Možeš li života ti da mi objasniš toliku mržnju uperenu protiv Marčela, Bajage, Dubioze, Kesića, SARS-a od ove domaće nazovi intelektualne elite, pošto si pokupio od Puja kapiram da je neka zajebancija, al baš dosta ljudi uzima pa pljuje sve ove likove, a meni nije jasno zašto, pa što se mainstream muzike uvijek bih birao njih prije Bijelog Dugmeta, Brene, a danas Miligrama, i onih milion grupa što se zovu "_____ band"
Nema to veze sa mržnjom, ne mrzim ja njih. Prosto ih vidim kao deo problema i kao predstavnike jednog vrlo lošeg i meni neodgovarajućeg duha vremena u kom sam prinudjen da živim. Znači, da podvučem -
meni lošeg i
meni neodgovarajućeg duha vremena. Ne dajem sebi epitet intelektualne elite, niti tvrdim da svako treba da se vodi mojim razumevanjem stvari, niti da sam univerzalno u pravu - već samo da meni ne odgovara ovakav zeitgeist i to je to. Normalno citirao sam Puju jer njihov rad gledan sa sasvim realnog aspekta i jeste zajebancija, bez obzira što su mnogi medju njima ozbiljni i predani umetnici.
Njihov rad je sprdnja, recimo SARS, Dubioza, Marčelo sebe predstavljaju kao nekakve borce protiv "proseka", kao portparole mladih, kao umetnike koji bude svest mladih, bore se protiv apatije i konformizma, i slično. To nije tačno, upravo su oni najveći konformizam i najopreznije igraju svoju igru. Isto važi i za Sindikat, iako oni imaju sjajnih pesama, prosto ta poruka Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže je smešna, prežvakana, najočekivanija, konformistička. I tačno po tome koliko se realnih konformista, opreznih likova loži na to, ti vidiš pravu prirodu toga.
E sad ti kažeš "bolje je da mladi njih slušaju, nego kojekakve Miligrame i OK bendove". To je možda tačno, ali šta sa tim? Mene uopšte ne zanima šta je dobro, a šta loše za mlade,niti sam se ikad ložio na to da muzika stvarno menja nešto, a i da menja, ne menja u onom pravcu u kom bih ja to želeo, tako da me nije briga... Naime ti mladi ljudi i da se promene pod uticajem te muzike, šta bi postali? Postali bi uljudni, obrazovani, likovi koji filozofiraju uz kafu, koji smatraju da "treba osvestiti narod, da se treba boriti protiv apatije, da treba svi da živimo u miru" i slične fraze... meni je apsolutno odbojna ta ideja, to je loženje klasično, lično više cenim nekog klinca iz Bosne kog radikalizuju pa ode da ratuje za ISIS nego takvu, opreznu i politički korektnu priču.
Zato ja od svih tih repera najviše cenim pokojnog Moskrija iz Prti Bee Gee recimo (Prtijevce mimo njega ne slušam, slušam samo njegove strofe), on mi je autentičan umetnik i lik koji je išao do kraja, koji se sprdao s tim ložanama koje bi da "menjaju svest mladih", koji je bio sasvim konkretan i radikalan u svojoj priči, maksimalno lišen ikakvih skrupula. pa čak i onog elementarnog morala. O političkoj korektnosti i da ne pričamo, on nije znao šta je to.