Pušenje

Nisam ja rekla da bih "ukinula pusace",mislim da je to nemoguce i bespotrebno,ne mogu nikome zabraniti da pusi,a i sto bih,to ipak nije moja stvar,pocne me se ticati ako je velik broj pusaca a ventilacija slaba pa se meni steti.Nikad necu zaboraviti taj rodjendan kod sestre,tri dana me je bolelo grlo i pluca,a sve zbog drugih koji su naizmenicno palili i gasili cigare.Nisam ni ja za zabranu ali sam za to da svaka prostorija u kojoj se krece veliki broj ljudi kao sto su kafici,diskoteke,poslalsticarnice,restorani..moraju da imaju jako dobru ventilaciju kako bi se zadrzavanje dima u prostoriji sveo na najmanju meru.Kao i poostrene mere npr.pre neki dan sam cekala bus i videla kako devojcica od 12-13 godina kupuje bokseve cigara,nakupovala je pune dve kese.Iako sigurno nije za nju,mislim da prodavac nije smeo da joj proda ni jednu kutiju.Problem je sto su cigare lako dostupne svim uzrastima,sto je slaba prevencija,edukacija.Ne znam da li znate da je jedan glumac pusio po 3-4 kutije dnevno,u kasnijim godinama razboleo se od raka pluca,zelju mu je bila da se posle njegove smrti pusti snimak u kom on govori "ja sam taj i taj,pokojni,koji bi verovatno bio sa vama da sam prestao da pusim kada su me upozoravali...".Ne znam ni da li znate podatak da za 20 god.pusenja u plucima se natalozi 6kg katrana. Mislim da je najbitnija prevencija u smislu edukacije ali ne dosadne edukacije gde polovinu prespavamo i mi odrasli a kamoli mladji od nas,ja bih dovodila one koji su uspeli da prestanu sa pusenjem,dovela bih nekog ko je imao rak pluca a pusio je mnogo,pokazala slike pluca,kakve su posledice,naterala ljude da vide losu stranu jer se jedino tako covek trgne,tek kad cuje neciju pricu,necije iskustvo,onda moze da se poistoveti sa drugim covekom i da se uplasi.

Za boldovano........

Ja sam bivsi pusac, 2-3 kutije dnevno. Znam o cemu pricam. Edukacija je potrebna ali istovremeno nema efekta.

Tinejdzere edukacija ne interesuje, u tim godinama, sve mozes, sve znas, nista ti ne smeta i savrseno te zabole uvo sta "matorci" pricaju. I oni znaju] da od 2-3 cigarete nece umreti. Pa jos 2-3 i prestace kad god hoce:roll:.To sto se to pretvori u 10-20 svaki dan...e tada je kasno...

Znaju pusaci kako izgledaju pusacka pluca, znaju za sve lose strane, ali ima mnogo onih kojima seku nogu zbog pusenja a oni trce u WC za vreme posete da puse.
Od mog prijatelja zena je umrla od raka pluca, a on i dalje pusi ko turcin pored dvoje male dece.
To su samo primeri i nisu izuzeci. 90% pusaca razmislja tako, priznali to ili ne. Problem je veci od "neznanja" ili "navike".

Ponavljam, ljudi nisu neinformisani. Pusenje je bolest zavisnosti. Psiholoske i fizicke
Nasa je odluka da pocnemo...nikotin nas tera da nastavimo.

Jedini nacin je zabraniti zakonom. A to se nece desiti.

Toliko.

to je dosta porazavajuce cuti,nisam pusac pa mozda ne razumem i nikad necu razumeti kakva je to zavisnost da je coveku vazniji poslednji udah dima nego cistog vazduha.Ali za decu se ne slazem,treba sa edukacijom pokusati jer bolje i to nego pustiti ih,pa sta bude bice.

to je dosta porazavajuce cuti,nisam pusac pa mozda ne razumem i nikad necu razumeti kakva je to zavisnost da je coveku vazniji poslednji udah dima nego cistog vazduha.Ali za decu se ne slazem,treba sa edukacijom pokusati jer bolje i to nego pustiti ih,pa sta bude bice.

