Pušenje

Ma komplikovani su pusaci. Za njih su potrebne posebne prostorije, posebni kupei u vozovima, posebne odeljci u avionima, posebne cekaonice itd.
Ipak pusaci svesno pocinju da puse, a ne radjaju se sa bioloskom potrebom da puse. Sami sebi stvore tu zavisnost. Zato ih s pravom treba osuditi. Ja ih osudjujem i tacka.:rtfm:

o tome ti pricam!!!znaci neka puse ,to je njihova stvar ne mislim da je to nista lose,,svako ima pravo,ali ono kao ides ulicom i u hodu drzis cigaru!misim...............:thumbdown:

E..cuo sam to 100 puta, ali mi bas nije jasno...Sto je kulturno zapaliti negde dok sedis, a nekulturno ako hodas...Ja recimo bas volim da zapalim ako idem negde pesice, nemam pojma zasto...nekako mi prekrati vreme. Ka zurim do stanice, ili nesto slicno...

Ni ja nisam shvatila koja je razlika kad pušiš u kafiću ili kući i kad pušiš dok hodaš ulicom ili čekaš bus. Valjda je razlika što ako duvaniš i ispijaš kaficu smatraju te hedonistom, a na ulici im deluješ kao zavisnik, "ne može da izdrži do kuće...":lol: Mada skroz nema logike, na otvorenom mnogo manje smetaš drugima nego u zatvorenom prostoru.

E..cuo sam to 100 puta, ali mi bas nije jasno...Sto je kulturno zapaliti negde dok sedis, a nekulturno ako hodas...Ja recimo bas volim da zapalim ako idem negde pesice, nemam pojma zasto...nekako mi prekrati vreme. Ka zurim do stanice, ili nesto slicno...

Ovo je interesantno pitanje.
I ja sam se vise puta zapitao za mnoge druge stvari zasto su nepristojne. Recimo, zasto je nepristojno drzati viljusku u desnoj ruci kad su ljudi vecinom desnjaci i tako im je zgodnije?
Zasto muskarci treba da ustanu kad se s nekim rukuju, a zene ne?
Sto se tice pusenja dok hodas, verovatno se smatra da je to estetski ruzno, pa je samim tim proglaseno za nekulturno. Niko te nece kazniti ako pusis dok hodas, ali znam da je vojnicima i policajcima to zabranjeno.

Posle optužbi da su teme dvosmislene evo jedne koja to zasigurno nije...
Da li pušite?
Da li izluđujete ukućane duvanskim dimom (ili obrnuto izluđuju li oni vas)?
Kojim trikovima se služite da eliminišete neprijatan zadah duvana iz prostorije?
Smatrate da su priče o štetnosti cigaraeta preterane?
Mislite da ako ne pušite ženske cigarete niste dovoljno ženstvene?

Da...
Ne pusim u kuci...
Ne pusim u kuci...
Smatram da jesu ali ja pusim careliu ultimat sa 1mg,pa se i ne potrasam...
Ne razmisljam o tome...mislim da cigare bilo koje nisu zenstvene,al ja ne ne mogu,bego ne zelim da ih ostavim...

Da li pušite?
Kojim trikovima se služite da eliminišete neprijatan zadah duvana iz prostorije?

Ne pusim.
Ne zabranjujem drugima da zapale cigaru u mojoj kuci, istrpim..zato sto malo mojih prijatelja pusi.
Onim sokocalom sto se utachinje u struju i ispusta diiiivan miris. Cim se pusaci najave, ja utachinjem spravu :D.
Naravno da nisu.
Meni su one Kubanske cigare strava, da pushim to bih probala, definitivno :D! Smesno mi je kada vidim ribu da pusi one tanke cigare..fancy :D, nije mi zenstvena cigara..uopste, ali one gore pomenutu bi probala.

Da li pušite?

