Možete li mi nabrojiti što se sve konkretno mijenja navršavanjem određenih godina života (14., 18. i 21.)? Praktično se ne daju zamijetiti nikakve razlike. Koja je razlika između mlađeg i starijeg punoljetnika :ne zna: ? Koja prava i obveze dobiješ s navršenom 21 godinom, a ne s navršenih 18? Može li osoba s navršenih 18 godina odseliti iz kuće ili uplatiti putovanje u Papuansku Novu Gvineju bez znanja roditelja (ne njihovim novcem)? Može li osoba s navršenih 18 godina imati kuće i druga imanja u svom vlasništvu ili biti kandidat na predsjedničkim izborima?
* poslovna sposobnost (neki rade i prije 18)
* biračko pravo
* de iure alkohol, pušenje i gledanje svih televizijskih materijala (de facto djeca bez teškoća dolaze do svega toga)
* pravo pristanka na spolni odnos (s 14 ili 16 godina?) - to znači da osoba od 14 ili 16 godina može pristati na spolni odnos s osobom od 50 godina
* pravo na vjenčanje (sa 16 ako odobre roditelji, s 18 i bez odobrenja)
* pravo kockanja
* pravo polaganja vozačkog ispita
Toliko ja znam. Možete li mi lijepo nabrojiti koja se prava i obveze dobivaju s navršenih 14 (mislim da je u pitanju kaznena odgovornost), koja s navršenih 18, a koja s navršenom 21 godinom? To me zanima jer postoji tradicija posebnog slavljenja samo 18. rođendana. Ne slavi se posebno 14. ili 21., a po zakonu potpunu punoljetnost dobivaš tek s 21 godinom :ne zna: ?
* poslovna sposobnost (neki rade i prije 18)
* biračko pravo
* de iure alkohol, pušenje i gledanje svih televizijskih materijala (de facto djeca bez teškoća dolaze do svega toga)
* pravo pristanka na spolni odnos (s 14 ili 16 godina?) - to znači da osoba od 14 ili 16 godina može pristati na spolni odnos s osobom od 50 godina
* pravo na vjenčanje (sa 16 ako odobre roditelji, s 18 i bez odobrenja)
* pravo kockanja
* pravo polaganja vozačkog ispita
Toliko ja znam. Možete li mi lijepo nabrojiti koja se prava i obveze dobivaju s navršenih 14 (mislim da je u pitanju kaznena odgovornost), koja s navršenih 18, a koja s navršenom 21 godinom? To me zanima jer postoji tradicija posebnog slavljenja samo 18. rođendana. Ne slavi se posebno 14. ili 21., a po zakonu potpunu punoljetnost dobivaš tek s 21 godinom :ne zna: ?