Naravno!

Niko nije rekao da ih treba pustiti, daleko bilo!:sad2:

Samo kazem da je edukacija pomoc, ali nije resenje problema.

Tinejdzere edukacija ne interesuje, u tim godinama, sve mozes, sve znas, nista ti ne smeta i savrseno te zabole uvo sta "matorci" pricaju. I oni znaju] da od 2-3 cigarete nece umreti. Pa jos 2-3 i prestace kad god hoce:roll:.To sto se to pretvori u 10-20 svaki dan...e tada je kasno...

Potpuno se slazem. Kad bude neka edukaciona tribina, recimo u skoli, to im bas da ideju da probaju cigaretu, sto znaci da moze imati kontraefekat.
Gledamo sada na TV Farmu i mozemo primetiti da velika vecina farmera pusi ( ne puse Zorica, Mirjana, Raka, Milos i Dejan), tj 9:5 je u korist pusaca. I kada mladi to vide, jednostavno smataju da pusenje nije ,,bas toliko stetno" koliko se o tome govori prilikom edukacije.
S druge strane, a sto je jos bitnije, velikom broju mladih su roditelji pusaci. Pa cak i da im ti roditelji maksimalno ukazuju na stetnost duvana, postavice se uvek pitanje: Zasto ne prestanete da pusite ako je to bas tako mnogo stetno? A da ne pomijnem rodbinu, prijatelje, komsije, tj. niz ljudi u okruzenju dece koje oni godinama gledaju kako puse. I kako im onda objasniti da je pusenje stetno do te mere do koje zaista jeste? Pusenje je previse masovna, rasprotranjena i drustveno prihvacena pojava, a posledice ipak nisu tako lako i brzo vidljive.

Posle optužbi da su teme dvosmislene evo jedne koja to zasigurno nije...
Da li pušite?
Da li izluđujete ukućane duvanskim dimom (ili obrnuto izluđuju li oni vas)?
Kojim trikovima se služite da eliminišete neprijatan zadah duvana iz prostorije?
Smatrate da su priče o štetnosti cigaraeta preterane?
Mislite da ako ne pušite ženske cigarete niste dovoljno ženstvene?

fakultativno
ne, ima ko to radi u kući
prozor
(zbog čega i odgovorih na temu) možda nisu preterane ali su beskrajno licemerne. ako je državi toliko stalo do zdravlja njenih građana što ne zabrani prodaju cigareta ili digne cenu na tipa 300 kinti minimum paklica pa da vidim ko će da puši. nego biznis i jedina narodna zabava i laka droga za držanje u stanju hibernacije. što na alkoholu ne piše da šteti zdravlju?
/

Pusacima su cesto cigarete svetije i od svojih, a kamo li od tudjih zivota. Koliko je samo slucajeva da im lekar zabrani pusenje, a oni i dalje puse i osecaju cak i tegobe, ali uprkos tome puse? Eh kad bi bili tako revnosni i tvrdoglavi kada su u pitanju neke druge, pozitivne, stvari.

Pusacima su cesto cigarete svetije i od svojih, a kamo li od tudjih zivota. Koliko je samo slucajeva da im lekar zabrani pusenje, a oni i dalje puse i osecaju cak i tegobe, ali uprkos tome puse? Eh kad bi bili tako revnosni i tvrdoglavi kada su u pitanju neke druge, pozitivne, stvari.

Cigarete nisu "svete" pusacima, samo su zavisni od njih. Tu je potrebno lecenje od zavisnosti. Ko nije imao takav problem ne zna sta to znaci. Tu nema tvrdoglavosti, iako se pravdaju na nju... jer je tako lakse. Najteze je sebi priznati.

