Pucanje celog zadnjeg stakla na automobilu

Pa da je bio pravi metak videla bih negde u autu... Gledala sam sedista i nista nisam nasla. Probio bi prednje staklo...
Kamenja oko auta nije bilo, a meni se eto taj trenutak ucinilo da sam videla tu malu kuglicu...
Ja sam pomislila da je neko dete prackom gadjalo...ili kao sto vi rekoste ta vazdusna...

Може од праћке, може и од ваздушне пушке, али не може на 100 метара.

Pa možda bi i moglo ako je ptica bila na nekoj većoj visini, jer je kinetička energija srazmjerna brzini, a brzina pri slobodnom padu visini sa koje tijelo pada... a sila zavisi od kinetičke energije... Bratu je na njegovom džipu tako neko rasuo staklo, ali vazdušnom puškom...

Izostavio si masu, a ona je pri slobodnom padu bitan faktor., Sto je veca masa, veca je brzina = veca sila, mala masa = mala sila. Tesko da bi to mogao kamencic da napravi, velicine, npr. kao rizla kojom se posipaju putevi zimi. Nema sanse da pada brze nego sto npr. tocak kamiona lansira, desava se ponekad da leti neverovatno brzo, taj kamencic kad ga nagazi. 100 puta su mi udarali kamencici u soferku, posebno u prolece, i nista se nije desilo. Vise puta mi je proslo kroz glavu ode soferka, kad ono nista.

Da, ovde se vidi na slici (tragovi kao vlakno) da je neko "strano telo", verovatno kugla ostetila staklo i tipicno za ESG sajbe (jednosajbna sigurnosna stakla) se u "mali milion" delova rasprsla a "pogodjeni deo" cak i otpao. Prednje sajbe su vec dugo iz ZSSG-a (dupla sajba sigurnosnog stakla) stakla napravljene jer postoji velika mogucnost da se prilikom katarpuliranog kamencica ód vozila ispred, dogodi slicno kao sa ovom sajbom kod tebe:neutral:

Da, ovde se vidi na slici (tragovi kao vlakno) da je neko "strano telo", verovatno kugla ostetila staklo i tipicno za ESG sajbe (jednosajbna sigurnosna stakla) se u "mali milion" delova rasprsla a "pogodjeni deo" cak i otpao. Prednje sajbe su vec dugo iz ZSSG-a (dupla sajba sigurnosnog stakla) stakla napravljene jer postoji velika mogucnost da se prilikom katarpuliranog kamencica ód vozila ispred, dogodi slicno kao sa ovom sajbom kod tebe:neutral:

Ako ti nije tesko, molim te obelezi taj deo u paintu. U sustini me ovakva vrsta odgovora i zanimala...
Ako treba neki uvelicani deo slike, postavicu...
Iza mene nije bilo parkiranih vozila. Ni jedno vozilo nije 2 minute pre toga proslo tuda. A iza mene je ta zgrada...Malo iskosa...mozda nije bas 100 metara...pogledacu sutra...ali je definitivno neko morao da gadja sa terase visih spratova, ili sa vrha zgrade. Donji spratovi se ne vide sa tog mesta...
I prva stvar koju sam pogledala kad sam izasla je upravo ta zgrada...

Poslednja izmena:
Izostavio si masu, a ona je pri slobodnom padu bitan faktor., Sto je veca masa, veca je brzina = veca sila, mala masa = mala sila. Tesko da bi to mogao kamencic da napravi, velicine, npr. kao rizla kojom se posipaju putevi zimi. Nema sanse da pada brze nego sto npr. tocak kamiona lansira, desava se ponekad da leti neverovatno brzo, taj kamencic kad ga nagazi. 100 puta su mi udarali kamencici u soferku, posebno u prolece, i nista se nije desilo. Vise puta mi je proslo kroz glavu ode soferka, kad ono nista.

