PUTOVANJE SVEMIROM...juce,danas,sutra.

Ne samo naseljavanje, nego i istrazivanje ( zamisli duhovno bogatstvo istrazivati jedan totalno drugi svet, sa svojim ekosistemom, florom i faunom...( nemoj ko da se usudi da mi kaze da to nigde u ovolikom spejsu nema, da je nasa zemlja jedna i jedinstvena i blahblahblah, jer cu ga smatrati zaista ogranicenim shabanom..

Ajd' da se uključim u raspravu konstruktivno.
Prva stvar koju treba rešiti je pogon broda.
Danas se koriste hemijski raketni motori, koji vrlo malo energije mogu da iskoriste za koristan teret, uglavnom podižu sopstvenu masu.Glavni razlog je mala efikasnost i to što moraju da nose kiseonik za oksidaciju.
Rešenje se traži u letelici koja bi poletala kao avion koristeći običan mlazni motor koji troši kiseonik iz atmosfere, na velikoj visini bi dostigao ogromnu brzinu (čini mi se da je pominjano 10-12 maha) i prešao na raketni pogon do orbite.Na taj način morao bi da nosi mnogo manje kiseonika.Prvi pokušaji bili su sa X15 http://www.x15.com/ a u skorije vreme planiran je X43.http://www.zap16.com/X43-a.htm Pre par godina uspešno je testiran u vazduhu takav motor (prvi pokušaj je propao ali drugi je uspeo i čini mi se da je leteo oko 6-8 maha).
inflightbw.jpg
x-43.jpg

Naravno, u duhu SFa sasvim je moguće da će u dalekoj budućnosti postojati orbitalni lift kao najbolji način da se stigne do orbite.http://en.wikipedia.org/wiki/Space_elevator
347px-Space_elevator_structural_diagram.png

I na kraju još jedan način dostizanja orbite, ali samo za teret, je elektromagnetni top, dužine oko 20 Km koji bi ispaljivao projektile sa korisnim teretom na orbitu veoma jevtino.

Ovim bi bio rešen prvi problem putovanja na zvezde, jer ipak prvo treba doći do orbite.
p.s. izvinjavam se društvu sa sporom konekcijom.

"Space Oddity"

Written and Recorded by "David Bowie"
Album: "Space Oddity" - 1969

Ground Control to Major Tom
Take your protein pills and put your helmet on

Commencing countdown, engines on
Check ignition and may God's love be with you

(spoken)
Ten, Nine, Eight, Seven, Six, Five, Four, Three, Two, One, Liftoff

This is Ground Control to Major Tom
You've really made the grade
And the papers want to know whose shirts you wear
Now it's time to leave the capsule if you dare

"This is Major Tom to Ground Control
I'm stepping through the door
And I'm floating in a most peculiar way
And the stars look very different today

For here
Am I sitting in a tin can
Far above the world
Planet Earth is blue
And there's nothing I can do

Though I'm past one hundred thousand miles
I'm feeling very still
And I think my spaceship knows which way to go
Tell my wife I love her very much she knows"

Your circuit's dead, there's something wrong
Can you hear me, Major Tom?
Can you....

"Here am I floating round my tin can
Far above the Moon
Planet Earth is blue
And there's nothing I can do.

Sledeći korak je samo putovanje Kosmosom.
Danas koristimo već pomenute hemijske raketne motore, koji ne dolaze u obzir za veoma duga putovanja.Umesto njih već su u upotrebi jonski motori, koji daju mali ali stalan potisak, efikasniji su i na velikim rastojanjima postižu veće brzine od hemijskih motora.http://www.astronomija.co.yu/razno/pisma/2004/letelica.htm
jonskimotor.jpg

Ipak, ni ovi motori nisu ni blizu dovoljni za iole ozbiljniji put.

