.Nije mi nikako išlo ono sa kako bi taoisti rekli inkujalacijom a u smislu očuvanja bindua u smislu tantričkog.

Jel ti to mene hoćeš da pitaš da li sam tantrik ili si opet pogrešno pročitao ?

Pitao sam da li si tantrik ili nisi.I ako jesi koji...Naravno nemaš nikakvu obavezu da mi to odgovoriš.

I opet pogrešan zaključak.A što se tiče tvog "poznavanja" tantre, trebaš da praviš razliku izmedju intelektualnog i iskustvenog poznavanja, izmedju onoga ja znam i ja razumem.Informacije imaš to stoji ali tvoje razumevanje nešto nije došlo do izražaja.

Nemoj misliti da nemam razumevanja.Meni je mnogo blisko učenje o energijinjenim pojavnim oblicima ali...o tome ne mogu u postavljenoj temi.

To mi citiraj kad budeš razumeo, ako već želiš da pričaš o tantri.

U tantri mi se jedino ne dopada to što je na kraju svega...neki Bog...Zato mi je taoizam mnogo prihvatljiviji jer u njemu na onom kraju nema nikakvog...Boga.Ti znaš da je tao sila i samo sila i put i samo put.

Piši ali pažljivo čitaj šta pišem.Ako ti nešto nije jasno rado ću pojasniti.

Ako nije problem,samo mi napiši u kom si svojstvu,kada diskutujemo.I ma šta da napišeš,to neće biti razlog da prekinemo diskusiju.

wichian maad

Zato što znam.Zar postoji razlika izmedju tebe i mene ? Zar mi svi nismo bogovi koji su zaboravili da su bogovi, koji čuče uspavani do trenutka buđenja.Ako želiš da shvatiš smisao postojanja i života, ostavi razum sa strane jer život je samo kosmički vic.Tvojim razumom ne možeš razumeti ono što se razumeti ne može, možeš samo doživeti.Zašto onda trošiti reči na objašnjenja.

Ovde se apsolutno slažemo.A nekako ne bih da ti objašnjavam koliko dugo vremena mi je bilo potrebno da omogućim sebi da malo manje doživljavamono što ti nazva nerazumljivim.Verovaću da češ umeti da me shvatiš.

Ako je to tačno, zašto onda isključuješ mogućnost da si postojao pre rodjenja ?
Primorao si sam sebe jer se uspinješ da mi dokažeš nešto a ni sam ne znaš šta.Sada i ovde za nekog uključuje i prošle inkarnacije i rođenje pre rođenja, a za nekog samo ovaj život.E sad nemoj da čitaš o sada i ovde nego pokušaj da budeš sada i ovde.I očekuj neočekivano.

Ja jesam sada i ovde i živim shodno tome barem u onom budnom delu vremena.A što se reinkarnacija tiče to mi ostaje nejasno a u smislu prve reinkarnacije iz prvog tela.Zašto bi se duša reinkarnirala iz prvog tela kada je svrha reinkaranacije da se u novom telu nadopuni karma prethodnog koja nije ispunjena.To ne razumem.

Ne, ti si samo spavaš ali probudićeš se radom na sebi ili da kažem prirodnim putem

Ne možeš ni zamisliti koliko dugo,koliko godina nadogradjujem samog sebe.

Ti sa ove tačke to vidiš tako.Ti si mogao izabrati ali nisi jer ne poznaješ sebe kad upoznaš sebe biće ti jasno što nisi izabrao.Otvori drugu temu pa ćemo o reinkarnaciji.

O reinkarnaciji,oslobodjenjima,prosvetljenjima volim ali izbegavam da diskutujem.Kada pogledam teme gde to pominju,obuzdavam sebe da se ne pojavim tamo.Medjutim nije isključeno da ću postaviti neku malo specifičnu temu u vezi sa svim tim stvarčicama.Bilo je davno ali mi je ostalo pamtljivo vreme kada sam krajem 70-tih 9 meseci bio na Tibetu.Možda ti u to vreme nisi bio ni rodjen.

Ispoštovao možda jesi, ali da si čitao šta sam pisao, nisi.
Život jesu i kako ti kažeš mega planovi postojanja, život čini i ono što vidimo i ono što ne vidimo, ako nešto ne vidimo ne znači da ne postoji.