Naravno, naravno, masa je takođe bitan faktor, ali je ipak brzina bitnija, znaš i sam formulu Ek= mv^2/2, dakle ide kvadrat brzine i masa... Istina, jeste malo vjerovatno, al ja uvijek ostavim onu minimalnu mogućnost da je moguće.

ti to ozbiljno ili se zajebbavas? ili nikada nisi gadjao iz vazdusne?

Ма дај молим те, гађао сам, али на 20-30m, и није ми јасно како дијабола може да задржи путању на 100m, колико се сећам, дијабола нема чак ни спин, и има малу масу, како нациљати њоме на 100m?

Ма дај молим те, гађао сам, али на 20-30m, и није ми јасно како дијабола може да задржи путању на 100m, колико се сећам, дијабола нема чак ни спин, и има малу масу, како нациљати њоме на 100m?

Niko nije rekao da se moze precizno gadjati :hahaha1:
Nego da moze da odleti dijabola na sto metara i da ima "impact: cool:

Niko nije rekao da se moze precizno gadjati :hahaha1:
Nego da moze da odleti dijabola na sto metara i da ima "impact: cool:

Па види, кад се каже гађати на 100m, онда то ваљда значи баш то што пише, значи ГАЂАТИ, а не добацити 100m. А зике је баш рекао гађати на 100m, па сам се зато забезекнуо.

А ако и добаци 100m, дијабола на крају путање нема готово никакву кинетичку енергију, већ пада скоро као обичан каменчић, само мало врућ.
И не само дијабола, и зрно из пушке такође. Шипци су 1999. гађали наше снајперима великог домета из велике даљине због тога што нису смели да приђу ближе, меци су падали око наших као ккаменчићи....

Па види, кад се каже гађати на 100m, онда то ваљда значи баш то што пише, значи ГАЂАТИ, а не добацити 100m. А зике је баш рекао гађати на 100m, па сам се зато забезекнуо.

А ако и добаци 100m, дијабола на крају путање нема готово никакву кинетичку енергију, већ пада скоро као обичан каменчић, само мало врућ.
И не само дијабола, и зрно из пушке такође. Шипци су 1999. гађали наше снајперима великог домета из велике даљине због тога што нису смели да приђу ближе, меци су падали око наших као ккаменчићи....

Ovo je puška koja, rekao bih, ima domet oko 150 metara, tako da ima određenu kinetičku energiju pri 100 metara dometa.
Dalje, sasvim je logično da na kraju putanje dijabola ima gotovo nikakvu kinetičku energiju, jer otpor vazduha smanjuje njenu brzinu, a sa smanjenjem brzine se smanjuje i kinetička energija. Što je dijabola bliža zaustavljanju, manja je kinetička energija.

Одавно ме већ ваздушне пушке не занимају, тако да не могу да кажем ништа осим да је дијабола, она стандардна каква се некад користила као муниција сигурно неупотребљива за ваздушну пушку која има домет 100m. Ако постоји таква пушка, онда је и муниција модификована, а сигурно има и спин.

Али ми и даље није јасно чему служи, ја сам некад имао малокалибарску пушку која је била пушка у правом смислу, могао си да убијеш њоме..

Одавно ме већ ваздушне пушке не занимају, тако да не могу да кажем ништа осим да је дијабола, она стандардна каква се некад користила као муниција сигурно неупотребљива за ваздушну пушку која има домет 100m. Ако постоји таква пушка, онда је и муниција модификована, а сигурно има и спин.

Али ми и даље није јасно чему служи, ја сам некад имао малокалибарску пушку која је била пушка у правом смислу, могао си да убијеш њоме..

Ma nijesam ni ja sad neki ludak, al sam pucao iz ove...
Pitaš čemu služi? Pa, služi kao i sve ostalo, da se proda... a ne vidim neku njenu svrhu, osim da napaljeni klinci gađaju ptice...

