PUTOVANJE SVEMIROM...juce,danas,sutra.

Tehnologija za pravljenje svemirskog lifta je opste znanje. Trenutno ne postoji dovoljno jak materijal koji bi ga podrzao. Tj postoji, ali je jako skupo. tj nece vratiti ulozen novac nikada.

Niko nije rekao da cemo uskociti u svemir tek tako, niti je to moguce. Ici te to svojim kursom, i ljudima ce svemir biti pristupacan kao sto je danas putovanje avionom. I to je u pocetku bila ekskluziva. A pogledaj danas. Ljudi nece komercijalno leteti (kada kazem komercijalno, mislim ekskulziva jelte, bice jako skupo i dalje) svemirom barem jos 100 godina. Razvoj tehnologije uvek prati razvoj drustva, i obrnuto. U proslosti su otkriveni fenomeni i pronalasci koji su bili izvan svog vremena (ovo je jako relativno, daleko ispred svog vremena je uvek relativan pojam sa tehnologijom), a ipak smo ih preziveli (kao Teslina trofazna struja i struja uopste, telefon, radio). Najbolji primer je razbijanje atoma. Zbog toga smo mogli svi umreti, a ipak nismo. Postoji fenomen koji se zove Uzajamno osigurano unistenje, koji kaze da ako jedna stranka zapocne rat, bice unistena istom brzinom, kao i stranka sa kojom je zaratovala. Nije sve u tako krhkim odnosima. Postoje pravila koja drze drustvo celim vec dugo vremena.

I sam znaš da je prva rečenica koju si napisao potpuni idotizam, to da se nebi isplatilo nikada. Pa u svemir se ne ulaže da bi se obrnuo kapital, nije to biznis, a do sada se uložilo milijardi i milijardi, tek bi sa liftom svemir postao biznis, jer bi mogle neke rude is svemira da se deportuju na zemlju i slično.

Možda univerzum ne funkcioniše kao Njutnov časovnik gde se sve može predvideti, stoga možda ljudi nikada i neće poleteti svemirom, to nije zagarantovano putovanje. Neke tesline izume nismo preživeli pa se dan danas čuvaju u tajnosti. A što se tiče razbijanja atoma i teorije Uzajamnog Sigurnog Uništenja, mi smo još uvek u toj fazi kada se to može svakog časa dogoditi. A sa druge strane to drži čovečanstvo samo da ne zaratuju najmoćnije sile, da nema nukleraki već bi ratovale, ali to ne znači da će do večnosti ostati u miru, rukovati se sa gvozdenim rukavicama, to znači da će ta teorija izgubiti osnovu kada Amerikanci, ili već nego drugi, otkrije anti-nuklearno naoružanje, kao što zadnjih 30 godina intenzivno američka vojska radi na anti-raketnom štitu.

Ljudi su primitivni, lokalno a i globalno, praznoverni i čovečanstvo nipokom osnovu nije spremno za svemirsko doba. Čak i popularna kultura koja prikazuje život u budućnosti, život u svemiru a koju mi nazivamo naučna fantastika je takođe prosta i primitivna, prosto namenjena primitivnim ljudima. Svi ti filmovi budućnosti takođe su puni nasilja, ratova, ubijanja, konflikta, a samim tim i mržnje, podela, tako mi zamišljamo budućnost. Što se tiče tehničkog dela, ona je takođe primitivna, i nema veze sa realnošću, tek nekoliko filmova da su ispoštovali osnovna pravila fizike. Sve ostalo je smeće.

Svemirsko doba je možda moglo da započne i u šestom ili sedmom veku da staru grčku nisu preplavili primitivni narodi. Vrlo malo je falilo da heronova parna mašina dobije primenu u proizvodnji i time pokrene početak industriske revolucije, ali se to ipak nije dogodilo, moralo je posle toga da prođe još oko 2000 godina da bi počelo industrisko doba.

I sam znaš da je prva rečenica koju si napisao potpuni idotizam, to da se nebi isplatilo nikada. Pa u svemir se ne ulaže da bi se obrnuo kapital, nije to biznis, a do sada se uložilo milijardi i milijardi, tek bi sa liftom svemir postao biznis, jer bi mogle neke rude is svemira da se deportuju na zemlju i slično.

