Rad na prekookeanskim brodovima

I pretpostavljam da imas pozitivne komentare o brodu kao i lepo iskustvo cim radis vec dve godine zar ne? ;) Pitam te ovo jer neki forumasi kazu da od broda nema nista i da su plate uzasne! A ti posto radis vec dve god i ukrcavas se ponovo stekla sam utisak da ti na brodu i nije tako lose. :)

Meni nije lose, cak sta vise suprotno.
Ja sam zadovoljan, tj tek cu biti, uvek hoces vise ukoliko znas da mozes.

A sto se tiche novca, i zarade, sve je relativno.
:rtfm:

Znas,kao prvo stariji sam od tebe,zasigurno(jos godinu pa najstariji sin mi treba biti punoletan)sto znaci da sam vise od tebe prosao u trci za novcem,a i u druzenju sa kojekakvim ljudima i njihovim pricama tipa,,kako-lako"i kamioni-avioni".
Kao drugo,svi postovi su mi dobronamerni.Poznajem od korena funkciju foruma,kako je i gde nastala te zasto,pa prema tome nonsens bi bio da pisem u tonu podrugivanja necijem neznanju.
Kao trece,kad sam ja krenuo da zaradjujem pare,tj.kada sam usao u tu pricu koja nas sve zaokuplja,a to je ekonomija i zivot,ama bas niko mi nije davao savete,kao sto ovde ima ljudi koji ih daju.Naravno,sve u najboljoj nameri.
Kao cetvrto,bez uvrede,tebi i ne trebaju misljenja ljudi koji su sami nesto prosli i naucili se pameti.Nisi uopste shvatila necije pisanje.Ne izvlacis pouku.Posto nastupas kako nastupas,necu vise da ti otkrivam kako stoje stvari, a budi sigurna da bolje poznajem te stvari od tebe.Rodjen sam i ziveo sam u Zadru,dve decenije i nesto.Znas li koliko ima mornara iz Zadra,a koji su samnom bili na ratistu i danas smo skupa ovde u Srbiji????Prodji kroz to sama.

Pozitivac je ovaj starac. :)
Pozdrav matori.
Drugo vreme je bilo tada, a drugo je sada. Iako je sustinski bilo isto.

Sta je zivot? Licno iskustvo i ljudi oko tebe(upoznaj sto vise korisnih ljudi, da ti pomognu direktno ili indirektno u snalazenju u zivotu, samostalno je mnogo teze biti zadovoljan svojim rezultatom).
Sve je onoliko lako koliko se tebi cini da je tako kako ti to vidis. Nekom tesko pada i najjednostavnija stvar, dok nekom najtezi posao nije nikakav problem, i hoce jos da radi.
Zavisno od osobe do osobe, od njegovog karaktera i njegovog zivotarenja.

Sto se tiche kruzera i rada na njima oni nisu kao sto su nekada bili, od velicine broda, organizacije rada, usluge i kvaliteta, radne snage, i naravno plate ali mi, mladi ljudi sadasnjice, tome nismo krivi.
Mi smo da prihvatimo, radimo i zaradimo onoliko koliko trziste te radne snage zasluzuje danas da bude placeno, u takvim uslovima. Ukoliko odbijemo oni ne mare, pronace uvek nekog, a velika potraznja je zbog toga sto su uslovi u zemljama iz kojih oni crpe radnike losiji nego sto oni nude, nude ti bolju platu sa svim placenim troskovima.
Plus upoznas deo sveta(ne mnogo ali jeste znacajno) i naravno upoznas nove raznolike ljude. To nema cenu.

Naravno da postoji bolje, ali to bolje treba i dobiti.
Ali to je druga tema.

