Quantum nobis prodest haec fabula Christi

сад си нас дотукао, нарочито нас православне Србе
по неким папама си ти потомак мајмуна:)

Zašto vi "vernici" smatrate da ćete uvrediti nekog ako ako mu kažete "ti potičeš od majmuna"? Znam ja da vam je to jedini argument kojeg imate u raspravi sa ljudima koji podržavaju teoriju evolucije, ali ipak...dosadi, baćo.

Zašto vi "vernici" smatrate da ćete uvrediti nekog ako ako mu kažete "ti potičeš od majmuna"? Znam ja da vam je to jedini argument kojeg imate u raspravi sa ljudima koji podržavaju teoriju evolucije, ali ipak...dosadi, baćo.

па мајмуни се мајмунишу, зар то није јасно и шта ти очекујеш од мајмуна да човек прихвати са озбиљношћу.
а од кад си ти постао неверник?

Papa Leon X rekao je, a zapisano je u knjizi "Epistolarum familiarum", knjiga IV, izdana u Veneciji 1552., sledeće:

"Quantum nobis prodest haec fabula Christi"

Ili:

"Kako nam je dobro poslužila ova bajka o Hristu".

Zašto je Papa tako rekao i šta ta rečenica znači?

тражиш од отпадника од Истине да ти каже истину...РКЦ је јерес,они са Христом везе немају...и драго ми је да си ово поставио да виде ови залуђени екуменизмом сву трулост те РКЦ преваре...уопсталом,она се по плодовима одавно распознаје чија је(крсташки ратови,инквизиција,НДХ..........)

а јок...ја ако аргумент са таквима користим просту логику...ја ћу цео живот провести верујући да сам дело Божјег стварања,они ће провести цео живот верујући да су настали парењем мајмуна..на крају,ако је оно у шта ја верујем-истина(а ЗНАМ да јесте)-имам боље шансе за ВЕЧНО спасење...ако се испостави да није тачно-ником ништа...с друге стране-дарвиниста на крају свог живота-ако је тачно у шта верује-ником ништа...али КАД се испостави да је био преварен(а желео је да учествује у томе)-иде у ВЕЧНО ПРОКЛЕТСТВО...па ти сам реци...ко је од нас двојице ту безумник?да ли онај који је цео живот веровао у Бога и задобије Рај или онај што је цео живот веровао да је потомак мајмуна и још после оде у пакао?

Poslednja izmena:
а јок...ја ако аргумент са таквима користим просту логику...ја ћу цео живот провести верујући да сам дело Божјег стварања,они ће провести цео живот верујући да су настали парењем мајмуна..на крају,ако је оно у шта ја верујем-истина(а ЗНАМ да јесте)-имам боље шансе за ВЕЧНО спасење...ако се испостави да није тачно-ником ништа...с друге стране-дарвиниста на крају свог живота-ако је тачно у шта верује-ником ништа...али КАД се испостави да је био преварен(а желео је да учествује у томе)-иде у ВЕЧНО ПРОКЛЕТСТВО...па ти сам реци...ко је од нас двојице ту безумник?да ли онај који је цео живот веровао у Бога и задобије Рај или онај што је цео живот веровао да је потомак мајмуна и још после оде у пакао?
Овај аргумент често користе управо атеисти као пример калкулаторства међу верницима. Можда би требао да размислиш о вери на један другачији начин, да искључиш идеју о награди?

Овај аргумент често користе управо атеисти као пример калкулаторства међу верницима. Можда би требао да размислиш о вери на један другачији начин, да искључиш идеју о награди?

Postavlja se i drugačije pitanje...
Postoji li nekakva odgovornost prema ovom životu?
Pitam se, pošto te bog dovede na svet i dopusti ti da izedeš desetine tona božjih stvorenja u toku života, da li je to uradio samo zato da bude još jedan što se ne brije i spava na betonu čekajući... transfer?

Postavlja se i drugačije pitanje...
Postoji li nekakva odgovornost prema ovom životu?
Pitam se, pošto te bog dovede na svet i dopusti ti da izedeš desetine tona božjih stvorenja u toku života, da li je to uradio samo zato da bude još jedan što se ne brije i spava na betonu čekajući... transfer?
Зашто не би тражио од лава да буде биљојед? Свет је уређен како је уређен, то је тако и тако треба прихватити.
На сваких 10.000 тих што се не брију и спавају на бетону, наиђе један који унапреди неки аспект живљења свих на планети. Ја мислим да вреди.