Da
Da
Otvaranjem prozora, luftiranjem
Mislim da nisu preterane, ali mi pusaci zelimo da verujemo da jesu
Pusim zenske cigare jer mi vise odgovaraju, volim slabije

Kod nepusaca koji ne dozvoljavaju pusenje u kuci ne bih ni isla. Smatram da je to jako nekulturno s njihove strane da teraju goste na terasu i sl. Sreca pa takve momente nisam dozivela. I dok sam bila nepusac uvek su svi mogli da zapale iako mi je smetalo, pa isto tako i ja ocekujem od drugih. Sto se tice pusenja na ulicu u hodu - nemam problem sa tim i mislim da nije nekulturno, kad mi se pusi ja cu da pusim i tacka :lol:

koliko vidim ovo je tema da li pusite,,,a sjatili se svi nepusaci sveta da nam drze predavanje..ko je vas zvao...na ovoj temi valjda mi pusaci treba da pricamo o tome sta je pusenje i sta razmisljamo o nasoj okolini zdravlju i ostalim pratecim pojavama pusenja...za nepusace vec znamo sta misle o svemu tome....koliko su nekad pusaci bili agresivni,,,sad smo kisne gliste za nepusace....
moje je pravo da se trujem...i to radim kad nema vas nepusaca...kad dodjete u moj stan tu su moja pravila..kad dodjem u vas stan ..tu su vasa pravila..pocetak i kraj price...misim sto ne otvorite temu..ubite pusace...ili ajde da jos malo gnjavimo:roll:
ps
samo se jedno pitanje na temi odnosilo i na nepusace...da li pusite
lepo kazes ne...i gledas kako se mi pusaci trujemo...virtualno

Poslednja izmena:
Mene nervira kada neko pusi u stanu-zatvorenom prostoru pogotovo gde se spava,ne znam da li to pusaci osete ali sve se usmrdi posteljina,odeca,zavese,jastuci bukvalno sve,jos ako je prostorija mala pa to je da umres.Najgore je sto je retko koji pusac svestan toga,ili se pravi blesav.Mislim da cigare jesu stetne jer sam kao tinejdzerka kao nesto pokusavala da konzumiram cigare ali definitivno nije islo jer su me bolela pluca,kasljala sam,odvratan osecaj.Mogu misliti kakvo je to trovanje kada se naviknes na sve to i postanes zavisan.Ko hoce da pusi neka pusi ali na terasi,na otvorenom...jer se ovako favorizuju pusaci a samim tim i nezdrav nacin zivota.

Mene nervira kada neko pusi u stanu-zatvorenom prostoru pogotovo gde se spava,ne znam da li to pusaci osete ali sve se usmrdi posteljina,odeca,zavese,jastuci bukvalno sve,jos ako je prostorija mala pa to je da umres.Najgore je sto je retko koji pusac svestan toga,ili se pravi blesav.Mislim da cigare jesu stetne jer sam kao tinejdzerka kao nesto pokusavala da konzumiram cigare ali definitivno nije islo jer su me bolela pluca,kasljala sam,odvratan osecaj.Mogu misliti kakvo je to trovanje kada se naviknes na sve to i postanes zavisan.Ko hoce da pusi neka pusi ali na terasi,na otvorenom...jer se ovako favorizuju pusaci a samim tim i nezdrav nacin zivota.

Ja se potpuno slazem s ovim, ali zasto si kao tinejzerka pokusavala da konzumiras cigarete?

Ne slazem se sa tvrdjanjama tipa: ,,Neka puse i nek se truju, to je njihova stvar". To bi moglo biti delimicno tacno, pod uslovom da neko zivi sam i nema nikog bliskog. Medjutim, vecina ljudi ne zivi tako i ima barem decu koja zele da im roditelji budu zdravi i zive sto duze. Konzumiranje cigareta neminovno dovodi do skracenja zivota i cescih obolevanja. Kada se ti ljudi razbole ili umru, postoje oni kojima ce biti zbog toga zao. Nedavno je umrala jedna moja rodjaka koja je imala neke srcane smetnje i bilo joj je strogo zabranjeno da pusi. Ona to nije postovala, umrla je u 36. godini i ostavila u zalosti svoje dete, muza, roditelje i ostalu familiju.
Neko ce naci primere ljudi koji su pusili i ziveli dugo, ali to je, nazalost, izuzetak, a ne pravilo. Vecina dugogodisnjih aktivnih pusaca ipak biva suocena sa posledicama pusenja.
Ako je mene licno bas briga sto neko pusi i truje se, postoji verovatno neko njemu blizak ko prema tome nije ravnodusan i kome ce biti zao kad se taj pusac razboli ili umre.

iz gluposti,bilo je fazon u izlasku,kao neki dokaz da vise nismo deca.Potpuno bezveze,mladost-ludost kazu.Sreca pa mi se nije svidelo tako da sam izbegla situaciju da budem rob cigaretama.

