putovanje sa dvojnim drzavljanstvima i pasosima

nadanina

Početnik
Poruka
15
Prijatelji, ako ima neko da podeli iskustvo....Živim i radim u Nemackoj vec dve godine sa porodicom...Imam dvojno drzavljanstvo,Drzavljanstvo EU I Srpsko...Svi papiri su mi na hrvatskom pasosu ovde, medjutim putovala bih za Ameriku i viza meni i muzu stoji u srpskom pasosu...Znam da su dvojna drzavljanstva dozvoljena, no naravno posto kartu kupujem na pasos u kome je viza da li mogu nemci kad putujem odavde da mi na pasoskoj kontroli gledaju kad sam usla ili da pokazem hrvatski kad izlazim iz zemlje..Malo je komplikovano, ali nadam se da cete razumeti...Hvala...:bye:

Imas evidenciju i najzdravije je da ti evidencija ulaska u neku zemlju bude logicna...tj in out...
A to sta se desava u medjuvremenu to nikom nista...

Ti bi ustvari da iskoristis putovanje iz nemacke kao dokaz da si izasla iz nemacke po tom hrvatskom pasosu...Ali posto je avion u pitanju, nesto ja ne bih igrao tu igru...
Da je autobus pa hajde...ili voz...

Mozes ti da se igras na aerodromu....a mozda i ne mozes....zavisi od procedure aerodroma...

Prijatelji, ako ima neko da podeli iskustvo....Živim i radim u Nemackoj vec dve godine sa porodicom...Imam dvojno drzavljanstvo,Drzavljanstvo EU I Srpsko...Svi papiri su mi na hrvatskom pasosu ovde, medjutim putovala bih za Ameriku i viza meni i muzu stoji u srpskom pasosu...Znam da su dvojna drzavljanstva dozvoljena, no naravno posto kartu kupujem na pasos u kome je viza da li mogu nemci kad putujem odavde da mi na pasoskoj kontroli gledaju kad sam usla ili da pokazem hrvatski kad izlazim iz zemlje..Malo je komplikovano, ali nadam se da cete razumeti...Hvala...:bye:
Na granici Srbije i Hrvatske možeš jednoj kontroli da pokažeš jedan a drugoj drugi pasoš. To znam sigurno jer mi je pričala osoba koja ima dva pasoša.

Verujem da je isto stanje i na ostalim granicama. Pema tome putuj mirno i pokazuj gde ti šta odgovara.

A kud za Ameriku? Za SAD ili Kanadu? Za Kanadu ti ne treba viza s HR putovnicom. A koliko znam i SAD bi trebale uskoro ukinuti vize za hrvatske građane...

A sta ako umjesto sa hrv.pasosem izadjem iz Nemacke sa hrvatskom licnom kartom...Hrvatska je u Eu,mogu da izlazim sa oba dokumenta...Kao sto rekoh nagadjanja i lupetanja me stvarno ne interesuju..Koliko ima Srba da su uzeli neki pasos Eu:Madjarski,Bugarski,Hrvatski,Slovenacki...Pitala sam da li je neko bio u slicnoj situaciji..Hvala...

Na granici Srbije i Hrvatske možeš jednoj kontroli da pokažeš jedan a drugoj drugi pasoš. To znam sigurno jer mi je pričala osoba koja ima dva pasoša.

Verujem da je isto stanje i na ostalim granicama. Pema tome putuj mirno i pokazuj gde ti šta odgovara.

Ne ide to baš tako.

Ako neko ima dvojno državljanstvo, obavezan je da, na ulasku u državu X čije državljanstvo ima, to uradi sa pasošem upravo te države X, a ne nekim drugim (ili trećim, četvrtim...) pasošem.

I ne samo to - ljudi sa dvojnim (trojnim... itd) državljanstvom, u državi X čije državljanstvo imaju, se tretiraju samo i isključivo kao lokalni državljani, bez obzira na dodatne pasoše! Recimo, ako imate nemačko i srpsko državljanstvo, vi ste po zakonu obavezni da u Srbiju uđete sa srpskim, a u Nemačku sa nemačkim pasošem. U Srbiji ste onda tretirani kao i svaki drugi državljanin Srbije (bez obzira na nemački pasoš).

Primer radi - u slučaju da sa srpskim i nemačkim dvojnim državljanstvom upadnete u nevolje u Srbiji, eksplicitno ne možete da tražite konzularnu pomoć Nemačke/EU, jer ste na teritoriji Srbijie isključivo državljanin Srbije. I obrnuto, naravno.

To je cena dvostrukog državljanstva.

(*) Za sve one koji će sad da skoče sa "...evo ja ulazim i u Srbiju i u EU kako mi se digne, sa ovim ili onim pasošem" i "...ma niko me nikada nije pitao ili šta tražio..." i slično - da, na granicama se ovo retko proverava, jer uporedna baza podataka (još) ne postoji. Ali, u trenutku kada je konzularna pomoć potrebna, činjenica da li postoji dvojno državljanstvo ili ne, kao i sa kojim pasošem ste ušli u zemlju će eksplicitno biti pitana i proverena, i prema rezultatu će se dalje ophoditi prema vama.

Poslednja izmena:

Back