Možda univerzum ne funkcioniše kao Njutnov časovnik gde se sve može predvideti, stoga možda ljudi nikada i neće poleteti svemirom, to nije zagarantovano putovanje. Neke tesline izume nismo preživeli pa se dan danas čuvaju u tajnosti. A što se tiče razbijanja atoma i teorije Uzajamnog Sigurnog Uništenja, mi smo još uvek u toj fazi kada se to može svakog časa dogoditi. A sa druge strane to drži čovečanstvo samo da ne zaratuju najmoćnije sile, da nema nukleraki već bi ratovale, ali to ne znači da će do večnosti ostati u miru, rukovati se sa gvozdenim rukavicama, to znači da će ta teorija izgubiti osnovu kada Amerikanci, ili već nego drugi, otkrije anti-nuklearno naoružanje, kao što zadnjih 30 godina intenzivno američka vojska radi na anti-raketnom štitu.

Ljudi su primitivni, lokalno a i globalno, praznoverni i čovečanstvo nipokom osnovu nije spremno za svemirsko doba. Čak i popularna kultura koja prikazuje život u budućnosti, život u svemiru a koju mi nazivamo naučna fantastika je takođe prosta i primitivna, prosto namenjena primitivnim ljudima. Svi ti filmovi budućnosti takođe su puni nasilja, ratova, ubijanja, konflikta, a samim tim i mržnje, podela, tako mi zamišljamo budućnost. Što se tiče tehničkog dela, ona je takođe primitivna, i nema veze sa realnošću, tek nekoliko filmova da su ispoštovali osnovna pravila fizike. Sve ostalo je smeće.

Svemirsko doba je možda moglo da započne i u šestom ili sedmom veku da staru grčku nisu preplavili primitivni narodi. Vrlo malo je falilo da heronova parna mašina dobije primenu u proizvodnji i time pokrene početak industriske revolucije, ali se to ipak nije dogodilo, moralo je posle toga da prođe još oko 2000 godina da bi počelo industrisko doba.
Prva recenica nije idiotizam nego suva cinjenica. Glavna namena svemirskog lifa je podizanje stvari sa zemlje. I drugo, kakve rude ces naci u orbiti oko zemlje? Nikakve. Moras poslati letelicu sposobnu da kopa u svemir, spustiti je na asteroid, i vratiti na zemlju. Nimalo lak, niti isplativ zadatak sa danasnjom tehnologijom. Svemir ce postati biznis sa naprednim sistemima za pogon, kada mozes sleteti na asteriod, brzo iskopati rudu, i vratiti se na zemlju za kratko vreme sa svim tim tovarom.

Sto se tice stanja drustva, svako ima svoju viziju i o tome ne vredi raspravljati. Ti si ocigledno optimistican po pitanju buduceg uredjenja drustva, a ja nisam, niti mislim da cemo u buducnosti igrati sa leptirovima na livadama. Tehnologija prati razvoj drustva i drustvo prati tehnologiju. Tako je bilo uvek i tako ce i ostati. Kao sto rekoh necemo mi sutra krenuti u svemir, niti u skoroj buducnosti. Tako da, svadjas se sam sa sobom. I preporucicu da ti gledas kvalitetnije filmove. Ocligledno gledas trasheve.

Autori su 1000 puta u fikciji (naucnoj fantastici) prikazali kako ljudi danas mogu da se otisnu u svemir i kako bi to ispalo. Neki ishodi su katastrofalni, neki dobri, stavise odlicni. Preporucio bih ti da uzmes takvu (ili uopste, ne znam stvarno) knjigu u ruke, pa da se onda vratis sa misljenjem.

I na kraju: nemam nameru da se prepucavam dalje, jer vidim da nije konstruktivno i ne ide nigde. Cim potcenjujes onoga sa kim konverzujes (nazivajuci recenicu debilnom) to se pretvara u crap fest, Takodje, iz tvojih postova vidim da potcenjujes neke izuzetno inteligentne i obrazovane ljude (pisce, scenografe, reditelje, ...) koji zasluzuju svako postovanje, a to je znak nekoga ko misli da zna sve. Tako da, hvala ti, ali ja zavrsavam ovde.

