Rad javnih beležnika

Mislim da je sada zabranjena prodaja ako nije legalan stan.
Zabranjena je odavno zakonom o ozakonjenju, nego su notari mimo zakona overavali takve ugovore da bi uzeli pare.
Ali mislim da su im konacno to zabranili prosle godine.

Mislim da sad cak nema prodaje ni ako je stan legalan, a nije uknjizen.
Bio je i neki rok prosle godine do kad su svi trebali da se uknjize.

Zato su i skocile cene jer nema ovih koji obaraju cenu sa nelegalnom gradnjom.
Kad sam prodavao stan dolazili su mi kupci sa idejama da mi obore cenu 30% na konto toga sto se za toliko prodaju nelegalni stanovi u kraju.
Naravno da nisam to uradio, sacekao malo i prodao za koliko sam hteo.

Pa kako si prodao ako je zabranjeno?
Meni je najkrivlje od svega što smo prodali te 2002 g potpuno legalan i uknjižen stan i kupili ovaj jer lično ja ni majka nismo pojma imale da iko u ovolikom gradu zida zgradu od 5 spratova, a to nije legalno. Užas živi.
Veliki je problem što on neće očigledno to da završi, advokat koji ga zastupa nasvucenjuje, a stanari su u proseku jako stari i nisu u situaciji da to reše, čak i da hoćemo da platimo tom advokatu,to je za nas velika para.

Meni je najkrivlje od svega što smo prodali te 2002 g potpuno legalan i uknjižen stan i kupili ovaj jer lično ja ni majka nismo pojma imale da iko u ovolikom gradu zida zgradu od 5 spratova, a to nije legalno. Užas živi.
Veliki je problem što on neće očigledno to da završi, advokat koji ga zastupa nasvucenjuje, a stanari su u proseku jako stari i nisu u situaciji da to reše, čak i da hoćemo da platimo tom advokatu,to je za nas velika para.
Placanje ide kada uzmes pare za stan...tacnije, nadji nekog normalnog advokata koji nije pokrivac za mafijase koji grade bespravno.
Nisu ni imali nameru da legalizuju vec to ostave kupcu da sam uradi...posto je to ceo mafijaski lanac od urbanizma, katastra, suda i advokata najlakse je platiti...i to vecina uradi...

Svakako moras da legalizujes taj stan ali sve moze da se uradi bukvalno u jednom danu, ako nadjes kupca i ozbiljnog advokata i on zavrsi svu administraciju, a ti dodjes samo da potpises, uzmes pare i isplatis advokata i legalizaciju, jos bolje da advokat sve to zavrsi i tebi da pare od stana.

Placanje ide kada uzmes pare za stan...tacnije, nadji nekog normalnog advokata koji nije pokrivac za mafijase koji grade bespravno.
Nisu ni imali nameru da legalizuju vec to ostave kupcu da sam uradi...posto je to ceo mafijaski lanac od urbanizma, katastra, suda i advokata najlakse je platiti...i to vecina uradi...
Šta ja tu mogu da uradim? Postoji li šansa da se jedan ili nekoliko stanova reguliše? Ili da taj drugi izbori papire od ovog mafijaša advokata koji očigledno ima papire do kraja da bi se to završilo, samo hoće da izvuče još para od stanara, a da li će da deli sa izvođačem ili ne to ne znam.

Svakako moras da legalizujes taj stan ali sve moze da se uradi bukvalno u jednom danu, ako nadjes kupca i ozbiljnog advokata i on zavrsi svu administraciju, a ti dodjes samo da potpises, uzmes pare i isplatis advokata i legalizaciju, jos bolje da advokat sve to zavrsi i tebi da pare od stana.
Sad to pitah, znači ipak to to može da se uradi ako imaš kupca.

Šta ja tu mogu da uradim? Postoji li šansa da se jedan ili nekoliko stanova reguliše? Ili da taj drugi izbori papire od ovog mafijaša advokata koji očigledno ima papire do kraja da bi se to završilo, samo hoće da izvuče još para od stanara, a da li će da deli sa izvođačem ili ne to ne znam.
Papire o vlasnistvu imas ti, papire za legalizaciju verovatno niko nema pa se podnose kako kome zatreba. Razumeo sam da prodajes jedan tvoj stan, a ne pola zgrade...:)

Ma pusti ti te trac informacije, mozes sve kao i ranije samo kada se sve slozite i advokat ili posrednik ili sami sastavite ugovor odete kod beleznika kao ranije u sud i overite ugovor.
Uuuuu što me obradova sad. Tako smo moja majka i ja prevele poklonom sa nje na mene taj stan u sudu bez ikakvih problema za bukvalno sat vremena, ja otkucala ugovor.

Moj je stan bio legalan i uknjizen.
Nisam imao problem sa papirima.

Nego kupci su bezobrazni, evo kao dve ulice odatle se prodaje mnogo jeftinije, a to sto je nelegalno nema veze. I onda hoce meni da obore cenu.

Ne znam sta da ti kazem. Ja bih legalizovao. Raspitaj se koja je procedura, moze li da se uradi bez advokata. Sta treba od papira.

Na primer, kad sam prodavao stan nisam imao posrednika, ni agenciju ni advokata. Imas primere ugovora na netu, popunis, dogovorite se oko nekih stavki, notar to ispravi ako ne valja ili te upozori na posledice ili predoci da ima vise nacina da se to odradi. Tako da ako imas kupca u sustini ti ne treba posrednik za papirologiju.

Ovako je Mica prodavao univerzitet. :D

Kakav advokat da ti da pare od stana.

Mora u ugovoru da pise sa kog racuna na koji racun se uplacuje, nema nista na ruke. Kupac prodavcu.
I onda imas 2 varijante klauzule intabulandi.
Jedna sigurnija je da ne moze da se uknjizi dok ne plati, kad plati onda se vracate kod notara da napravi poseban papir da je isplacena cena stana i da moze kupac da se uknjizi.
Druga nesigurnija varijanta, ali ako bas poznajes dobro kupca i imas poverenja u kupca da moze da se uknjizi ali da mora u istom danu da isplati pare u banci.
I banka ce da gleda sta pise tamo.
Ako dodjete sutradan u banku nece moci da izvrsi prenos nego mora opet da se ide kod notara da se menja ugovor.

a tebi je to normalan zakoniti nacin? Moguce i da je normalan, ali u tvom selu gde je notar i advokat isto sto i veterinar i pop makar bio glup.
Advokat je covek kome ne moze niko da oovako objasni kupoprodaju...zato i radi svoj posao.

uzmi sada telefon iz imenika advokata jos bolje ako nisu na spisku bilo koje komore i pitas....recimo, koliko kosta da se prenese stan na kupca, ako nije uknjizen, znaci i da se uknjizi. Stan je tu i tu i ima toliko kvadrata..

Back