R. Konstantinovic, Filosofija palanke

Empedokle, prijatelju,

Imao sam predrasudu da gotovo svi iz zapadne Srbije, u stvari, iz svakog dela Srbije, misle o bgd-u sve najbolje, a da se samo u bgd-u mogu naci tek par objektivnih ljudi koji znaju da podrze istinu i obelodane kako stoje stvari (i to zato sto se ta istina ne moze nikako iskoristiti da se nesto povodom toga ucini, tako da su i ovi u bgd-u bezbedni od promena). Ti si mi sada pokazao da nije tako, i drago mi je sto onako govoris.

Evo, pre no sto sam pogledao sta je novo na nasem odeljku (Filozofija), bio sam na Politici, i evo sta sam nasao:

Andreavk:
Misanthropos:
Ako je za tebe Nish provincija... a drugi ili treci je grad u zemlji...
...ti bi ostao provincijalac i da je Nis 3X veci od New Yorka ...sedi gde si ni za gde si nisi :D

...pozdrav i za ostale sa palamackim mentalitetom - samo nemojte svoje komplekse leciti kao Hrvati i ostali - dosta je bilo

O tome govorim kad kazem da oni koji dodju u bgd vole ga vise nego oni koji su se u njemu rodili, a ono rodno mesto, kao i njemu slicna, preziru do nevidjene mere. I to je prirodno. Vise ce se radovati bogatstvu onaj ko je dobio na lutriji nego onaj ko je citavog zivota sticao i postajao imucniji. Isto tako, siromaha ce pre pljunuti onaj ko je do juce bio sam siromah.

No, ja bih ostavio tu pricu o bgd-u kao gradu koji je upropastio Srbiju (mada ona moze isto tako odlicno da funkcionise kao grad-drzava, tj. kao Beograd sam), i osvrnuo se na ona ugrozena podrucja i njihov duh. Ne mozemo da govorimo o kakvom boljitku (sem o boljitku u bgd-u) u nebeogradskoj Srbiji ukoliko ne pogledamo u duh nebeogradskog stanovnistva. Na njega je posredno uticao bgd time sto je onemogucio privredni i kulturni razvitak, ali nije resenje samo u kritikovanju onoga sto je bilo, vec kako ciniti sada za bolje sutra. Ovde nailazim na prepreku u vidu idiotije onog coveka iz nebeogradske sredine. Pokusacu da objasnim kako izgleda ovaj covek (i pritom cu koristiti citate mojih poruka i tudjih komentara sa odeljka "Nish" ovog foruma, jer odlicno ilustruje reakciju palancana na pokusaj umnog da NJIMA, onako kao sto zeli i sebi, obezbedi bolje sutra). No, pozvacu i vas da, ako mislite da sam problem dobro postavio, zajedno naslikamo nakazu od palanacke (ne)svesti.

Најбоља анализа Константиновићевих неразумљивих жврљотина. Као и Хегела, Константиновића су прихватили углавном људи нижег духовног стања који нису смели да кажу да су њихова писанија бесмислена и неразумљива, како је Гете лепо рекао за Хегела!

Родно место и тајна Друге Србије
Слободан Антонић

Радомир Константиновић, Философија паланке, 7 издања: 1969, 1970, 1981, 1991, 1997, 2004, 2006.

Филип Давид је за ову књигу једном рекао: «Радетова Филозофија паланке постала је нека врста наше библије».
У овом огледу желео бих да се позабавим управо тим питањем: како је и зашто ова књига постала библија Друге Србије.
http://www.nspm.rs/prikazi/rodno-mesto-i-tajna-druge-srbije.html

Hipokrizija srpskog društva je zasnovana na needukativnoj kolektivnoj svesti stanovništva. U deficitu spoznaje samobitnosti pripadajućem narodu, pojedinac postaje oruđe lične, suštinski marginalizovane, potrebe za jačanjem sitno sopstveničkog interesa. Ne mali broj autora se vodio krilaticom da je kultura važan parametar za oblikovanje ljudi,njihovih etičkih vrednosti kao i religija koju možemo staviti na prvo mesto u socijalnom smislu.Višedecenijski period državne usmerenosti je uočljivo zapostavio razvoj kulture u svakom smislu....da li je to tendenciozno?

