psiholozi i krimosi :)

Gost377586

Veoma poznat
Poruka
11.136
glupa tema al me uvek zanimalo da li psiholog treba da radi u krajnjoj meri u interesu pojedinaca ili drustva?(znam da sad on tu ne moze ko zna sta da uradi al bar kad govorimo o nekom uticaju)
tj uzmimo hipoteticku situaciju dodje neki krimos kod psidze
i postavi mu hipot.pitanje ako imamo jedo lice koje se bavi kriminalom ubistvima kradjom itd i to lice ima zenu i decu s tim da je zeni prekipelo i preti razvodom ako ne krene u legalne poslove sta bi bilo najbolje za to lice da uradi?
da li bi psiholog rekao
a.)treba da uradi ono sto ce ga ultimativno ciniti srecnim(ako je posao postao primarniji od zene onda nek se razvede,i obrnuto)
b.)podstaknuce ga da pokusa da povrati porodicnu idilu iako je psiholog svestan da bi njegovog pacijenta druga opcija cinila srecnijim
,a na to resenje bi ga naveo iz nekog osecaja odgovornosti prema drustv tj smanjivanja drustvene stete...

*sad znam ja da je ovo malo nategnuto i da su male verovatnocne da bi neki krimos bio na ovakvoj zivotnoj klackalici a kamoli da bi psiholog imao snazan uticaj na njega ali u hipotetickoj situaciji sta je moralnija odluka za psihologe ponasati se kao profeaionalac ili imati i umu siru sliku u takvim situacijama..

češće se dešava da su psiholozi krimogeni karakteri
pristaju da za par dolara pljunu na profesiju da bi pripremali masu za potrebe pojedinaca
šta misliš kako se klepaju novinski i forumski tekstovi?
a reklame?
jedino je problem što se laž lako uoči kad naidješ na niz nelogičnosti i nedorečenosti, no to je druga dimenzija

češće se dešava da su psiholozi krimogeni karakteri
pristaju da za par dolara pljunu na profesiju da bi pripremali masu za potrebe pojedinaca
šta misliš kako se klepaju novinski i forumski tekstovi?
a reklame?
jedino je problem što se laž lako uoči kad naidješ na niz nelogičnosti i nedorečenosti, no to je druga dimenzija

u mojoj hipotezi uzimamo da je psidza lice sa moralnim standardima i da se ne rese sa krimosom ko u sopranovimaXD

Prvo sta podrazumevas pod "psidzom" - psihologa ( i to kog, skolskog, pedagoskog, socijalnog, psihologa rada?), klinickog psihologa, psihoterapeuta, neuropsihijatra ili psihijatra?

Drugo - "Psidza" nije posluga koja sluzi da usrecuje ljude po svaku cenu, pa ako neko voli da kolje da mu savetuje da kolje jer je tada psihopat najsrecniji jer ima dubinski poremecaj strukture licnosti i nista ga drugo nece usreciti.

Oni pomazu, a pomaganje nije ekvivalencija "da se stranka oseca srecno i subjektivno zadovoljno i zadovoljeno".
Pomaganje obuhvata i nepopularne radnej i zahvate, kao i represivne mere koje ne izazivaju zadovoljstvo kod klijenta.

Seti se samo izreke - "put za pakao je poplocan dobrim anmerama".

Brak je brak i tu odmah vladaju druga pravila nego kod samca pojedinca koji bi da bude srecan. Ne moze neko biti posesivan niti samoziv, pa da radi sta mu se prohte, da bi eto zadovoljio svoju srecu, a osoba bez koje ne moze da zivi (ako uopste i ne moze ili je sa njom cisto onako "jer to tako treba i jer to svi tako rade) da pati i bude extremno nesrecna za njega. To je onda drugacije, brak je kao 1 osoba npr, treba spasavati BRAK kao celinu, ali kao funkcionalnu sredinu gde niko ne trpi ali se moraju napraviti neki ustupci.

Ustupak - bavicu se kriminalom i ugrozavati i sebe i tebe i decu i drustvo celo da bih bio apsolutno srecan i da bi hedonisticka filozofija kroz etiku izasla do potvrde ne da nije fer i moralan istupak nego je RETARDACIJA.

Dakle ovde se ne ne moze sagledavati stvar iz ugla muza koji se zali terapeutu i stavljati se u centar univerzuma on i njegove infantilne narcisoidne potrebe, vec se stavlja BRAK u centar posmatranja, i leci se BRAK.

Na kraju krajeva - ako se postigne odr nivo retardiranosti i zadrtosti stavova svih lica koja sacinjavaju BRAK, onda se ide na razvod. Uvek bolje dobar razvod nego los brak.
Nema pravdanja nema krivljenja, osveta, pravljenja zvrci i uslovljavanja. Hoces kriminal a ja da patim? - Daleko ti lepa kuca, dovidjenjos, covek jednom ejakulacijom izbaci milion mogucih zivota, a danas hoda preko 7 milijardi ljudi, a neko ce jedan jedini zivot koji ima pred beskonacnim nistavilom da provede stresirajuci se sa kriminalcem? Bye bye.