Pa svi tako pocinju. Jeste tvoja sreca sto fizicki nisi izdrzala da se naviknes (nikome se ne svidja na pocetku, stvar je u tome da li fizicki mozes da podneses nus pojave pusenja)

Svi pusaci znaju sa smrad, stetnost, koliko se truju...i sebe i druge...problem je u tome sto su zavisnici. Nikotin je droga kao i svaka druga, samo legalna. I najbrze stvara zavisnost...i najbrze nastupa kriza... A vecina pusaca zeli da prestane, samo misli da ne moze...i samim tim zaista ne moze.

A da li su cigarete stetne...pa nikotin se koristio kao pesticid i jedan je od najjacih otrova. Plus katran, koji je kancerogen, i razni dodaci tipa amonijaka, koji povecavaju zavisnost...Vecina pusaca sve to zna. NIsu oni nekulturni, neobrazovani i neinformisani. Oni su pusaci (zavisnici).

Pusace favorizuje drzava, a ne oni sami...velike su pare tu u pitanju. Od cigareta drzava uzima vise od 50% zarade na PDV i akcize. Zasto bi ukinula pusace? Zabrane pogorsavaju stvar. Kod tinejdzera stvaraju osecaj inata i eto nove generacije pusaca...
One "umrlice" na kutijama cigareta stvaraju stres pusacu, koji on resava cigaretom.......Voila...

Nisam ja rekla da bih "ukinula pusace",mislim da je to nemoguce i bespotrebno,ne mogu nikome zabraniti da pusi,a i sto bih,to ipak nije moja stvar,pocne me se ticati ako je velik broj pusaca a ventilacija slaba pa se meni steti.Nikad necu zaboraviti taj rodjendan kod sestre,tri dana me je bolelo grlo i pluca,a sve zbog drugih koji su naizmenicno palili i gasili cigare.Nisam ni ja za zabranu ali sam za to da svaka prostorija u kojoj se krece veliki broj ljudi kao sto su kafici,diskoteke,poslalsticarnice,restorani..moraju da imaju jako dobru ventilaciju kako bi se zadrzavanje dima u prostoriji sveo na najmanju meru.Kao i poostrene mere npr.pre neki dan sam cekala bus i videla kako devojcica od 12-13 godina kupuje bokseve cigara,nakupovala je pune dve kese.Iako sigurno nije za nju,mislim da prodavac nije smeo da joj proda ni jednu kutiju.Problem je sto su cigare lako dostupne svim uzrastima,sto je slaba prevencija,edukacija.Ne znam da li znate da je jedan glumac pusio po 3-4 kutije dnevno,u kasnijim godinama razboleo se od raka pluca,zelju mu je bila da se posle njegove smrti pusti snimak u kom on govori "ja sam taj i taj,pokojni,koji bi verovatno bio sa vama da sam prestao da pusim kada su me upozoravali...".Ne znam ni da li znate podatak da za 20 god.pusenja u plucima se natalozi 6kg katrana. Mislim da je najbitnija prevencija u smislu edukacije ali ne dosadne edukacije gde polovinu prespavamo i mi odrasli a kamoli mladji od nas,ja bih dovodila one koji su uspeli da prestanu sa pusenjem,dovela bih nekog ko je imao rak pluca a pusio je mnogo,pokazala slike pluca,kakve su posledice,naterala ljude da vide losu stranu jer se jedino tako covek trgne,tek kad cuje neciju pricu,necije iskustvo,onda moze da se poistoveti sa drugim covekom i da se uplasi.

Back