Mislim da je Camaro SS jedini pogodio uzrok a to rade klinci po ulicama sa tom keramikom od svecice gde staklo prsti samo tako.
Sto se tice vazdusare ima ih koje buse macke i kerove na 10m pa kako onda ne mogu da gadjaju na 100m? Ali moja je pretpostavka da to nije vazdusara jer to je obicno olovno zrno koje je mekano i koje bi na daljini od 100m imalo malo snage a pogotovo da razbije staklo koje i nije bas tako krto kako iz ove price ispada.
Proveriti dali ima keramika od svecice u autu obavezno!

Koja sila je potrebna, i kakva da bi se zadnje staklo na autu u roku od 30 sekundi raspalo u sitne delice?
O cemu se radi.... Juce sam sedela u kolima na suvozacevom mestu, otvoreni prozori na autu, iskljuceno grejanje...Prazna ulica, u krugu od 100m okruzena kucama...dvorista prazna...zatvoreni prozori...Sve u svemu, u sred pustosi...pukne mi zadnje staklo na kolima i raspadne se u paramparcad??? :sad2:
Kad sam otisla u ovlasceni servis receno mi je da staklo ne moze da pukne samo od sebe, vec da na njega mora da deluje neka sila...Tako da ostadoh zatecena i zbunjena...
Jel vam se desavalo ovo nekad, i da li neko zna nesto o tome sta moze da izazove ovakvo pucanje?
Ps. postovacu sliku u sledecem postu
taj koji ti je to rekao je nepismen za stakla, moze razlika u temperaturi, recimo toplo u kolima sa upaljenim grejacom za zadnje staklo, pa otvoren prozor i recimo hladna voda, naime meni je dva puta pucalo staklo iz cista mira, jenom kada je stajalo na suncu a ja polio hladnom vodom, a drugi put parkiran na minusu dobrom sa upaljenim grejanjem na soferci, (jedno dva sata) i onda naglo krenuo, hladan vazduh udario u soferku i ona puce sama do sebe, e sada nesto je naglo staklu pomenilo temperaturu, zato je puklo........

Poslednja izmena:
Mislim da je Camaro SS jedini pogodio uzrok a to rade klinci po ulicama sa tom keramikom od svecice gde staklo prsti samo tako.
Sto se tice vazdusare ima ih koje buse macke i kerove na 10m pa kako onda ne mogu da gadjaju na 100m? Ali moja je pretpostavka da to nije vazdusara jer to je obicno olovno zrno koje je mekano i koje bi na daljini od 100m imalo malo snage a pogotovo da razbije staklo koje i nije bas tako krto kako iz ove price ispada.
Proveriti dali ima keramika od svecice u autu obavezno!

Keramnika od svecice? Ne kapiram...

Poslednja izmena:
Sto se tice promene temperature, ja zaista ne verujem, jer nije bilo tako drasticnih oscilacija...ipak je prosle zime auto sasvim lepo gurao i razlike od po 10 - 15 stepeni i vise....Mislim, ipak je 16 oktobar. Temperatura napolju nije pala ispod 10...O cemu pricamo?

Sve sto smo imali u kolima na zadnjem staklu je slikano. Papiri....

Poslednja izmena:
ne razbija ga minus, nije bitno leto ili zima ili prolece, nego nagla promena, a ako toga nije bilo, onda je mehanicka, ili je nesto palo s neba, (moguce i metak, nema on neku snagu pilikom pada), moze da se odbije, vrane nose orahe i bacaju da bi se razbili o beton, ili tako neke gluposti razbijaju, ili je neko polupao, diabola, kamencic, nema trece.......

vazdusna puska 100% ,kad sam procitao uvodan post to je prvo na sta sam pomislio,kamen koji ptica ispusti pa makar bila i na 1000m nema tu tezinu i silu da napravi takvo ostecenje
kada vozis iza kamiona i on podigne kamen ,baci ti na soferku ona naprsne,a samo probijanje stakla napravlja ovakav nered

sta da ti kazem ,pucali su na tebe

Back