- - - - - - - - - -

I btw, bez obzira sta kaze nauka, psihologija, i sam psiholog kao subjektivno misljenje (posto svako mora da ima i subjektivno i objektivno, nekada se poklapaju a nekada ne, ono sto je bitno za nas je da nam kaze objektivno i pomogucstvu sto objektivnije (jer postoji problem objektivnosti) kazu a ne subjektivno) psiholog a i bilo koji drugi strucnjak prosto ne moze i NE SME, PO ZAKONU, da podrzi, opravda, preporuci, opravda bavljenje bilo kojom vrstom kriminala pa cak ni rezanje piratskih diskova posle skinutih torenta, iako ce dijagnozu i etiologiju o svom bolesniku iskuckati u piratizovanom softveru na piratizovanom operativnom (najcesce Windows) sistemu i odstampati na stampacu koji je dopunjen ilegalno vise puta punjenim kertridzima.

Tako da ono, zna se po zakonu sta bi mogli da mu kazu i sta podrze, odn sta da ne kazu i sta da ne podrze. Zakon je zakon i moramo ga postovati.

brus li hvala na opsirnom odgovoru al me nervira jer mi onda dodje da te smaram jos vise i filozofiram na temu nekih stvari al ajd da ne pisem sad km poruke,mozda pustim pp sa nekim glupostima,
a hirajgoagen kako da prijavi nesto za sta nije siguran ili kad mu neko nesto uopsteno prica itd...nisam mislila direkotno da kaze e ja bi da zvekecem ljude al mi to kvari porodicnu idilu;)

pa prijavi to sto nije siguran, e sad ima ono privatnost psihic-klijent ali opet da nije saucesnik, ne znam, imaju oni to rešeno verovatno
možda nešto kao advokati... ne znam kako to baš ide
e sad može i da pređe na stranu krimosa ali onda je u njihovoj ekipi

brus li hvala na opsirnom odgovoru al me nervira jer mi onda dodje da te smaram jos vise i filozofiram na temu nekih stvari al ajd da ne pisem sad km poruke,mozda pustim pp sa nekim glupostima,
a hirajgoagen kako da prijavi nesto za sta nije siguran ili kad mu neko nesto uopsteno prica itd...nisam mislila direkotno da kaze e ja bi da zvekecem ljude al mi to kvari porodicnu idilu;)

Ajooj nemoj PP pa da budem saucesnik, samo javno pisi hehehehhehehe.

Pisi ovde, pa kada imam vremena odgovoricu....

E sad, ovde kada se pise, trebalo bi se pisati iz ugla ispravnosti - kako bi ispravan strucnjak trebalo da reaguje a naravno da ima korumpiranih, kriminogenih, pa ima takvih i policajaca, i sudija i politicara i direktora i lekara pa i spihologa/psihijatara.
Nazalost. :(

Takav ce sigurno kada dobije $$$$ + pretnje i ucene da nahuska i izdoktrinira sirotu zenu da mora mimo svojih uverenja i emotivnih stanja da prihvati muza krimosa i parazitski ispunjava njemu taj kriminogeni zivot sa svim potrepstinama od strane zene koje jedan kriminalac kao i svaki drugi covek treba da ima.
Zato je bolje na vreme distancirati se od takvih osoba cim se primete prvi naznaci, ma jos u vezi kada vidi devojka da joj se decko tesko tuce, tetovira se , izigrava wannabe mafiozu i sl.

Posle je sve teze i teze i gore i gore....I kriminalac se moze vezati emotivno za personu pa je onda duplo zlo - em kriminogen (sa mozda crtama psihopatske licnosti, u zatvoru su veliki % takvi), em je sada i emocionalno nestabilna i reagovace impulsivno i u afektu, sto znaci - veoma rizican i opasan.

Eno ona budala i nije valjda bio neki krimos, pa je toliko bio emocionalno nestabilan pa izbo jadnu zenu - uciteljicu u skolskom dvoristu i to su videla deca, sto znaci bice posla za psihijatra u narednim godinama da tu decu lece zbog pretrpljenih traumatizacija.

glupa tema al me uvek zanimalo
da li psiholog treba da radi u krajnjoj meri u interesu pojedinaca ili drustva?
...

Slično naivno pitanje sam pre tridesetak godina postavio jednoj prijateljici sutkinji.

Pitao sam je
da li sudi okrivljenom na osnovu realne krivice
ili na osnovu toga dal' se on oseća krivim ?!

Jednostavno mi je odgovorila :
" Ako je neko izvršio delo koje je kažnjivo po nekom zakonu - osudiću ga, takođe po zakonu !"
Dakle nema veze kako se oseća okrivljeni - kriv ili ne !

Što se psihologa ( li psihijatra ) tiče,
oni ne dele savete,
dakle krajnje si neobavešten !

Njihovi metodi su potpuno drugačiji ...

Slično naivno pitanje sam pre tridesetak godina postavio jednoj prijateljici sutkinji.

Pitao sam je
da li sudi okrivljenom na osnovu realne krivice
ili na osnovu toga dal' se on oseća krivim ?!

Jednostavno mi je odgovorila :
" Ako je neko izvršio delo koje je kažnjivo po nekom zakonu - osudiću ga, takođe po zakonu !"
Dakle nema veze kako se oseća okrivljeni - kriv ili ne !

Što se psihologa ( li psihijatra ) tiče,
oni ne dele savete,
dakle krajnje si neobavešten !

Njihovi metodi su potpuno drugačiji ...

malo nema veze primer al ajd...nece sigurno da razmislja e ovaj ne oseca krivicu ajd da ga pustimo.to je nelogicno... itd itd...

Back