Poslednja izmena:
Moje mišljenje je da na državnom nivou ne postoji nešto što je previše skupo, postavlja se pitanje - da li postoje raspoloživi rasursi za taj projekat i da li je taj projekat tehnički izvodljiv. Za takve američke projekte novac nema nikakvu vrednost ili značaj. Naravno da niko neće izaći u javnost i reći da taj lift može izazvati nuklearni rat. Zapravo u javnosti se skoro ništa i ne zna o tom liftu.A što se tiče interesa, sve svetske sile imaju interes da svoje nuklearno naoružanje podignu u svemir iz mnogo razloga, a u krajnjem slučaju lift bi im omogućio izgradnju vojnog broda kojim bi mogli da vrše orbitalno bombardovanje što bi toj frakciji dalo ogromnu prednost, baš zbog toga lift i nije napravljen, jer kao što sam već napisao, nijedna sila ne bi dozvolila da druga sila dobije takvo naoružanje. Što se tiče nuklearnog rata, vladajuću klasu neinteresuje što će da pogine nekoliko milijardi civila, čak ima i interes dase to dogodi. Upotreba nuklearnog naoružanja nije isključena bez obzira na teoriju uzajamnog uništenja (koje ne znači potpunog uništenja), samo još uvek nije bilo dobrog razloga za to. Američka vlada već 50 godina ima plan koji verovatno stalno dopunjuje i menja o tome kako će se voditi nuklearni rat. Imali su predviđanje da će poginuti oko 80% stanovništva što su okarakterisali kao dobru mogućnost za nastavak invazije na Aziju. DARPA je još pre mnogo desetina godina objavila podatak da nuklarke u silosima imaju već namontirane ciljeve i da im je potrebno manje od 10 minuta da polete ka tim ciljevima. Američka vlada je deset puta više ulagala u svemirski program pre 30 godina tokom hladnog rata. To je moje mišljenje zašto priču za javnost da je tako nešto preskupo i da ne bi imalo niakvu svrhu smatram debilnom, a to nije bilo upućeno tebi, niti je moj post ima za cilj da uvredi nekoga. Ja se potpuno slažem sa tobom u vezi svega ostalog.

Kao što je Orvel u njegovo vreme pisao da se verovalo da će mašine uništiti hijerarhijsko društvo a ispostavilo se da će mašine biti iskorišćene za stvaranje totalitarističke vlade i društva zasnovanog na strahu, sirmaštvu i ratovima. Stvari se još uvek prelamaju ali mnogo se od Orvela ostvario pa možda se ostvari i njegovo proročanstvo da će 2050 godine nastati društvo o kom je pisao pre 60 godina. Napredak u društvu će stati, zemalja će biti zatvorena i to će tako trajati, takav sličan period smo već imali tokom srednjeg veka, totalitarizam crkve, ljudi koji su nekad krili iza crkve sada se kriju u tajnosti, jer nema veće moći od tajnosti i neznanja populacije.

A možda se obistini i Tarabićeva da će na Ariljskoj rampi padati pečeni ljudi, da će se na Kosovu sukobiti vazdušne snage istoka i zapada, da će čak i oni koji su smisli sve to bežati u rupe da se sakriju, da će biti srećan onaj ko odmah pogine jer neće doživeti patnje preživelih koji će polako u mukama umirati, a onda će na zemlji nastupati ogromna tišina, zemljom će duvati tamni vetrovi narednih mnogo godina. Ovaj opis se lepo uklapa u moderne opise nuklearnog rata, a Tarabići su živeli u 19 veku time nisu mogli izmisliti tako nešto, nikad nisu ni čuli za nuklearke. Oni su bili vrlo prosti, neobrazovani ljudi, nisu znali čak ni pisati, bili su sujeverni, imali su neki kamen u obliku kugle nepoznatog porekla koji su čuvali, njihova proročanstva zapisivao je njegov rođak. Zanimljivo. Kaže, nekim čudom će neki ipak preživeti i oni će neplodnu zemlju opet učiniti plodnom, sve će rađati, zemljou će pretvoriti u raj a ljudi će toliko dugo živeti da će zaboraviti dan kada su se rodili. Ništa što su pisali za dosadašnju istorju se nije ispostavilo kao netačno.

Zanimljivo je da je Ufologija na zemlji pronašla preko 100 000 okruglog kamenja, precizno oblikovanog u loptu, glatka kao da je polirana svuda po svetu za šta oni veruju da je kamenje vanzemaljsko ili da je nekako takvo stiglo iz svemira. Upravo je jedan takav kamen pre 150 godina bio kao amajlija tarabićima. :D

Back