Možemo da odemo do crkve Krista Kralja pa da vidiš da ne poznajem prave ljude samo na netu.

A zašto bi bilo nemoguće da taj Papa zna ono što drugi ne znaju i poseduje dokaze u čije postojanje drugi nisu upućeni? Mislim, na ovom podforumu se dozvoljava iznošenje kojekakvih teorija zavJere protivu jedine prave religije, je li, hrišćanstva, obaška protivu svega što je srBsko; zilotima se dozvoljava slaboumno antisemitsko lupetanje zasnovano na lažima i fabrikatima; dozvoljava se istim tim zilotima i nazivanje džamija i katoličkih crkava "mrciništima" (copyright VladanIPH); dozvoljava se JS sektašima da nazivaju drugačije misleće satanistima; brišu se poruke koje iznose činjenice o sudskim procesima protiv "starešina" JS; dozvoljava se patološko opravdavanje genocida i ubijanja beba jer je "bog" tako naredio; ne kažnjavaju se članovi koji promovišu stav da je bolje ubiti dete nego ga staviti pred televizor ili ga odvesti u bolnicu; zašto se ne bi dozvoljavalo i iznošenje teorije da je Papa u jednoj izjavi porekao suštinu cele jedne religije?

Doduše, nije se tome čuditi, jer ni vatikanski Institut za zaštitu vere (pravno i duhovno čedo Inkvizicije) nije komentarisalo tu izjavu Pape Medičija.

Ne reklamiram se kao buntovnik, već mi je nekako gadno da se sve citirane pojave dozvoljavaju, a neke druge, za razliku od prvih, dokuemntovane i istorijski dokazane, brišu. U čemu je stvar? Da li se moderacija plaši pravnih posledica u slučaju da JS, registrovana verska zajednica, tuži Krstaricu zbog netolerancije i represije? Pa ja sam kao Jevrejin mogao mnogo puta dosad da skrenem Jevrejskoj zajednici pažnju na maloumne antisemitske ispade ovde, i na pdf Politika i na pdf Istorija i posledice bi bile, veruj mi, mnogo drastičnije nego u prvom slučaju.

Nikakav pp nisam dobio.

Mislis da ces dobiti konkretan odgovor?Od Ziskara?

вера сужи да обожује човека да буде као Бог - савршен, да пробуди љубав у теби, да извуче оно најквалитетније и да истера зло које нам се вије над главом, да тражиш опрост и прашташ, а не ради своје душе коју човек покушава да спаси по цени наведене логике.
човеколики мајмун или мајмунолики човек - дарвиниста, нема осећај за религијску веру јер је оптерећен информацијама где је ђаво (пакост, мржња, љубомора према Богу) злоупотребио науку у сврху понижавања човека јер човек је створен по лику Творца.

:eek: Ja jos nikada niasm cuo nekog da jet to rekao... :eek:

Mene bi zanimalo zasto i danas ne evoluiraju majmuni u ljudi, ako uzmemo evoluciju ozbiljno...
Uostalom i sam Darvin je na smrti priznao da je bio prinuđen da iznese o evoluciji... i da ne misli tako... :D
:eek:

Ne reklamiram se kao buntovnik, već mi je nekako gadno da se sve citirane pojave dozvoljavaju, a neke druge, za razliku od prvih, dokuemntovane i istorijski dokazane, brišu. U čemu je stvar? Da li se moderacija plaši pravnih posledica u slučaju da JS, registrovana verska zajednica, tuži Krstaricu zbog netolerancije i represije? Pa ja sam kao Jevrejin mogao mnogo puta dosad da skrenem Jevrejskoj zajednici pažnju na maloumne antisemitske ispade ovde, i na pdf Politika i na pdf Istorija i posledice bi bile, veruj mi, mnogo drastičnije nego u prvom slučaju.

ма немој ми рећи јадни ви секташи и јевреји
много сте ми ви осећајни и пуни љубави а нарочито према СПЦ па још и претите.
а да би био фер како себе иначе доживљавате размисли ДОБРО шта си написао у овом посту.