Mejnstrim društva u kom živimo se sasvim razlikuje od društvenih tokova i kulture Konstatinovićevog vremena...
Mas kultura je,uglavnom: tv,mob.telefonija i internet!
Čak je i elitna kultura dobila po repu...
Par većih gradova kod nas ima te neke hale za veće događaje,a koncertne dvorane,književne promocije i sl. možemo
slobodno preseliti u gerontološke domove...
Ovo je zaista nešto drugo!

Hipokrizija srpskog društva je zasnovana na needukativnoj kolektivnoj svesti stanovništva. U deficitu spoznaje samobitnosti pripadajućem narodu, pojedinac postaje oruđe lične, suštinski marginalizovane, potrebe za jačanjem sitno sopstveničkog interesa. Ne mali broj autora se vodio krilaticom da je kultura važan parametar za oblikovanje ljudi,njihovih etičkih vrednosti kao i religija koju možemo staviti na prvo mesto u socijalnom smislu.Višedecenijski period državne usmerenosti je uočljivo zapostavio razvoj kulture u svakom smislu....da li je to tendenciozno?

Nikako, ovo je esej prepisan iz mozga jedne razmazene elite tog vremena. Bez namere i cilja, ako ne racunamo Konstantinovicevu samopromociju. Ne slazem se da je sada drugo vreme vec da se i sada pokazuje jalovost razmazene elite da bilo sta promeni u Srbiji. Za ovo nije kriv Konstantinovicev esej o kome se i dalje tupi kao o znacajnom radu znacajnog mislioca.

Palanka nije u svetu, ona je u duhu, svud moguća..
Radomir Konstantinović
Svakako da se ovo odnosi na ceo ljudski rod,a ne samo na Srbiju tj.tadašnju Jugoslaviju i njenu "intelektualnu elitu"...
Nedavno sam s jednim ostarelim,ali i dalje eminentnim profesorom se dotakao tog Konstantinovićevog palanačkog duha
kog je tada autor pustio iz boce... Profa je dobrano podigao obrve i namršteno progundžao da je pridana prevelika pažnja
toj knjižici...Po njegovim rečima nedostaje joj filozofija kasabe Andrića od koje se srpska kultura pokušava tri veka oteti,a
nikako da prihvati ,osim deklarativno,zapadne vrednosti...
Skoro se naljutio na mene kad sam srpski nacionalizam nazvao protestom kompleksa inferiori malog deteta...A samo sam
parafrazirao Palavestru...:mrgreen:
Zato,neka profa ostane anoniman!:lol:

Ma, ovom eseju najvecu paznju posvecuju oni koji imaju potrebe da unize Srbe, pa i tu elitu samodovoljnu sebi. Ta samodovoljnost neke elite, izbeci cu navode oko intelektualne, govori o toj palanackoj filozofiji, gde sve svetsko je njihovo, a sve srpsko, odakle su potekli, je palanacko. Ali, da mi sacekamo vremena u kojima ce intelektualac moci da kaze svoje misljenje, a da mu ne stave etiketu.

Ma, ovom eseju najvecu paznju posvecuju oni koji imaju potrebe da unize Srbe, pa i tu elitu samodovoljnu sebi. Ta samodovoljnost neke elite, izbeci cu navode oko intelektualne, govori o toj palanackoj filozofiji, gde sve svetsko je njihovo, a sve srpsko, odakle su potekli, je palanacko. Ali, da mi sacekamo vremena u kojima ce intelektualac moci da kaze svoje misljenje, a da mu ne stave etiketu.

Dočekaćeš...:mrgreen:

Nema to veze s tim. Da bi razumeo šta je zapravo palanka, treba da se upoznaš sa njenom ogoljenom paradigmom, modelom ako se može tako reći. S obzirom da je stvarnost sama po sebi prekompleksna, to najbolje prenosi književnost.
Pročitaj recimo Balzakove "Izgubljene iluzije", pa će ti biti jasno.

Back