Citala sam, ima ljudi koji stvarno kazu onako kako jeste, a ima i onih koji samo zele da te odvrate od cele price. Ja ne mogu jos uvek da apliciram za brod jer jos uvek nemam 21 god ali sam se dosta zagrejala i znam da cu da pokusam. Ako me nesto bude interesovalo nadam se da ces mi pomoci.

ja sam hteo da idem na brod, ali sam dosao do nekih informacija tako da za sad jos necu. znanje engleskog me malo sprecava, nije to lose, sve ja razumem al mi treba dosta da sklopim recenicu :rotf:
drugar koji odlicno govori dobio je posao barmena, ukrcava se u junu sada, na to i ja pucam ali ne mogu jos. fotografi i recepcionari isto dobro prolaze, inace ovo ostalo nije bas isplativo npr kuhinja, restoran ili jos gore pool boy, koji je vise cistac nego sto skuplja peskire. tako da pazite sta radite jer ovi iz agencija samo gledaju da vas sto pre ukrcaju, zato i salju na losija radna mesta.

common_jobs.gif

Zanimljiv link

Poslednja izmena:
Imam jedno pitanje, mozda ce da zvuci sasavo ali nema veze:mrgreen:
Vi koji ste bili na brodu: da li se dosta brod ljulja na talasima? Mislim, da li vam to smeta , dal se toliko primeti?Kako kad su oluje?
Ja sam pre neki dan bila na splavu, i od nekog malog camca su nastali talasi pa je splav poceo da se ljulja..bilo mi je bas nekako neugodno i odmah sam sebe zamislila na brodu u sred okeana .:eek:

Vi koji ste bili na brodu: da li se dosta brod ljulja na talasima? Mislim, da li vam to smeta , dal se toliko primeti?Kako kad su oluje?
Ja sam pre neki dan bila na splavu, i od nekog malog camca su nastali talasi pa je splav poceo da se ljulja..bilo mi je bas nekako neugodno i odmah sam sebe zamislila na brodu u sred okeana .:eek:

Naviknes se.
Ja sam samo jednom imao malo vise problema sa time(bilo mi je muka, na prvom brodu), ali svima nije svejedno tada, makar najiskusnijima. Nocu se ljulja najvise, a kad su oluje ljulja se, ne kao splav, ali se ljulja ipak.

Imam klipic snimljen sa fonom kako se ljulja posuda sa hranom na liniji u crew messu. :)
Zadnjica i prednjica je vise podlozna nego srednji deo broda. Logicno.

Kad se brod vraćao sa Spic Bergena (najsevernija evropska naseljena tačka)te noći se rod tako ljuljao da su sutra pola posade i većina putnika bili žuto-zeleni i bolesni.Ja sam puno vremena proveo pre toga na moru i čamcu pa sam imao sreće da mi nije bilo loše ali sam imao drugi problem.Kad smo zatvorili kazino ,oko 3 ujutro kernuo sam na spavanje i kad sam legao na gornji ležaj brod se oliko ljuljao da sam se morao držati za krevet da ne padnem.Pošto mi je bila kabina skroz u pramcu imao sam osećaj svaki put kad smo se penjali na talas ,sledećeg momenta kad počne da pada dole ,osetiš prazninu ,kako propadaš i onda odjednom kad dodirne vodu prasaj je nenormalan i svakog časa sam čekao da se pramac pocepa.Nenormalna silina udarca a zvukovi još gori.Ujutro rano sam već bio u teretani da odradim trening,mada malo neispavan.Kad hodaš po brodu na velikim talasima normalno je da ideš levo desno po pola metra.Ja sam tu noć dok sam radio za ruletom uhvatio ritam pa sam se hvatao za sto svaki put kad bi krenuo unazad da se ljulja da ne bi otišao daleko od stola.
U šopovima ima da se kupe pilule protiv mučnine a ima i trake sa kuglicom koje se stave oko ruke a kuglica se namesti da pritiska puls pa ona reguliše centar za ravnotežu i treba da pomogne kad je loše more,mada i pored toga većina su sutra povraćali i nisu mogli da jedu.
Nema tu navikavanja,ili to možeš da podneseš ili ne! Kad je takvo more sve zavisi od tvog organizma kako će podneti .Ima ljudi koji već pri malom ljuljanju povraćaju i oni se nikada neće privići !

Back