ма немој ми рећи јадни ви секташи и јевреји
много сте ми ви осећајни и пуни љубави а нарочито према СПЦ па још и претите.
а да би био фер како себе иначе доживљавате размисли ДОБРО шта си написао у овом посту.

Jadni su oni koji iznose takve stavove, a iznose ih pre svega zato što nisu sigurni u sebe i svoju veru.

вера сужи да обожује човека да буде као Бог - савршен, да пробуди љубав у теби, да извуче оно најквалитетније и да истера зло које нам се вије над главом, да тражиш опрост и прашташ, а не ради своје душе коју човек покушава да спаси по цени наведене логике.
човеколики мајмун или мајмунолики човек - дарвиниста, нема осећај за религијску веру јер је оптерећен информацијама где је ђаво (пакост, мржња, љубомора према Богу) злоупотребио науку у сврху понижавања човека јер човек је створен по лику Творца.

Ovde su pakost, bezobrazluk i mržnju pokazali samo "vernici".

Ma kako da ne.Ova tvrdnja ne moze biti tacna iz vise razloga.Pre svega,ne moze biti tacna,jer medju vernicima takodje postoje ljudi koji su darvinisti,tj.koji prihvataju TE kao jednu od najbolje podrzanih teorija u modernoj nauci.Zatim,nije tacna ni tvoja tvrdnja da evolucija ponizava coveka,niti da ugrozava dogmat o coveku kao ikoni Bozijoj.Ustvari moze,ali samo ako taj lik Boziji u coveku,shvatimo kao razum.Oci po ovom pitanju nemaju bas jedinstven odgovor.Taj "obraz" svakako predstavlja neku od Bozijih osobina,a najcesce se navode samosvest,razum i sloboda.U svakom slucaju,mozemo bez ikakvih problema tvrditi da je taj "obraz" sloboda,jer je to ono sto se srece kod svih otaca koji o tome govore,a pre svega kod sv.Grigorija iz Nise.U skladu sa time,ako "obraz" shvatimo kao slobodu,nece biti nikakvo ponizavanje coveka sto deli zajednicko poreklo sa svim postojecim vrstama na Zemlji.Vise o tome:

Dalje.Na osnovu cega i zasto bi cinjenica da imamo zajednicko poreklo sa svim vrstama,bila ponizavajuca za tebe licno?Zasto su pojedini savremeni hriscani toliko uzdigli coveka,kao da i on sam nije deo te iste prirode,koju toliko odbacujete?
Zatim,hajde da uporedimo oba iskaza.Prema teoriji evolucije,majmuni su veoma bliski rodjaci coveku,tj.covek ima zajednickog pretka sa svim danasnjim majmunima(necu ulaziti u dokaze koji tu tvrdnju potkrepljuju posto postoji tema za to).Nasuprot tome,ti kao kreacionista verujes da je covek nastao od zemlje.Jedno pitanje za tebe:sta je veca uvreda,tj.vece ponizenje za coveka?Reci da ima zajednicko poreklo sa majmunima,ili pak,reci da je nastao od zemlje(za mene licno nijedna od ovih mogucnosti nije uvredljiva)?
I za kraj,naveo bih reci jednog svetitelja,koje ce mozda nekome slomiti iluziju o nespojivosti evolucije i hriscanstva.

”Oko Darvinovog imena se vodi borba. Darvinizam pokušava da bude opozicija religiji. Po našem mišljenju, svakoj mislećoj osobi treba da bude jasno, da nijedna teorija o poreklu vrsta, sve dok ista ne protivureči zdravom razumu, ne može da protivureči Bibliji, zato što nam Biblija kazuje samo ono glavno o poreklu čoveka, pre svega da Bog zaokružuje svoju tvorevinu stvarajući čoveka. Biblija kaže da je čovek, koji je kruna stvaranja, stvoren po obrazu i podobiju Samoga Boga. Ona tvrdi da je čovek (njegovo telo) sastavljeno od zemlje, a da je po duhu njegova božanstvena duša od ”udaha Božijeg”. O tome kako su se pojavile sve vrste na zemlji, o dužini trajanja procesa koji su doveli do njihovog razvoja, a takođe i o samom procesu stvaranja čoveka, Biblija ne govori ništa, zato što to spada u sferu nauke, a ne religije. Dakle, darvinizam, potpuno nezavisno od toga da li je tačan ili netačan kao naučna teorija, ne može biti suprostavljen religiji.”