Zato moramo ići u budućnost.Postoje tri mogućnosti, barem danas za njih znamo: nuklearni fisioni, nuklearni fuzioni i anihilacijski motori.
Nuklearnom fisijom već smo ovladali, ali kao što svi znamo nikako nije pogodna za motore.Previše je komplikovana, nije moguće izvoditi male eksplozije (raznela bi brod) i preopasno je za samu planetu, zamislite da, poput Mira, neki takav brod padne i raspe radioaktivne elemente.
Fuzija je "sveti gral" fizičara i energetičara, to je rešenje za sve naše današnje probleme sa energijom.Ona je naj kandidat za motor kojim bi mogli da naselimo naš Sunčev sistem.
Ali... hehehe kako je dobiti?Prometeja niotkuda...
Pošto nismo u stanju da obezbedimo pritiske koji vladaju u zvezdama moramo da povećavamo temperaturu ne bi li nadjačali odbojne sile između jezgara atoma.Dva su glavna pravca istraživanja: ruski TOKAMAK http://en.wikipedia.org/wiki/Tokamak i američki sistem sa snažnim laserom koji pravi rozetu i sam sebe više puta preseca u jednoj tački, gde se energija sabira i postiže ogromna temperatura.Naš dr. Bogdan Maglič je vodio taj tim.http://www.rexresearch.com/maglich/maglich.htm
Tokamak je u stvari akcelerator i zbog veličine verovatno nije pogodan za motor, ali Magličeva "Migma fusion" liči na dobar izbor.
Verovato će fuzija biti ostvarena i mi možemo ozbiljno razmišljati o naseljavanju planeta u okruženju.
Čisto da pomenem hladnu fuziju.Pre više godina sva štampa je pisala o elektohemijskom, krajnje jednostavnom eksperimentu čiji autori su tvrdili da su ostvarili dobitak u energiji zahvaljujući fuziji.Taj eksperiment je toliko jednostavan da su ga mnoge, pa i neke naše laboratorije ponovile, ali eksperiment nije izdržao provere.Fuzija nije dokazana, ali rezulati ipak ukazuju da se nešto u tim elektrodama dešava, pa je SAD vlada, posle pauze od nekoliko godina odlučila da finansira dalja istraživanja.
Ako se ovo ostvari dobićemo male nuklearne motore svuda oko sebe, baš kao u filmu Povratak u budućnost (automobil koji radi i na koru od banane, sećate se?)

Dan ovo tako lepo obradjuje da nemam sta da dodam, samo napred dan.

Osim da malo povezem sa SF-om

"Svemirski lift" kao konacno resenje za podizanje tereta van Zemljine gravitacije, opisan je u Brinovom "Poniracu u Sunce", Robinsonovim "Zelenom Marsu", a originalna ideja ako se ne varam potice od Klarka.

Kaa:
Cika Enderu,prvo je bio "Crveni mars" i tamo pojma nisu imali o agravitacijskom podizanju...koristise raketle ako`s ne varam...

Da, ali su u "Zelenom Marsu" kada je vec bio prilicno teraformiran montirali svemirski lift, onda je bila revolucija, pa su asteroid koji je cinio sidro lifta oduvali i cela ta ogromna skalamerija se obmotala oko planete.

Vrlo kvalitetne scene.

Posle su ga ponovo prikacili u "Plavom Marsu".

pikax:
I ja vas citam...da znate..
A koliko si upoznata sa problemima radijacije u kosmosu i zaštitom kosmonauta od nje?To je jedan od važnih elemenata za planirani put na Mars.Neki od astronauta koji su bili na Mesecu su kasnije oboleli od bolesti vezanih upravo za preterano ozračivanje.(Katarakta, čini mi se.)
A i svi oni kosmonauti koji se vrate sa Mira i sada ISS-a nisu u stanju da uopšte stanu na svoje noge zbog atrofije mišića.
Možeš li nešto o tome?

ender71:
Inace bas takvu situaciju kakvu je opisao Sal je obradio Predrag Raos u "Brodolomu kod Thule".
O ljudima koji krecu na zvezdano putovanje jer im se smucio hedonisticki raj u koji se Zemlja pretvorila.

Dobra knjiga, preporucujem ko jos nije procitao.
Gled`o sam Raosa pre neki dan na HRT-u,mnogo je omatorio...se seca neko njegove price iz Sirijusa"Ljepota i dobrota" - retko dobar SF-humor.

Back