Na granici Srbije i Hrvatske možeš jednoj kontroli da pokažeš jedan a drugoj drugi pasoš. To znam sigurno jer mi je pričala osoba koja ima dva pasoša.
Verujem da je isto stanje i na ostalim granicama. Pema tome putuj mirno i pokazuj gde ti šta odgovara.
Ne ide to baš tako.
Ako neko ima dvojno državljanstvo,
obavezan je da, na ulasku u državu X čije državljanstvo ima, to uradi sa pasošem upravo te države X, a ne nekim drugim (ili trećim, četvrtim...) pasošem.
I ne samo to - ljudi sa dvojnim (trojnim... itd) državljanstvom, u državi X čije državljanstvo imaju, se
tretiraju samo i isključivo kao lokalni državljani, bez obzira na dodatne pasoše! Recimo, ako imate nemačko i srpsko državljanstvo, vi ste po zakonu
obavezni da u Srbiju uđete sa srpskim, a u Nemačku sa nemačkim pasošem. U Srbiji ste onda tretirani kao i svaki drugi državljanin Srbije (bez obzira na nemački pasoš).
Primer radi - u slučaju da sa srpskim i nemačkim dvojnim državljanstvom upadnete u nevolje u Srbiji, eksplicitno
ne možete da tražite konzularnu pomoć Nemačke/EU, jer ste na teritoriji Srbijie isključivo državljanin Srbije. I obrnuto, naravno.
To je cena dvostrukog državljanstva.
(*) Za sve one koji će sad da skoče sa "...evo ja ulazim i u Srbiju i u EU kako mi se digne, sa ovim ili onim pasošem" i "...ma niko me nikada nije pitao ili šta tražio..." i slično - da, na granicama se ovo retko proverava, jer uporedna baza podataka (još) ne postoji. Ali, u trenutku kada je konzularna pomoć potrebna, činjenica da li postoji dvojno državljanstvo ili ne, kao i sa kojim pasošem ste ušli u zemlju će
eksplicitno biti pitana i proverena, i prema rezultatu će se dalje ophoditi prema vama.