Sveti Luka Vojno-Jasenicki(1877-1961),"Duh,dusa i telo u hriscanstvu i nauci".

Dakle neko može da ode u pakao i večno prokletstvo samo sa svog neznanja? To se opasno približava determinizmu.

каква гомила глупости...шта,дарвиниста није чуо за Бога па из незнања верује да је *настао од мајмуна*.?..та теорија о човековој мајмуноликости се свесно форсира од стране неких *научних* кругова од почетка...и та теорија је супротна Богу и заправо је још једна подвала сатанска човечанству...Бог је дао СЛОБОДНУ ВОЉУ и онај који сам изабере да верује у то по том свом избору ваљда и наставља такав у вечност...јер Бог нас је упозорио да нам је све слободно чинити али нам није све на корист..и не разумем шта тачно тврдиш...дал се *љутиш*што је заиста проста логика да ће онај који је цео живот ОДАБРАО да верује да је настао од мајмуна-цену те своје слободе плаћати у вечности?па ко је крив за то?он сам што је желео да верује у лаж,ђаво и његове слуге који су га преварили или Бог што је објавио преко пророка Истину о Себи и човеку?или су можда криви верници који подсећају на ту просту логику?па по тој логици,могу да се љутим на све факултете света што ми не дају диплому да сам их завршио иако их никад нисам ни уписао ни похађао?оно,баш су се приближили *детерминизму*......

Poslednja izmena:

не бригај ти о мојој Вери,сасвим сам сигуран у истинитост тога у шта верујем...можда би ти сам могао да пробаш да спознајеш Бога Вером а не празном људском логиком и мудровањем?

каква гомила глупости...шта,дарвиниста није чуо за Бога па из незнања верује да је *настао од мајмуна*.?..та теорија о човековој мајмуноликости се свесно форсира од стране неких *научних* кругова од почетка...и та теорија је супротна Богу и заправо је још једна подвала сатанска човечанству...Бог је дао СЛОБОДНУ ВОЉУ и онај који сам изабере да верује у то по том свом избору ваљда и наставља такав у вечност...јер Бог нас је упозорио да нам је све слободно чинити али нам није све на корист..и не разумем шта тачно тврдиш...дал се *љутиш*што је заиста проста логика да ће онај који је цео живот ОДАБРАО да верује да је настао од мајмуна-цену те своје слободе плаћати у вечности?па ко је крив за то?он сам што је желео да верује у лаж,ђаво и његове слуге који су га преварили или Бог што је објавио преко пророка Истину о Себи и човеку?или су можда криви верници који подсећају на ту просту логику?па по тој логици,могу да се љутим на све факултете света што ми не дају диплому да сам их завршио иако их никад нисам ни уписао ни похађао?оно,баш су се приближили *детерминизму*......

Lepo je sve to, samo što si na početku teksta trebao da napišeš "Ja verujem da...", jer se o tome i radi. Ti samo možeš da veruješ da je tako.

I sad, ta probuđena ljubv ne odnosi se na Jevreje, sektaše, ateiste, Kineze musimane, hinduse, katolike, protestante, ljubitelje piva, pa je jadna sva slaba i anemična.

Koliko se sećam, bog je čovekolik. :lol:

Lepo je sve to, samo što si na početku teksta trebao da napišeš "Ja verujem da...", jer se o tome i radi. Ti samo možeš da veruješ da je tako.

па то сам и рекао у посту на који си одговорио...простом логиком сам објаснио разлику са становишта веровања и са становишта шта је заиста истина на крају......реци налазиш ли нешто неистинито или неисправно у тој логици?

па то сам и рекао у посту на који си одговорио...простом логиком сам објаснио разлику са становишта веровања и са становишта шта је заиста истина на крају......реци налазиш ли нешто неистинито или неисправно у тој логици?

Ništa neistinito. Zaključak se sam nameće: vernici veruju ne zato što iskreno veruju, već zato da bi zbegli kaznu, odnosno pakao.

Back