Energiju,čistu sublimisanu energiju ne možemo da vidimo ali je možemo osetiti i na neke načine doživeti,doduše ne svi.A šta je to što postoji a da se ne može ni videti,ni osetiti ni zamisliti...

ristob

Ok. Zslužio si poen. Malo pojašnjenje. Kad smo bili u jeku diskusije na Kultnim napravili su pdf Religija i ja sam po inerciji mislio da je ova tema nastavak teme sa Kultnih. Shvatio sam tek kad si me opomenuo. Nijesam imao vremena da detaljno obrazložim što sam rekao za tebe, ali sam te prozvao i to ću nastojati da uradim na Religiji. Ti si jedan od najstrpljivijih i najučtivijih sagovornika na Krstarici i ja ti se divim. Zato ti dajem poen.

Smatraću to malim priznanjem mom dugogodišnjem trudu na nadogradnji samog sebe.

:hvala: uz :bye:

ristob

Pitah...

Koliko ste u stanju da se radujete poput deteta, da kao odrasli u sebi sačuvate dete u vama...Da li grešim ako mislim da samo onaj čovek koji u sebi sačuva dete,može da se raduje istinski onako kako to deca čine...

a nije ovo...
Pozivanje na Bibliju?

Biblija nigde ne naznačuje umjeće radovanja poput dece.A ono Isusovo...budite kao deca nema veze sa ovim.O tome sam pisao u temi na religiji u poslednjim rečima Isusovim.Malo asocira ali nije to - to.

I da te pitam...umeš li i možeš li biti odrastao čovek u malom detetu ili pak malo dete u odraslom čoveku...Primetičeš da to nije u konotaciji sa Biblijom.

Napisa... da pojasnim....Cilj tantre nije sex, sex je da kazem alat sredstvo koje se koristi, samim tim uzimati samo jednu alatku i onda time bojiti ceo sistem po meni nije ok.Takodje "A leva staza je skroz pogresno shvacena " Znaci da velika vecina pogresno shvata taj sistem i prva asocijacija kad se pomene tantra je sex i sexualni odnosi, a to stvarno nema veze sa vezom.Slozices se nadam se da se tantra ne zasniva samo na seksu i da joj sex nije cilj.Ali sa druge strane upravo ono sto privlaci ljude ka tantri je upravo to, zele da budu bolji ljubavnici da duze izdrze i da uzivaju.A realnost je drugacija jer je ono sto treba da se zrtvuje su upravo sex i sexualni odnosi.A verujem da je za vecinu to velika zrtva.Kad si procitao tantra, kako nisi pomislio umetnost zivljenja, borba za oslobodjenje, suocavanje sa samim sobom nego prva recenica sexualni kultovi i sexualni odnosi.
Tantricko ucenje o sexualnoj energiji ima znacaja koliko i meditacija, znaci alatke koje se koriste.
Ne mogu biti siguran da je tvoje poznavanje bez iskustva, ali mi tako delujes.Nacin na koji pricas i pristupas temi.Sve u svemu to je samo moje subjektivno misljenje.Ocuvanje bindua je veoma jednostavno, nauci se jako brzo, mnogo teze je energiju usmeriti ka gore.
Ne, nisam tantrik.
Lepo je to sto ti je blisko ucenje o energiji ako imas znanje i razumevanje o tome onda to iskoristi.
Taoizam mi je takodje blizak.Po nekom mom vidjenju stvari bog je samo personifikacija te sile i tog puta.Krajnji cilj je isti.Kao i pristup i vezbe, ako ne iste onda dosta slicne, bar koliko je meni poznato.

Kako to mislis u kom sam svojstvu kada diskutujemo?

Pozdrav

Sto se druge poruke tice....

Ako jesi sada i ovde kako onda da smo na pocetku pricali o istim stvarima a nismo se razumeli, jer nisi procitao ono sto sam napisao, vec napravio sliku i shodno tome odgovorio.Meni iskreno delujes kao da si vise u mislima nego sada i ovde ali to je samo moje subjektivno misljenje.

Sto se reinkarnacije tice taj deo mi nije poznat znam samo gomilu i gomilu teorija a ne bi o tome.

Pohvalno je cuti da neko nadogradjuje samog sebe.

Ja takodje izbegavam da pricam o prosvetljenjima, oslobodjenjima i reinkarnacijama, ali eto ovde smo se dotakli toga, mada mi nije to bio cilj nego prica o zivotu, ali zivot i duhovnost se medjusobno prozimaju, tacnije cine jedno.

Energiju, mozemo videti, doduse neko da neko ne, primer aure, energetsko telo, dokazano naucno pravili fotografije, svako ko je probao da pokusa da vidi aure uverio se da moze, samo, oko treba biti trenirano, da bi videli bolje i jasnije, entitete, oblike energije mozemo videti, ako bas ne mozemo, kao sto kazes, mozemo da osetimo i dozivimo.
Svest.

Pozdrav

Back