Znam mnogo pusaca koji mi kazu...nisam ja zavistan od cigareta, to je samo navika...ako sam od necega zavistan, to je hrana :roll:
A nema blage veze sa navikom...uostalim, onda ispada da je pusenje jedina navika od koje ne mozes da se odviknes...:lol:

Da ponovim...uzasno je licemerno...drzava ne zeli da pusaci prestanu da puse, jer od 1 kutije cigareta uzima vise od 50% na PDV i akcize.

"Umrlice" na kutijama imaju kontra efekat jer stvaraju stres pusacu, pa makar i podsvesno, a svaki stres pusac "resava" na samo jedan nacin...cigaretom.
Pa reklaniranje Nikoreta, kako "terapeutskog" nikotina. :evil: Posizim kad vidim reklamu.:evil:
To je kao da zavisnika od heroina, lecis heroinom.:roll: Ali tu zaradjuje farmaceutska industrija...opet na pusacima.

Cigarete nisu "svete" pusacima, samo su zavisni od njih. Tu je potrebno lecenje od zavisnosti. Ko nije imao takav problem ne zna sta to znaci. Tu nema tvrdoglavosti, iako se pravdaju na nju... jer je tako lakse. Najteze je sebi priznati.

Znam mnogo pusaca koji mi kazu...nisam ja zavistan od cigareta, to je samo navika...ako sam od necega zavistan, to je hrana :roll:
A nema blage veze sa navikom...uostalim, onda ispada da je pusenje jedina navika od koje ne mozes da se odviknes...:lol:

Da ponovim...uzasno je licemerno...drzava ne zeli da pusaci prestanu da puse, jer od 1 kutije cigareta uzima vise od 50% na PDV i akcize.

"Umrlice" na kutijama imaju kontra efekat jer stvaraju stres pusacu, pa makar i podsvesno, a svaki stres pusac "resava" na samo jedan nacin...cigaretom.
Pa reklaniranje Nikoreta, kako "terapeutskog" nikotina. :evil: Posizim kad vidim reklamu.:evil:
To je kao da zavisnika od heroina, lecis heroinom.:roll: Ali tu zaradjuje farmaceutska industrija...opet na pusacima.

Slazem se sa ovim postom, delimicno.
Cinjenica je da pusenje nije samo navika, vec vrsta psihofizicke zavisnosti koje se pusaci jako tesko oslobadjaju.
Tacno je da koristeci pusenje kao pojavu, drzava puni svoj budzet, po principu : Kad vec ljudi puse i kupuju cigarete, hajde da to iskoristimo pa da znacajan deo novca kojim oni placaju cigarete stavimo u budzet. Ako se pak uzme u obzir da se iz budzeta finansiraju vitalne funkcije drzave i njenih gradjana, onda to i nije za kritiku. Kada kupuje cigarete, pusac ne razmislja gde odlazi novac kojim cigarete placa. Bolje je da deo tog novca ide u budzet, nego samo proizvodjacima, distributerima i trgovcima cigaretama. Cena ne bi bila niza ni da nema tih budzetskih zahvatanja, samo sto bi se novac drugacije raspodeljivao. Dakle ne mislim da drzavu kao instituciju ne treba kriviti za pusenje, jer ona nikog ne tera, niti stimulise da pusi. Cak je zakonom zabranjeno reklamiranje cigareta i duvanskih proizvoda, sto duvansku industriju ekonomski dikriminise u odnosu na druge privredne grane i delatnosti, koje svoje proizvode mogu reklamirati.
Sto se tice ,,umrlica" na kutijama, mozda su u pocetku malo skretale paznju. Sada mislim da na to pusaci vise ni ne obracaju paznju, a i ako obrate, ne verujem da im to stvara neke stresove.
Sto se tice sredstava za odvikavanje od pusenja, tu naravno farmaceutska indistrija ima koristi. Za razliku od cigareta, sredstva za odvikavanje od pusenja se mogu reklamirati, ali je opet slobodan izbor ljudi da li ce to koristiti. Nije pusenje neka urodjena ili neopravdano stecena bolest, pa da kritikujemo proizvodjace, distributere i trgovce sredstava za odvikavanje od pusenja. Ono sto je, za sada, neresiv problem svuda u svetu je kako uticati na ljude da ne pocinju da puse. Problem je utoliko veci sto se sa pusenjem uglavnom pocinje u mladjim godinama, tj. u adolescentskom periodu, a upravo je na mlade ljude tih godina najteze uticati, jer oni tada imaju poseban nacin razmisljanja i rezonovanja. Kada im stetnost duvana dopre do svesti, onda je obicno kasno, jer su vec postali nikotinki zavisnici.
S druge strane, ima i dosta zrelih ljudi,koji su u fazonu: Hocu da pusim, to mi prija, briga me za stetnost, jednom se zivi, od necega mora da se umre itd. Pitanje je da li im je to samo izgovor ili poneseni zavisnoscu od cigareta zaista tako i razmisljaju?!

