Quantum nobis prodest haec fabula Christi

Papa Leon X rekao je, a zapisano je u knjizi "Epistolarum familiarum", knjiga IV, izdana u Veneciji 1552., sledeće:

"Quantum nobis prodest haec fabula Christi"

Ili:

"Kako nam je dobro poslužila ova bajka o Hristu".

Zašto je Papa tako rekao i šta ta rečenica znači?

Pa vjerovatno da su bajku dali masama a skrili pravu isitnu koju su samo znali oni malo viši.
Pa i crkveni oci iz 1st i 2 st su znali da ima dva učenja jedno za vulgaris za proste ljude a drugo za one koji su malo mudriji inteligentniji.

The fabula is "the raw material of a story, and syuzhet, the way a story is organized."
http://en.wikipedia.org/wiki/Fabula_and_syuzhet

Бајка?

Zašto se koncentrišeš na način na koji se reč "fabula" koristi u ruskom formalizmu, ako je citirana rečenica izrečena na latinskom, u vreme kad ruski formalizam nije postojao, i ako se zna da se latinska reč "fabula" prevodi kao "bajka, priča, predstava"?

http://www.freedict.com/onldict/onldict.php

Šta misliš, zašto je jedan Papa, Pontifex Maximus i Vicarius Filii Dei, dakle onaj ko sedi na Petrovom tronu, rekao to što je rekao?

Papa Leon X rekao je, a zapisano je u knjizi "Epistolarum familiarum", knjiga IV, izdana u Veneciji 1552., sledeće:

"Quantum nobis prodest haec fabula Christi"

Ili:

"Kako nam je dobro poslužila ova bajka o Hristu".

Zašto je Papa tako rekao i šta ta rečenica znači?

Ovako izvadjena iz konteksta ova recenica nista ne znaci. Navedi malo vise teksta...
Uostalom,nista me ne bi zacudilo od papa. Da ne kazem zbog cega.

Sad se sjetih...Pape,to su oni sto su uveli inkviziciju koje se ti grozis??
:rida: :hahaha1:

:lol:

Sad pokušavaš da mi imputiraš kako uzimam izjavu jednog pape, a katolička crkva je uvela inkviziciju. Moraćeš da se potrudiš malo više. Ja se katoličke crkve gadim kao i svake druge hrišćanske crkve ili organizacije. Tim više papa deluje kao zločinac, jer je katolička crkva pobila, mučila i spalila tolike ljude u ime neke bezvezne bajke, a u suštini zbog ostvarivanja političke moći i materijalnog bogatstva. Isto važi i za pravoslavne crkve, koje su to radile u mnogo manjoj meri, ali samo zato što nisu imale mogućnosti za više. Isto važi i za savremene hrišćanske sekte.

:lol:

Sad pokušavaš da mi imputiraš kako uzimam izjavu jednog pape, a katolička crkva je uvela inkviziciju. Moraćeš da se potrudiš malo više. Ja se katoličke crkve gadim kao i svake druge hrišćanske crkve ili organizacije. Tim više papa deluje kao zločinac, jer je katolička crkva pobila, mučila i spalila tolike ljude u ime neke bezvezne bajke, a u suštini zbog ostvarivanja političke moći i materijalnog bogatstva. Isto važi i za pravoslavne crkve, koje su to radile u mnogo manjoj meri, ali samo zato što nisu imale mogućnosti za više. Isto važi i za savremene hrišćanske sekte.
I ti takve ljude uzimas za autoritete da bi omalovazio Hrista. :confused:
Interesantno....

Latin

fabula

English

fable, story, tale, play.

Na italijanskome jeziku je bajka, a na latinskom znači priča!
U Engleski jezik je ušlo iz latinskog preko francuskog! Ali je izmenilo svoje prvobitno značenje, ne mnogo ali dovoljno da napravi čitavu zbrku!
Priča u srpskom takodje moze da znaci bajka tako je neko mislio i za ''fabula''
++pričaš price/bajke!

U Engleski jezik je ušlo iz latinskog preko francuskog! Ali je izmenilo svoje prvobitno značenje, ne mnogo ali dovoljno da napravi čitavu zbrku!
++pričaš price/bajke!

Dete, italijanska reč za bajku je "fiaba".

++pričaš price/bajke!
a ucemu je onda problem. bajka i prica imaju isto znacenje. kada sam bio klinac, trazilo sam da mi pricaju price, ne bajke. a pricali su mi bajke. bajka i prica je jedno te isto.

Back