Teska je to droga,ali i veliki biznis.kad se uhvatis u kolo tesko se iz njega izlazi,cista bolest zavisnosti.Svetska zdravstvena organizacija je polovinom prosloga veka stavila pusenje na listu bolesti zavisnosti.Kao sto je droga,alkohol,kocka...
Preko 750 sastojaka ima u jednoj cigareti,nikotin je samo jedan od njih,i svi su stetni po zdravlje.
Pusace treba zaliti,ne treba se na njih ljutiti,svako bi prestao da pusi kad bi mogao.
Neko moze,neko ne moze.
Ali ti sto puse moraju biti ograniceni sa svojim duvanom zato sto truju i okolinu.U USA im naprave kavez,video sam to u Diznilendu,ogradjen prostor od nekoliko kvadrata u kome stoje kao majmuni i puse.Ruzno i videti,sve alkosi i narkosi,da se zgrozis.
Pa pusi i dalje...:lol:

Posle optužbi da su teme dvosmislene evo jedne koja to zasigurno nije...
Da li pušite?
Da li izluđujete ukućane duvanskim dimom (ili obrnuto izluđuju li oni vas)?
Kojim trikovima se služite da eliminišete neprijatan zadah duvana iz prostorije?
Smatrate da su priče o štetnosti cigaraeta preterane?
Mislite da ako ne pušite ženske cigarete niste dovoljno ženstvene?

zapalim ponekad, uz kafu
ili 'vako
ne izluđujem nikog jer i muž puši, s tim što se to ne radi u dnevnoj, spavaćoj, hodniku
ima on prostoriju u kojoj radi (zovemo je radionica, ali opet nije to to jer ne kuca po ekserima nego po tastaturi)
e tamo može da puši do mile volje i ako mu smeta previše dima, otvori prozor i mirna Bačka
ja zapalim ili tamo ili u dvorištu
ovo o štetnosti, pa šta danas nije štetno? :neutral:
ne pušim žeMske cigare, grebem se pa uzmem to što dragi kupi, 'nači drina sarajevska :mrgreen:
ili marlboro

Ovo najvise obozavam da cujem.
Sve je stetno, da, ali ne moram jos da unosim zivi otrov direktno, najdirektnije u pluca i moj organizam, dosta mi je zagadjenja, pesticida i otrova i ovako. Znaci logika je; sve je stetno ajde jos dodatno da se trujem. Super, samo napred.

Pa znala sam da treba da dodam ono što sam mislila :)
'nači, sve živo je štetno al' me ponekad tako zabole da.. ono :(

- - - - - - - - - -

e, da, i gde je ono da nepušači nahebu :mrgreen:
ironija :mrgreen:

Teska je to droga,ali i veliki biznis.kad se uhvatis u kolo tesko se iz njega izlazi,cista bolest zavisnosti.Svetska zdravstvena organizacija je polovinom prosloga veka stavila pusenje na listu bolesti zavisnosti.Kao sto je droga,alkohol,kocka...
Preko 750 sastojaka ima u jednoj cigareti,nikotin je samo jedan od njih,i svi su stetni po zdravlje.
Pusace treba zaliti,ne treba se na njih ljutiti,svako bi prestao da pusi kad bi mogao.
Neko moze,neko ne moze.
Ali ti sto puse moraju biti ograniceni sa svojim duvanom zato sto truju i okolinu.U USA im naprave kavez,video sam to u Diznilendu,ogradjen prostor od nekoliko kvadrata u kome stoje kao majmuni i puse.Ruzno i videti,sve alkosi i narkosi,da se zgrozis.
Pa pusi i dalje...:lol:
ccccccc...bezobrazluk neopevani:evil:

Izludjuje me nekultura pusaca, izludjuje! :evil: Izasli sinoc da proslavimo deckov rodjendan. Kafic hermeticki zatvoren, ventilacija ne postoji. Njih 6 oko mene ne gase cigarete, za 3 sata su stukli 3 kutije. Zabolela me je glava, grlo i pluca. I jos uvek me sve to boli i kasljem kao nenormalna. Pokvarili su mi izlazak, na kraju smo se pokupili i ranije otisli kuci. Ja stvarno ne mogu to da razumem, trujte se do sutra, ne zanima me, ali zasto trujete druge, koji vam je? Ispada da ja nemam pravo na izlazak i dobar provod jer mi cigarete (u tolikoj kolicini) stvarno smetaju. A kada je pusacima zabranjeno da puse negde to je vriska i cika, jao kakva diskriminacija, jao tretiraju nas ko stoku, jao ovo, jao ono! :roll: Ma vazi, to sto se ja osecam kao u gasnoj komori pored vas to nema veze. I kao pozivaju se na neka prava. Kakva bre prava, pravo da trujete nekoga? Nema niko pravo da me truje i treba pusenje svuda da se zabrani. Pusite kuci i napolju gde ne ugrozavate druge, ja nisam duzna da trpim vas otrov. :evil: Pokvareno mi je slavlje zbog tudje sebicnosti i zavisnosti. :sad2:

Izludjuje me nekultura pusaca, izludjuje! :evil: Izasli sinoc da proslavimo deckov rodjendan. Kafic hermeticki zatvoren, ventilacija ne postoji. Njih 6 oko mene ne gase cigarete, za 3 sata su stukli 3 kutije. Zabolela me je glava, grlo i pluca. I jos uvek me sve to boli i kasljem kao nenormalna. Pokvarili su mi izlazak, na kraju smo se pokupili i ranije otisli kuci. Ja stvarno ne mogu to da razumem, trujte se do sutra, ne zanima me, ali zasto trujete druge, koji vam je? Ispada da ja nemam pravo na izlazak i dobar provod jer mi cigarete (u tolikoj kolicini) stvarno smetaju. A kada je pusacima zabranjeno da puse negde to je vriska i cika, jao kakva diskriminacija, jao tretiraju nas ko stoku, jao ovo, jao ono! :roll: Ma vazi, to sto se ja osecam kao u gasnoj komori pored vas to nema veze. I kao pozivaju se na neka prava. Kakva bre prava, pravo da trujete nekoga? Nema niko pravo da me truje i treba pusenje svuda da se zabrani. Pusite kuci i napolju gde ne ugrozavate druge, ja nisam duzna da trpim vas otrov. :evil: Pokvareno mi je slavlje zbog tudje sebicnosti i zavisnosti. :sad2:

kod nas je zabranjjeno cak i po diskotekama pusenje,u bilo kojoj zatvorenoj prostoriji koja nije tvoja kuca da se pusi ne sme
i veruj,uopste nije lose
kome se pusi izadje napolje,navikli su se
znam kad izadjemo u nemacku da postoji prostorija koja je izdvojena od dens flora gde se pusi,i to mi je isto ok
negde na severu su zabranili i po kucama da se pusi,e to je onako :lol: super

Back